![]() |
Alıntı:
Çok şey denedim..ama sonuç değişmedi.. Çiçek verimi düşük bir tür olduğuna kanaat getirdim.. Ama, gece bu ''Erlicheer'i araştırırken beni etkileyen yepyeni bir kaynak buldum..Şöyle yazıyor: ''...Bu bitkinin soğanları en az 1 sene ara ile kullanılmaktadır. Zira çiçeğini vermiş olan soğan ekilirse, bir dahaki seneye çiçek vermez. Narcissus poeticus, Türkiye'de Ege Bölgesi'nde özellikle Karaburun ve Mordoğan'da yetiştirilmektedir.'' Nergis - Vikipedi Karaburun nergislerinin püf noktası bu olabilir..Yepyeni bir bilgi bu..Meseleyi çözdük sayılır.. Benim içerlediğim şey; neden bu tür bilgilere kolay ulaşamıyoruz..neden yerli türlerimizin özellikleri ile ilgili olarak net, tatminkar bilgilere ulaşamıyoruz, niye yeterli kaynak yok? |
Sn Pria,
Size ne karşıyım ne de destek veriyorum.Yazdıklarınız tam benim düşündüklerim..Ama Double Daffodil Erlicheer veya değil keyfiyeti farklı bir mevzu.Bu işin tescilini yapan ve isimlendiren yabancı otorite kabul edilmiş örgütler var.Ben kabul etsem ne etmesem ne ..Ama ben isim karışıklığına karşıyım sorun bu. Yani sizin aksini kanıtlayana demeniz bana ters gelir. Siz iddianızı nasıl ispatlarsınız, o esastır. Anlatmak istediğim bu. Hukuk tan anlayanlar bilir ki müddei iddiasını ispat etmekle mükelleftir. Başkaları aksini değil. Bazı haller müstesna.. Cheerfulness#', 'Earlicheer', 'Earlichere', 'Gaiety#', 'Spring Cheer', 'Summer Cheer' Ama diğer konularda tamamen aynı düşünüyoruz.. |
Sayın tabus..
Benim sattıklarımın ''Erlicheer'' olmadığının ispatını sizden beklemiyorum, ben ortaya yazdım..Yanlış anlaşılmadan dolayı hatam varsa özür dilerim.. Ben kısaca bunların ''erlicheer'' olduklarına eminim..Fotoğraf çok önemlidir, ecnebi kaynaklı yüzlerce fotoğrafla tıpatıp uyuşuyorlar çünkü.. Ama, hala şüphesi olabilenler varsa, bunun ''Erlicheer'' değilde daha çok başka bir türe ait olduğunu adıyla sanıyla yazsın,kaynak göstersin ufkumuzu genişletsin isterim.. |
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bu nergisimin cinsini bilmiyorum gecen yıl almıştım köylü bayan satıyordu aldığımda kokusu karaburuna göre çok daha güzeldi ve değişik bir çiçek yapsı vardı. (İce king) nergisi biliyorsunuz tek ve büyük kat kat açar bu onun versiyonuna çok benziyordu. ama küçük küçük 50krş büyüklüğünde bir dalda 5 veya 6 tane çiçeği vardı ve çok gösterişliydi. ama bu yıl ne yazık ki zarını patlatalı 1 ay olmasına ragmen çiçeği kendine gelemedi ? nedeni anlamadım :confused:
|
4 Eklenti(ler)
Bunlar da benim yeni açan nergislerim.Türünü bilmiyorum.Ama nefis bir kokusu var.
Eklenti 357191 Eklenti 357192 Eklenti 357193 Tek sorun karda ve rüzgarda hemen kırılmaları. Eklenti 357194 Bir demet toplayıp oturma odasına koydum.Çok güzel bir koku yayıyor. |
Alıntı:
Saksının derinliği az gibi:o |
3 Eklenti(ler)
Bendeki nergislerin illaki erlicheer olduğunda ısrarcı değilim, peki erlicheer değilse ne?
Karaburun-mordoğan nergis diye google de arayınca neden yabancı site ismi çıkmıyor. Verdiğiniz isimlerden arama yaptırınca ilgisiz resimler çıkıyor. Bir sitede tazetta-double-roman ismine rastladım, bu isimle aranınca çok bir site çıkmıyor. Demek ki romenlerde bu nergisi sahiplenmiş, Bu gün Bahçede benden önce birilerinin diktiği bu nergisin fotoğraflarını çektim. 9 tane tomurcuk saydım, 3 - 5 tanede saymadığım arada sıkışmış olabilir. Yok karaburun nergisi zayıf kalıyor, yok efendim 1 yıl çiçek açıp 1 yıl dinleniyor falan felan. Hastalıklara dayanıksız, soğuk iklimlerde yetişmez sahil soğanı gibi haksız yakıştırmalar. 8 yıl önce Antalya daki sera yerini kürütmüştüm kepçeye, kenara yığdığı 100 cm kalınlığında toprağın altında bu nergisler kalmış. Sonbaharda onca toprağı delip toprak yüzeyine çıktılar ve çiçek açtılar, bu soğanlar galiba kepçe toprağına karışmış kurtarayım saksılara dikerim niyetiyle yaprakları kuruyunca kazmaya başladım. Hayret ettim onca kalınlıktaki toprağı nasıl deldi de toprak yüzeyini bulunca hiç bir şey yokmuş gibi yapraklanıp çiçeklendiler. Sonra saksılara diktim, saksılar antalya sıcağında güneşin altında kaldı. Ölmediler. Burada farkettim, çok yağmur yağınca 15-20 gün sürekli sulu kalan yerde bu soğanlardan dikmiş benden önceki kişler. Çürümüyorlar. Bu kadar yaşama bağlı, dirençli kaç tür çiçek soğanı var? Çiçek soğanları besiliyse çiçek açar, iyi beslenmeyen çiçek soğanları güç toplayıp şişmanlamak için çiçek açmaz. Bizde çiçek açma ihtimali olmayan soğanları satmayıp, besiye çekiyoruz. sonuç: sizin erlicheer soğanların çiçeklerinin dip kısmı da sarımsı, bunlarda sarı. Sizinki de katmerli ve kokulu, bunlarda katmerli ve kokulu. Şimdi işim gücüm yok gibi sizdeki erlicheer, bendeki ne diye isim arayışınamı girmem gerek. Buyurun ismini siz bulun bende size minnettar olayım. Alıntı:
|
2010 yaz sonunda Mutlu Bey'den 'beyaz katmerli nergis' adıyla satışa sunulmuş nergislerden aldım. O seneyi saksıda geçirdiler sonra bahçeye aldım. 2011 senesinde de Sayın pria'dan 'Erlicheer' olarak satışa sunduğu nergis soğanlarından aldım ve bahçeye diktim.
Sayın pria'nın nergisleri geçci bir tür, rengi daha krem, bir baş üzerindeki çiçek sayısı daha fazla. Şu anda soğanların sadece 1/3'ü toprağı patlatıp uç göstermişler. Mutlu Bey'in nergisleri daha erkenci bir tür, rengi beyaza daha yakın. Bu nergisler şu anda 4-5 cm yaprak vermişler. Bu iki nergis kesinlikle birbirinden farklı. :) |
Alıntı:
''...Soğan sökümünden sonra nasıl bir bakım uygulandığı incelendiğinde; üreticilerin %46’sının herhangi bir bakım yapmadığı, % 38’inin soğanları kabuklarından ayırdığı, %15’inin ise boylama yaptığı görülmektedir. Üreticiler (bir üretici dışında) eski soğanı attıklarını ve yavru soğanların tümünü kullandıklarını belirtmektedirler.'' http://www.agr.ege.edu.tr/zfdergi/ed...8/s1/39-46.pdf Karaburun nergisi çok enteresan bir tür.. Oysa double daffodil erlicheer nergislerde böyle bir sorun yok..Eski soğan da açıyor, yenisi de.. |
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/896807-post1025.htm http://www.agaclar.net/forum/900552-post1042.htm http://www.agaclar.net/forum/855407-post1001.htm |
1 Eklenti(ler)
Bunlar da benim kokulular... Geçen seneden kalan soğanlarım.. Antalya gibi bir yerde kuru ve serin yerde saklama imkanım olmadığı için buzdolabında saklamıştım..:)
|
Sn pria,Sn Mutlu Kutlu,
Aslında tartıştığımız,kurcaladığımız konu-ben de sahiplendim bakın- Ülkemizin bir problemi. Ben konunun uzmanı değilim,konu hakkında eğitim almış değilim. Ancak meraklı ve heveslisi olarak araştırabildiğim kadarını konuşuyorum.Bir de konu ile ilgili terimlerin Türkçesini bilmeyince yazıya dökmekten imtina ediyorum. Olay şu:Bir bitkinin doğru tanımlanabilmesi 'çiçek' üzerinden yapılıyor. Erlicheerin de çiçek tarifi var.Yapılması gereken mevcutların tarife uyup uymadığının tespitidir . İşte burada yine uzmanlık ortaya çıkıyor. Ben Erlicheer in linkini vermiştim. Tip tarifinin bulunduğu linki yine vereyim.Belki bir faydası olur. Kolay gelsin. ''Fls 6-12 or more per stem; perianth and other petaloid segments in four whorls, broadly ovate, yellowish white, a little concave, with midrib showing, overlapping; the outer whorl prominently mucronate, a little inflexed; the inner whorls only slightly mucronate, successively more strongly inflexed and more deeply overlapping; corona segments short, opposite and regularly arranged between the petaloid segments, very broad, brilliant greenish yellow, with rim wavy and entire. Strongly Scented. Often blooms as a 4 W-W in U.S..'' Bir de siteye nergis çiçeği çizimi verip İngilizce terimlerin Türkçesini sormuştum ama botanik terimlere ulaşamadım..Çiçekte,sepal,petal ve cup/corona kelimeleri tanımlamada önemli görünüyor.Ben bu terimlerin tam ve doğru Türkçe kelimelerini öğrenmeden olaya yaklaşmak istemedim.Kusur olursa affola.. Kolay gelsin |
4 Eklenti(ler)
Sn. pria,
Neyi anlatmaya çalışıyorsunuz, veya neyi baltalamaya çalışıyorsunuz anlamıyorum. Konu döndü dolaştı geldi karaburun nergisi soğuk iklim soğanı değil, verimi çok düşük durumuna geldi. Eğer ki bu nergis türü erlicheer olmadığında ısrarlısınız, bu kadar yaygın olan bir nergisin doğru ismini bulun yazın bizde bilelim. Belki erlicheer nergis bu nergisin alt varyetesi, var mı bunun ispatı. Çiçek verimi düşükte ki ısrarınız: Hiç gübre vermezseniz, yıllarca aynı yerde kalır ve sıkışırlarsa. tabi ki çiçek üretimi az olur soğanların. O zaman siz soğanlarınıza neden her yıl yanmış keçi gübresi veriyorsunuz. Bırakın doğaya 3-5 yıl sökmeden, gübrede vermeyin çiçek açsın dursunlar. neden uğraşıyorsunuz o zaman. Bütün bu nergisleri söküp atalım, sizden veya hollandadan erlicheer soğanı getirtip dikelim. Her yer erlicher nergis dolsun. Öylemi? Alın size kar altında kalan bu nergisler. Aşağıda resimlerde. Alıntı:
|
Alıntı:
Nergisiniz bence Karaburun diye anılan nergis..Çiçekleri çok güzel ve nefis kokulu..Ama, gerçekten çiçek verimi çok düşük ve problemli bir tür..Bende 3-4 sene önce Hocam100'den 100 adet almıştım..Erlicheer'lerle aynı bakımı yapmama, türlü türlü denemelerime rağmen tatmin edici bir çiçek verimi alamadım..( Onlar artık fidanlığımda yoklar) Benimle aynı üzüntüyü yaşayanlarda var: http://www.agaclar.net/forum/1053910-post1411.htm Bu aşamadan sonra artık hiçbir şey yazmasam daha uygun olacak... |
Alıntı:
Biri ilkbaharda açıyor. Eerlicher (erkenci) galiba Hollandaca. Pria bu çeşidi iyi tanıttı. İyi bakıyor. Diğeri sonbaharda. İkisini mukayese etmemek lazım. Farklı çeşit. Karaburunda yetişeni kumlu toprakta yetiştirin. Yazdan sulayın. Sap kısmı etli olsun (içi boru gibi boş olmasın) Bakın kaç tane çiçek açıyor. Kokusu ise muhteşemdir. Miktarı çok ve kapalı yerde ise, insanı bayar. Coğrafya bence önemli. Karaburun eko yapısı farklı. Bakım bir yere kadar. Eko yapı önünde şapka çıkarılacak.:cool: |
Alıntı:
Bu ''Erlicheer'' türünü asıl tanıtanlar, benden bunları edinip bu başlıkta birkaç satır yazıp foto ekleyenler ve memnuniyetlerini bildiren sevgili üyelerdir.. Bloğum: Satılık yoğun kokulu katmerli nergis « Double Daffodil Erlicheer |
Alıntı:
Bu güzel erlicher katmerli nergis sayenizde çoğalıyor. Siz onu öne çıkarmasaydınız, farkında olunmayacaktı. Bu yıl geç kaldım, erkenci için, seneye denerim. Sn. Mutlu bey'e de haksızlık etmeyelim. O da bizim yerliyi tanıtıyor. Sağ olsun. Karaburun'un havasını ve suyunu da gönderecek hali yok ya. Çabaları takdir edelim. Bırakınız memleket nergis koksun... Not. Mordoğan'da nergis pınarı ziyarete açıldı. |
Alıntı:
|
Meraklısına..oldukça güzel nergis şiirleri var burada:
Nergis şiirleri - şiiri - Nergis ile ilgili şiirler. Özellikle aysenurcivci ve zakir'in şiirleri çok güzel.. |
Bir nergis şiiride ben alıntı yapayım.:)
Yaban Nergisi Bülbüllerle oynaşı olmamış ki ömründe, Sudan duru, kardan pak, yok zerrece lekesi. Dik başını eğmemiş fırtınanın önünde, Sevdaya eğer dedim, yandım Yaban Nergisi. Ne dikeni budanmış parlak fiyonklu güller Ne boynu bükük, munis, sıkılgan mor sümbüller... Gönlümün özgür, mağrur, pervasız efendisi, Ben sana köle oldum, yandım Yaban Nergisi. Yalansız gözlerinde sevincin hüznün gizi. Dik yamaçlı dağların hırçın, delişmen kızı. Kalmaz derdim taştan kalbimde aşkın izi, Toprağıma kök saldın, yandım Yaban Nergisi. Ece Durmaz |
1 Eklenti(ler)
|
Merhaba,
İş dolayısıyla Cizre'de yaşıyorum. Burada nergiz çok önemli bir çiçek. Nevruzda çocuklar demet demet nergiz satar. Yazın sapsarı çorak araziler bahar geldiğinde nergizlerle doluyor. Doğal olarak yetişiyor burada. Bugün Nusaybin kaçakçılar çarşısından nergiz parfümü aldım. Irak üretimi. O kadar doğalki kokusu, bahar gelmiş gibi:) |
Ben de nusaybinde çalışırken bu nergisleri görmüştüm.Nergisler karabuurn nergisinin yabanisidir.Kokusu da müthiştir. Hatırladığım kadarı ile nergis parfümüde keşmir marka bir parffüm olsa gerekti. Ben de almıştım.20 yıl evvel.
|
Parfümün markası çok komik :) Kuzey Irak'dan geliyor...Kurdistan Dior..:) Christian Dior'dan esinlenilmiş:)
|
Nergislerim çalındı...
Sn. Pria'dan aldığım açmasını dört gözle beklediğim, daha yaprak bile çıkartmadan bakım gübreleri hazırladığım 3 tanecik soğanlarım bahçemden saksımın içinden çalındı.. Hem de ne çalma.. Toprağını bile götürmüşler.. Saksıyı da bir kenara atıvermişler.. Ya bir keerecik çiçeğini görmüş olsam bu kadar üzülmem..En azından bir soğancık kalaydı bile diyemedim. Alan toprağını bile almış ya..Bu kadar insafsızlık olur mu? Nasıl bir bencilliktir ya.. Tamam sevgiden çalmıştır çalan ama insan bunu buraya diken garip de bunu sevmiştir, emek harcamıştır deyip bi tanecik bırakmaz mı?.. Çok kızgınım ya, bir külçe altınımı çalsalar bu kadar kızarmıydım bilmiyorum.. |
Alıntı:
Kızmazdınız galiba. Sizi en iyi ben anlarım. Bahçesinden devaml sümbülteber, mis zambağı ve nergisi çalınan biri olarak sizi en iyi ben anlarım. İnşallah o nergisleri alan çiçek hırsızı nergislerin kokusundan sabahlaraca uyuyamaz...kokusundan yediği içtiği hiç bir şeyin tadına varamaz...kokusundan dünya başına dar gelir...kokusundan.....pişman olur, pişman olur da geri getirip aldığı yere iade eder. İnşallah bunu yapar... Yapmazsa kendi bilir...duam kabul olur nasıl olsa. |
Sn Tura,
Sizinkilere de çok üzüldüm. İnsan yetiştirince olabildiğince paylaşmaktan mutlu oluyor ama elinden alınınca olamıyor.. Aynı saksı içindeki rengarenk sümbülleri bir adet katmerli frezyayı saymıyorum zaten. En azından sümbül nasıl kokar biliyor insan .. Baharda içeri alırım diye düşünmüştüm. Böylece bütün odam burcu burcu kokacaktı.O nedenle saksıya ekmiştim.Ama soğuklamaları gerektiğinden ve saksı bütük olduğundan bahçeye koymuştum. Alan belki çiçekten pek anlamıyordur da çiçekleri solunca soğanları atar belki diyorum.Öyle olursa da üzülürüm tabi ama belki atınca ben bulurum. Kızgınım ya, hem de çok... ama nasip değilmiş.. |
Alıntı:
|
Alıntı:
N'apmalı diye düşünürken, eşim ''bizim evdekilerin çiçeklerinden keser, Kadıköy'e götürüveririz..manayla gezmiş te oluruz o gün..yaz..böyle yaz..'' deyiverdi.. Tamam..eğer sizde arzu ederseniz, baharda size minik bir buket getireceğiz çok çok büyük bir aksilik olmazsa.. Ben köydeki nergislerin çiçek saplarını açmadan kesip atıyorum soğanlar daha iri olsun diye.. Köydekilerden de 15 tane kadar kesmeden bırakacağım.. Eğer açtıkları tarihlerde köye gidersem, onlarıda ya güzel paketleyip kargoyla gönderirim, ya da köyden dönüşte yine Kadıköy'e getiririm.. Sizi böylesine üzülmüş görünce ikisinden birini yapmamız lazım.. Selamlar.. |
Alıntı:
Eşinizin ellerinde saygıyla öperim. Çok teşekkürler. İllaki nergis çiçeği getirmeniz de şart değil, ne zaman isterseniz buyrun gelin, size bir acı kahvemizi ısmarlayalım. |
Soğanlarım bulundu..:D
Annem bulmuş.. nereden kimden bilemiyorum. Bana söylemiyor.:D:D:D |
Alıntı:
Biri daha sevinecek.. ;) ''Merak edenler var'' deyin annenize anlatsın.. :) |
Cumartesi tüm siteyi daire daire, bahçe bahçe dolaşmayı planlıyordum.
Planımı anlayınca komşular arasında bir soruşturma yaptı sanırım. Ama kimin yaptığını bilmesem daha iyi.:D Aynı sitede barış içinde yaşayabilmemiz için... |
Gözünüz aydın.
Ben demedim mi duam kabul olur diye... |
2 Eklenti(ler)
Benim diktiğim nergisler ve Sn. Halil Önen'in verdikleri..
Açmayanlar :mad: ve açanlar.. Eklenti 362284 Çiçek coşturan verdim, yaprakları coştu.. İki bitkinin arasındaki fark nedir bir anlasam... :( Eklenti 362285 |
3 Eklenti(ler)
3 sene önce Hocam100'den satın aldığım 100 adet nergis soğanları ile ilgili çok mesaj yazdım..bu yıl yine görüşlerimi yazmak istedim..
Hocam'dan aldığım bu nergisleri ikinci yıl yavrularını ayırarak yeniden ekmiştim fakat, 200'den fazla kökten geçen yıl 15 kadar çiçek görünce iyice soğumuştum ve bunları bu yıl sökerek gerek benden double daffodil erlicheer nergis satın alanlara, gerek satın almadan istekte bulunanlara, ayrıca köyde bana şebboy ve kır menekşesi tohumu veren çiçeksever yaşlı kadınlara ayrıca yakınlarımın mezarlarına ekip dağıttım..hatta İstanbul'da bir saksıya ektiklerimi de tohum takas etkinliğine göndermiştim.. 4 günlüğüne köydeki zeytinliğime humik asit atmak için gitmiştim..dün akşam döndüm köyden.. Geçen yıl hiç bakım yapmadığım bu Karaburun nergisleri geçtiğimiz baharda neredeyse sımsıkı otlar içinde kalmıştı..otlarını bile yolmak gelmemişti içimden.. Temmuzda bunları sökerken otların arasında hemen hemen bir sırayı sökmeyi unutmuşum..ayrıca söktüğüm sıralardanda kalanlar olmuş..sökemediğim toplam 35-40 kök nergis kalmış.. Bu yıl her kökte en az 10 tane yavru var.. Fakat beni biraz sevindiren ve umutlandıran birşey daha oldu.. Hemen her kökte bir çiçek vardı..bunları kestim ve İstanbul'a vazomuza koymak üzere getirdim.. Evin içi mis gibi kokuyor..Aslında çok harika bir nergis türü.. Ama çiçek verimi garanti değil izlenimi hala mevcut bende.. Belkide daha önce yazdığım gibi, yavru soğanlardan bazıları gelecek yılda çiçek verebiliyor.. Bu yıl çiçeklenme oranının yüksek olmasını acaba diyorum geçen yıl iki kez verdiğim denizyosununa mı borçluyum?(Bu yıl yine verdim) Bakalım..hala umutlanmak istiyorum..bunların eninde sonunda çiçek verimini arttırmanın bir yolunu bulmayı arzu ediyorum, çünkü gerçekten çok güzeller ve hele hele 30 tanesi bir arada olunca çok güzel koku yayıyorlar.. Neyse..bu yıl zeytinliğimde yine 30 kökte toplam 250-300 yavru var.. Öncelikle benden double daffodil erlicheer nergislerden satın alan üyelere ücretsiz hediye olarak verilebilecek sayıdalar.. Gelecek yıl yine tümünü söküp, onların bir kısmını deneme mahiyetinde biraz daha (15 santim) derine ekmeyi tasarlıyorum.. |
1 Eklenti(ler)
İstanbul'da da site bahçesinde ekili 3 Karaburun nergisim var..geçen yıl sadece bir tanesi çiçek vermişti..bu yıl ikisinde çiçek var..ama henüz açamadılar..sanırım geçen günlerde yoğun kar geciktirdi açmalarını..
|
nergislerim bana büyük süpriz yaptı bolçiçek verdi bu yıl sonbaharda inek gübresi koymuştum ondan olabilirmi bilmem ama bakın :
http://g1301.hizliresim.com/15/r/j844d.jpg http://g1301.hizliresim.com/15/r/j844w.jpg |
Erken açtığını biliyordum ancak bu kadar erkenini hiç görmemiştim. Tebrik ederim
|
Sayın pria, nergislerin kokusu geldi sanki, müthişler. Ben de sabırsızlıkla bekliyorum açmalarını. Bende çocukluğumdan kalma özel yerleri var.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:34. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025