![]() |
Hiç sorun olmaz .
|
Nergislere zorlama yapmak için dikimden hemen once
1.calısma kok kısmını 4 esit parcaya bolecek sekilde 2 centik attım,1 enine 1 dikine,su an alt kısım 4 e bolunmus pizza gibi sadece kok kısmında uyguladım bu işlemi soganın iç kısmına karışmadım,ekmeden hemen oncede mantari hastalıklara karsı hazırladıgım solusyana batırdım ekdim. 2.calışma nergisin kokune 2 tane paralel centik attım,boylece 3'e bolunmus oldu,onuda solusyona batırdım ektim,ektiğim nergisler topraktan cıktı merakla yaptıgım zorlamanın işe yarayıp yaramayacagını merak ediyorum,bilen deneyen arkadaş varsa fikir verirse sevinirim |
Eğer Çentik derinliği şu anda soğanın içinde hazır bulunan Çiçek organının çıkış noktasına zarar verip tahrip ettiyse 3-4 bitki oluşur ama çiçeğiniz olmaz. Çentik açmaktaki amacınız nedir? Pek çok (GERÇEKSoğanlı) soğanlı bitkide çentik olayı genellikle soğan çoğaltma için yapılır, açılan çentiklerden yeni minik soğancıklar oluşur.
Bakınız 995 No lu mesaj. |
nergis
1 Eklenti(ler)
Merhabalar. geçen sene diktiğim ve çiçek açmayan nergis lerim. bu sene 4 5 adet çiçek sapı oluşturdu sevindirici. eve alsam çiçek açması hızlanır ama cılız olur diye düşünüyorum. önceki mesajlara baktığımda balkonda soğukta kalması gerekiyormuş. kaç gün sonra çiçek açar acaba? gübreyle desteklemem gerekirmi? bu çiçeklenme döneminde.
|
1 Eklenti(ler)
Bu nergis türünden yetiştiren ve satan var mı içimizde ?
Varsa almak isterim |
ben buradaki hocalarma bir srum olacak ben koçtaş dan 1 ay önce nergis aldım ve diktim ancak şa ana kadar hiç yaprak vermedi kopardım baktim kökler oldukça yoğun bir şekilde çıkmış acaba normalmi bu gelişim
|
Alıntı:
Görebildiğim kadarıyla bunlar 5-8 santim kadar çiçek sapı uzatmışlar gibi.. Eğer önümüzdeki günlerde 5-10 gün lodos havalar olursa açabilir nergisleriniz.. Bunlar sanırım Karaburun nergisi.. Balkonda doğal gelişimlerini görmeniz daha iyi olur.. Ayrıca soğanları ektiğiniz saksı zaten sığ..keşke biraz daha doldursaydınız toprakla da, öyle ekseydiniz..Derin toprakta daha güzel gelişirlerdi.. Renkleri oldukça koyu..gübre vermenize gerek yok..Zaten nergisler aşırı azotlu gübreyi sevmez.. |
Alıntı:
Koparıp çıkarmaya ne gerek vardı.. Herşeyin bir zamanı var.. Benim nergisler bile ekeli 2 ay olmasına rağmen, filizler 3-5 santim daha.. |
Alıntı:
Replete Pink Daffodil ....... Münevver hanım o kadar hibrit çeşitler var ki..Bu da sanırım hibrit..Edinseniz bile ilerde sorunlar olabilir..Ayrıca kokulu değilse özenmenize bile gerek yok bence.. Size tavsiyem 2012'de aşağıdaki türden edininiz: http://www.agaclar.net/forum/sogan-y...atis/20896.htm |
Alıntı:
|
Alıntı:
Oysa koparıp çıkaracağınıza, toprağı eşeleyip durumlarına bakabilirdiniz.. |
nergis
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Teşekkürler merakla bekliyorum açmalarını.
|
ne zor netgizleri beklemek..bende 1 ay kadar önce diktim.karışık soğanları ama rastgele dikmiştim.derin iki tane saksı aldım sonra soğanları koydum içine karıştırdım..şimdi büyümeye başladılar.3 cm kadar oldular..taaa mart ta mı açacak bunlar şimdi diye bekliyorum..sevgili bekler gibi..anlamadığım konu şu 1 adet soğan seneye 2 adet soğan mı olacak...hiç saksıdan çıkarmasam seneye daha çok nergizim mi olacak...
|
Alıntı:
Bu yıl martta çiçek açtıktan sonra, tamam bunların işi bitti deyip nergislerinizi sakın gölge bir yere almayın, yapraklar kendileri sararıp solana kadar sulamayı ihmal etmeyin, yapraklar kendi kendilerine kurumadan sakın kesip atmayın.. Eğer bu hususlara dikkat ederseniz soğanlarınız ve yavruları irileşecek, gelecek yıl hem daha fazla çiçek, hem de daha güzel çiçekler vereceklerdir.. Yapraklar kuruduktan (temmuz başları) sonra onları serince-gölge bir yerde hiç sulamaksızın bekletirsiniz 3-4 ay.. Ekim ayı ortaları gibi ilk suyu verirsiniz ve filizler yeniden uç vermeye başlayınca yine bol güneşli bir yere nakledersiziz.. Ama..saksınızdaki toprak kalitesiz ise, soğanları ilk yıl yavrularından ayırmadan alırsınız saksıdan..güzel bir gübreli toprakla doldurup yeniden ekersiniz.. 3. yıl yavruları mutlaka ayırın derim.. |
5 Eklenti(ler)
foruma ilk mesajım nergisler için..
20 Kasım 2011 Eklenti 262852 10 Aralık 2011 Eklenti 262853 15 Aralık 2011 Eklenti 262854 Eklenti 262855 Eklenti 262856 Yaklaşık 6 Ay önce bahçeden söküp Kasım ayında saksıya aldığım nergislerimin gelişim fotoğrafları.. |
5 Eklenti(ler)
bunlarda bugün çektiğim resimler..
06 Ocak 2012 Eklenti 262857 Eklenti 262858 Eklenti 262859 Eklenti 262860 Eklenti 262861 En sağdaki soğanı Gökçeada'dan getirmiştim ne soğanı olduğu hakkında bir fikrim yok. Onda henüz köklenme faaliyeti var. |
Oktay Bey..
Sanırım bunlar Karaburun nergisi.. Görebildiğim kadarıyla 15-16 kök soğanın 4-5 tanesinde çiçek var..az.. Bu Karaburunlar niye böyle çiçek vermekte nazlı; çözemedim gitti.. Ayrıca yaprak renkleri biraz açık yeşil..sanki sulamayı sık sık yapıyorsunuz gibime geldi.. |
evet sık suladım galiba farkında olmadan. ne güzel çabucak uzuyor diyordum bide :)
ilk sene hepsi açmadı sonraki sene saksıdan sökmez isem çiçek sayısı artar inşallah.. |
Alıntı:
Ama.. ne yaparsanız yapın..ister soğuklama yapın..ister farklı zamanlarda ekin..isterseniz farklı derinliklere ekin..sonuç pek değişmiyor..bu Karaburunlarda çiçek verimi üçte bir oranını pek fazla geçmiyor.. Bakın yeni bir araştırma buldum..Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı'nda Prof.Dr. Ercan Özzambak danışmanlığında Nihal Acarsoy tarafından yapılan yüksek lisans tezi araştırması bu.. Bu yüksek lisans tezinin 50. sayfasının 4.3 sayılı maddesinde '' denemede toplam 150 saksı ve her saksıda 4 soğan kullanılmıştır. Toplam 600 soğandan 233 tanesinden çiçek elde edilmiştir. Bir başka deyişle soğanların % 38.67 si çiçeklenmiştir. Bitkilerin satılabilmesi için çiçeklenmesi gerekir. Soğanlar yaklaşık olarak aynı büyüklükte olmalarına rağmen o yıl hepsi çiçeklenmeyebilir ki, bu da çalışma sırasında görülmüştür Çevre şartları soğanın büyüme ve gelişmesinde etkilidir. Dolayısıyla bu durum gelecek yılın çiçeğini belirleyen önemli bir unsurdur '' denilmektedir. Bazı soğanlı süs bitkilerinin saksı bitkisi olarak değerlendirilmesi üzerine araştırmalar [A research on evaluation of some bulbous ornamental plants as potted plants] Oktay Bey..bakın sizin 15-16 kök soğanda 4-5 çiçek var.. Benim İstanbul'da site bahçesinde ekili 3 soğanım var..bu yıl sadece birinde çiçek var..ki, yaprakları koyu yeşil, çok gürbüz büyümesine rağmen.. Yani bu araştırmada da denildiği gibi Karaburunlar'da % 38 cıvarında çiçek verimi tesbiti doğru.. |
Merhaba Pria kardeşim,
sizin nergisler konusunda hepey bir tecrubeye sahip olduğunuza inanıyorum. O yüzden size bir iki sorum olacak. Karaburun soğanlarının çiçek verimi düşük olmasına rağmen, yine de bunun yetiştiricilinden vazgeçilmemesinin sebebi nedir ki acaba? İkinci bir sorumda diğer nergis çeşitlerinde yetiştiricilik yapma tercih sebebleri ve fiyat belirlemeleri nelere göre değişiyor? Çok teşekkürler. (belki ikinci sorum biraz özel bir soru oldu ama iyi niyetle sorduğu mu ve benim de nergis yetiştiriciliği yapmak için henüz araştırma safhasında olduğumu belirtmek isterim.) |
Nergis, belkide çiçekler içinde hakkında en çok yazı yazılan, ilgi çeken, kanser hastaları için bile ''hayata yeni bir başlangıç için umut'' simgesi olan ve dünyada birçok ülkede kurulmuş kanser derneklerinin kanserle mücadele ederken bağış toplamak için ''nergis günü'' (daffodil day) düzenledikleri, bazı ülkelerde adına dernekler kurulan ilginç, anlam yüklenen gizemli ve efsanevi bir çiçektir:
The American Cancer Society: Daffodil Days - Find an Event Daffodil Day Daffodil Day Daffodil Day | Irish Cancer Society Daffodil Days American Daffodil Society Çiçekler içinde benim tek favorimdir.Özellikle de kokulu ve katmerli olanları.. |
1 Eklenti(ler)
İlginç bir nergis türü fotosu..
Tercüme edebildiğim kadarıyla ''..nadir bir nergis türü imiş..Adı narcissus litoralis (kıyı nergisi)..Atlantik okyanusu kıyılarında bahar aylarında yüksek gel-git çizgisinin üstünde çok kısa bir zaman görülürmüş..sahilden soğanı söküp evinizde bahçenize ekerseniz olmazmış..Büyümesi ve çiçek açması için aşırı tuzlu bir ortam gerekliymiş... Pictures of the rare "Narcissus litoralis" (coastal daffodil)) |
Alıntı:
Edindiğim bilgi ve izlenimlere göre nergis soğan fiyatlarının kriterleri şunlar: -Genelde çiçek sapında katmersiz ve kokusuz tek çiçek veren nergisler en ucuzları..bunlar genelde görüntü için peyzaj amaçlı kullanılıyor.. -Çok yavru verebilen nergisler ucuz oluyor.. -Soğan irilikleri fiyatın yükselmesine neden oluyor.. -Her yıl çiçek verebilme özelliği fiyatı etkiliyor.. -Bir çiçek sapında ne kadar fazla tomurcuk varsa fiyatı etkiliyor.. -Ne kadar keskin, parfümsü kokular salgılıyorsa fiyat artıyor.. -Bazı kokulu nergisler ancak eğilip koklarsanız duyabilirsiniz kokularını, bazıları ise çevresine koku salgılar..fiyatı etkiler.. -Endemik, az bilinen, nadir, yeni keşfedilen türler çok pahalı..Mesela benim bugüne kadar ecnebi sitelerde tesbit ettiğim en pahalı nergis türü Narcissus Broussonetii türünde bir Morocco (Fas) nergisi: http://www.teline.fr/var/teline/stor...ssonetii-8.jpg Adet fiyatı 7.5 Euro..yani 18 lira.. Miniature Bulbs - species daffodil bulbs, collectable and rare alpine bulbs Karaburun nergisi yetiştiriciliğinden vazgeçilmemesinin sebebi ise: -Ülkemizde bulunan hemen hemen yegane katmerli kokulu nergis olması.. -Erkenci olması..Çoğunlukla yeni yıla yetiştirilmeye çalışılır.. -Kesme çiçek olarak rahatlıkla değerlendirilmesi.. -Baba mesleği olması.. |
Sevgili Pria kardeşim,
verdiğiniz bilgiler benim için çok faydalı oldu. Bu sebeble size çok teşekkür ederim. Ayrıca birde teklifte bulunayım. Fiyatı 7,5 $ olan o nergisten ortak siparişler bölümünde konu açıp bu nergisi isteyenler olarak ilgili yerden toplu getirttirmeyi denesek nasıl olur acaba? Bu konuda ne dersiniz? Ya da bu nergis türü melezleştirilip ilk defa piyasaya sürüldüğü içinde pahalı olabilir mi? Veya başka bir soru. Türkiye şartlarında yetiştirilmesi sorun olabilir mi? |
4 Eklenti(ler)
Bu yıl Double Daffodil Erlicheer türü katmerli-kokulu nergislerimi kasım başlarında daha büyük saksılara ektim..
50 santim çapında 50 santim derinliğindeki saksılarıın birinde geçen yıl sayın Romantik'ten satın aldığım hünnap, birinde davulga (kocayemiş-dağ çileği), diğerinde ise güz yemişi (Elaeagnus umbellata) ekmiştim.. Bir taraftan bu fidanlarım büyürken kasımda nergislerimi ekiyorum..Nergis yaprakları ve soğanları haziran sonunda kuruduktan sonra ise 15 kök kıl biber ekiyorum..Bütün yaz organik kahvaltılık biber alıyoruz..Her gün 4-5 tane kopardık bu yaz.. Böylelikle 3 saksı da dört mevsim boş durmuyor.. Ayrıca derin oldukları için nergisler oldukça keyifli bu yıl.. İlk iki fotoda Double Daffodil Erlicheer tür nergislerim, üçüncü ve dördüncü fotoda ise, 1 sümbül 3 muscari ve 6 adet te değişik bir nergis türü var.. Bu nergis türünü ihmal etmiştim..Sarı ve çok büyük katmerli çiçeği var..Köyde bahçede ekiliydi..yıllardan beri yavrularını ayırmamıştım..bu yıl söktüm..irili ufaklı 40 yavru vardı..En irilerinden İstanbul'a getirdim..İnşallah açarlar bu yıl..Açacak gibi duruyorlar..Bu türün adını tam tesbit edemedim ama en çok Double Campernelle türüne benziyor, yaprak rengi bile çok farklı dikkat ederseniz; mavimsi yeşil gibi..: Daffodil Double Campernelle | Daffodil Bulbs for Sale | DAFFODIL DEPOT |
1 Eklenti(ler)
3 küçük saksıda 15 adet te yavru soğan ektim..Bunlar satışa konmayacak kadar küçük yavru soğanlardı..ama sanki 10 tanesi bu yıl ufak ta olsa çiçek verecek gibi duruyor..Çiçek verip vermeyeceklerini yaprakların en dibindeki şişkinlikten anlayabiliyorum..Bu nergis türünün en sevdiğim yönü de bul..makul bir iriliğe ulaşan her soğan çiçek veriyor..
|
Adnan bey benim nergisler bu yıl 30 cm karın altında kaldı.Bakalım nasıl olacak.Çiçek açabilecek mi.Karaburunlar açamaz ama sizden aldıklarım 1 cm filizlenmişti öylece kaldı.
|
Ahh Mevlüt Bey..
Ben de hep dua ediyorum..Çanakkale'de fidanlığıma şöyle güzel bir kar yağsa da 15-20 gün kalkmasa diye.. Tam olması gereken bir ortamda ektiniz benden aldığınız nergisleri..bunlar ne kadar soğuk, karlı bir ortam varsa çok daha gürbüzleşiyorlar..çiçekleri daha da semiriyor.. 15 yıldan beri köye 4-5 kere kar yağdı..kar berekettir..toprağı suya doyurur.. İnşallah bu yıl kar görmek banada nasip olur Çanakkale'de..Ben bir ay kadar önce köydeyken benim nergislerin filizleri 10 santim civarındaydı..şimdi bugünlerde kar yağsa bile bozulmazlar.. ... Karaburun'lar şiddetli donlardan mutlaka etkilenir; hatta yaprakları bile kavrulabilir.. Ama benden satın aldığınız nergisler daha güzel olurlar bu yıl.. Kar..soğuk..tam onların istediği ortamlar.. Zaten bakın, onlarda tedbiri elden bırakmıyor..dediğinize göre 1 santim filiz uzatıp beklemeye geçmişler.. Onlar eksi 20-30'ların çiçekleri..(saksıya ekmemek şartıyla) Yaz yazlığını kış kışlığını bilmeli..ama iklimler karıştı bazı yörelerde..kışın ortasında yaz gibi günler olursa bitki daha çok şaşırıyor.. Bu yüzden sizin içiniz rahat olsun. |
benim bir sorum olacaktı çiçek açmış 5 tane nergis koparrıp aldım halamdan acaba tutarlarmı
|
2 Eklenti(ler)
Benim de geçen sene Hocam100 den rica ettiğim Karaburunlar dondu maalesef:( Nergisler karışık dikmiştim saksılara, 1 ay kadar önceki donlarda gitmişler. Diğerleri filizlendiği halde birşey olmamış, bu şekilde ayırtettim Karaburunları. Yazık kaybettim inşallah bir dahaki sonbahara bulurum.
|
Saksılarda malesef korunması oluyorlar.Eğer bahçeye ekseydiniz bir şey olmazdı.En azından soğanlarınu kurtarırdınız.Yine de soğanlarını ekin belki kurtulurlar.
|
Ama kökleri içleri heryerleri donmuş çürük gibydiler ben de attım mecburen Hocam100.
|
O zaman haklısınız.
|
çiçek açmış nergisler koparıp aldım halamdan caba tutarlarmı nasıl dikeyim yapraklarını keserekmi yoksa olduğu gibimi
|
Alıntı:
Daha önce de kendi nergislerinizi saksısından ''koparıp'' çıkarmıştınız.. Şimdi de halanızın çiçek açmış nergislerinden ''koparıp'' almışsınız.. Bu ''koparma'' işinden vazgeçseniz iyi olur :( Zamansız işler yapıyorsunuz.. Soğanlar filizdeyken, çiçekteyken bırakın böyle işleri.. ''Koparırsanız'' yazın yapraklar kuruyken yapın.. Yoksa böyle zamansız kopara çıkara soğanlarınızı kaybedersiniz.. Ehh..madem halanızın nergis soğanlarından ''kopardınız''..pardon ''çıkardınız''.. Onları köklerini incitmeden ekin bir saksıya..belki kurtulurlar.. |
Alıntı:
Bunları karasal iklim olan yerlerde ekmemek gerek..yani zeytinin rahatlıkla yetiştirilebildiği, ısının eksi 7' nin pek altına düşmeyeceği yerlerde, genellikle denize, göllere sahili olan yerlerde ekmek uygun olur kanaatindeyim... |
Adnan bey ben de sizle aynı düşünceyi paylaşıyorum.Bu yıl karaburunların kokusunu duyamayacağım.Çünkü bu gün -11 dışarısı.
|
Ev kendinizin ise bahçenizin bir köşesine mini bir sera düşünebilirsiniz aslında..çok ta maliyetli bir iş değil..
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 13:54. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025