![]() |
1 Eklenti(ler)
Tam resmini vereyim belki bu değildir.Kokusu da beyazlarının ki hafif sarı keskin ama karaburun kadar güzel değildir.Ben kendim yetiştirmiştim.Ondan biliyorum..Bir de ithal nergislerin hepsi sert kışa dayanır çünkü marta çıkmaya başlarlar.
|
Nergisleri yerinden hiç sökmüyoruz. Mart gibi kendileri çikıyor. Gelişmeleri açısından mahsuru varmı.
|
3 yılda bir söküp toprağını yenilemenizi öneririm.
|
Hocam bunlar bahçedeler. Yinede söküp tekrar dikelimmi. Çiçekten sonramı sökelim.
Sağolun. |
Sökme işlemi hazirandan sonra olur şimdi yeşilken sökmeyiniz yoksa kururlar.
|
14 sayfalık nergiz yazışmalarının hepsini okudum.Ama hala teredütlerim var.Kasım ayında marketten nergiz ve lale soğanları aldım yazılı talimata göre diktim.Büyük saksılarda ve üzerleri 8 cm toprakla kaplı.toprak üstü kuru içi hafif nemli.Burda havalar oldukça soğuk don yapmadan içeri alayımmı?İçeri almam gerekirse depodamı tutayım yoksa oda sıcaklığındamı? sulayayımmı?Özellikle Malatya iklim koşullarına yakın yerlerdeki,nergiz yetiştiren arkadaşlar deneyimlerini aktarırsa çok sevinirim
|
Tubay hanım korkmayın marketten aldığınız nergisler ithal ve soğuklara dayanıklıdır.Ayrıca soğuğu severler.
|
Dışarıdaki nergiz soğanları
Teşekkürler Hocam100.İçim rahat dışarıda bırakabilirim artık.Birde paketin üzerinde yılda iki kez açması için şubat ayında içeri alıp çiçeklenme bittikten sonra tekrar dışarı çıkarabilineceği yazıyordu.Bu yöntemi deniyeyimmi yoksa aç gözlülükten vaz geçip kendi hallerinemi bırakayım?:D
|
Deneyin bakalım ben denemedim hiç ama belki iki kere açabilir.
|
nergiz
arkadaşlar nergizin karaburun tarafında o kadar verilmli olmasının sebebi karaburun tarafının topraklarının genellikle kayalıklardan meydana gelmesidir nergiz çiçeği de sert topragı ve soğuğu sevdiği için nergiz karaburun tarafında çok verimli olarak yetiştir eve dikilen nergizlerin genellikle açmamasının sebebide ondandır çünkü yumuşak toprağa dikilen genellikle çiçek vermez yumuşak toprakta ve ılıman iklimde gerbera çiçeği çok güzel yetişir ve oldukçada hoş bir görüntüsü vardır ama tabiiki bana göre nergizin yerini tutmaz.
|
Alıntı:
|
M eroğlu denemeniz iyi olmuş o zaman kimse korkmasın soğuktan diğeyim.
|
arkadaşlar mikrobiyal gübreler hakkında bilgisi olan var mı acaba?
|
kimse online değil sanırım
|
herkese iyi geceler
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1963 |
Alıntı:
|
Nilgün hanım bekleyin soğuk şimdi zarar vermiyor.
|
Alıntı:
|
Nilgün hanım denemekten başka çare yok.Eğer çiçeğine zarar verirse soğanına zarar vermez.Seneye saksıya eker bu zamanlar içeri alırsınız.Şimdi bahçeden kaldırsanız kökleri zarar görür sorun olur.
|
Bu gece -11 civarlarında bir hava olacakmış İstanbul'da, tomurcuklu nergis saksımı salona aldım. Ne olur ne olmaz :D
|
Bu gecede kurtardık hayırlısı :)
|
Benim nergizlerde havaya aldanıp kafalarını topraktan çıkarmaya başlamışlar. Her ne kadar soğuğa dayanır deselerde ben paniklemiş durumdayım acaba gece saksıları içeri alsam mı?
|
tubay hanım içeri almanıza gerek yok nergisleri. Benimkileri ben bahçeme diktim. Ayrıca mum çiçegi için tekrar teşekkür ederim. Dediğiniz gibi 2 parçaya ayırdım.
|
2 Eklenti(ler)
Benim karaburunlarda son durum bu. Diğer nergislerim henüz birkaç cm boyundalar.
|
Sayın Hocam,nergizlerimin yaprakları sararmaya başladı.Bir tanesini söküp baktım. Tam soğan kısmında bir santim boyunda kırmızı renkli bir kurtcuk. Diğerleri de aynı durumda ne yapmam gerek?
|
Uygun zirai ilaç kullnmanız gerekir.
|
Benimki bu sabah merhaba dedi. Misss gibide kokuyor :D
http://www.agaclar.net/galeri/displa...?imageid=33060 |
Nurdan hanım,
Oldukça güzel açmış Karaburun nergisiniz. Demek kokusu hakkında söylenenler doğruymuş. Benimkiler yaklaşık 20 gün kadar önce ekildiği için henüz yapraklanma aşamasındalar. Safranlarımda aynı durumda. Havalar burada biraz soğudu. Kapalı cam balkonda, gündüz camlardan birisi açık, gece don ihtimaline karşı cam kapalı olarak duruyorlar. |
Teşekkür ederim Süleyman bey, benimkide açmazdı ama salona aldım açık balkondan o yüzden sıcağı görünce hızlandı açması. Birde ben daha erken dikim yapmıştım. Ekim sonu gibi sanırım. Sizinkilerde güzel güzel açarlar ve kokusunu duyarsınız. Mis gibi kokuyor.
|
Aynı anda dikilen nergislerimden karaburunlar tomurcuğa geldiler, diğerleri ise henüz minicikler:)
http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=33152&c=608 http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=33153&c=608 |
4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar nihayet benim karaburun türü nergislerim de çiçek açmaya başladıl bu gün 3 dal koparıp masama ısladım kokusunu doya doya koklamaya başladım.Resmini de yüklüyorum, bir yandan da kokusunu kokluyorum.
|
Resimleri yükledim arkadaşlar.
|
Hocam sizinkiler daha büyük açmış sanki, sanırım bahçede olmasının nedeni saksıda daha küçük açtı benimkiler :)
|
Büyük deği ama yakın çekim olduğundan öyle.
|
5 Eklenti(ler)
Hocam forumdaştan aldığım nergisler birkaçgün önce açmaya başladı..
Kokuları oldukça güzel ama benim fulyalar kadar keskin ve yayılıcı değil.. Benim fulyalar her yıl mart-nisanda açar ama birkaç dal çiçeğin kokusu keskin bir şekilde tüm evi kaplar.. Daha sonra onların fotolarını da yükleyeceğim.. Saksılı fotodan anlaşılacağı gibi aynı tarihte ekmeme rağmen benim fulyalar henüz küçük ve boylanmadılar bile..Onlar kışın soğuğunu gördükçe gelişiyor çünkü.. Bir de dikkatimi çeken husus şu: hocam forumdaştan aldığım nergislerden İstanbul'da evime 20 tane ektim..Hem saksıya hem bahçeye..Nedendir bilinmez hem saksıdakilerde hem de bahçedekilerde tamamında tomurcuk-çiçek yok..oysa soğanlar hep aynı irilikteydi..20 kökte 3 çiçek var..Diğerlerinde daha tomurcuk sürgünü bile gözükmüyor..Bu tuhaf.. |
Seneye sizden soğan isteyeceğim ben de bu soğanlarınızdan ekmek isterim.Anladığım kadarı ile sizdekiler farklı bir tür.Fakat bu şekilde erken açmasının sebebi iklim değişikliği sıcak bir iklimden soğuk bir bir iklime geçiş olabilir.Diyorum ki seneye sizinkiler gibi aynı zömanda açacaklardır.Kokusuna gelince 3 dal kesip ısladım kokusu odaya yetti .Koku işi ısı ile ilgili eğer hava soğuk ise pek kokmuyor içeri alıp ıslayınca müthiş kokmaya başladı.Ben de açıkcası sizinkileri marak etmeye başladım.Onu da görelim derim.
|
Sayın Hocam 100; fulya diye adlandırılan nergis türü sizinkilerden değil. Fulyanın çiçekleri sarı renkte ve çiçek büyüklüğü yaklaşık 5 cm olur. Ankara bir fulya cennetidir. Benim özellikle Ankara'dan getirttiğim fulyalarım var. Sanırım nisan gibi açıyor. Şu an yaprakları bile yeni çıkıyor.
|
Alıntı:
Yani kokmayan bir nergis türüne fulya dememek doğru olandır.. Bu konuda bilgiler için bakınız: http://www.turkcebilgi.com/fulya/nedir http://www.nedirnedemek.org/fulya_nedir Sayın almira forumdaşım.. İstanbul'da aralık-ocak aylarında Taksim,Kadıköy,Beşiktaş gibi yerlerde özellikle seyyar roman çiçekçilerin sattığı kokulu nergisler de fulyadır..Daha doğrusu o çiçekçiler hep FULYA diye satar o nergisleri.. Bence doğrudur.. Hocam100 forumdaşın oldukça güzel kokulu nergisleride bunlara yakındır bence.. Bu konularda internette ben çok araştırdığım halde özellikle bilimsel bir kaynağa rastlıyamadım.. Yani bu konuda bir kafa karışıklığı var gibi.. Benim nergislerim de aynen sizin dediğiniz gibi,ister balkonda,ister bahçede ekin,kesinlikle mart nisan aylarında açar.. Ama çiçekleri sizin dediğiniz gibi 5 cm. değil,bu biraz abartılı;ancak 3 cm.civarındadır ve yaban gülü çiçeği gibi katmerlidir.Hem sizin nergis sarı renkli..Oysa fulya diye tanımlanan nergisler hep beyaz renklidir..Sizin ektikleriniz çok farklı bir tür olsa gerek..Onlara FULYA dememek doğru olur. Ankara doğal konumu olarak bir fulya cenneti olmasa gerek;ancak,bu fulyalara meraklı insan çok demektir..Bence..Ankara'da çok bilinen ve rağbet edilen bir çiçek demekki.. Ben herşeye rağmen Hocam100'den aldığım nergisler için pişman değilim.. Bir kokulu nergis türü daha edindim onun sayesinde.. Yalnız benim nergisler gibi çok çok koku salgılamıyor.. Ancak vazonun yanıda 15-20 cm.yaklaşınca veya burnunuzu dayadığınızda keskin kokusu farkediliyor.. Oysa bendeki nergislerden 5-6 tanesini vazoya koyduğunuzda özellikle geceleri tüm evi kaplayan ve farkedilen bir koku yayıyorlar.. Bir de şunu hatırlatayım.. Fulyayı kesme çiçek olarak vazonuza koyup uzun süre kokusunu hissetmek istiyorsanız vazonun suyunu hergün yenileyiniz. Nergis çiçekleri çok narindir;yoksa hemen geçerler.. |
Alıntı:
Nergis yetiştiriciliği ile ilgili güzel bir kaynak.. Orada nergis sineği ve nematodu ile ilgili bilgi var.. Sizin nergislerde nergis sineği konaklamış herhalde.. nergis çok hassas bir bitki.. Her yıl aynı toprağa kesinlikle dikilmemeli.. Soğan yaprakları kuruduktan sonra soğanların üstü mutlaka toprakla örtülmeli.. Yoksa nergis sineği soğanın tepesine yumurtalarını bırakabilir.. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:27. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025