agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   sümbül (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/3264.htm)

Khan 20-02-2016 10:33

2 Eklenti(ler)
Muskari, nergis ve sümbüller. Biri biterken diğeri başlıyor.

Batı Rüzgarı 20-02-2016 16:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinbas (Mesaj 1440959)
Sizde haklısınız sayın @Mücevher Çalısı, fakat sümbülü hepten kaybetmektense bu çözüm iyidir. sarımsağı saymazsak sirke kokusu fazla rahatsız edecek boyutta kalmaz sadece kedileri ve bir takım zararlıları rahatsız eder.

Aslında o kediyi sümbül zamanı geçinceye kadar kuyruğundan iyi bir yere bağlamak lazım.:p

o sarımsak ve sirke karışımını direkt kedinin üstüne döksek daha etkili olmazmı :D

Mücevher Çalısı 25-02-2016 10:46

1 Eklenti(ler)
Buradaki beyaz sümbül ile aşağıdaki pembe sümbül geçen seneden kalma sümbüller. Yazın topraktan çıkarılıp kışın toprağa aktarıldı ikisi de...

Eklenti 597275

Aralarındaki yetiştirilme farkı; biri güney diğeri kuzeyde kışlaması. Bu sebeple beyaz olanı bir ay önce ve çiçek sapı kısa olarak çiçek açtı:)

Sümeyra Karahan 28-02-2016 19:01

sümbüllerimin sapları ve yaprakları çok uzadı. çiçekleri ise zayıf kaldı, yardımcı olacak biri var mı?

dyarbakr 01-04-2016 23:22

Bugün pazardan 3 tane sümbül aldım. Şuan ev cennet gibi kokuyor. Araştırdığım kadarıyla 1 haftaya kadar solmaya başlayacak. Yapmam gerekenleri sıralıyorum bir yanlışım veya eksiğim varsa düzeltirseniz sevinirim. Solan çiçekleri keseceğim, tam kuruyuncaya kadar azar azar sulayacağım. Nisan sonunda serin ve loş bir ortama alacağım.Sadece toprağın çok fazla kurumamasını sağlamak için azar azar sulayacağım. Sonbaharda güneş gören bir cam kenarına alacağım ve mart ayına kadar aynı rutinde sulamaya devam edeceğim.

Sûz-i Dilârâ 19-04-2016 10:46

4 Eklenti(ler)
Doğal ortamından yabanî sümbüller. Köyümün dağlarından;)

Batı Rüzgarı 19-04-2016 14:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1455221)
Doğal ortamından yabanî sümbüller. Köyümün dağlarından;)

sizin köyde ne bereketliymiş...
bizim köyde en güzel çiçek eşek dikeni.:p

belgi.info 16-04-2017 18:41

1 Eklenti(ler)
Sonbaharda marketten alıp yabana saldığım soğanlar gayet güzel bitti.Hatta 2 tane yavruda verdi.Sağolsun komşular dikmedikleri sümbülün çiçeğini alıp götürmüşler.

belgi.info 16-04-2017 18:45

Sayın Sûz-i Dilârâ görüntüler çok güzel.
Balkondan bahçeden ziyade yeşilliği yerinde görmek istediğimden elime geçeni etrafa serpiştiriyorum.

Sûz-i Dilârâ 17-04-2017 06:36

Çok teşekkür ederim;) Ben de doğal ortamında daha çok seviyorum, biz ne yaparsak yapalım tabiattaki gibi güzel olmuyor.

Dumlupınar 17-04-2017 20:45

4 Eklenti(ler)
Asya Lale markalı sümbüllerim.Karışık renk ve Marie sümbüller.Fotoğrafların çekim tarihi 1 Mart 2017...

nanemolla 08-12-2017 09:31

1 Eklenti(ler)
Eklenti 662279
Bunlarda benim sumbullerim.kokuları şimdiden burnumda tütüyor.;)
Tabi bu saksıya ek daha iki saksı sümbülde aynı şekilde beklemede tabi bende...

abor 20-12-2017 10:22

arkadaşlar marketten çiçekleri açmış olarak aldığım ve dümdüz duran birisi mor diğeri beyaz olan sümbüllerde mor olanı bu sabah geldim ki boynunu bükmüş neredeyse yere değmiş (beyaz iyi) kenarına destek yaptım sebebi nedir acaba.

wakan 20-12-2017 10:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi abor (Mesaj 1525803)
arkadaşlar marketten çiçekleri açmış olarak aldığım ve dümdüz duran birisi mor diğeri beyaz olan sümbüllerde mor olanı bu sabah geldim ki boynunu bükmüş neredeyse yere değmiş (beyaz iyi) kenarına destek yaptım sebebi nedir acaba.

Markette ekili olarak satılan sümbüller yüzeyin üstünde ekiliyor nerdeyse. Seralarda yeterli ışık alamayan sümbüllerde çiçek sapının aşırı uzaması gibi sorunlar oluyor, böyle olunca da çiçek sapı çiçeği taşıyamıyor ve haliyle boynunu bükmüş oluyor.
Şahsen ben soğanları daha derine ekiyorum, böylece sapın bir kısmı toprak tarafından desteklendiği için yana yatma olmuyor.
Size tavsiyem, hazır açmış almak yerine sonbaharda soğanını alıp kendiniz ekin. Doğal olarak gelişimini tamamlayacak sümbüller hem gözlerinize hem de burnunuza bayram yaşatacaktır.

abor 20-12-2017 11:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi wakan (Mesaj 1525805)
Markette ekili olarak satılan sümbüller yüzeyin üstünde ekiliyor nerdeyse. Seralarda yeterli ışık alamayan sümbüllerde çiçek sapının aşırı uzaması gibi sorunlar oluyor, böyle olunca da çiçek sapı çiçeği taşıyamıyor ve haliyle boynunu bükmüş oluyor.
Şahsen ben soğanları daha derine ekiyorum, böylece sapın bir kısmı toprak tarafından desteklendiği için yana yatma olmuyor.
Size tavsiyem, hazır açmış almak yerine sonbaharda soğanını alıp kendiniz ekin. Doğal olarak gelişimini tamamlayacak sümbüller hem gözlerinize hem de burnunuza bayram yaşatacaktır.

haklısınız çok sığ dikilmişler, hazır açmışını hemen koklayabilmek için aldım. 2 adet sümbül 10 lira. kimyasal bir oda kokusu almış olsam daha pahalı, :D

birde şöyle bişey duydum çiçekler solunca yeşil aksamı kesip soğanı dondurucuda dondurup ardından tekrar ekince kısa sürede tekrar çiçek açıyormuş

wakan 20-12-2017 12:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi abor (Mesaj 1525814)
birde şöyle bişey duydum çiçekler solunca yeşil aksamı kesip soğanı dondurucuda dondurup ardından tekrar ekince kısa sürede tekrar çiçek açıyormuş

Sümbülün tekrar açması beslenmesine bağlı. Çiçek geçtikten sonra yeşil aksamını hemen keserseniz soğan herhangi bir besin depolayamayacaktır. Zaten enerjisinin çoğunu çiçek açmaya harcadığı için yeniden yeşerse bile çok cılız kalacaktır. Yapılması gereken herşey zamanında güzel deyip çiçeği geçtikten sonra çiçek sapını kesmek ve fakar yapraklar kendileri kuruyana kadar beslemeye devam etmek. Bu sayede soğan hem besin depolar, seneye güzel açar hem de yavrular.

Evet sümbül soğanlarının soğuklanma ihtiyacı buzdolabında karşılanabilir yalnız dikkat etmeniz gereken şeyler var. Soğanları koyduğunuz dolaba sebzeler, yeşillikler ve elma gibi meyveler koymamalısınız. Bunlar etilen ürettiklerinden soğanların bozulmasına sebep olurlar.

O yüzden çiçek versin, dolaba atayım, tekrar çiçek versin mantığı pratikte pek geçerli değil maalesef.

kgursan 22-12-2017 16:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi abor (Mesaj 1525803)

Bulunduğu yerin sıcaklığı yüksektir. sümbül dağ çiçeğidir sıcak sevmez 10 oC sıcaklık yeterlidir

Fatih_Soydemir 22-12-2017 17:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1526071)
Bulunduğu yerin sıcaklığı yüksektir. sümbül dağ çiçeğidir sıcak sevmez 10 oC sıcaklık yeterlidir

Bu sene Akdeniz' de 15 dereceyi mumla arıyoruz sürekli aşırı sıcak. bu seneden artık vaz geçtim hayır gelmez Ocak ve Şubat ayı yani 2 ay soğursa hava ne ala yoksa bu sene sürekli Nisan ayı modunda havalar ve hiç bir verim beklemiyorum elimde var olan ne varsa yoldan çıkmış durumda Haziran ayı gibi geri uykuya girdi çoğu bitki yeşerdiğine pişman oldu sanırım. geçen sene bu vakitlerde 13 dereceydi ve kar vardı dağlarda şimdi ide 20 derece ve üstü kar yok dağlarda.

Dumlupınar 08-01-2018 21:04

1 Eklenti(ler)
Hisarönünde ucuz sümbül soğanları buldum.Hemen diktim.Dikim için biraz geç ama olsun.Mart başı gibi açarlar...

wakan 13-01-2018 09:29

1 Eklenti(ler)
Bu seneki sümbüllerim, bodur olacaklar galiba bu sene. Henüz soğuk görmediler ve biri "ooo bahar gelmiş, açmalııyım" şeklinde düşünmüş olacak ki boyuna bakmadan çiçeklenmeye karar verdi.

green.white 15-01-2018 15:07

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar 5 aralıkta dört tane sümbül ektim şimdi bu hale geldiler. Mor sümbül iki hafta önce açtı, diğer ikisi açmak üzere biri de çok yavaş bir şekilde büyüyor. Böyle dengesiz olmalarının sebebi ne olabilir?

kgursan 18-01-2018 15:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi green.white (Mesaj 1528137)
Arkadaşlar 5 aralıkta dört tane sümbül ektim şimdi bu hale geldiler. Mor sümbül iki hafta önce açtı, diğer ikisi açmak üzere biri de çok yavaş bir şekilde büyüyor. Böyle dengesiz olmalarının sebebi ne olabilir?

1. çeşitler farklıdır,
2. soğanlar uygun sıcaklıklarda depolanmamış, muhafaza edilmemişlerdir

green.white 19-01-2018 07:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1528429)
1. çeşitler farklıdır,
2. soğanlar uygun sıcaklıklarda depolanmamış, muhafaza edilmemişlerdir

Bunlar iş yerindekiler, evdekiler de aynı. Soğanların kalitesiz olduğunu tahmin ediyorum.

Bildiğimiz sümbüllerden farklı gibi geliyor bana. Yoksa tam gelişmediğinden mi ki? Normal sümbüller gibi gür ve sık değil, seyrek. Boyu da kısa, bodur olarak kaldı. Acaba cinsleri farklı olabilir mi?

Beşiktaş 19-01-2018 08:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi green.white (Mesaj 1528137)

Hata yaptığımız nokta, soğanı direk ekip belli bir sıcaklıkta gelişmelerini sağlamasını bekliyoruz.

Soğanların ekim ve dikim zamanı kasım, aralık.
Bunun sebebi de ocak ve şubatta yağacak karda veya soğuk havada köklerin gelişimlerine devam etmesi ve mart ayıyla birlikte nisan,mayıs,haziran aylarını güzel geçirmek.

2-3 ay soğanlar köke çalışacak, baharda çiçeklerine çoşkulu olarak besleyecekler.

Bence soğanınızda sorun yok. Sadece gerekli soğuklamayı karşılamamış olmanızdan kaynaklı sorun.

green.white 19-01-2018 09:57

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi besiktas (Mesaj 1528470)
Hata yaptığımız nokta, soğanı direk ekip belli bir sıcaklıkta gelişmelerini sağlamasını bekliyoruz.

Soğanların ekim ve dikim zamanı kasım, aralık.
Bunun sebebi de ocak ve şubatta yağacak karda veya soğuk havada köklerin gelişimlerine devam etmesi ve mart ayıyla birlikte nisan,mayıs,haziran aylarını güzel geçirmek.

2-3 ay soğanlar köke çalışacak, baharda çiçeklerine çoşkulu olarak besleyecekler.

Bence soğanınızda sorun yok. Sadece gerekli soğuklamayı karşılamamış olmanızdan kaynaklı sorun.

Soğan dikimlerini yaptıktan sonra cam kenarına koydum. Nergis çiçeğim de var. O bol güneş alsın diye hepsi aynı yerde. Sümbülleri iyice cam kenarına koydum fotoğrafta gördüğünüz gibi. Kalın reklam afişinin gölgesinde kalıyorlar.
Yine de çok mu ışıkta kalıyorlar? Yerlerini değiştirmem gerekir mi?

Beşiktaş 19-01-2018 13:16

bana sorarsanız kök daha gelişimini tamamlamadan çiçeklerinin canlı güçlü açmasını bekliyorsunuz.

green.white 19-01-2018 13:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi besiktas (Mesaj 1528502)
bana sorarsanız kök daha gelişimini tamamlamadan çiçeklerinin canlı güçlü açmasını bekliyorsunuz.

Hayır beklediğimden değil, ne yapılacaksa onu yapmaya çalışıyorum. O yüzden bu siteye üye olup sizlere soru soruyorum. Sizin gibi tecrübeli arkadaşların bilgilerinden faydalanmak istiyorum sadece.

İlknur44 20-01-2018 14:05

3 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar, sizce sümbüllerim bu ayda bu kadar olması normal mi .

Dumlupınar 23-01-2018 22:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahce-mimarı (Mesaj 1528589)
Merhaba arkadaşlar, sizce sümbüllerim bu ayda bu kadar olması normal mi .

Merhaba,bu ayda sümbüllerinizin gelişimleri gayet normal.Fazla sulamadan kaçının.Toprağın nemli olması yeterlidir.SELAMLAR...

green.white 24-01-2018 10:01

1 Eklenti(ler)
Mor sümbülüm ilk çiçeğini erken açtı diğerlerinden. Erken olduğu için mi çok seyrek oldu, birden boy attı ve artık kurumaya başladı. Aynı soğanda yeni çiçek açıp büyümeye başladı. Ilk çiçek sapı o şekilde dursun mu yoksa bir müdahalede bulunayım mı?

wakan 24-01-2018 10:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi green.white (Mesaj 1528964)
Mor sümbülüm ilk çiçeğini erken açtı diğerlerinden. Erken olduğu için mi çok seyrek oldu, birden boy attı ve artık kurumaya başladı. Aynı soğanda yeni çiçek açıp büyümeye başladı. Ilk çiçek sapı o şekilde dursun mu yoksa bir müdahalede bulunayım mı?

Tohum almayacaksanız eski sapı kesebilirsiniz.

green.white 24-01-2018 11:52

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi wakan (Mesaj 1528965)
Tohum almayacaksanız eski sapı kesebilirsiniz.

Tohum almayacağım ve kestim. Diğer sümbüller ile aynı boy oldu, çok daha güzel oldu :cool:

İlknur44 24-01-2018 20:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dumlupınar (Mesaj 1528929)
Merhaba,bu ayda sümbüllerinizin gelişimleri gayet normal.Fazla sulamadan kaçının.Toprağın nemli olması yeterlidir.SELAMLAR...

Merhaba teşekkür ederim ,ilk defa sümbül soğanı ektim, bakalım çiçeklerini görebilecek miyim .

Dumlupınar 25-01-2018 15:32

1 Eklenti(ler)
Burhaniyede dayımın bahçesine 50 kadar sümbül soğanıda dikmiştim.Dikimden yaklaşık 2,5 ay sonraki gelişimleri...

nanemolla 28-01-2018 12:14

1 Eklenti(ler)
Eklenti 665032
Tomurcuktalar

gulay58 02-02-2018 09:18

iyi gunler arkadaslar merhaba, ben ekım ayında bir adet sumbul soganı ektım ve yapragı 40 cm e ulastı suan balkonda saksıda kendısı ve bukadar uzaması normal mı ılk defa ekıyoum sanırım erken ektım ama ne yapmalıyım. Bilgilendirirseniz cok sevınırım.

wakan 02-02-2018 11:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gulay58 (Mesaj 1529864)
iyi gunler arkadaslar merhaba, ben ekım ayında bir adet sumbul soganı ektım ve yapragı 40 cm e ulastı suan balkonda saksıda kendısı ve bukadar uzaması normal mı ılk defa ekıyoum sanırım erken ektım ama ne yapmalıyım. Bilgilendirirseniz cok sevınırım.

Çiçeğiniz sümbül değildir büyük ihtimal.

İlknur44 02-02-2018 12:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gulay58 (Mesaj 1529864)

Fotoğraf yükleyebilir misiniz. Ozaman hangi bitki olduğunu biliriz. İyi günler.

gulay58 02-02-2018 13:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İlknur44 (Mesaj 1529892)
Fotoğraf yükleyebilir misiniz. Ozaman hangi bitki olduğunu biliriz. İyi günler.

yenı gordum mesajları hemen yukluyorum

gulay58 02-02-2018 13:59

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi wakan (Mesaj 1529885)
Çiçeğiniz sümbül değildir büyük ihtimal.

emınonunden sogan olarak aldım ve ekım ayında ektım bu fotograf bır ay oncesıne aıt suan bı bu kadar daha uzadı.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025