agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Amaryllis (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/3034.htm)

Orkun Kırcı 09-01-2009 22:07

Bende okuldaki tek saksımı eve getirdim evim daha sıcak bakalım yeni ortamını sevecek mi?

ninina84 09-01-2009 23:52

Benim de tam tersi evin içindekilerde hiçbir hareket yok ama kapalı balkondakiler yaprak çıkartıyor. Hatta yeni aldıklarımdan biri tomurcuk da verdi :)

sakagun 10-01-2009 08:57

Nerede okuduğumu hatırlamıyorum ama soğanın yapraklanması için saksıyı önce sıcak ortamda bekletmek, yapraklar çıktıktan sonra da daha serin bir ortama çıkarmak gerektiğini okumuştum. Bauhaus'dan aldığım Amaryllis soğanımda hiçbir canlanma yoktu. Önce sobalı odada yapraklar çıkıp biraz uzayıncaya kadar beklettim. Sonra evin ısıtılmayan odasına aldım. Şu an pencere önünde ve hızla çiçek sapı uzuyor.

ninina84 10-01-2009 13:59

Şimdi farkettim bir ay kadar önce çiçek açan avatarımdaki amaryllisimin kocaman soğanı ufalmış etrafında birkaç kat içi boş kabuk kalmış. İlk aldığım zamandan %20 daha küçük şu an. Daha önce de bir sürü soğan böyle ufaldı. Tohum keseciklerinin açılmasını bekliyorum şu an. Tohum yaptığı için enerjisini kaybediyor olabilir mi?

Orkun Kırcı 12-01-2009 19:09

Okuldan eve getirdiğim çiçeğimde iki minik yaprak belirdi. Sıcak ortam yaradı sanırım.

Orkun Kırcı 13-01-2009 15:10

1 Eklenti(ler)
Eve getirdiğim çiçeğimin fotosu. Memleketten getirirken neredeyse 50 cm yaprakları vardı ama çantada soğuktan öldüler :(

Eklenti 58777

Oğuzhan 14-01-2009 00:09

Benim güzeller ..

3 Eklenti(ler)
Eklenti 58846
Eklenti 58847
Eklenti 58848

Lilium 14-01-2009 00:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zerrinsrt (Mesaj 344115)
Sevgili Adalet ve Günebakan,
Bançemdeki amaryalislerin resmi 181.mesajda var. İsterseniz hava biraz ısındığında sizin için söküp yurtiçi kargoyla göndere bilirim.

Sevgili zerrinsrt,

Sizleri anlıyorum, baylaşımınızdan dolayıda kutluyorum, fakat çiçekleri kurumadan söküm yapmanız doğru değil.

Sevgilerimle..

Âyine-i Esma 14-01-2009 07:46

O fotoğrafları bende göremiyorum. Ve birde sorum var. Amaryliss soğanının yanından minicik bir yaprak çıkartılmış. Amaryllisse ait. Ona ne yapmam gerekir. Orda büyüsünmü?

zerrinsrt 14-01-2009 08:33

Sevgili lilyum,

Benim soğanlarım bahçede ekili. Şimdi uykudalar.Havalar ısınmadan sökebilirim diye düşünüyorum.Doğrumu ?

denizined 15-01-2009 14:10

2 Eklenti(ler)
Yabancı forumda dolaşırken aşagıdaki resimleri gördüm amaryllisleri bardakta yetiştiriyorlarmış gerçeken bu mümkünmü?Uzman arkadaşlar yardımcı sümbülün yetiştirildigini görmüştüm amaryllis ilk defa görüyorum...

ninina84 15-01-2009 14:31

Soğanlı ve yumrulu bitkiler başlığının altında soğanlı bitkileri vazoda ve saksıda yetiştirmek diye bir konu açılmış. Sümbül anlatılmış fakat resimlerde birkaç amaryllis soğanı da var. Yöntem aynıdır sanıyorum.

karakule 15-01-2009 14:40

Evet amaryllis de vazoda çiçek açabiliyor. Hatta youtube'da videosunu görmüştüm, deney yapmışlar. Aynı büyüklükte iki amaryllis soğanının birini alkolde, diğerini suda büyütüp aşamayı videoya almışlar. Sonuçta aynı sürede çiçek açıp soluyor fakat her nasılsa alkolde büyüyenin boyu daha kısa oluyor.

Lalezar78 16-01-2009 01:22

2 Eklenti(ler)
Bir de şunlara bakarmısınız?

Adalet Yağcı 17-01-2009 10:45

Oy oy oy...beni bu bahçeye bekçi alırlarmı dersiniz :rolleyes:
Neyse ki, dün dört tane amarylls im oldu, henüz çiçeği yok ama soğanlar çok büyük, kırmızı ve beyaz olduğunu biliyorum, odamın en güzel köşesini onlara tahsis ettim.

Açtıklarında ben de gururla fotoğraflarını paylaşacağım sizlerle.

Orkun Kırcı 18-01-2009 11:16

Anlaşılan sıcakla arası çok iyi. Eve geldiğinden beri sıcak ortamda duruyor ve dördüncü yaprağınıda büyütmeye başladı. Böyle giderse açması için çok beklemiycem sanırım. Aydın'a gidince ilk işim avlunun en kuytusunda yıllardır açmayan diğer soğanlarımıda alıp saksılamak ve sıcağa almak olacak.

Lalezar78 18-01-2009 15:31

Ben de dün görmüştüm ama silinmiş.
Fotoğraflı mesajımı ben de sildim. Yenilerini galeriye yükledim.
http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=23208&c=608
http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=23209&c=608
http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=23207&c=608

Emel Yılmaz 18-01-2009 19:00

Arkadaşlar benimkilerde tomurcuklandı. Boyuda nerdeyse 60 cm. Bu durum bana biraz tuhaf geldi ama.Acaba benmi yanılıyorum:(:confused:

Başbahcivan 18-01-2009 21:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emel Yılmaz (Mesaj 346736)
Arkadaşlar benimkilerde tomurcuklandı. Boyuda nerdeyse 60 cm. Bu durum bana biraz tuhaf geldi ama.Acaba benmi yanılıyorum:(:confused:

Emel hanım eğer oldukları yer sıcak ise boylarının uzaması gayet normaldir

Lalezar78 18-01-2009 23:59

Benim 1. resimdeki 80-90 cm arası, sanırım cinsiyle alakalı birazda. Aynı yerde durdukları halde o çok uzadı, zaten adı da giraffe imiş.

Adalet Yağcı 19-01-2009 08:31

Dün Praktikerden son kalan iki Amaryllisi kapım, şansıma birisi pembe diğeri kırmızı(red lion).
Saksı içindeki bilgilendirme etiketinde bir kaç dilde açıklama vermiş, Türkçe açıklama yok malesef.
Üretici firmanın adı Brasbonitas mış, ithal yani, soğanları da oldukça büyük.
Henüz tomurcuk halindeler, açtıklarında burada sizlerle fotoğrafını paylaşırım.

Assassin 19-01-2009 09:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 346932)
Dün Praktikerden son kalan iki Amaryllisi kapım, şansıma birisi pembe diğeri kırmızı(red lion).
Saksı içindeki bilgilendirme etiketinde bir kaç dilde açıklama vermiş, Türkçe açıklama yok malesef.
Üretici firmanın adı Brasbonitas mış, ithal yani, soğanları da oldukça büyük.
Henüz tomurcuk halindeler, açtıklarında burada sizlerle fotoğrafını paylaşırım.

Sevgili Adalet Ablacığım,

İstedim ki sizden önce ben size bu güzelin fotografını sunayım :p
Üretici firmanızın sitesinden bulduğum linkten bakabilirsiniz Red Lion'unuza:

http://www.amaryllis.com/product/75/

Bu sitede Red Lion için verilen bilgilerin Türkçesini vermeye çalışayım:

-Koyu, parlak kırmızı.. Tatil (gününün) favorisi (ne demekse;)
-Soğan Ebatı: Ortalama çevresi 32-34 cm.
-Herbir soğandan 2-3 gövde sürgünü ve her bir sürgünden de 4-6 çiçek üretir.
-Ortalama yetişkin boyu 50-55 cm (20 inch) civarıdır.
-Çiçeklenme süresi 7-9 haftadır..

(Ek bilgi: Red Lion, büyük çiçekli amaryllis ailesindenmiş)

Saygılar Ablacığım.. Bu güzellerin mürüvvetini gör ve bize de göster inşallah :D

Adalet Yağcı 19-01-2009 09:14

Sayın Assasin, ne kadar güzel görünüyorlar değilmi, çok güzel saksılar da var, yabancı dilim olmadığı için pek bir şey anlamadım yazılanlardan, ama soğan çaplarını 32-34 cm. olduğunu anladım.

Gerçektende çok iri soğanları var, bir kaç gün sonra ben de fotoğrafları çekip yüklerim.

Adalet Yağcı 19-01-2009 09:30

Ellerinize sağlık, şimdi oldu işte.
Şimdi çiçeklerimle daha çok gurur duyuyorum, tatil gününün favorisi demekte sanırım ben onu Pazar günü aldımya onun içindir:D

Çiçekleri 7-9 hafta üzerinde kalamıyacağına göre, tekrar çiçeklenebilir anlamınamı geliyor acaba, neredeyse ikibuçuk ay çiçeklenme devresi yaşıyor.
Gerçektende tek soğandan bir kaç ayrı dal verecek belli oluyor, inşaallah onlardan da çiçek verir.

Assassin 19-01-2009 09:37

Sanırım soğanın toprakla buluşmasından itibaren çiçekleneceği ana dek geçen ortalama süre bu 7-9 hafta.. Sizinkiler şu an çiçekli mi yoksa?

Ayrıca okuduğum kadarıyla yeni bir bilgi vereyim: Çiçekler ömrünü tamamlayıp sap da solup sönmeye başladığı zaman sapı dipten budarsanız, sezonun durumuna göre yeniden çiçek sürgünü verebiliyormuş.. Bu da size müjdem olsun :cool:

züleyha 19-01-2009 10:36

Sonunda benim soğanım da yaprak vermeye başladı. Umarım yakında da çiçek çıkarır merakla bekliyorum...

Adalet Yağcı 19-01-2009 17:25

3 Eklenti(ler)
Açmasını bekleyemedim, bu güzellikleri sizlerle paylaşmak istedim :cool:
Kırmızı olan Red Lion muş, pembe olanın üzerinde ismi yoktu.

Lalezar78 19-01-2009 23:42

1 Eklenti(ler)
Maşaallah çok güzeller Adalet hanım. Tohumlarını ve yavrularını da görürsünüz inşaallah.

Bu da benim beyazımın tohumları, fırça ile tozlaştırdım.

Adalet Yağcı 20-01-2009 09:05

Sevgili Lalezar78, beyazınız katmerlimiydi, bendekiler katmerli değil.
Şu tozlaştırma işini ne zaman nasıl yaptınız tam olarak açıklarmısınız.

ninina84 20-01-2009 11:47

Sayın Adalet Yağcı tozlaştırma işi çok kolay aslında. Çiçeğiniz ilk açtığında sarı polen keselerinin ve ortadaki uzun beyaz boru şeklindeki dişi organın kapalı olduğunu göreceksiniz. Birkaç gün sonra polen keseleri kendiliğinden tozlanmaya beyaz kısmın ucu da -minicik bir çiçek gibi düşünün- üç parçalı olarak açılmaya başlıyor. Ben o dönemde gidip gelip fırçayla hatta parmağımla polenleri dişi organın tepesine taşıyorum. Şimdiye kadar tohum vermeyen bir çiçeğim olmadı. Kolaylıklar dilerim.

Adalet Yağcı 20-01-2009 11:49

Çok teşekkürler sayın ninina84, tam zamanında geldi bu bilgi.

ninina84 20-01-2009 11:55

Rica ederim. Eğer birkaç renk amaryllis aynı anda açarsa birinin polenini diğerine taşıyorum bazen. Kim bilir belki yıllar sonra değişik renkte amaryllislerim olacak. Yalnız öyle yaptıklarınızı işaretleyin karışmasın :) Tohum keselerinin açılması da en az çiçeklerinin açılması kadar uzun sürüyor. Önce yukarıdaki resimdeki gibi parlak yeşil ve gergin oluyorlar. Açılmaya yakın ise büzüşüp sararmaya başlıyor ardından da ek yerlerinden çatlıyorlar.

Adalet Yağcı 20-01-2009 12:17

Sayın ninina84, tohumları ektikten ne kadar süre sonra çiçeklerini görebiliriz.

ninina84 20-01-2009 12:22

Soğanların büyüme hızına göre 3-4 seneyi bulur. Geçen sene ektiğim tohumlardan çıkan soğanlar şu an nohut büyüklüğünde. Sabır gerektiren bir iş anlayacağınız.

ilksenozturk 20-01-2009 14:50

merhabalar;
ben geçen yıl nisan ayında yapımarketten aldığım amaryllislerimi yazın(?) açtırmıştım eylül ayına kadar çiçekli kaldılar
daha sonra lalelerime yaptığımı yapmayıp, topraktan çıkarmayarak ikindi-akşam güneşini alan bir yerde beklettim. son birkaç güne kadar yaprakları dimdik ve çok sağlıklıydı ve bu durumları beni çok şaşırtıyorudu:)
düzenli olarak çok minimum seviyede sulayıp dinlendirmeme hatası yaptım sanırım
şuan yaprakları diriliğini kaybetti, asıl mevsimine yakın zamanda çiçeğimi kaybediyorum gibi....
yorumlarınızı alabilir miyim?

Başbahcivan 20-01-2009 20:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilksenozturk (Mesaj 347748)
merhabalar;
ben geçen yıl nisan ayında yapımarketten aldığım amaryllislerimi yazın(?) açtırmıştım eylül ayına kadar çiçekli kaldılar
daha sonra lalelerime yaptığımı yapmayıp, topraktan çıkarmayarak ikindi-akşam güneşini alan bir yerde beklettim. son birkaç güne kadar yaprakları dimdik ve çok sağlıklıydı ve bu durumları beni çok şaşırtıyorudu:)
düzenli olarak çok minimum seviyede sulayıp dinlendirmeme hatası yaptım sanırım
şuan yaprakları diriliğini kaybetti, asıl mevsimine yakın zamanda çiçeğimi kaybediyorum gibi....
yorumlarınızı alabilir miyim?

Sayın arkadaşım korkmayın yine aynı bahar döneminde sağlıklı çiçekleri olacaktır, soğanların üzerine biraz yanmış hayvan gübresi serpiştir dahada canlı olurlar

Başbahcivan 20-01-2009 20:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ninina84 (Mesaj 347690)
Soğanların büyüme hızına göre 3-4 seneyi bulur. Geçen sene ektiğim tohumlardan çıkan soğanlar şu an nohut büyüklüğünde. Sabır gerektiren bir iş anlayacağınız.

Doğu söylüyorsun değerli arkadaşım yetiştiricilik bir ömür törpüsü, ama şunuda bilmeliyiz hormon ve kimyasal gübrelerle büyütülen soğanların ömrü az oluyor.

ilksenozturk 21-01-2009 07:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Başbahcivan (Mesaj 347952)
Sayın arkadaşım korkmayın yine aynı bahar döneminde sağlıklı çiçekleri olacaktır, soğanların üzerine biraz yanmış hayvan gübresi serpiştir dahada canlı olurlar

çok teşekkür ederim yanıtınız için, tavsiyenize uyacağım. çiçeğim balkonda duruyordu, içeri aldım, evin sıcak olmayan ve akşam güneşini gören bir köşesinde iyileşmeyi bekliyor

m_eroglu33 21-01-2009 17:12

Arkadaşlar Amaryallis diğer soğanlı çiçekler gibi soğanları yavrulamıyor mu? Sadece tohumdan mı çoğaltılabiliyor.

Lalezar78 21-01-2009 17:38

Çiçekler geçince saplarından keserseniz yavrular sanırım.

Sevgili Zerrinsrt bizim başımız kel mi?:p :D

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025