![]() |
Bu durumda yaz soğanı bile olsa ekim gibi ekeceğiz bu durumda. Verdiğiniz bilgi için teşekkürler
|
Alıntı:
Yaprakları kesmeyip solmaya bırakırsanız çiçeğiniz için daha iyi olur. Çünkü Amarillislerde yapraktaki besin maddeleri çiçek açtıktan sonra soğana aktarılır. Bu yöntem ile ve çiçeğe dinlenme zamanı bırakılarak bir yıl içinde iki defa çiçek açtırmak mümkünmüş. Mümkünmüş diyorum, çünkü benim amarillisleri daha ikinciye açtıramadım. Denemeye biraz geç başladım. Elimde bir düzine ebruli amarillisim var. Tamamı açık havada. Sadece bir tanesini bu sonbahar saksıya dikerek içeriye aldım. |
Arkadaşlar, benim hem saksıda hem de toprakta ekili toplam 30 taneden fazla Amarillis soğanım ve Agapanthus'larım var. Evvelce saksıda bulunanların çiçekleri iyice kuruyup yaprakları da düştükten sonra sulamayı azaltıp dipten kesiyordum. Ama bu 2 senedir yapraklarına hiç dokunmuyorum, çiçekleri açıp soluyor çiçek sapını dipten kesiyorum ama yapraklarını bırakıyorum. Zamanı geldiğinde hem ebruli olanları hem de kırmızılar o kadar güzel açıyorlar ki. Çiçeklenme bittiğinde hepsini bütün soğanlı bitkilere yaptığım gibi son sulama olarak vitaminli bol su verip sulamayı kesiyorum.
|
1 Eklenti(ler)
Çiçeklerin büyüklüğü . Cep telefonu ile çektim . Özürdilerim
|
Sevgili bansade, çok güzeller bizle paylaşımınız için teşekkür ederim. Ama size birşey söyleyeyim mi benim bahçemdekilerin de cd den daha büyük, kahvaltı tabağı kadar olanı var. Hem kırmızı hem de ebrüli. (övünmek gibi olmasın ama)
|
Alıntı:
|
Olabilir bonsade, açtıklarında ben de yeni resimler yüklemeye çalışırım. Hele bir tane var, rengi kadife kırmızı gibi koyu, çiçeği çok iri ama boyu diğerleri kadar boylu değil. Diğerlerinin arasında kalıyor. Bu sene onun soğanını ön tarafa geçirmeyi düşünüyorum.
|
Çiçek açınca unutmıyalım Fırça ile tozlaşmayı sağlıyalım . Tohumdan çok hızlı yetişiyorlar . Böylece çeşitliiliği arttırıp birbirimize göndeririz . Ben bir defasında istanbulda çoğaltmıştım . Tohumlarından senelerce çoğaltıp eşe dosta vermiştim .
|
Dün saksıda olan amarliyslerin soğanlarını kontrol ettim. Soğanlar oldukça büyümüş, aldığımda bu kadar büyük değilllerdi. (Koçtaş'tan ve praktiker'den ithal soğan olarak aldım)
Ancak bu sene 3.baharları olduğu halde hiçbirinde yavru yok. Bu konuda bilgisi olan varmı acaba? Bunun ithal olmaları ile ilgisi olabilir mi? |
Her yıl çiçek açtıktan sonra soğanları topraktan çıkarıyorsanız, soğanlara yavrulamaları için zaman vermiyorsunuz demektir. Soğanlar belli bir büyüklüğe ulaştıklarında yavru veriyorlar. Bu süre de 2-3 yılı buluyor. Çiçek açtıktan sonra yaprakları kesmemeniz soğanın büyümesini hızlandırıyor. Çünkü yapraklardaki besinler soğana geçiyor. Bu sonbahar soğanları topraktan çıkarmaz iseniz, yavru alabilirsiniz.
|
Şöyle bir problem var. Ben zaten soğanları saksıdan çıkarmıyorum ve yapraklarını da kesmiyorum. Yalnız şunu gözlemledim. Soğanlar aldığım zamana göre neredeyse 2-3 katı kadar büyümüşler. Demekki anca yavru verecekler. Teşekkürler eyüp1
|
1 Eklenti(ler)
İyi geceler, bu haftasonu ekmek istediğim Amaryllis soğanım ne yazık ki bu hafta yaşanan sıcaklardan dolayı ekilmeden bu hale gelmiş. Karanlık ve serin bir yerde saklıyordum. Ama balkona güneş vurunca tahminimden daha sıcak olmuş ortam. Sorum şu; hemen ekersen bu soğan toprakta sağlıklı yetişir mi. Çiçek bile çıkarmaya başlamış 3 günde.Yoksa tekrar bir soğan mı alayım. Acil fikir verir misiniz ?
Saygılarımla |
Bence hemen dikin. Birkaç gün bol güneşli bir yere koymayın, alıştırarak güneşe çıkarın.
|
Ferda Hanım, Amaryllis hiç yetiştirmemiştim. Soğandan hemen çiçek sapı çıkıyor mu acaba ? Bana çok ilginç geldi. Yaprak çıkmasını anlayabilirim. Ama bayağı kalın bir çiçek sapı ve tomurcuğu çıkarmış bir haftada. Çiçeklerin sağlıklı ve güzel olması engellenir mi ?
|
Merhaba arkadaşlar, benim amaryllis bir sorun var sanki icine bolca su dokmusum gıbı ıslakve yumusak aldım onu kalorıferın ustune ama nafıle ters cevırdım yaprak cıkan kısmını kalorıfer ustune koydum banamısın demedı.Üzerindeki yapraklar dibiden karardı ve yumusadıgı ıcın kestım ortası hala yesıl ama kocaman devasa bır sogandı kücüldü. Sizce ne yapmalı nasıl kurtarmalı bir fıkrı olan varsa ne olur yazsın bana onu kaybedıyorum.
|
Soğanı gölgelik ve serin bir yerde sulamadan bekletip 1-2 ay sonra topraktan çıkarıp sonbaharda toprakla buluşturun derim.
Umarım kurtulur. |
Alıntı:
3 günde çiçek açmasına gelince... Sanırım bu da bir şehir efsanesi olsa gerek!.. Yoksa çiçek efsanesi mi desek... Sabırlı olun... |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Bakın buda amarylıs aılesınden sprekelıa yeni actı.Begeninize sunayım istedim.
|
Sizler şimdi merak edersiniz kokusu var mı diye.Ben sizin merakınızı şimdiden gidereyim maalesef kokusu yok.Ama olsun bu haliylede sizcede cok güzel degil mi?
|
ben antalyadayım soğanını nerde bulabilirim acaba satan arkadaş varmıdır?
burda var ama bunlar aynı mı cinsini bilen arkadaş var mı? http://www.sahibinden.com/satilik_ci...XQQdisplayitem |
Şu anda amarillisler açma döneminde. Bir çok arkadaşın amarillisleri de açtı veya açmak üzereler. Şu anda amarillis soğanı bulmak biraz zor. Eylül ayında hatırlatırsanız size soğan gönderebilirim. Benim soğanın çiçekleri ebruli açıyor.
Forumda yeni eski ayırımı yok. |
Merhaba, yetiştirdiğim Amaryllis çiçek açtı ve soldu. Yaz soğanı olduğundan şubat sonunda ekmiştim. Şimdi çiçek sapını kesip yaprak sararana kadar sulayacağım.Yaprakları kestikten sonra serin ve güneş ışığı almayan bir yerde bekleteceğim. Sanırım sıralamam doğrudur :) Bu arada su verecek miyim ? Ne zaman sulamaya başlamam gerekir ? Eylülde tekrar çiçek açmayacak sanırım. Bu durumda bir sonraki mart ayını beklemem gerekecek mi ? Eylül de tekrar bir soğan alıp yetiştirmek istiyorum. O zaman aynı anda mı açarlar. Biliyorum çok sordum :) Sabrı için herkese teşekkürler
|
sayın gatay ev içinde muhafaza ederseniz yaprakları solmaz aynı zamanda soğanı büyür ve yavrular ayrıca çiçeğini kesmeyin tohum oluşsun daha sonra diker çoğaltırsınız ev içinde muhafaza ettiğiniz için kendi bıyolojik saati geldiğinde açar
|
Merhaba bu da benim yetiştirdiğim Amaryllis çok güzel açtı ama yaprakları kalmadı,soğanı çok büyük 4 yavrusu vardı arkadaşlara dağıttım;)
http://img213.imageshack.us/img213/7...sc01773bi3.jpg |
Lilyum'a çok benziyor.
|
lilyum değil ama çiçekleri biraz küçük ;)
http://img231.imageshack.us/img231/6328/dsc01771jl2.jpg |
Amaryllis
1 Eklenti(ler)
Bu yıl ektiğim amaryllis'im büyük hızla büyüdü ve çiçeklerinide 1'er gün arayla açtı.;) evin içi mis gidi koktu. Çok mutluyum:D
|
Ben tatil için gittiğim ve bozulmasından çok üzüntü duyacağım Marmaris Selimiye'den 2 iri amaryllis soğanı alıp Ankara'da dikmiştim. İlk 2 sene çok gzüel büyükçe açtı. Koyu kırmızı bordomsu renkleri vardı. Balkonumda öğleden sonra güneşi alarak ve çiçek açtıktan sonra yapraklarını sık sık büyüterek devam ettiler yıla. Geçen, kış susuz saksıda ve yapraklarını keserek beklettim yine her kış olduğu gibi. Sonra Nisan gibi topraklarını zenginleştirip yeniden soğanları kontrol edip saksıya bir daha diktim. Geçen sene açmamışlardı. İşkillendiğim için bakmıştım soğanlara. irilikleri kaybolmuş, yavrusuz ve zayıflamışlardı. Kendini yemiş gibi. Bu sene bu ay yine açmadı. Yaprak çıkarıyorlar. Bilmiyorum hala açma ümitleri var mı ama üzülüyorum. Bakımları konusunda da yazacak bir muhterem çıkarsa çoook sevineceğim...
Esen |
Amarillislerde çiçek açtıktan sonra yaprakları kesmeyin. Besin değişimi yapraklardan yumruya doğru oluyor. Yaprakları kesince beslenme duruyor ve yumrular beslenemediklerinden dolayı küçük kalıyor veya yeni yumrular üretemiyor. Kışın yapraklar dışarıda kendiliğinden kopuyor veya çürüyorlar. Baharda da yumrular yeni yaprak çıkartıyor.
|
arkadaşlar ben yetiştirdiğim Amaryllis lerden bol miktarda tohum aldım incecik,siyah,pul pul ve zar gibi. bunlardan soğan nasıl yetiştiriliyor acaba 3 ila 5 yıl sonra çiçek actığını biliyorum ama ne zaman nasıl ve ne gibi ortama dikmem gerekir.intermette her hangi bir bilgi bulamadım yabancı dilim de yok. yardımcı olacak arkadaş olursa çok sevinirim. yetiştirdiklerimden bazılarının resmini ekledim tohumların fotoğraflarıda ekleyeceğim.
http://www.agaclar.net/forum/attachm...4&d=1212332760 http://www.agaclar.net/forum/attachm...5&d=1212332760 http://www.agaclar.net/forum/attachm...6&d=1212332760 http://www.agaclar.net/forum/attachm...7&d=1212332760 http://www.agaclar.net/forum/attachm...8&d=1212332760 |
burda ingilizce olarak bi yöntemden bahsediyor ama ben anlayamadım ingilizcesi kuvvetli olan bi arkadaş yardıncı olursa ne güzel olur
http://images.google.com.tr/imgres?i...%3Dtr%26sa%3DN |
Alıntı:
Step 2: tohumları 2.5 - 5 cm. aralıklarla ıslak kağıt havlunun ortasına yerleştirin. Step 3:kağıt havluyu 1/3'ünden katlayın.Aynı işlemi diğer taraf için yapın.kesinlikle üzerine bastırmayın. Step 4:ağız kısmında sızdırmaz plastik fermuarı olan plastik torbaya(zippered storage bag ) yerleştirin.(yani buzdolabı saklama torbası).üzerine bastırmayın. Step5:ara sıra çimlenmenin durumunu kontrol ederek 2-4 hafta floresan ışığında bekletin. Step6: köklenen tohumları kibarca havludan ayırın.eğer yapışmış ise hafifce su püskürtebilirsiniz. Step7: Tohumun olduğu kısım (bulblet)(resimde gösterilen kısım) toprak seviyesinde olacak şekilde nemli torf ?(peat),vermikülit ve perlit karışımına veya drenajı iyi sağlanmış topraksız saksı karışımına dikin.kökü toprağa doğru hafifce bastırabilirsiniz. Step 8. Işık ve nem sağlayın.çok ıslak veya kuru olmasına müsade etmeyin.çiçeklenmesi 3-5 yıl sürecektir. Bildiğim kadarıyla çevirdim.İnşallah işinize yarar. Saygılarımla |
Bendeki soğanı da geçen sene çiçekli halde bir arkadaşım verdi.Bu sene yaprak var ama çiçekten esame yok.
|
sayın
fsuzen çeviriniz için çok teşekkür ederim çok işime yaradı yalnız tohumları şimdi mi ekmem gerekiyor yoksa baharı mı beklemeliyim nasıl bir ortamda saklamam gerektiği konusunda kararsızım! orda bu konulardan bahsetmiyor herhalde? |
Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
Alıntı:
bu arada yeni açanların fotoğraflarınıda paylaşayım istedim. |
2 Eklenti(ler)
Nihayet benim amarillisler de açtılar.
|
Çiçekleriniz çok güzel.Ankara'da bahçe ortamında yetişirmi?
|
Alıntı:
Benimkiler Bursada bahçede. Kısmen koruntulu bir ortamda. Saçak altında. Bursada ısı kışın -15 derecelere kadar düşebiliyor. Yani benim çiçekler bu ısılara dayanabildi. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:00. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025