agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Şakayık (Paeonia) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/24301.htm)

Muda 21-04-2020 14:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Tebir (Mesaj 1586097)
Şakayık tomurcuk verdi. Ama büyüdüğünü göremiyorum. Sanki siyahlaşmış gibi. Geçen senede böyle olmuştu. Güneşten dedim. Ama şimdi güneşte de durmuyor. Acaba tomurcuk kurumuş mu? Yoksa büyüme şansı varmı?
Daha önce şakayığın nasıl açtığını görmedim bilmiyorum. Acaba bu şekilmi oluyor? Lütfen bilen biri açıklasın.
Eklenti 706486
Eklenti 706487

Sn. Mahmut Tebir;

Şakayık tomurcukları resminizdeki gibi oluyor. Büyük yer istiyor. Öncelikle saksınız çok küçük. Benim zorla bulup aldığım halen çiçeğini göremediğim ölen ve halen yaşayan şakayıklarımın çiçek açacakları günü sabırla bekliyorum. Sonbaharda şakayığınızı bahçe var ise bahçeye yoksa çok büyük bir saksıya dikin. Şakayığınız en azından günde altı saat güneş alsın. Ancak saksı çok küçük gelince sulamasına çok dikkat etmeniz gerekiyor. Umarım çiçek açtığını hep birlikte görürüz. Çiçek rengi pembe mi?

Mahmut Tebir 21-04-2020 14:48

1 Eklenti(ler)
zengarden.com dan 2 yıl önce almıştım. Ama artık yok. Rengi pembe ortası krem.
sorbet peony olarak geçiyor adı.

Eklenti 706502

çiçeksever 11-05-2020 09:01

3 Eklenti(ler)
2 şakayıkta birinde 3 birinde 6 tomurcuk vardı. 3 ü açtı.

çiftçioğuzhan 24-05-2020 19:54

2 Eklenti(ler)
Eklenti 709177

Eklenti 709178

Merhabalar.
sorumun cevabını buldum çiçeğim filbahri Philadelphus imiş. O yüzden mesajımı düzeltiyorum. Moderatörler mesajımı kaldırabilir yardımcı olurlar sanırım.
iyi bayramlar.

maviliyesilli 16-07-2020 11:11

Merhabalar. Sert rüzgarda çiçeklerini dökmüş bir sakayigim var. Dallari da kurumuş. Sadece toprak altinda yumru kök mevcut. Yumrugumdan biraz daha kucukce. Onu nasıl canlandirabilirim? Yoksa umut yok mu yardim eder misiniz?

Mahmut Tebir 16-07-2020 11:34

Benim bildiğim şakayıklarlar yaprağını döker. İlkbahar olunca tekrar yumru yaprak çikarır. Bu sıcak havada yumru tekrar yaprak yapmaz. Artık yapraklarını döküp dinlenmeye geçecektir. Sizin ki biraz erken olmuş. Siz yumruya fazla su verip çürütmeyin. O zamanı gelince yaprak verecektir.

kgursan 02-11-2020 19:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maviliyesilli (Mesaj 1592902)
Merhabalar. Sert rüzgarda çiçeklerini dökmüş bir sakayigim var. Dallari da kurumuş. Sadece toprak altinda yumru kök mevcut. Yumrugumdan biraz daha kucukce. Onu nasıl canlandirabilirim? Yoksa umut yok mu yardim eder misiniz?

Mart nisan aylarında sürgün verecektir .Şartlar uygun olursab (Soğuk alırsa) Bol güneşli yer ise Mayıs gibi çiçeğini de verecektir

Muda 20-02-2021 23:00

gübreleme (toprak örneğine bağlı olarak) :
Bitkilerin ihtiyaçlarını test etmek için yılda bir toprak örneği almak çok önemlidir.
Şakayıkların, ürün / sürgün gelişiminin başlangıcında çok fazla N'ye ihtiyacı vardır. Bitkinin emmesi için N'nin zamanında hazır olduğundan emin olun; bitki Botrytis ve diğer hastalıklara karşı daha duyarlı hale gelir.

Ocak ayının sonu: Ekstra Azot + Potasyum
Büyümeden hemen önce: 7-14-28 / 12-10-08 +
Organik materyal
Çiçek açtıktan sonra: 12-10-08
+ 1 ay sonra tekrarlayın
Şakayıkların yıllık Kg./Ha başına normal gübreleme ihtiyacı
(normal toprak numunesi analizi ile):

N gereksinimi: 150 kg / ha
Fosfor, kg P2O5: 100 kg / ha
Potasyum, kg K2O: 225 kg / ha
Magnezyum, kg MgO: 100 kg / ha
Büyüme başlamadan önce şunlarla gübreleyin:

Organik madde
Azot
Fosfor
Potasyum (toplam ihtiyacın% 50'si)
Magnezyum
Kalsiyum
Çiçeklenmeden hemen önce ek gübreleme ile:

Sıvı sprey yoluyla azot; çiçek tomurcuğunu büyütmek için
Hızlı toplama için sıvı sprey yoluyla magnezyum
Hızlı toplama için sıvı sprey yoluyla kalsiyum
Hızlı toplama için sıvı sprey yoluyla demir vb. Gibi küçük elementler
Çiçeklenme sonrası gelecek sezon bitki ve çiçek gelişimi için

Potasyum (toplam ihtiyacın% 50'si)
Azot, minimum 50 Kg./Ha.
Magnezyum
Lütfen köklerin gübreyi emmesi için yeterli nem bulunduğundan emin olun.

https://green-works.nl/en/peonies/paeonia/

çiçeksever 21-03-2021 18:38

2 Eklenti(ler)
Bir şahıs bunu ağaç şakayık diye satıyor. Fiyatlarda uygun 1 metreye kadar olanlar 25, 1-2 metre arası 50, 2 metre üstü 100 lira
Bunlar ağaç şakayık mı? Ben pek benzetemedim.

Mahmut Tebir 21-03-2021 21:32

Bunlar şakayık falan değil. Bunlar filbahri.
Ama arkadaş filbahri İzmir'de şakayık diye biliniyormuş.
Bu nedenle şakayık diye satıyor.
Ama her nedense normal şakayıkların fotoğrafları koyarak satış yapıyor.
Üstelik filbahri beyaz renk çiçek açar. Ama satan arkadaş pembe ve kırmızı çiçek açtığını söylüyor.
Ama filbahri fidanı olarak internet fiyatının çok altına satıyor.
Filbahri alacaksanız fiyat gayet uygun.
Ama normal peyzajcı fiyatı normal. Bu fiyatlarda.

İnternetten ağaç şakayık ile bunu karşılaştırırsanız bunun şakayık olmadığını görürsünüz zaten.

çiçeksever 23-02-2023 12:32

asyalale de uygun fiyata kök şakayık var hemi de 9 çeşit.

çiçekseverfatma 23-02-2023 16:45

Hangi renkler var acaba elinizde?

çiçeksever 03-06-2023 11:10

1 Eklenti(ler)
Bizim pembiş açmaya karar verdi. Sanki bu sene biraz küçük açtı. Daha önceki seneler daha iri açmışlardı.

çiçeksever 03-06-2023 11:12

2 Eklenti(ler)
Daha önce açıp çiçeği geçenler

tropikalist 03-06-2023 23:02

Şakayıkları uyku döneminde nasıl saklıyorsunuz öğrenebilir miyim ? Ben kuru toprağa koymuştum ama kurumuşlardı (belki 6 aya kadar hiç su gelmedi) arada bir nemlendirilmesi mi gerekli

çiçeksever 04-06-2023 20:05

Bahçede topraktan hiç çıkarmıyorum.

Muda 04-06-2023 22:22

Şakayık başka soğanlar gibi sökülüp yeniden dikillen çiçeklerden değildir. Aksine dikildiği yerde uzun süre durması gerekmektedir. Otsu şakayık yerde kalın besin depolayan kökler dışında daha ince toplayan kökler bulunmaktadır. Önce kök yapmakta daha sonra çiçek açmaktalar. Her ne kadar su içinde kalmayı sevmeseler de süzek toprakta belirli bir nem nem isterler. Benim dağlık bölgede diktiğim şakayıklar toprağın fazla kumlu olması nedeniyle nerede ise ölme durumuna geldiler. Bir kısmının yerini değiştirip diğerlerinin etrafına su tutan toprak ve organik madde ile karıştırarak köklenmesi ile büyümeleri ve çiçeklenmesi iyi oldu. Hiçbir zaman şakayıklarınızı .susuz bırakmayın.

tropikalist 04-06-2023 22:42

Bilgileriniz için teşekkür ederim sn muda elimde 6 tane şakayık rizomu var 3 bahçede 3 saksıda yapmak istiyorum saksıda olanlara nasıl bakmam gerekir o zaman? Bu arada bilgileriniz için çok teşekkür ederim bunu öğrendiğim çok iyi oldu

Hacerata 30-08-2024 17:25

Merhaba arkadaşlar. Orjinal şakayık soğanı alabileceğim bir yer var mıdır? Annemin balkonunda 3 yıldır vardı fakat babam soğanları çöp zannedip atmış. Ben de orijinalinden bulabilirsem sürpriz yapmak istiyorum.

betül-78 06-09-2024 19:40

Deneyimli bahçe sevdalılarına selamlar!
Öncelikle foruma çoook uzun yıllardır giremeyen bir üyeyim ve asıl amacım şakayıkların güneş/ışık ihtiyacı ile ilgili bir soru sormaktı ama bu arada son mesajı görünce haddim olmayarak cevaplamak istedim. Sayın Hacerata şakayık soğanını en kolay yoldan zengarden sitesi üzerinden online olarak satın alabilirsiniz halen bulamadıysanız.

Benim soruma gelince bahçemin saat sabah 11 ile yaklaşık öğlen 15 arasında güneş alan kısmına bir beyaz Şakayık bir Calla ve bir pembe şakayık dikmek istiyorum, deneyimli üyelerden bilgi rica ediyorum mümkün müdür? Çünkü bazı kaynaklar güneş sever derken bazıları yarı gölge veya sadece sabah güneşi öğlen güneşinden koruyun diyor. Bu arada dikilecekleri yer evin doğu cephesi ve kuzey/güney yönleri açık.
Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.

Mesude Samur 12-04-2025 14:09

Merhaba arkadaşlar, forumda yeniyim. Şakayık soğanı almak istiyorum ama hangi yöntem en hızlı ve güvenilir sonuç verir bilemedim. Facebook tarzı sitelerde 600 TL civarına biraz daha boy vermiş saksılı şakayıklar satılıyor. Zengarden ve tohumevinde ise 350'ye soğanı satılıyor. Şakayık ekimini ilk defa yapacak birisi için ne önerirsiniz?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025