agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Kardelen (Galanthus sp.) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/2240.htm)

nevsune 06-01-2010 10:24

2 Eklenti(ler)
Kardelen soğanları diken arkadaşlar, bitkileriniz ne alemdeler?

Benim iki çeşit soğanım vardı. Biri Ankara Gölbaşından gelen bir çeşit. Bunlar geldiğinde zamanı geçmiş olduğu için çiçeğini tam görememiştim. Bu gruptakiler daha erken çıkıp uzadılar. Sanırım küçük çiçekleri olacak.
Eklenti 120907

Kgursan'dan aldıklarım ise ilk dikildiklerinde başlarına bir kaza geldiği için gelişmeleri uzun zamana yayıldı. Ocak ayında çiçek açma olasılıkları yok gibi. Umarım Şubat'ta görebilirim çiçeklerini.
Eklenti 120908

tamaşa 06-01-2010 11:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 558948)
Kardelen soğanları diken arkadaşlar, bitkileriniz ne alemdeler?

Benim iki çeşit soğanım vardı. Biri Ankara Gölbaşından gelen bir çeşit. Bunlar geldiğinde zamanı geçmiş olduğu için çiçeğini tam görememiştim. Bu gruptakiler daha erken çıkıp uzadılar. Sanırım küçük çiçekleri olacak.
Eklenti 120907

Kgursan'dan aldıklarım ise ilk dikildiklerinde başlarına bir kaza geldiği için gelişmeleri uzun zamana yayıldı. Ocak ayında çiçek açma olasılıkları yok gibi. Umarım Şubat'ta görebilirim çiçeklerini.
Eklenti 120908

Sn kgursan'dan aldıgım kardelenlerim aynı sizinkilerin durumunda çok yeni uclar oluştu.

ibrahim37 06-01-2010 14:40

Sayın nevsume bence herikiside çok güzel açacaklar. Ancak üst saksıdakiler mavi kardelen veya muskari. Alt saksıdakiler kardelen olduğundan farklı duruyor. Ayrıca biraz su vermenizi tavsiye ederin!!!

Adalet Yağcı 06-01-2010 15:00

Kardelenlerin filizlenip açması mevsimsel bir olay sanırım, iki ay önce ektiğim soğanlarda onbeş gün öncesine kadar hiç bir şey göremedim.
Bu durumda Şubat Mart gibi gösterirler kendilerini sanırım.

Bu kadar çabuk çoğalmalarına da çok sevindim, toprağım oldukça yumuşak, dilerim derinlere gidip kaybolmazlar.

günebakan 06-01-2010 16:07

Benim de bugün başbahçıvan sayesin de bir sürü kardelenim oldu:)

nevsune 06-01-2010 19:20

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ibrahim37 (Mesaj 559084)
Sayın nevsume bence herikiside çok güzel açacaklar. Ancak üst saksıdakiler mavi kardelen veya muskari. Alt saksıdakiler kardelen olduğundan farklı duruyor. Ayrıca biraz su vermenizi tavsiye ederin!!!

Sn. ibrahim37 o üst saksıdakiler çok benziyorlar ama muskari de değil, mavi kardelen de:) Geçen yıl yana döne kardelen ararken, Ankara Gölbaşında oturan birinin bahçesinde varmış o satmıştı. Geldiğinde birinin üstünde solmakta olan bir çiçeği vardı. Yaprakları ve sapı daha uzunca ve normal kardelenden daha küçük çiçekliydi. Prof. Ersin Yücel'in kitabından araştırdım ve "Galanthus gracilis" olduğunu sanıyorum. Nette de araştırınca aynı yaprak ve çiçek şeklini gördüm. Aşağıdaki fotoğraf netteki "Galanthus gracilis"in.
Eklenti 120967

Muskarilerim ve mavi kardelenlerimle ilgili daha sonra yazacağım. Hatta eğer çıkarlarsa (hala toprağın üstüne çıkamadılar) bir muskariyle ilgili size bir sürprizim de olabilecek.

Goncagül 10-01-2010 13:42

5 Eklenti(ler)
Bugün bahçemizde açan kardelenlerden birkaçını saksıya diktim. Evde balkonda yerlerini aldılar. Çiçekler geçince tekrar bahçeye dikecem ama bu sefer başka bahçeye.

Bahçedeki fotoğrafları havanın kararması nedeniyle çekemedim. İlk yağan karın ardından o asil görünüşleriyle bizleri karşılayan kardelenlerim.

Orkun Kırcı 11-01-2010 14:06

Çiçekli iken yer değiştirmeseniz daha iyi olurdu kanımca. Çiçekleri gerçekten çok asil duruyor.

günebakan 11-01-2010 15:53

1 Eklenti(ler)
Çiçeklenen kardelenlerin görüntüsü. Kışın çiçek görmek çok güzel:)

Eklenti 121548

Hhatice 11-01-2010 20:27

Benim kardelenlerim ağustosta açtı .İnanılmaz bişey her gören şaşırdı şu anda da yemyeşil duruyorlar yine açarlar mı bilmiyorum .

Goncagül 12-01-2010 19:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orkun Kırcı (Mesaj 561595)
Çiçekli iken yer değiştirmeseniz daha iyi olurdu kanımca. Çiçekleri gerçekten çok asil duruyor.

Sayın Orkun, yer değiştirirken çok dikkatli davrandım, köklerinin toprağını dağıtmadan saksıya aldım. Bu konuda ben de çok hassas ve bilinçli hareket ettim. Halen çiçekleri solmadı aynı duruyor.
İlginize teşekkürler.

Müjgan 14-01-2010 11:27

1 Eklenti(ler)
Eklenti 121738

Bu da bir arkadaşımın hediye ettiği kardelenim :)

Müjgan 14-01-2010 11:34

1 Eklenti(ler)
Eklenti 121739
Turuncu tül perdelerin önünde pek bi sofistike oldu. :)
Doğal ortamında karları delip, arz-ı endam edecekken, sıcak odada tüllerin önünde poz verme durumunda kaldı.:p

nariçi 14-01-2010 12:39

Bu kardelenler gerçekten bildiğimiz tür. Çok güzel bir mahsun görüntüleri var.
Kardelenler karlı ortam istemiyor mu?

Böyle orijinal kardelen dikmek isterim doğrusu!

çiçeksever 14-03-2010 12:25

1 Eklenti(ler)
Bu resmi Eskişehirde bir bahçede çektim.Birkaç tane vardı.Bu çiçekliydi.Resmi geçen hafta çektim.

kgursan 21-03-2010 18:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 211736)
"Kardelenler çoğaltılırken yapraklarının solmasını beklemeden, daha yeşillerken çıkarılmalı, bölünmeli ve hemen yeni yerlerine ekilmelidir. Ticari satılanların dışında diğer soğanlar gibi topraktan çıkarıp, saklayıp ertesi yıla ekiyim diyemezsiniz, kural bu!!!"

Melike Şahiner

.

Sn denizakvaryumu., Bu bilgi biraz yanlış gibi geliyor??? Galantus dağlardan Mayıs gibi sökülür, erken sökülme nedeni ise yapraklar kuruduktan sonra yerlerini bulamaz sökücüler.

Ama soğanlı bitkilerde , Eskis oğanların diplerinde oluşan yeni soğanların beslenmesi için yeşil yapraklar gerekli. Yapraklar fotosentezle y3ni soğanları besleyecekler ve irileştireceklerdir. Bu nedenle çiçekler geçer geçmez söküp ve de dikmek pek mantıklı değil. Saygılarımla.

hocam100 17-08-2010 12:37

Elimde 3 çeşit kardelen var bunların cinslerini bilemiyorum.Kamil beyden aldıklarım elweshi ama diğer iki türü bilemedim.Soğanı oldukça iri ve çiçeği de çok iri bir tür ve diğeri var.Acaba bu iri soğanlaı hangi tür olabilir .

ibrahim37 17-08-2010 22:57

Sayın hocam100 bu kardelenleri geldiği yer belli değil ise türlerini tespit etmek çok zor. Kardelenler genellikle yapraklarından sınıflandırılıyor. Geniş veya ince yapraklı, Yaprakların ortası kanallı veya kanalsız, yapraklar karşılıklı birbirine geçmeli veya değil, yapraklar koyu yeşil veya mat gri gibi... Ancak yerli bir tür ise ve geldiği yer belli ise; genellikle her bölgede bulunan türler belli olduğu için türü bulunabilir!.

kgursan 23-08-2010 23:52

Sn hocam 100, soğanı ve çiçeği iri olan tür sakın Leukojum aestivum(göl soğanı) olmasın?? Biraz kardelene benzerliği vardır.

hocam100 24-08-2010 11:41

Kamil bey göl soğanı ayrı ondan da elimde var.

s3yyah 22-11-2010 22:04

torf kullanmak soğanlara yaramadı sanırım hiç tepki vermediler :(

hocam100 23-11-2010 09:48

Henüz tepki vermezler biraz sabır.

eminsandik 23-11-2010 14:16

herkese merhaba..

an itibari ile 5 adet kardelen soğanı almış bulunuyorum, ama nasıl yetiştirileceği konusunda en ufak bir fikrim yok.. :)

çok geç kalmamışımdır inşaallah..

yardım cı olursanız sevinirim..

şuan da ne yapmalıyım..

teşekkürler..

hocam100 23-11-2010 17:53

Emin bey çok kolay sakısya veya yere 5 cm derine ekip suluyorsunuz okadar.Artık bekliyorsunuz.

eminsandik 25-11-2010 09:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 (Mesaj 718283)
Emin bey çok kolay sakısya veya yere 5 cm derine ekip suluyorsunuz okadar.Artık bekliyorsunuz.

tamamdır..

artık bekliyoruz.. :)

şimdi;

hangi aralıklarla sulamam gerekiyor, bir de ne kadar su kullanmalıyım.. telef etmeyelim soğanları... :)

Eser İlhan 01-12-2010 17:09

1 Eklenti(ler)
Yaklaşık bir ay kadar önce diktiğim kardelen soğanlarından biri sabredemedi:p Geçen hafta bahçeye gittiğimde onu çiçek açmış buldum. Çoook şaşırdım. Bu hafta yenileri açar mı diye merak içindeyim :))

kgursan 07-12-2010 17:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan (Mesaj 721665)
Yaklaşık bir ay kadar önce diktiğim kardelen soğanlarından biri sabredemedi:p Geçen hafta bahçeye gittiğimde onu çiçek açmış buldum. Çoook şaşırdım. Bu hafta yenileri açar mı diye merak içindeyim :))

Eğer soğanlarınız biraz irice ise açar açar, merak etmeyin. Normali Ocakta açmasıdır!

hocam100 07-12-2010 17:48

Bunlar da benim kardelenlerim:http://www.youtube.com/watch?v=SxR6ZGJyxCE

Eser İlhan 08-12-2010 05:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 723977)
Eğer soğanlarınız biraz irice ise açar açar, merak etmeyin. Normali Ocakta açmasıdır!

Sayın kgursan,tesekkur ederim. Geçen yıl diktiğim kardelenler (başka bir cinsti,ama paketi kaybettiğim için adını hatırlayamıyorum) ocak-şubat gibi açmışlardı ,yaprakları ince ve çiçeği daha küçüktü. Bu yıl yeni aldığım soğanlar gerçekten de biraz daha iri,yapraklar da daha kalın ...
Resmini koyduğum çiçek bu hafta solmuştu,yenileri de gelmemiş. Erken açmasnın bitkiye bir zararı olur mu diye korkmuştum, ama siz içime su serptiniz ;)

kgursan 10-12-2010 23:32

Sn. hocam 100, Yoksa bunlar geçen yıl benim gönderdiğim minik kardelen soğanları mı ?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025