agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/191.htm)

arb73 13-04-2007 23:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi defnen (Mesaj 94976)
arb73 resimdeki çigdemlerden benim bahçemde var. uzun yıllardır kendiliğinden açarlar. ne çoğalıyorlar ne azalıyorlar. büyük bir ağacın gölgesinde yaşıyorlar. şu an sadece yaprakları var. bende çoğalmalarını istiyorum. saksıya alsam büyürler mi? bu mevsim saksıya almak için uygun mudur?

Balkonumda bu soğanlardan 5 tane falan var sadece biri çiçek verdi,saksıda bakıyorum bir sorun çıkmadı şimdiye kadar.Ayırma konusunda;herhalde o işi yaprakları sarardıktan sonra yapmanız daha doğru olur.Bendekiler sararmaya başladılar,tamamen kuruduktan sonra saksıdan çıkarmayı düşünüyorum

aer 14-04-2007 00:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arb73 (Mesaj 94986)
Tarif ettiğiniz zambak soğanı.İnşallah kokulu olan cinsindendir.

Teşekkür ederim, bende kokulu beyaz ak zambak bekliyorum **** olmasını istiyorum. beklemekten başka çarem yok, bekleyip göreceğim ve de koklayacağım tabi ;)

arb73 14-04-2007 09:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MSaygin (Mesaj 94939)
merhaba,

Bu sene balkon için bir kaç soğan nergis ve zambak aldım.Çiçekler geçtikten sonra sapların tepesinde aşağıdaki fotoğrafta görülen göbekler kaldı.
Hep soğandan çoğalır deniliyor ama bu tepe kısımların içi tohuma, çekirdeğe benzer bir yapıda.Bunlardan kurutup çoğaltmak mümkün olmaz mı merak ediyorum?

http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/soganli1.jpg

Selamlar,

Sn Mehmet bey,sorduğunuz soruya benzer bir konu 4. sayfada Melike hanım tarafından şöyle yanıtlanmıştı ;

Bitkilerin çiçeklerinin hafif solmaya başlayınca üzerlerinden alınması onların daha çok çiçek vermesini böylece çiçekli ömürlerinin uzamasını sağlamaktadır.
Soğanlı bitkilerde ise tohuma bırakmak soğanın zayıflamasına ve bir sonraki yıl ya çiçek açmamasına **** zayıf çiçeklenmesine yol açar. Eğer tohum istiyorsanız tohuma giden soğanlı bitkinizin ertesi yıl çiçeklenmede sorun yaşayacağını hesaba katmalısınız. Ayrıca soğanlı bitkiler tohumla üretildiklerinde çiçeklenmeleri türüne göre 3-7 yıl arasında olmaktadır. Bu nedenle soğanlı bitkiler çiçekleri solar solmaz temizlenip, besin verilip sulanırlar ki hem soğan yavrulaması dolayısı ile çoğaltılma olasılıkları artsın hemde çiçekleri kalitesini korusun.
Melike Şahiner

MSaygin 14-04-2007 11:57

Teşekkürler, güya her sayfayı okudum ama gözden kaçırmışım demek ki, hemen keseyim ben onları o zaman :)

samowan 21-04-2007 00:01

21 nisan cumartesi 07.00 de ve 22 nisan pazar 05.00(sabaha karsi) te Business Chanel da, Alexandre Dumas nin cok sevdigimiz romanindan uyarlanan Siyah Lale(1964)(La Tulipe Noire) adli filmi izleyebiliriz. konudan biraz saptiysam affiniza siginiyorum...

http://www.businesschannel.tv/

gülsuyu 29-04-2007 21:35

Sayın Mine Pakkaner

Verdiğiniz bilgiler çok faydalı..Ayrıca agaclar.net ten bu konuda büyük ölçüde faydalandım. Teşekkürler..

Penelophe 18-05-2007 22:47

1 Eklenti(ler)
Selamlar;

Yaklaşık 2 ay önce koçtaştan aldığım lilyum soğanları beni hayal kırıklığına uğrattı. Nedenini ve ne yapmam gerektiğini öğrenmek istiyorum.

*Lilyumların hepsi balkonda duruyorlar.

* Golden splendour türü olan çok fazla boylandı, bunun nedeni nedir?

*Normal bir şekilde tomurcuklandı fakat dün baktığımda tomurcuklarda dipten kuruma başlamıştı. Şimdiden sonra kurtarmam sanırım mümkün değil, fakat soğanı seneye ekmek için ne yapmalıyım?

Saygılar.

Penelophe 18-05-2007 22:55

1 Eklenti(ler)
Bunlarda diğer lilyumlarım asiatic yellow türü. Golden splendour la aynı zamanda alınıp aynı zamanda ekildiler.

İkisi de aynı saksıdalar ve gelişme, boylanma sürelerini birlikte tamamlayıp, birlikte tomurcuk verdiler. Balkonda duruyorlar. balkonumuz akşama kadar güneş ışığını alıyor.

*Fakat birisi tomurcuklarını dökmeye başladı. Tepesinde sadece tek tomurcuğu kaldı. Bunun nedenini merak ediyorum?

*Asiatic yellowlar Golden splendoura göre daha kısalar, bunun nedeni çeşitlerinin farklı olması mı?

Saygılar.

cankurtulus 19-05-2007 09:45

lilium

1 Eklenti(ler)
Merhaba;
Bence boy farklılığı türlerinin farklı oluşundan.Benim liliumlarımda sizinkilerden farklı gövde ve yaprak kalınlığı bakımından.Aldığım kutuda latince ismi yoktu.Sadece kokulu oryantal karışık lilium yazıyordu.Tomurcuklarının dökülmesine gelince aynı şey benim gardenyamda oldu hemde 1yıl boyunca.Kendiliğinden geçti.Şu anda tomurcukları ilk defa yarı açmış durumda.

Penelophe 19-05-2007 10:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cankurtulus (Mesaj 105845)
Merhaba;
Bence boy farklılığı türlerinin farklı oluşundan.Benim liliumlarımda sizinkilerden farklı gövde ve yaprak kalınlığı bakımından.Aldığım kutuda latince ismi yoktu.Sadece kokulu oryantal karışık lilium yazıyordu.Tomurcuklarının dökülmesine gelince aynı şey benim gardenyamda oldu hemde 1yıl boyunca.Kendiliğinden geçti.Şu anda tomurcukları ilk defa yarı açmış durumda.

Selamlar;

Sizinkiler bayağı farklı bir tür olmalı, yaprakları çok az benziyor. Gardenyada çok sık görülen bir durum tomurcuk dökülmesi, sulamayla ilgili. Gardenya konusuna http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=2711&page=3 bir bak istersen.

Lilyumlarda pek sık karşılaşılmazmış, bende bu yüzden nedenini merak ediyorum.

Saygılar.

cankurtulus 19-05-2007 13:14

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi qxyl (Mesaj 105861)
Selamlar;

Sizinkiler bayağı farklı bir tür olmalı, yaprakları çok az benziyor. Gardenyada çok sık görülen bir durum tomurcuk dökülmesi, sulamayla ilgili. Gardenya konusuna http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=2711&page=3 bir bak istersen.

Lilyumlarda pek sık karşılaşılmazmış, bende bu yüzden nedenini merak ediyorum.

Saygılar.

Tavsiyeniz için çok mersi.Gardenyası olupta derdi olmayan yok gibi.Liliumlarımıza gelince çiçekleri çok farklı değiller.Sadece sizinkiler biraz daha küçük ve kokusuzlar galiba.Tabi bu söylediklerim resimler doğruysa geçerli.Ancak açınca göreceğiz.
İyi şanslar...

Penelophe 19-05-2007 13:26

Bilmiyorum bende, üzerinde yazmıyor kokulu olup olmadıkları ama ama golden splendourun 1 adet soğanına 7,95 asiatic yellewun 2 soğanına 6,50 ytl vermiştim, ama sadece biri çiçeklenecek galiba :(

Güler 22-05-2007 18:05

1 Eklenti(ler)
Soğanlı, yumrulu bitkilerden en sevdiklerimden biri de Amarylis'ler.
son açmış hallerini görmeniz için bahçemden bir fotoğraf yolluyorum, selamlar.

Eklenti 11283

Penelophe 22-05-2007 21:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Guler (Mesaj 107334)
Soğanlı, yumrulu bitkilerden en sevdiklerimden biri de Amarylis'ler.
son açmış hallerini görmeniz için bahçemden bir fotoğraf yolluyorum, selamlar.

Eklenti 11283

:) Çok güzeller. Geçen gün pazarda gördüm alacaktım fakat çiçekleri çok geçmişti, o yüzden almadım. Bir yıl beklemem gerekecekti yeni çeçekler için :)

Penelophe 23-05-2007 19:48

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cankurtulus (Mesaj 105983)
Tavsiyeniz için çok mersi.Gardenyası olupta derdi olmayan yok gibi.Liliumlarımıza gelince çiçekleri çok farklı değiller.Sadece sizinkiler biraz daha küçük ve kokusuzlar galiba.Tabi bu söylediklerim resimler doğruysa geçerli.Ancak açınca göreceğiz.
İyi şanslar...

Selamlar;

Benim liliumlar o kadar tomurcuk dökmelerine karşın sonunda açtılar :)

Dediğiniz gibiler mi ?

Saygılar.

zenfree 23-05-2007 22:17

Sevgili penelophe muhteşem olmuşlar. Maşallah.

Oyaman 26-05-2007 00:43

soğanlı bitkiler

Değerli arkadaşlar bahçeme Canna,Frezya ve Dahlia soğanları gömdüm,yaprakları geçtikten sonra toprakta çoğalmaları düşüncesi ile yerlerinden
oynatmak istemiyorum.Bir mahsuru olurmu illaki topraktan çıkarmalımıyım yardımcı olursanız sevinirim,selamlar.

Penelophe 26-05-2007 23:06

Bildiğim kadarıyla topraktan çıkartmasanız da olur.

Ferda Ülkümen 26-05-2007 23:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi deportivo (Mesaj 109332)
Değerli arkadaşlar bahçeme Canna,Frezya ve Dahlia soğanları gömdüm,yaprakları geçtikten sonra toprakta çoğalmaları düşüncesi ile yerlerinden
oynatmak istemiyorum.Bir mahsuru olurmu illaki topraktan çıkarmalımıyım yardımcı olursanız sevinirim,selamlar.

Cannaları ben birkaç senede bir çoğalıp çok sıklaştığında sonbaharda çıkarıp,seyreltiyorum,toprağı gübreleyip tekrar dikiyorum.
Dahliaları ise ilkbaharda filizlendikten sonra dikkatle çıkartıp,birkaç yerden filizlenenleri bölerek çoğalttıktan sonra gübrelenmiş ocaklara tekrar dikmek gerekiyor.
Frezyaların da çıkartılması gerektiğini sanıyorum.

arb73 26-05-2007 23:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe (Mesaj 108147)
Selamlar;

Dediğiniz gibiler mi ?

Saygılar.

Gözünüz aydın diyelim:) Zambaklarınızın rengi çok güzelmiş bu arada acaba kokusu var mı?

Oyaman 26-05-2007 23:39

Alıntı:

Selamlar;

Dediğiniz gibiler mi ?

Saygılar.

Penelophe gerçekten zambakların çok güzelmiş,güle güle bak,ilgin için çok teşekkür ederim.

Oyaman 26-05-2007 23:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ferda Ülkümen (Mesaj 109609)
Cannaları ben birkaç senede bir çoğalıp çok sıklaştığında sonbaharda çıkarıp,seyreltiyorum,toprağı gübreleyip tekrar dikiyorum.
Dahliaları ise ilkbaharda filizlendikten sonra dikkatle çıkartıp,birkaç yerden filizlenenleri bölerek çoğalttıktan sonra gübrelenmiş ocaklara tekrar dikmek gerekiyor.
Frezyaların da çıkartılması gerektiğini sanıyorum.

Ferda hanım verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.

Penelophe 26-05-2007 23:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arb73 (Mesaj 109611)
Gözünüz aydın diyelim:) Zambaklarınızın rengi çok güzelmiş bu arada acaba kokusu var mı?

Teşekkür ederim. Hayır kokuları yok, sadece burun boyuyorlar:o

gilan 27-05-2007 20:09

Alıntı:

Selamlar;

Dediğiniz gibiler mi ?

Saygılar.

Harikalar :)
Benim de asiatic yellowum var ama biraz geç diktiğim için haziran ortasında falan bekliyorum çiçeklerini. Minicik tomurcukları yeni göründü daha. Ama bu kadar güzel görüncek olmalarına çok sevindim :)

Penelophe 27-05-2007 20:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 109790)
Harikalar :)
Benim de asiatic yellowum var ama biraz geç diktiğim için haziran ortasında falan bekliyorum çiçeklerini. Minicik tomurcukları yeni göründü daha. Ama bu kadar güzel görüncek olmalarına çok sevindim :)

Sevgili Gilan,

Saksıdaysa eğer tomurcuklanınca sakın yerini değiştirme keza tomurcuk döküyor :(

gilan 27-05-2007 20:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe (Mesaj 109795)
Sevgili Gilan,

Saksıdaysa eğer tomurcuklanınca sakın yerini değiştirme keza tomurcuk döküyor :(

Tomurcuk dökmesinin nedeni buymuş demek. Sorunun çok büyümemesine sevindim. Benimkiler bahçedeler. Eğer bu sene beni memnun ederlerse seneye birkaç renk daha almak istiyorum. Turuncu olup üzeri benekli bir tanesi vardı, içimde kaldı :)

Penelophe 27-05-2007 20:27

:D evet turuncular da çok güzel :P

çiçeklerim ve ben 27-05-2007 23:01

:confused: :confused: :confused: :confused: :confused: :confused: :confused:

Dün Bauhaus' tan çiçek soğanı aldım. Bugün hemen ekiyim dedim,
çünkü ambalajın içinde yeşermişlerdi. Yani bekleyecek vakitleri yok. Lakin ben soğanların tersiyle düzünü ayıramadım. :( Şekilleri havuca benziyor, ama havuç gibi tersi ve düzü belirgin değil. Bende tahmini olarak yuvarlak yerlerini aşağıya getirerek diktim. :o Eğer yanlış diktiysem LÜTFEN beni hemen uyarın düzeltiyim. Soğanlarımın ziyan olmasını istemem, ben onları almak için taa nerelere gittim.

:( :( :( :(

gilan 28-05-2007 00:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiçeklerim ve ben (Mesaj 109887)

çünkü ambalajın içinde yeşermişlerdi. Yani bekleyecek vakitleri yok. Lakin ben soğanların tersiyle düzünü ayıramadım. :( Şekilleri havuca benziyor, ama havuç gibi tersi ve düzü belirgin değil. Bende tahmini olarak yuvarlak yerlerini aşağıya getirerek diktim. :o Eğer yanlış diktiysem LÜTFEN beni hemen uyarın düzeltiyim. Soğanlarımın ziyan olmasını istemem, ben onları almak için taa nerelere gittim.

Keşke dikmeden fotoğrafıyla sorabilseydiniz :( En azından ne çiçeği olduğunu söylerseniz anlamak daha kolay olabilir. Ayrıca ne tarafa doğru yeşerdiği de size üst kısmı hakkında fikir verebilir.

Oyaman 28-05-2007 00:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiçeklerim ve ben (Mesaj 109887)

Sevgili arkadaşım cevabı zavallı soğancık sana zaten vermiş.Anladığım kadarı ile uç vermiş.Uç kısmı yukarıda olacak,geniş kısım altta.
İki gün evvel İzmir Practicer'den bende canna soğanları aldım,onlarda uç vermiş ambalajından dışarı çıkmıştı.

Phin 29-05-2007 11:58

2 Eklenti(ler)
merhaba
Bu bölümde balkonumdaki çiçeklerden birini buldum. Çok mutluyum.
Kendi çektiğim fotoğraf çok açıklayıcı değil, bu yüzden hümeyraozdamar.net deki resmini de kopyaladım.
Çok ilginç bir çiçek, geçen yıl tatile giderken su sevdiği için leğene su doldurup içinde bırakmıştım. Eve döndüğümüzde çılgınca açmıştı. Ne kadar su verirsem vereyim yetiştiremiyorum :)
Adı Zephyranthesmiş.

Penelophe 29-05-2007 16:38

Sayın Cihan as, şu meşhur zıpçıktı değil mi bu?

arb73 29-05-2007 21:58

Ta kendisi.
Cemal abi daha görmedi herhalde:)

GLCN 30-05-2007 12:18

Bendede bu çiçekten var.Tohumdan ekmiştim ama açmadı. nedenini bileniniz varmı?

Penelophe 30-05-2007 13:21

Bildiğim kadarıyla soğanlı bir bitki, soğanını mı diktiniz?

GLCN 31-05-2007 11:05

Hayır soğanından dikmedim yol kenarında küçük bir kız çocuğu tohumlarını satıyordu bende öylesine aldım ve ektim ama onlar gibi açmadı şimdi aldığım yerden geçerken benimkiler neden açmıyor diye hep düşünürüm.

Phin 01-06-2007 13:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zambak_asıgı (Mesaj 111363)
Hayır soğanından dikmedim yol kenarında küçük bir kız çocuğu tohumlarını satıyordu bende öylesine aldım ve ektim ama onlar gibi açmadı şimdi aldığım yerden geçerken benimkiler neden açmıyor diye hep düşünürüm.

Çok su istiyorlar. Benimkiler önceki yıl tek tük açmıştı ama geçen yıl saksılarını 2 ay boyunca su dolu bir leğende tuttum. Yanlış hatırlamıyorsam yaz ortasında açtılar.

dal 01-06-2007 14:54

Hangi zambak türleri kokuludur acaba?Orientalis cinsi sanırım ama ben zambak hakkında birşeyler öğrenmek istiyorum mesela nezamanlar dikilirler.

Penelophe 01-06-2007 15:37

Selamlar;

*Eğer soğanlarını alacaksanız zaten soğanların üzerinde yazar.

*Açık soğan alacaksanız, satıcı size söyler.

*Bitki alacaksanız zaten dikilidir :)

Soğanına göre farklılık gösterir ekim zamanları. Soğanın çeşidine göre araştırın ekim zamanlarını.

GLCN 01-06-2007 15:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Phin (Mesaj 111940)
Çok su istiyorlar. Benimkiler önceki yıl tek tük açmıştı ama geçen yıl saksılarını 2 ay boyunca su dolu bir leğende tuttum. Yanlış hatırlamıyorsam yaz ortasında açtılar.

Çok teşekkür ederim hemen deniyorum sulamaya dikkat etmemiştim diğerlerine nasılsa onada öyle veriyordum birde böyle deniyelim bakalım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025