![]() |
Tavsiyenize uyarak hemen yarın ekeceğim.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Kıbrısta olduğunuz için bence geç bir zaman laleleri ekmek için.Özellikle de erkenci laleler için. Ama seneye bekletmenizde kolay olmayabilir. Ekerken şimdilerde güneşi az alan serin bir bahçe köşesini tercih edin ki biraz soğuk görmüş olsunlar....İklimin ılımanlığı nedeni ile daha küçük çiçekli olabilirler... Böyle durumlarda ben fazla da dert etmeden ekerim, bekleyerek çürümelerindense bahçede çiçeklenmeleri daha iyi diye düşünürüm. Bu bence her bitki için geçerli olabilir.... Güle güle büyütün, selamlarımla... |
Sevgili arkadaşlar,bende süsen alıp ekmek istiyorum. Hafta sonu Bahuas' ta minyatür olanlarını gördüm ama hepsi de açıp solmuşlardı. Minik saksılarda 6 adeti 4 ytl idi. Bunlar yeniden açar mı bilemediğim için almak istemedim. Benim istediğim hem biraz iri boydakilerden hemde şu an kapalı balkonda yetiştirip sonra da zamanı gelince bahçeme aktarabilmek. Henüz soğan olarak bulamadım. Süsenler devamlı açar mı yoksa lale gibi bir defa açıp biter mi? Elinde olan arkadaşlardan varsa benimle paylaşır mısınız. Eğer devamlı açacaklarsa gördüğüm minyatürlerden de alıp mutfak penceremde muhafaza edebilirim. Bu konu ile bilgisi olanlardan yardım bekliyorum, sevgiler yolluyorum.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Yılda birkez genelde de baharsonu açarlar. Marketlerde gördükleriniz özel ortamda çiçeklendirilenlerdir. Doğrudur soğanları açısından iki türü vardır, soğanlı olanlar ki daha bodur boyludurlar (10-15cm), baharda açarlar, sarı, mor, beyaz çiçeklileri vardır. Uzun boylu olan (40cm yaprak boyu, 60-70cm çiçek boyu) ve bizde daha çok mezarlık zambağı olarak anılanları ise büyük çiçekli, eflatun, mor, beyaz, sarı renkte olanlarıdır.Rizomlu köklüdürler, kökler 1.5cm boyutta kesilerek çoğaltılırlar. Bu çoğaltmada bitkinin çiçek vermesi 1-2 yıl sürer. Kışa dayanıklıdırlar. İlginç olarak kurakda da sulakda da büyürler.... Ülkemizde endemik olarak yetişen çok sayıda türleri vardır. Erdoğan Tekin'in "Türkiyenin en güzel yaban çiçekleri" kitabında hepsini fotoğrafları ile görebilirsiniz. Çokyıllıktırlar, tercihan büyük bahçelerde öbekler halinde, **** duvar diplerine ekilerek hoş görüntüler elde edilebilir..... Not: markette gördüğünüz bir arad olanın süsen olduğuna eminmisiniz, nergis **** sümbül olmasın????Bu mevsim rastlanması pek olağan değil de?:confused: |
Sevgili Ayşe Melike Hanım evet eminim Müjgan hanım ın İris Nevruz isimli tanıtım yazısında resimlerle aynı tek farkı minyatür olmasıydı. Etiketinde de süsen yazıyordu ayrıca. Mor lila ve sarılı ebruli renkte ve çok ta güzelllerdi..Bence de biraz erken ama gros marketler ne yapıp edip bunları çiçeklendiriyorlar. Örneğin aynı bölümde onlarca yılbaşı çiçeğinin hiç boş olanına rastlayamadım sanki hepsi çiçekte kırılacak kadar çoşkuluydu . Ben evdekileri dah yeni yeni açtırmaya başladım..Çiçek coşturan sa ben de veriyorum Güneş se zaten orada güneşte değiller ne hikmet anlayamadım...
|
Bildiğim kadarıyla (forcing bulbs) diyerek bir konu okumuştum. Seracılar veya bu işi ticari olarak yapanlar bu soğanlılarıda istenilen zamanda açacak şekilde üretebiliyorlar. Yani bir yılbaşına veya sevgililer gününe özel istenilen soğanlıları açtırabiliyorlar. Türkiyede bunun ticari olarakta olsa yapıldığını sanmıyorum. Hollandada çok büyük yeraltında soğuk hava depoları olduğunu resimlerden gördüm. İstenilen soğanları istenilen soğuklukta belirli bir süre bekletiyorlar. Ardından açması istenilen zaman yaklaşınca saksılara konup kademeli olarak farklı ısılardaki bölmelere alarak açması istenilen zamandan birkaç gün önce müşterilere ulaştırıyorlar.
Genelde ithal aldığımız çiçeklerin tamamına yakını bu şekilde yetiştiriliyor. Çiçek ani gelen değişiklere kolay adapte olamıyor. Bu soğanlar bazen ertesiyılda çiçek açmayabilir. Ancak bahçenizde bir yıl geçirdikten sonra soğanlar gerçek çiçek açma zamanlarını kendileri bulacaklar ve diğer yıllarda kendilerine ihtiyacı olan miktarlada besin depolamak için yeterli zamanı bulacaklardır. Bundan sonraki yıllarda çiçeklerin gerçek ihtişamını seyretmenin keyfini çıkaracaksınız. ****** toprak, iklim ve yetiştirme rejiminizle bir probleminiz yoksa. Herkese saygılar ve sevgiler..... |
Evet haklısınız "forcing" pek çok çiçek için uygulanan bir yöntem, ben bodur irislere hiç rastlamamıştım onun için şaşırdım.
Bu tip çiçekleri alırken tercihan tomurcukluları seçilmeli ki evdeki çiçek ömürleri biraz daha uzun olsun, çiçekleri geçtikten sonra da toprağı değiştirilerek bir boy büyük saksıya **** direk bahçeye alınmalılar..... |
Tabiattaki hiçbir şeyin zorlanmasına, kendi tabiatının dışına çıkarılmasına (hangi amaçla olursa olsun) razı değilim.
|
İki sene önce apartmanca toplanan parayla çeşit çeşit çiçek almıştık. Diktik. Çok da güzel oldu. Apartmanımızın etrafı ve otoparkımız canlı ve uyumlu renklerle süslenmişti. Bikaç gün sonra eksildiklerini farketmeye başladık. Bir kere de denk geldim, sesimi çıkarmadan yanaştım, izliyorum teyzeleri. Ellerinde poşet, çiçek beğenmeye gelmişler. Beğendiklerini kökleriyle çıkartıp çıkartıp poşetlere... Gereken tepkiyi gösterdik tabi ama genç başımıza yaşını başını almış hanımlara pek de laf edemiyoruz tabi. Sonuç; çiçeklerden hiçbiri yazı bahçemizde göremedi ne yapsakta.
O zamandan beri saksıda lale yetiştiriyorum. Saksıda olunca da erken çıkıyor ve çiçeğide kısa süreli ve nisbeten küçük oluyor tabi. Bi önlem olsa da keşke bahçeye dikebilsem; ama söz konusu lalelerim olunca, çalınmalarına biraz fazla tepki gösterebilirim :o:mad::confused: |
Sevgili Ashba, yıllar önce Finlandiya'ya gitmiştik, Haziran ayı idi. Dediğiniz gibi her taraf gerek Apartman bahçeleri gerekse yol kenarlarındaki refüjler, nereye dönüp baksak renk renk tülip lale ile doluydu ve hiçkimse ne kesiyordu ne de söküyordu.
|
amaryllis
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar amaryllislerimin son hali...
Diğeri de çiçeklenecek galiba. Bu resimlerden çiçeğin rengini tahmin etmek mümkün mü? (Satın aldığım yerde birinin kırmızı birinin de pembe-beyaz renk soğan kabı resmini görmüştüm.) |
frezya-lale-alyum
3 Eklenti(ler)
Bunlar da frezya ve lalelerimin son halleri.
Son resimdeki de alyum.O da kendisini gösterdi. |
zambak
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar, bu mesajda yeni çiçeğimi ve hikayesini paylaşmak istiyorum.
Annemlerin apartmanda iris olduğunu düşünmüş olduğum soğanlı bir çiçek vardı. Kurban bayramında tek saksıda iki büyük soğan görünce saksılarını ayırmak istedim. Saksısını boşalttığımda bir süprizle karşılaştım. O iki soğanın tam 5 adet yavru soğanı vardı. Yavruları dikip oraya bıraktım.Diğer iki büyük soğanı da kendime alıp fotoğraftaki gibi diktim. Ama iki gün öncesine kadar soğanları kaybettiğimi düşünürken ikisi de yaprak çıkarmaya başladı. Bu arada annemden de o çiçeklerin zamnbak olduğunu, yıllardır nereye gitse onları yanında götürdüğünü öğrendim. |
Alıntı:
Bunlar yerel adı ile zambak diye bilinen, "hiperastrum" durlar. Bu yapraklardan sonra tek dal üzerinde 4-6 çiçek olan çiçeğini açacaktır. Çiçek boyu 50-70 cm olabilir....Saksıda **** bahçede yetiştirebilirsiniz. Yanlız birde aynı bu soğana benzeyen ve sadece iç ortamda yetişebilen amarallis vardır onunla sıkça karışır. Anladığım kadarı ile sizinki dış mekanda büyüyor, değil mi? Değilse tanıyı değiştireceğiz..... Güle güle büyütün.... Birden fark ettim sizin amarallisleriniz var dı değil mi? ;) |
Sn. aysemelike,
Bilgiler için teşekkür ederim. Benim amarylliaslerimin son resimlerini 2 mesaj önce gönderdim.Onların rengi hakkında tahmin yapabilir misiniz,ben anlamıyorum. Zambaklar yakından çektiğim için dış mekan gibi görünüyor herhalde.İkisi de saksıda penceremin kenarında duruyor.Bu şekilde fotoğrafını da göndereceğim. Bu arada http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7085 adresinde amaryllis diye bir yer açılmış. Amaryllislerle ilgili mesajlarımı oraya nasıl akatarabilirim sn.yönetici?(Amaryllislerimin resimlerini artık orada paylaşacağım.Sn.buket aknarın amaryllisi çok güzel açmış.) |
Sayın tayffun,
Bu halleri ile renklerini söylemek çok zor, soğan rengini görebilseydik belki. Soğan rengi koyu olanlar genelde kırmızı, açık olanlar pembe -beyaz tonlarında oluyorlar.... |
Benim lalelerim Tayfun'un 701 no'lu mesajındaki alyum kadarlar. Yani yeni yeni uclarını gösterdiler. Çok geç kalmış sayılır mı?? Bir de çiçekleri biten sümbül soğanı nerdeyse 2 aydır öylece duruyor saksısında. Ara ara suluyorum. yapraklar da yarı yeşil yarı sararmış. Bu soğanı ne zaman saklamaya alayım? Teşekkürler.
|
alyum-zambak-lale
3 Eklenti(ler)
Allium-zambak ve lalemin son halleri...
|
4 Eklenti(ler)
Benim bu yıl ektiğim lale, süsen ve sümbüllerde son durum.. Sümbüller pek verimli olacak gibi görünmüyorlar..
Eklenti 29889 Lale ve süsenler.. Eklenti 29890 Laleler.. Eklenti 29891 Laleler.. Eklenti 29892 Sümbüller.. |
Sevgili Penelophe, hepsi iyi görünüyorlar. Sanırım sümbüller konusunda biraz sıkıntı yaşayacaksın. Ama belki de fotoğrafı yukarıdan çektiğin için bana öyle göründüler. Soğanların o kadar derine mi ekilmiş olması gerekiyor. Çevremdeki sümbül soğanları biraz ucundan görünür şekilde ekiliyorlar da! (Bu arada ben hiç cesaret edip sümbül ekmeyi denemedim) Ayrıca lalelerin de iyi, benimkilerden hala ses yok.
|
Sevgili Penelophe , soğanların durumu gayet iyi .Benim Lalelerim bahçede yeteri kadarda soğuklandı ama ancak çıkmaya başladılar .Süsenlerinde iyi , Asya lalenin sattığı Süsenlerden mi acaba ?
Sümbüllerinizde biraz geç açacak gibi görünüyor . |
Alıntı:
Sevgili penelophe, Tümüde çok güzel gelişiyorlar. ;) Bence sümbülleriniz de iyi gelişmişler. Artık istiyorsanız salona da alabileceğiniz kadar gelişmişler, sıcakta hızla uzar ve açarlar.... Selamlarımla |
Aman Buket Hanım görende soz konusu sümbül soğanlar değilde eb. tohumları sanır.;)
Benim ilk yetiştirdiğim bitkiler arasında idi sümbül.Yanlış hatırlamıyorsam yıldız sümbülü idi ve 8-10 yaşında bişeydim.Zaten orkidelere ilgimde bu ''bulb''soğansı yapıdan kaynaklanmakta galiba.:D 10 yaşındaki bir çocuk o gün sadece iç güdüleri ve sadece meydan larousse deki bilgilerle onları yapabildiyse bugün siz bu sitenin yardımıyla neler yapmassınız.. Ama hala şu cesaret konusunu anlamış değilim. Saygılar.[/QUOTE] Cesaret konusunu şöyle ifade edebilirim. Ben daha önce de belirttiğim gibi oldukça acemi bir doğa ve bitki sever olarak, buradan edindiğim bilgilerle birçok bitki yetiştirmeye çalışıyorum. Bazen başarılı bazen ise başarısız oluyorum. Başarılı olduğum durumlarda çok sevinmeme rağmen, başarısız olduğumda inanılmaz üzülüyorum. Soğanlı bitkilere de inanılmaz ilgim var. Crocus, Nergis, Gladiolus, Fresia, İris, Anemon, Ranunkulus gibi birçok soğanlı bitkiyi yetiştirip, zevkle onların gelişmesini izliyor ve gereken durumlarda buradaki arkadaşlardan yardım alıyorum. Her yıl bir öncekilere ek olarak farklı bir türü deniyorum. Örneğin lale'yi ilk kez bu yıl deniyorum ve lale soğanlarının halen filizlenmemesine bile çok üzülüyorum. Bu yıl eğer benim lalelerim çiçek açmazsa bu durumun benim hevesimi kıracağını sanıyorum. Kendimce Sümbül bana yetiştirmesi zor görünen bir bitki. Seneye belki de sıra sümbüle gelecek. Acemiliğim ile galiba onu en sona bıraktm. Yani acemilik beraberinde cesaretsizliği de getiriyor. |
Sevgili Buket, soğanların neredeyse yarısı dışarıda ama tahminin doğru, fotoğraf yukarıdan çekildiği için derinmiş gibi görünüyorlar..
Sevgili Oyaman, evet asya lalenin süzen soğanları.;) Sevgili AyşeMelike, sümbüllerin ortalarında çiçek tomurcukları çok az, sıcak ortamda tomurcuklarda büyüme gerçekleşir mi? |
Buket Hanım,
Gözlerime inanamadım.O kadar çok çeşitli ve iddialı çiçekler yetiştiren biri olarak sümbül ekmeye cesaret edememeniz mümkün değil. Ancak "Bu kadar çiçeğin arasında sümbül de olmayıversin" demiş olabilirsiniz:D |
Sevgili Penelophe,
Bence de hepsi güzel ve sağlıklı görünüyor.Sünbüller de. |
Yok vallahi öyle demedim.:o
Hatta Kıbrıs'ın yerli, yalın kat sümbüllerinden bu yıl denedim. Bugün yarın açacaklar ama yine de diğerleri gibi değil. (Doğru söylemek gerekirse ben onları sümbülden saymadım.) Bu aşamadan sonra, seneye onlar da inşallah olacak. Buralardaysak ve başarır da yetiştirebilirsem, mutlaka fotoğraflarını buradan sizlerle paylaşacağım. |
MERHABA ARKADASLAR,
Dün bauhaseye gittim çeşit çeşit çiçek soganları gelmiş.Aglayan kalp(dıcentra)gelmiş kırmızı olanı vardı sadece, beyazı yoktu maalesef.Exocotıc bir sürü çiçek soganı vardı.Hatta nerıne bıle.2 farklı rengi mevcut.İlgilenen arkadaşlara duyrulur.Kısacası bauhaseye hücum.Kredi kartlarınızı yanınıza almayı unutmayın derim ben |
Sevgili beyaz orkide çok güzel bir haber ama ne yazıkki bizim burda bauhase olmadıgı için bulursak karsılastırmak **** siz sevgili arkadaslara sipariş vermek isteyen arkadaşlar olur maksadıyla fiyat konusunda bilgi verebilirmisiniz?
|
Bende 3 adet sümbül ve 3 adet lale soğanı aldım mutfağıma. Acaba içerde de büyüyüp açarlar mı? Pencerenin önüne koydum ışık alıyorlar birde mutfak serin oluyor.
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Bunlar da benim fresia'larım. Dikkat ederseniz herhangi bir çiçek belirtisi yok.
|
Çok teşekkürler beyaz orkide ben genel olarak arkadaslar adına sormustum.Ben aglayan kalplerle ilgileniyorum eger burda bulamazsam sizden yardım isterim teşekkürler tekrar..
|
Elbette seve seve yardımcı olurum.
|
lale soğanları bir yıl saklanabilir mi?
herkese selamlar öncelikle ben yeni üye oldum sitenize.ben birşey öğrenmek istiyorum benim elimde lale soğanları var yaklaşık 15-20 tane 10 tanesini falan diktim zamanında diğerlerini dikemedim bazı nedenlerden evimde değildim;ben bu lale soğanlarını saklamak seneye dikmek istesem dikebilirmiyim?yoksa zamanı geçmiş olsa da dikmem mi gerekir?:confused:
|
Merhabalar,ben de ilk defa sümbül ve nergis aldım minik saksılar içinde ,hepsi çiçek açmıştı.Onları uzun saksıya aldım ,çiçekler bir hafta ancak dayandı ve soldular .Nergiz çiçeksizdi bır saksıda on iki tane vardı büyük saksıya yerleştirdim . Şimdilik boyları uzayıp gidiyor.Acaba nergizlerim çiçek açar mı?Sümbüllerin çiçek iş bitti mi?Bu konuda bilgisi olanlar vardır herhalde.
|
Alıntı:
|
Nureste, lale soğanlarını geçte olsa dik, hem ankara soğuk olur, belki açtıklarını bile görürsün.:)
Lemman, tam çiçeklenme zamanlarında rahatsız etmişsiniz sümbüllerinizi ya da çiçek zamanları geçmiş de olabilir. Sonuçta çiçekli almışsınız. Nergislerin boyları uzuyorsa sorun yok demektir, açacaklardır.:) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:57. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025