agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Lale soğanı elde etme ve saklama (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/14843.htm)

kgursan 09-05-2010 22:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sezin Cinar (Mesaj 630580)
Bir arkadaşım bana lale soğanı hediye etti fakat şimdi mayıs ayındayız, eylül ekim dönemine kadar bunları saklamam gerekiyor. Forumlarda çok farklı bilgiler var, DDT tozuyla ilaçlamaktan buzdolabında saklamaya kadar. Nasıl saklamam gerektiği konusunda yardımcı olabilir misiniz?

Çok kolay: Gazete arasına sarıp, serin-Gölge bir yerde bekleteceksiniz.
Teferruat bilgi isterseniz: "Soğanların,depolanması ve preparasyonu" başlığını inceleyin.

KAPTANzst 11-06-2012 16:45

Lale soğanlarımı bugün sktüm ve temizledim.
Başka bu işlemi yapan arkadsaş varmı.

smnunal 12-06-2012 12:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi KAPTANzst (Mesaj 983238)

Sayın KAPTANzst,
hafta sonu bende söktüm temizledikten sonra bakırlı ilaçla koruma amaçlı ilaçladım ve gölge bir yere kurumaları için serdim.

H!l4l 20-04-2015 09:16

merhaba arkadaşlar ben hobi olarak lale yetiştirmeye yeni başladım internette yardım ararken bu siteyi buldum bayadır bu konu aktif değilmiş bi aktifleştireyim dedim :D

benim sorum şu şuanda lalelerim çiçek açtılar boyları biraz kısa olsada çiçekleri güzel.şimdi ben bu çiçekleri dallarından kessem mi yoksa sadece çiçek kısmını mı kesmem gerekiyor çiçekler açalı 1 hafta kadar oldu hemen mi kesmeliyim yoksa bir süre daha bekletmeli miyim? kestikten sonra hangi aralıklarla sulamam gerek? çiçekleri dallarından kessem (vazo için) soğanı olmaz mı bunları merak ediyorum yardımcı olursanız sevinirim ayrıca şimdiden teşekkürler :)

çiçeksever 20-04-2015 15:51

Çiçek sapını kesebilirsiniz. Yapraklar kuruyana kadar sulamaya devam etmelisiniz.

kgursan 20-04-2015 18:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi KAPTANzst (Mesaj 983238)

Bu ne acele üstadım!! Daha yaprakları yeşildir, ve o yeşil yapraklar besin yapacak ve soğanları irileştirecekti.. Lale Soğanlarının kabukları kahverengine dönmeden sökülmez diye biliyorum.Kabuklarda "Tulipalin" maddesi oluşmalıdır.

neyse serin yerde Ekim ayına kadar muhafaza edin. Kolay gelsin

kgursan 20-04-2015 18:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi H!l4l (Mesaj 1372215)
merhaba arkadaşlar ben hobi olarak lale yetiştirmeye yeni başladım internette yardım ararken bu siteyi buldum bayadır bu konu aktif değilmiş bi aktifleştireyim dedim :D

benim sorum şu şuanda lalelerim çiçek açtılar boyları biraz kısa olsada çiçekleri güzel.şimdi ben bu çiçekleri dallarından kessem mi yoksa sadece çiçek kısmını mı kesmem gerekiyor çiçekler açalı 1 hafta kadar oldu hemen mi kesmeliyim yoksa bir süre daha bekletmeli miyim? kestikten sonra hangi aralıklarla sulamam gerek? çiçekleri dallarından kessem (vazo için) soğanı olmaz mı bunları merak ediyorum yardımcı olursanız sevinirim ayrıca şimdiden teşekkürler :)

Laleler çiçeklerini görün, keyfini sürün. çiçek yaprakları sararınca, keyfi bozulunca tohum bağlatmayacak şekilde kafaları koparın ama yeşil sap kalsın, fotosentez yapsın, soğanın beslenmesine destek olsun.
Yapraklar yeşil olduğu sürece bakım yapın, ço0k su vermeyin!! yapraklar sararınca söker kurutursunuz.
kolay gelsin

H!l4l 21-04-2015 09:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1372380)
Laleler çiçeklerini görün, keyfini sürün. çiçek yaprakları sararınca, keyfi bozulunca tohum bağlatmayacak şekilde kafaları koparın ama yeşil sap kalsın, fotosentez yapsın, soğanın beslenmesine destek olsun.
Yapraklar yeşil olduğu sürece bakım yapın, ço0k su vermeyin!! yapraklar sararınca söker kurutursunuz.
kolay gelsin

teşekkür ederim yardımlarınız için ;)

hobiciakvarist 14-05-2015 20:11

Bu sene "Asya Lale" den aldığım çiçek lale (soğan değil) küçük kaldı, 1 yaprakdan fazla yaprak vermedi ve Mayıs ayı başında bitki kurumaya başladı. Yaprak şimdi tamamen kurudu, sadece bitki sapı kaldı. Bu durumda seneye bu soğan bitki verir mi? Yerinden çıkartmak için uğraşmalımıyım? saklama işlemi baya çetrefilli gibi ve karmaşık. Bir çok yazı var ancak kafam karışıyor: bazı kaynaklar önce 16-18 derece arası tutup sonra 4-5 derece diyor (dolap), bazıları dolaba koymayın meyveler soğanı öldürür diyor... yaz sıcaklarında ben 16-18 derece nerden bulacağım laleler içiin?

eto26 05-03-2016 07:49

acil cevap yazan olurmu acaba???cevap yazan arkadaşa şimdiden teşekkürler
şuan itibarıyla eskişehir banio da 25 li paketlerde lale soğanı satılmakta.bugün mart ayının 5 i.şimdi alsam ve diksem tutarlarmı?0555 671 3450

hocam100 05-03-2016 08:42

Saglikli soğan ise olur ama boylari küçük olur.

mobil telefondan tapatalk ile yollandı

eto26 05-03-2016 08:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 (Mesaj 1444720)
Saglikli soğan ise olur ama boylari küçük olur.

sanırım marketteki lale soğpanlarını kastettiniz hocam.teşekkürler

hocam100 05-03-2016 08:55

Evet saglikli ise ekilebilir.

eto26 05-03-2016 08:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 (Mesaj 1444726)
Evet saglikli ise ekilebilir.

tamam hocam.gidip alayım hemen.yarısı bile çıksa razıyım

kgursan 06-03-2016 00:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eto26 (Mesaj 1444708)
acil cevap yazan olurmu acaba???cevap yazan arkadaşa şimdiden teşekkürler
şuan itibarıyla eskişehir banio da 25 li paketlerde lale soğanı satılmakta.bugün mart ayının 5 i.şimdi alsam ve diksem tutarlarmı?0555 671 3450

Şimdi mart gelmiş. Paketlerdeki soğanlar neler atlatmış? belli değil. Lale soğanı paket içinde veya öncesinde Kök çıkardıktan sonra kökleri kurumuş ise bir daha kök yapmaz, dolayısıyla gelişmez.

nanemolla 07-11-2017 17:32

Eveeett.Konuyu canlandıralım.Geçen seneden ilk defa yetiştirdiğim ve sakladığım lalelerin soğanlarını bugün toprakla buluşturdum.Filiz emareleri bile vardı uzerlerinde.Benim için önemli olansa soğanları bozulmadan saklayabilmiş olmamdı.:D

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025