agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Lilium candidum üretimi, bakımı, hastalık ve zararlıları (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/12928.htm)

kgursan 27-09-2011 18:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mszmbk (Mesaj 855848)
İyi Günler, Beyaz Zambak (Mis Zambak) Soğanlarından almak istiyorum. Ancak emin olmak için soruyorum. Mis kokulu bahçede yetişen zambaklar için ayrıca bir adlandırma var mıdır. Bunlardan evimin bahçesinde yetiştirmek istiyorum. Bu soğanları temin edebilir miyim? Teşekkürler...

Zambak çok genel bir tanım. Halkımız her soğanlı bitkiye "Zambak" diyor. örneğin; Kılıç zambağı, alata zambağı (Gladiol), Arpa zambağı (Frezya) vs.

gerçek de ise "Lilium" cinsinin türlerine zambak denir. Bu karmaşaları önlemek için biz Mis zambağına "Lilium candidum" deriz. Tabi ki Lilium cinsi içinde daha başka pek çok tür var hepsi zambak diye adlandırılır. örneğin; oriental liliumlar, Asiatic liliumlar, Lilium longiflorum vb. Bunların hepsi zambak sınıfına girer.

Sizin bahsettiğiniz "Mis zambak" Lilium candidum dur. Ayrıca Oriental Liliumlar da kokuludur.

furkan yıldız 13-10-2011 08:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 842765)
Hemen ekin, bu yıl hiç ekilmemişse bakarsınız açar. Böyle bir tecrübem yok.

Açsa da açmasa da toprağa ekmekte fayda var bekletmeyin, toprağa atın.

Bu Lilium yeşerdi ve şu an 20 cm civarında. Soğanı yarım kiloya yakındı ayrıca. Şimdi en önemli mesele yeşeren diğer liliumlarla beraber içeri mi almakta fayda var, ya da dışarıda kalmaları mı daha iyi ? Kısa ve öz sağlıklı bir şekilde çiçek açacak mı ?

kgursan 13-10-2011 22:29

Ben de merak ettim soğanı yarım kilo olan liliumu!!. şunun bir fotosunu koyabilseniz??? Tabi ki yeşermiş halini!

furkan yıldız 14-10-2011 09:46

1-2 gün içinde fotoğrafını koyacağım Kamil hocam. Nail abide istedi fotoğrafını. Şu an balkonda duruyor. Aldığım yer Eminönü. Acaba mevsiminde dikilmediği için dikince şaşırıp yeşerdi mi diyeceğim ama Nail abimin gönderdikleri de yeşerdi 1-2 cm.

furkan yıldız 15-10-2011 06:56

1 Eklenti(ler)
Fotoğrafını yükledim. Bakalım üstadlar ne diyecek

Lilium 15-10-2011 12:26

Lilium candidum, keyfi çok güzel böyle devam et, haziran sonu gibi çiçeğini görürsün. Bu mevsimde yeşermesi gayet normal.

wellness 16-10-2011 13:04

Merhaba,
ben bu zambağın beyaz hariç, mevcut olan tüm renklerinden edinmek istiyorum. Neden beyaz hariç? Çünkü beyazı şu an hem benim bahçemde ve hemde bizim memleketin her köşesinde mevcut. Beyazının sıkıntısı yok. Ancak diğer renklerinden bu çevrede sadece bir yerde gördüm. Ondan da isteyebilmem mümkün değildi. Çiçekçileri de dolaştım ancak yine de bulamadım. Eğer bu zambağın diğer renklerinden (ücretli ya da eşantiyon farketmez) bulabileceğim bir yer biliyorsanız lütfen beni bilgilendirin. Şimdiden teşekkürler.

mrduran 17-10-2011 15:24

Merhabalar efendim herkese,

Hepinizden özür dilerim. Sayfanın hareketli olması ve bilen kişilerin çokluğu nedeniyle buraya yazmak zorunda kaldım.

'' İris Sibirica '' hakkında bilgisi olanlardan ricam. Lütfen ''İris / süsen '' sayfasında bana yardımcı olabilir mi?. Rica edecem efendim.

Tekrar özür ve saygılarımla lütfen.

loveflower 31-10-2011 17:43

2 Eklenti(ler)
Sevgili lilium, sizden gelen soğanlardan dökülen pulları ekmiştim, tam sizin tarifinize göre olmasa da atmak istemedim ektim. Minik minik soğanlar oldu o pullardan. imdi de bir kaçı filiz verdi. Fotoğraflarını yüklüyorum değerlendirme yapabilir misiniz?

Eklenti 253641

Eklenti 253642

Lilium 31-10-2011 18:18

1 Eklenti(ler)
Sevgili loveflower, Büyük dairedekini seçebiliyorum o soğanda, diğerleri de soğansa üzerlerini bir iki santim kapanacak şekilde harç ilave ediniz, onlarda yapraklanacaktır, kış döneminde de ayda bir defa captan mantar ilacıyla ilaçlayınız.

loveflower 31-10-2011 18:33

Çok teşekkür ederim. Harçla kapatacağım hemen. Ektiğim yer dar biraz yerlerini değiştireyim mi?

Lilium 31-10-2011 18:58

Hayır, şu an yer değiştirmeniz gelişmeyi durdurur, Hem şu an daha çok küçükler sık olmaları yer değiştirmekten iyidir.

loveflower 31-10-2011 19:54

Çok teşekkür ederim sevgili Lilium.

mhrslm 18-11-2011 23:49

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bu bitkinin durumu mevsim normallerine uygun mudur? Yoksa ithal olduğu için mi çiçek açmak üzere?

burak_skry 07-12-2011 12:25

selamlar herkese bende birkaç hafta önce büyük bir marketten zamanı olmadığını bildiğim halde dayanamayıp aldığım lillium şuanda bu şekle geldi.şimdi ben sapları topraktan çıktığı yerden kesip bu saksıda tutmaya devam mı edeyim lilliumları **** soğanları çıkarıp serin bir yerdemi bekleteyim önerileriniz nelerdir?

kgursan 08-12-2011 23:42

Bence saksıda kalsın. Dışarıda kalsın.

Batuhan Yılmaz 24-12-2011 07:46

Merhaba Arkadaşlarım Başıma çok kötü bir şey geldi açıklıyorum; Uykuya yazın sonlarında **** sonbaharda geçen liliumlarımı toprağa dikip sulamıştım aylar geçti sağlıklılar dı ama lanet olası kapalı balkon sineği dediğim sirke sinekleri ve siyak minicik sineler toprağa girip çıkıyordu halbuki doğurmuşlar ve bu larvalar kemirmiş te kemirmiş 3 tane büyük soğandan 1 tanesi sağlam diğer ikisini de ağır yaralı olarak kurtarım ve evimizde büyük bir toprak sıkıntısı var neredeyse evdeki ve bahçedeki 30 saksımdan 3-4 tanesindeki bitkileri bu sinek yüzünden kaybettim neyse soğanlara dönelim bende bu soğanları kuru talaşın içine koydum iri kıyım birazdan resimde koyarım Koymadan önce bir güzel yıkadım tüm pis topraktan ayrıştı acaba talaşın üstüne su döksem sonra onu poşetle kaplayıp buz dolabına mı koysam nasıl olur.saygılar.

kgursan 05-01-2012 23:14

Talaş nemli kalmalı,Kökleri kurumasın. En iyisi toprağa dikip dışarıya atmaktır. Dışarıda zamanı gelince (Nisan ayında) çimlenir ve büyür.

Batuhan Yılmaz 18-01-2012 15:33

Sayın Kgursan talaşa koyalı bayağı oldu tpraktan daha iyi böceklenme ve çürüme neredeyse hiç yok yoprakta anında çürüyorlar.saygılarımla tüm cevaplarınız iöin teşekkür ederim.

selis 02-02-2012 18:51

2 Eklenti(ler)
Topraktan çıkmaya başladılar.. Bugün kar yağdı, umarım etkilenmezler..

çiçek dostu11 03-02-2012 09:10

Merhabalar bana da yeni bir lilium hediye geldi. Forumdaki bilgileri inceledim hepsi çok yararlı teşekkür ederim. Ancak ne zaman soğanları ayırmam gerekir anlayamadım. Şu an bunun için uygun mu? Çiçekleri solunca çiçek başlarını kestim. şimdi ne yapmalıyım?

kgursan 03-02-2012 23:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiçek dostu (Mesaj 907151)
Merhabalar bana da yeni bir lilium hediye geldi. Forumdaki bilgileri inceledim hepsi çok yararlı teşekkür ederim. Ancak ne zaman soğanları ayırmam gerekir anlayamadım. Şu an bunun için uygun mu? Çiçekleri solunca çiçek başlarını kestim. şimdi ne yapmalıyım?

Bekleyeceksiniz, yaprakları sararacak sonra soğanları ayırıp dikebilirsiniz. Yapraklar yeşil olduğu sürece su ve çok hafif de gübre (1 Litre suya 2-5 gr) verebilirsiniz

çiçek dostu11 22-02-2012 19:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 907512)
Bekleyeceksiniz, yaprakları sararacak sonra soğanları ayırıp dikebilirsiniz. Yapraklar yeşil olduğu sürece su ve çok hafif de gübre (1 Litre suya 2-5 gr) verebilirsiniz

teşekkür ederim. yapraklar hala yeşil beklemeye devam edeyim.

ortkzazaman 05-03-2012 15:59

yapı marketlere bakabilirsiniz.birdeasyalale,zengarden gibi tohum,çiçek satan firmalardan sipariş yapabilirsiniz.asyalaleden sipariş verdim benim soğanlar gelmek üzereler bu soğanlardan pul alabilirmiyim daha önce kendi soğanlarımdan üretim yaptım ama yarısı çürüdü ne yapmam lazım
saksıdaki küçük lilyumların kimi sararıyor yanmış gübre ve kumsal bahçe toprağına diktim birazda sulandırılmış fenni gübre veriyorum

mirally 05-03-2012 16:15

her yıl zaten asyalaleden düzenli ciddi miktarlarda alım yapıyorum. fakat resimlerdeki farklı türlere malesef ki ulaşamıyorum.

ortkzazaman 05-03-2012 16:31

2 Eklenti(ler)
resimleride burada

Eklenti 272538
Eklenti 272539

kgursan 05-03-2012 17:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mirally (Mesaj 920966)
her yıl zaten asyalaleden düzenli ciddi miktarlarda alım yapıyorum. fakat resimlerdeki farklı türlere malesef ki ulaşamıyorum.

Sn mirally., İstediğiniz türleri Türkiye de bulma şansınız olduğunu sanmıyorum. Asya lale veya başka üreticilerden ancak ticari olan, genel lilium soğanlarını bulabilirsiniz. Sizin istediğiniz (resimlediğiniz) türler biraz özel, hobi sınıfına giriyor.

Ben bu günlerde ORİENTAL LİLİUMLAR ın soğanlarını satışa koymak istiyorum ama onlar da ticari çeşitler (Örneğin :Rialto (beyaz), robinia (koyu pembe), Tiber (pembe), vespuçi saf beyaz ve windsor (sarı band lı beyaz) gibi. Sizin aradıklarınız özel (sanırım birisi Africa quin) tür liliumlarıdır.

kolay gelsin.

kgursan 08-03-2012 18:50

Evet sonunda Oriental Lilium soğanlarının satış başlığını açabildim. İsteyen arkadaşlar ilgilenebilir.

Aslında Oriental liliumları ayrı bir başlıkta tartışmak konuşmak daha iyi olacak gibi. çünki Lilium candidum'dan çok farklı bir zambak türü.

limon 09-03-2012 21:23

Oriental Lilium soğanı almak isteyenler kaçırmasın.
Yazın bahçenizde ve saksılarınızda açacak en gösterişli çiçeklerden biri olacaktır.

agacim 08-04-2012 09:56

Merhaba ben de geçenlerdee Bauhaus'tan lilium soğanı aldım ve evime ektim. 2 tohumu aralıklarla bir saksıya diktim ve hava sıcak olduğu için hergün sulamayı planlıyorum.

Bu tür bir bakımla çiçeği yetiştirebilir miyim?

kelebek çalısı 08-04-2012 10:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agacim (Mesaj 942763)
Merhaba ben de geçenlerdee Bauhaus'tan lilium soğanı aldım ve evime ektim. 2 tohumu aralıklarla bir saksıya diktim ve hava sıcak olduğu için hergün sulamayı planlıyorum.

Bu tür bir bakımla çiçeği yetiştirebilir miyim?

Hergün sulamanıza gerek olmadığını belirteyim. Lilyum soğanı kışın serin ve kuru ortamda saklanır, veya bahçe toprağı altında soğuk günleri geçirirken kendi bünyesinde, çiçek açması için gerekli olan gücü, enerjiyi toplayarak depolar. Çiçek açması için gerekli enerji zaten onun soğanında depolanmıştır yani ekstra sulama ile soğana katkı yapmak mümkün olmaz. Amaç toprağı nemlendirmektir.

Siz ektiğiniz lilyum soğanına toprağı kupkuru kalmayacak şekilde su vermelisiniz. Aşırı sulama çürümeye yol açmamalı. Çok kuru ve sert toprak da üst yüzeyde sertleşerek, yumrunun filizlenmesine engel olmamalı. Nemli ama ıslak olmayan bir toprak tavsiye ederim.

kgursan 09-04-2012 19:43

Doğru söz "Nemli ama ıslak olmayacak" , Hatta birazcık kuruyabilir.

selis 11-04-2012 16:27

1 Eklenti(ler)
Tomurcuklanmış ama minik sinekler de oluşmuş :(

Lilium 11-04-2012 17:31

Sevgili selis, çok iyi göremedim ama bunlar minik sineklerden ziyade bite benziyor, bitler çiçek tomurcuklarının suyunu emerek çiçeğin yapısını bozar, hafif dozda insektisit atarsan iyi olur.

Sevgi Durul 13-04-2012 20:06

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 806352)
Geçen yıl diktiğim soğanlardan çıkan liliumun yaprakları lekeli lekeli. Bu bir hastalık mıdır?

Eklenti 213819

Bahçedeki liliumlar geçen yıl alıntıdaki fotoğraftaki gibi hastalanmışlardı.
Şimdi sağlıklı yapraklar çıkardılar. Aynı durumun oluşmaması için, ne gibi önlemler alınabilir?

Eklenti 282689

Lilium 13-04-2012 23:08

Yağışlardan sonra captan 50 wp ile ilaçlayınız.

Bir de şu günlerde salyangoza dikkat.

selis 14-04-2012 10:52

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 945035)
hafif dozda insektisit atarsan iyi olur.

Sn. Lilium ben pek tarım ilaçlarından anlamam..
Kene ilacı diye bunu almıştım.. Üzerinde önerdiğiniz kelime yazıyor.. İşe yarar mı?

Lilium 14-04-2012 12:06

Etki maddeleri farklı olabilir bir zirai bayiye danışırsanız daha iyi olur.

kgursan 14-04-2012 18:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 946291)
Bahçedeki liliumlar geçen yıl alıntıdaki fotoğraftaki gibi hastalanmışlardı.
Şimdi sağlıklı yapraklar çıkardılar. Aynı durumun oluşmaması için, ne gibi önlemler alınabilir?

Eklenti 282689

Sn Sdurul., Sn Liliumun önerdiği Captan geniş bir hastalık gurubuna etkili bir ilaçtır. Captan ile birlikte bir Botrytis ilacını da (Rovral veya Ronilan) Captana karıştırırsanız sanırım daha iyi olacak.

Çünkü bildiğim kadarıyla L.candidum Botrytis (gri çürüklük) e karşı duyarlı bir bitki ve Rovral veya Ronilan sadece Botrytis için geliştirilmiş bir ilaç dır.

kar-topu 15-04-2012 22:23

Benim geçen seneden açan liliumlarım var bu sene bazıları çok cılız çıktı acaba bu sene de açar mı?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025