agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Lilium candidum üretimi, bakımı, hastalık ve zararlıları (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/12928.htm)

Lilium 16-05-2010 20:02

Sayın erdembalkan, gördükleriniz bittir, çiçeğin suyunu emerek şekil bozukluğu yaratırlar, herhangi bir bit ilaçları ile sorununuz çözülür.

Sayın orkun kırcı, tomurcuk kuruması bir sapın tomurcukların tümünde mi var? yoksa bazılarındamı?
Bu dönemde yani tomurcuk ve çiçek döneminde liliumlar biraz daha fazla suya ihtiyaç duyarlar yeter ki saksınız iyi süzek bir toprağa sahip olsun saksı alt deliklerinden su süzülebilsin.

Resimleyebilirsen daha iyi olur.

Orkun Kırcı 16-05-2010 20:14

Abicim bir sapın bazı tomurcuklarında var. Aynı saksıda 5 kök diktim 2 kökte böyle oldu.

ciceksever70 24-05-2010 20:56

4 Eklenti(ler)
Herkese iyi aksamlar... Benim gecen ay diktigim liliumlari bir sey iki gün icinde tamamen yedi. Bahceye gömdügümüz küvetin icine lilium ve nergis soganlari ekmistim. Önce bir seyin liliumun toprak seviyesindeki sapini ve kökün bir kismini kemirdigini gördüm. Cicegin dibinde bira sisesi kapagi kadar bir delik vardi. Bahcenin belirli yerlerinde de bu deliklerden buldum, yani bir tünel acilmisti ama köstebek gibi tümsekli bir tünel degil de toprakta hic iz birakmayacak sekilde. Ertesi gün liliumlarin ücü de tamamen gitmisti. Ben ne oldu diye bakarken bir sey nergislerden birini topragin icine cekiverdi. Önce danaburnu diye düsündüm ama danaburnu bu kadar hizli calisabilir mi? Acaba ne olabilir ve nasil bir önlem alabilirim?

fsuzen 24-05-2010 21:47

Sayın ciceksever70

Eğer benim bahçemdeki ile aynı canlı ise tarla faresi.Benim lale ve lilium soğanlarımın çoğunu yedi.Zehirli yem koydum ama çözüm olmadı.

ciceksever70 24-05-2010 21:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fsuzen (Mesaj 644882)
Sayın ciceksever70

Eğer benim bahçemdeki ile aynı canlı ise tarla faresi.Benim lale ve lilium soğanlarımın çoğunu yedi.Zehirli yem koydum ama çözüm olmadı.

Biz de süphelendik ancak tarla faresi metal küvetin dibinden girip tünel kazabilir mi?

ciceksever70 25-05-2010 21:34

Bugün dayanamayip küvetin topragini bosalttik cünkü icindeki üc lilium ve yaklasip yirmi nergis tamamen yenip bitmisti. Bir tek phlox cicekleri duruyordu. Tahliye deligine koydugumuz metal kafes duruyordu ama tahliye deligini acip kapatmaya yarayan metal dügme itilmis ve yeni bir delik ortaya cikmisti. Bu delikten de bahcenin diger yerlerindeki tünellere baglanti oldugunu tahmin ettik. Bu delige de metal bir tel koyduk ama ne kadar care olur bilemem. Tünelleri kapali bulan tarla faresi yeni tüneller kazar mi onu da zaman gösterecek.

yarenimex 26-05-2010 13:02

Tarla fareleri genellikle işlenmemiş topraklarda ve bol otlu olan bölümlerde bulunur.Çünkü oralarda hem bol besin vardır hem de gizlenmeleri daha kolaydır. Tarla faresinde kurtulmanın yolu da etrafta yabani otu bol olan yer bırakmamak ve ne ektiyseniz onların etrafı işleyerek tünellerini bozmak. Gizlenecek yer kalmadığında hemen bölgeyi terkederler ve başka yerde yuvalanırlar. Ayrıca etraftaki yabani otlar temizlenince tarla fareleri kedi ve diğer doğal düşmanlarınca daha kolay farkedilip doğal olarak yok edilirler.

Acil önlem ise deliklerine su doldurun ve başında bekleyin tüneller su dolunca tünellerin bir ucundan hava almak için mutlaka dışarı çıkacaktır. On gereğini gönlünüze göre yapmanız imkanı ortaya çıkar.

Kevser 30-05-2010 10:49

merhaba zambakseverler

http://i1005.hizliresim.com/2010/5/30/1539.jpg

ilk kez zambak soğanı ekmiştim. büyümelerini izlerken böyle bir oluşum ile karşılaştım. bu da zambak veya lilium mudur? üstünde minik minik tomurcuk gibi çiçekler var. yanındaki zambakta öyle bir çiçeklenme yok, forumdaki resimlerdeki gibi büyüyor. bundaki farklılık neye alamettir bilemedim? tanıyan arkadaşlar bir fikir verebilir mi?

aydın uçar 11-06-2010 23:02

merhaba,

siteye yeni üye oldum zambak hayranıyım bahçemde eskiden vardı soğanı çürüdü yeni soğan almak istiyorum nerede bulabilirim yardımcı olursanız sevirim.
aydinucar34@hotmail.com

kgursan 12-06-2010 18:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydın uçar (Mesaj 656958)
merhaba,

siteye yeni üye oldum zambak hayranıyım bahçemde eskiden vardı soğanı çürüdü yeni soğan almak istiyorum nerede bulabilirim yardımcı olursanız sevirim.
aydinucar34@hotmail.com

Satış Bölümünde!!

burak_skry 21-06-2010 20:29

Selamlar,

Nisan ayında soğan olarak diktiğim lilium çiçek vermek yerine soğan vermeyi seçti sanırım boyu kısa kalıp yaprak aralarından soğanlar patladı ve şuanda üstleri yeşermeye başladı soğanların.bu aşamadan sonra soğanları sağlıklı bir şekilde toprağa aktarmak için hangi yolları izlemeliyim bana bu konuda yardımcı olurmusunuz.bitkinin son durumu hakkında bilgi vermesi için aşağıya bugün çektiğim fotoğraflarını ekliyorum.şimdiden teşekkürler.

http://img707.imageshack.us/img707/3898/resim581z.jpg
http://img180.imageshack.us/img180/5575/resim584.jpg
http://img88.imageshack.us/img88/7149/resim585.jpg

burak_skry 22-06-2010 20:43

ilk mesajımdaki fotoğrafları düzeltim umarım şimdi yardımcı olabilirsiniz.

bhdr34 29-06-2010 19:13

Sn.Lilium
bir arkadaşın alıpta ekemediği lilium soğanlarını bana verdi (renkli kokusuz olanlardan), bu zamanda ekebilirmiyim, ya da ne yapmam gerekir.
şimdiden teşekkürler

Lilium 29-06-2010 19:42

Şu an dinlenme dönemlerinde olduğu için bir bir bucuk ay bekletebilirsin,(Serin bir yerde) havalar biraz serinlesin o zaman ekersiniz.

burak_skry 30-06-2010 03:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi burak_skry (Mesaj 662074)
Selamlar,

Nisan ayında soğan olarak diktiğim lilium çiçek vermek yerine soğan vermeyi seçti sanırım boyu kısa kalıp yaprak aralarından soğanlar patladı ve şuanda üstleri yeşermeye başladı soğanların.bu aşamadan sonra soğanları sağlıklı bir şekilde toprağa aktarmak için hangi yolları izlemeliyim bana bu konuda yardımcı olurmusunuz.bitkinin son durumu hakkında bilgi vermesi için aşağıya bugün çektiğim fotoğraflarını ekliyorum.şimdiden teşekkürler.

http://img707.imageshack.us/img707/3898/resim581z.jpg
http://img180.imageshack.us/img180/5575/resim584.jpg
http://img88.imageshack.us/img88/7149/resim585.jpg

Guncel bi sorum var ilgilenirseniz cok sevinirim.

burak_skry 05-07-2010 18:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi burak_skry (Mesaj 665934)
Guncel bi sorum var ilgilenirseniz cok sevinirim.

Güncel...

Lilium 05-07-2010 19:17

Sayın burak_skry,

İlk sorunuzu dahi gördüm, gördüm fakat tam bir şey söyleyemediğim için cevapsız bıraktım.
Böyle bir oluşum yaşamadım, resimlerde ki durum sanki çiçek sapı kırılmış ve ya kopmuş görülüyor.
Yapraklarında küçük lekeler var, daha alt taraftaki kuruyan yapraklarda da bu tür lekeler oluştumu daha önceden. İyi hatırlatın.

Bir ikincisi, liliumun türü ne? Asiatic bir türe benziyor.

Son durumu ile ilgili bir resimle, Bakımı ve toprağı ile ilgili biraz bilgiler ile sorunu bulmaya çalışacağız. Sadece ben değil tüm arkadaşlar yardımcı olmaya çalışırız.

burak_skry 05-07-2010 21:15

öncelikle ilginiz için teşekkürler.

Liliumu soğan olarak nisan ayında bir marketten aldım.aldığımda soğan içinde bulunduğu poşette filizlenmişti zaten mayıs ayı başlarında dikimi yaptım diktiğimde bitkinin sapı toprak üzerinde kalmıştı bile aynı soğandan mart ayı içinde de almıştım ama onun gelişimi gayet güzel oldu 7 tane çiçek verdi mayıs ayında ama bu aldığım biraz daha yavaş gelişti fotoğraflarda gördüğünüz boya geldi ve tepesinden küçük bir tomurcuk verdi daha sonra o tomurcuk kendiliğinden kurudu bende bir süre sonra tomurcuğu kopardım.bir kaç hafta sonrada bitki yaprak aralarından gövdeye bağlı soğana benzer yumrular çıkarmaya başladı hepsi yeşil renke ve soğanların uçlarından yeni filizlenmiş yaprak tarzı filizler fışkırdı ve o filizler uzamaya başladı.bitkinin en zon hali hala üstte eklediğim fotolardaki gibi.geçenlerde soğanlardan birini gövdeden ayırdım üst filiz toprak dışında kalacak şekilde dikim yaptım belki köklenir diye bekliyorum filiz hala canlı herhangi bir kuruma yok şuana kadar.bu arada liliumun cinside aşağıdaki fotoğraflardakinden.
http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1277734169

Lilium 06-07-2010 00:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi burak_skry (Mesaj 668292)
öncelikle ilginiz için teşekkürler.

Liliumu soğan olarak nisan ayında bir marketten aldım.aldığımda soğan içinde bulunduğu poşette filizlenmişti zaten mayıs ayı başlarında dikimi yaptım diktiğimde bitkinin sapı toprak üzerinde kalmıştı bile aynı soğandan mart ayı içinde de almıştım ama onun gelişimi gayet güzel oldu 7 tane çiçek verdi mayıs ayında ama bu aldığım biraz daha yavaş gelişti fotoğraflarda gördüğünüz boya geldi ve tepesinden küçük bir tomurcuk verdi daha sonra o tomurcuk kendiliğinden kurudu bende bir süre sonra tomurcuğu kopardım.bir kaç hafta sonrada bitki yaprak aralarından gövdeye bağlı soğana benzer yumrular çıkarmaya başladı hepsi yeşil renke ve soğanların uçlarından yeni filizlenmiş yaprak tarzı filizler fışkırdı ve o filizler uzamaya başladı.bitkinin en zon hali hala üstte eklediğim fotolardaki gibi.geçenlerde soğanlardan birini gövdeden ayırdım üst filiz toprak dışında kalacak şekilde dikim yaptım belki köklenir diye bekliyorum filiz hala canlı herhangi bir kuruma yok şuana kadar.bu arada liliumun cinside aşağıdaki fotoğraflardakinden.
http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1277734169

Sevgili burak_skry,
Liliumlarınız asiatic ve oriental Liliumlardan, bakımları kolay türler, yazdıklarınız ve resimlerden anladığım kadarı ile, bu türlerin yaprakları sonuna kadar yeşil ve canlı dururlar, sizinki o dediğiniz tomurcuk döneminde bir rahatsızlık geçirmiş, yapraklarını da kurutmuş tomurcuğu da etkilenmiş daha sonrada soğan kendini toparlamış mücadele vermiş hatta yandan bir de yavru yapmış.

Bu rahatsızlığı sebebini buradan bilemem ama büyük bir ihtimalle sulama yanlışlığı olabilir.

Aslında güzel bir tecrübe yaşamışsınız, ben böyle bir tecrübe yaşamadığım için, o yaprakların arasında ki soğanları çok merak ediyorum keşke resimleseymişsiniz, soğan mı değil mi nasıl bir şey görmüş olurduk.

Soğanların birini ayırıp ektim diyorsunuz, o soğanlarda köke benzer bir şeyler varmıydı? Hala duran varsa soğan dediklerinizi net bir şekil de fotoğraflayabilirmisin.

Sonuç olarak belki çiçek görememiş olabilirsiniz ama iyi bir şey öğrenmiş oluyorsunuz (oluyoruz)
Öyle tahmin ediyorum kök kısmında bolca yavru soğan yapmıştır, daha sonra saksı değiştirirken de bunları paylaşırsan sevinirim.

Saksı değiştirme dönemi yaprakları kurumaya yüz tuttuğu dönemde yapabilirsiniz.

nurcanaybay 04-11-2010 12:12

1 Eklenti(ler)
22.9 'da diktiğim mis zambaklarımın bu günkü halleri ...

erol21 21-11-2010 20:23

Merhaba ben belki basit olcak ama bir soru sormak istiyorum Daha önceden okuduklarıma göre soğan ve/veya pulları mantar vb. sorunlarla karşılaşmamak için ilaçlıyoruz denmişti. Bu ilaç bildiğimiz kükürt olabilir mi diğer bitkilerde külleme vb. olmasın diye kullandığımız

kgursan 24-11-2010 22:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erol21 (Mesaj 717580)
Merhaba ben belki basit olcak ama bir soru sormak istiyorum Daha önceden okuduklarıma göre soğan ve/veya pulları mantar vb. sorunlarla karşılaşmamak için ilaçlıyoruz denmişti. Bu ilaç bildiğimiz kükürt olabilir mi diğer bitkilerde külleme vb. olmasın diye kullandığımız

Kükürt bağlarda külleme için kullanılan bir kimyasal maddedir ama her derde deva olmaz. Yani her hastalık için kullanılmaz. Çiçek Soğanları için zinepli (Çinko içeren), Manepli (Mangan içeren) veya Captan vb. ilaçlar kullanılabilir.

maxeramaxera 11-01-2011 23:25

rica etsem biri bana ve sevgilime liliumun fide **** tohumunu nerden bulup saksıya koyup nasıl buyutebileceğimizi açıklayabilir?

erol21 12-01-2011 11:10

yaklaşık 2,5 ay önce ektiğim lilliumlardan hala ses seda yok. Toprak örtüsü olarak çok ince bir örtü var. Biraz çevresini eşeliyince köklendiğini de gördüm. Sivri kısımları da üst tarafta ve kapalı balkona . Su olayı da normal Acaba çimlenme zamanını mı bekliyor?

nurguldk 13-01-2011 11:04

Bu arada zambak soğanının kışın toprakta kalması konusunda farklı şeyler duyuyorum. Deneyimleri olan var mı acaba?

kopshtar 13-01-2011 12:59

Ben kışın toprakta bırakıyorum sorun olmadan üstten yavrulayarak çoğalıyor. Toprağın drenajının iyi olması önemli tabii....

kgursan 15-01-2011 18:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maxeramaxera (Mesaj 740685)
rica etsem biri bana ve sevgilime liliumun fide **** tohumunu nerden bulup saksıya koyup nasıl buyutebileceğimizi açıklayabilir?

Sn maxeramaxera., Hoşgeldiniz. Lilium genellikle "Soğan" denilen yapısıyla yetiştirilir, Tohum ile de üretilen türleri var fakat Türkiye de sanıyorum yok. Fide ile ise üretilmez.

Soğanları, Yaz sonuna doğru bu sitede satılabildiği gibi, bazen yılın değişik aylarında süpermarketlerde de satılabilir. Genellikle birkaç tür ticari olarak satılır. 1.cisi Lilium candidum denilen "Mis zambağı" dır, Bunun soğanları yüzeysel dikilir. Yani hazırlanmış toprağa 5-8 cm derinliğe dikilir.
2. ci ticari tür; Asiatic ve Oriental melez denilen değişik renklerde liliumlar dır. Bunlar ise DERİN dikilir, yani dikildikten sonra soğanın üzerine 10 cm kadar toprak olmalıdır. (L.candidumda ise 3-5 Cm) bunların bazıları kokuludur, bazıları renklidir.

Bu duruma göre; Saksınızı alın, içine 8-10 cm kalınlıkta toprak koyun,, Soğanı yerleştirip üzerine (Türe göre) 5-12 cm toprak doldurup sulayın ,ve bırakın . hepsi bukadar.
Kolay gelsin.

hocam100 23-01-2011 11:01

1 Eklenti(ler)
Benim liliumlarım şimdilerde böyle arkadaşlar:

esracer 23-01-2011 17:08

Lilyumlar çok güzel emeğinize sağlık. bende 23 kasımda dikmiştim ama hala filizlenme yok bütün talimatları buradan okuyarak yaptım. yoksa çürüdülermi bilemiyorum açıp bakmak istiyorum bu zarar verirmi soğanlara?

hocam100 23-01-2011 17:40

Esra hanım çok mu derine ektiniz acaba?Ya da fazla su mu verdiniz?

üzüm 23-01-2011 17:58

Dış mekanda dikili olan mis zambaklarının yaprak uçları siyaha yakın bir renge döndü (yaprağın yarısından fazlası koyu renkte). Sayın hocam100'ün fotoğrafındakilere göre yaprak sayısı daha az ve yapraklar dikine değilde yataya yakın duruyorlar.

Acaba bu durum normal midir yoksa hastalık veya besin eksikliğini mi göstermektedir?

hocam100 23-01-2011 19:03

Koyu renkte olması sevindirici hastalık değil de sağlıklı olduğunu gösterir.Yatay oluşu ise güneş alması eksik ise ondan olabilir.

esracer 23-01-2011 19:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 (Mesaj 746282)
Esra hanım çok mu derine ektiniz acaba?Ya da fazla su mu verdiniz?

Yanıtınız için teşekkür ederim. fazla su vermedim derinede ekmedim. 23 kasımdan bu yana 4 en fazla 5 sefer su vermişimdir. filizlenmeleri çokmu uzun sürüyor bilmiyorum. ilk defa Lilyum baktığım için. birde toprağı açıp baksam soğana zarar vermeden bir şeyler anlaşılırmı?

üzüm 23-01-2011 19:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 (Mesaj 746309)
Koyu renkte olması sevindirici hastalık değil de sağlıklı olduğunu gösterir.Yatay oluşu ise güneş alması eksik ise ondan olabilir.

Sayın hocam100, cevabınız için teşekkür ederim. Yeteri kadar gelişmezlerse seneye yerlerini değiştireyim.

hocam100 23-01-2011 21:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esracer (Mesaj 746318)
Yanıtınız için teşekkür ederim. fazla su vermedim derinede ekmedim. 23 kasımdan bu yana 4 en fazla 5 sefer su vermişimdir. filizlenmeleri çokmu uzun sürüyor bilmiyorum. ilk defa Lilyum baktığım için. birde toprağı açıp baksam soğana zarar vermeden bir şeyler anlaşılırmı?

Soğanın üzerindeki toprağı yavaşça alın bakalım mutlaka filizlenmiş olması gerekir.

Lilium 23-01-2011 22:59

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esracer (Mesaj 746264)
Lilyumlar çok güzel emeğinize sağlık. bende 23 kasımda dikmiştim ama hala filizlenme yok bütün talimatları buradan okuyarak yaptım. yoksa çürüdülermi bilemiyorum açıp bakmak istiyorum bu zarar verirmi soğanlara?

Burada ve burada aynı soru sorulmuş ben ve sayın gkursan yardımcı olmaya çalışmışık, ve Hangi tür olduğunu açıklarsanız daha net bir şey söyleyebiliriz. Demişiz.

Türünü bilmeden araştırma yapman ve her söyleneni uygulaman seni yanlışlara yanlış uygulamalara götürmekten başka bir şey değildir.

Şimdi size elimde konumuzla ilgili bir fotoğrafla anlatmaya çalışayım şu gördüğünüz tenekelerdekilerin hepsi zambak, açaba bazıları bitişmişte diğerleri niye bitişmemiş?

Eklenti 189987

Türünü bilmiyorsanız maceralara girmeye gerek yok, bitkiyi doğaya bırakın onu en güzel şekilde doğa denetler, uyku dönemindeyse uyur, bitişme dönemindeyse doğa doğal olarak bitişmesini gerçekleştirir.

Lilium 23-01-2011 23:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 746291)
Dış mekanda dikili olan mis zambaklarının yaprak uçları siyaha yakın bir renge döndü (yaprağın yarısından fazlası koyu renkte).

Renkleri Mor ve siyaha yakınsa bu sağlıklı olduğunu göstermez sağlıklı soğanın yaprağı yeşil olur, koyu olur açık olur, ama yeşil olur, azot fazlalığı veya demir eksikliğinden dolayı koyuluk açıklık olabilir, mor veya siyah oluşu sağlıklı olduğunu göstermez.

yaprak sayısı daha az ve yapraklar dikine değilde yataya yakın duruyorlar.

Yaprak sayısının daha az ya da kısa oluşu soğanın iriliği ile ya da soğanın bir önceki sene depoladığı besinle ilgilidir. Yaprakların daha yatay oluşu, güneşi daha iyi aldığındandır, ya da soğanlar daha seyrek ekilmiştir yine güneşi daha iyi aldığındandır. Daha sık ekimlerde bitkinin güneş isteği bitkiyi daha dik yapraklanmasından başka bir şey değildir.

Acaba bu durum normal midir yoksa hastalık veya besin eksikliğini mi göstermektedir?

Hastalık diyemem ama besin eksikliği olabilir.

Özel bir not:
Birileri soramadıkları soruları biliyormuş gibi cevap verip dolaylı yoldan doğruları öğreniyorlar. Yuvarlanmaya gerek yok.

üzüm 24-01-2011 15:10

Sayın Lilium,

Azot fazlalığı olması düşük bir ihtimal, ama demir eksikliği olması mümkün. Bir kısmının toprağına demir tozu karıştırdım, paslı çivi koydum; diğer öbeğe kükürt kullandım. Umarım düzelirler. Cevabınız için çok teşekkür ederim.

Lilium 24-01-2011 15:25

Demir eksikliğin de bitkinin rengi, yeşilden sarıya doğru bir renk alır, sizin anlatımınız da "yaprak uçları siyaha yakın bir renge döndü" Demir eksikliğinden olacağını tahmin etmiyorum, ne tür gübreler kullandığınız veya kullanmadınız bilmiyorum, zirai gübre verdiyseniz gübre fazlalağından da olabilir yaprakları yakabilir.

üzüm 24-01-2011 15:48

Ben yanlış anlamışım.:o İyi ki ne yaptığımı yazmışım yoksa yanlış işler yapmaya devam edecektim.

Bir miktar yanmış keçi gübresi karıştırılmış, daha önce hiç bir şey dikilmemiş bahçe toprağındalar.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025