agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Lilium candidum üretimi, bakımı, hastalık ve zararlıları (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/12928.htm)

Orkun Kırcı 14-05-2009 16:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ormancık (Mesaj 421689)
7 Şubatta ektiğim lilyum starlarım (4 adet) yaklaşık yarım metre boyuna geldi ve bu sabah 1 tane tomurcuk farkettim. Lilyum star hayranı bir insan olarak, lilyum starın o muhteşem kokusunu bir an evvel koklamanın ne kadar MERAKLI VE SABIRSIZ bir bekleyiş olduğunu anlatamam size.:mad:

Bunlar ne zaman çiçek açacak, güzel güzel kokacak:cool: ve bende mutlu sona ulaşacağım acaba, bilen var mı acaba?

O güzelliklerin fotosunu da görmek isteriz.

Orkun Kırcı 15-05-2009 19:50

2 Eklenti(ler)
Lilyumlarım uzadıkça uzuyor. Şimdilik 3 tanesi tomurcuklu diğer 3te yakında tomurcuklanır sanırım. en uzun olanda 12 tane tomurcuk var. Bakalım açınca nasıl bir görüntüsü olacak. Merak ediyorum çünkü bunlar ilk lilyumlarım.

Lilium 21-05-2009 00:24

1 Eklenti(ler)
Sağlıklı gelişen ve büyüyen liliumcandidum'lar, dan bir bölüm. Tomurcukta

Eklenti 80121

Lilium 21-05-2009 00:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orkun Kırcı (Mesaj 421624)
Arkadaşlar lilyumlardan ne haber. Kimseninki açmadı mı henüz? Merak ettim yahuu..


Sayın kırcı, yüzdün yüzdün, nasıl derler kuyruğuna geldin, bir hafta daha sabredin, :p bir hafta sonra misler gibi kokan bir odada uyanabilirsin.

Adalet Yağcı 21-05-2009 00:56

1 Eklenti(ler)
Sayın Lilium, bitkim tomurcukta ama tomurcuklu kısım ince ince tüylenmiş gibi, diğerlerinde böyle bir durum yok, bu oluşumun doğal olup olmadığı hakkında bir fikir verebilirmisiniz?

Lilium 21-05-2009 01:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 426369)
Sayın Lilium, bitkim tomurcukta ama tomurcuklu kısım ince ince tüylenmiş gibi, diğerlerinde böyle bir durum yok, bu oluşumun doğal olup olmadığı hakkında bir fikir verebilirmisiniz?

Adalet abla bu türü ile ilgili, gayet doğal, bakınız aynısından ongun kırcıda da var.
http://agaclar.net/forum/attachment....4&d=1242409827

Orkun Kırcı 21-05-2009 16:00

Evet ablacım korkulacak bir durum değil, doğal yapısı. Bende 6 renk mevcut 3 tanesi böyle tüylü 3üde diğerinden. Sayın Lilium'un eklediği linkteki çiçeğim kendisininde dediği gibi yaklaşık 1 hft 10 gün içinde açacak. Darısı diğer lilyumcularım başına. Saygılarımla.

tamaşa 21-05-2009 17:10

lilium
 
5 Eklenti(ler)
bunlarda benim Liliumlarım. henüz birtanesi açtı ;)

Lilium 21-05-2009 22:53

Çok güzel keyifleri de gayet iyi, elinize sağlık.

yesim ozgun 24-05-2009 15:03

2 Eklenti(ler)
Eklenti 80956

Eklenti 80957

20 gundur bu sekilde duruyorlar anlamadim gitti. 8 tane zambagim var bahcede hepsi boyle tomurcuklandi ama acamadilar gitti cok endişeliyim:(

Mehtaperdem 24-05-2009 16:23

açacaklar sabırla bekleyin
 
:)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yeşim özgün (Mesaj 429153)
Eklenti 80956

Eklenti 80957

20 gundur bu sekilde duruyorlar anlamadim gitti. 8 tane zambagim var bahcede hepsi boyle tomurcuklandi ama acamadilar gitti cok endişeliyim:(

benimkiler de öyle ve tomurcuklar hergün biraz daha gelişiyor ve renklenmeye başlayınca açacaklar... Ve bizde seyredecegiz:)

yesim ozgun 24-05-2009 21:48

inşallah inşallah inşallahhhhh!!!!

habibe 25-05-2009 09:57

1 Eklenti(ler)
Bu ne tür zambak acaba?. Her yıl kendi kendine açar. Soğanlarına hiç ellemedim. Çoğaltılma işlemi lale soğanı gibi mi?.

powered 25-05-2009 22:19

4 Eklenti(ler)
Habibe hanım sorduğunuz soruyu bende çok merak ediyorum sizin fotoğrafını yolladığınız çiçeğin aynısından bendede var herkes zambak diyor fakat burda bahsedilen zambakla gövde ve dal benzerliği hiç yok!

Zambak ne?
Lillium ne?

İkisinin de aynı çiçek olduğunu söyleyenler için o zaman habibe hanımın eklediği çiçek ne? O na da herkes zambak diyor ama hiç benzerlik yok. Bende de her ikisi var hatta her üçü demeliyim, çünki Lillum da bir saksı modeli var yaprakları parlak olan birde bahçe modeli var yaprakları açık yeşil mat olan. Fotoğraflarını ekliyorum.

Habibe hanımın bahsettiği:

Zambak

tolgahann 25-05-2009 22:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habibe (Mesaj 429723)
Bu ne tür zambak acaba?. Her yıl kendi kendine açar. Soğanlarına hiç ellemedim. Çoğaltılma işlemi lale soğanı gibi mi?.

Sn.habibe bu zambak değil amarylıs çiçeği .Forumda bir çok ilgi bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=3034&page=23

habibe 26-05-2009 10:18

Sayın Tolgahann gerçekten de öyleymiş. Çok teşekkür ederim.
Sn. powered de öğrenmiş olacak benim gibi :)

powered 26-05-2009 15:53

Evet amarylıs ile ilgili bölümü okudum ama ordaki resimleri incelediğinizde halk arasında amarylıs bitkisine neden zambak dendiği açıkça anlaşılıyor, çünki amarylıs bitkisinin çiçekleri zambak ile neredeyse tıpa tıp aynı açıyor fazla bir fark yok.

Sn. Habibe bu daha ne ki! Öğreneceğimiz o kadar çok şey var ki bitki dünyası hakkında, bilmediklerimizi ayağımızın altına koysak başımız göğe değer eminimki hatta belki uzaya bile çıkar. :))

sevil 28-05-2009 23:05

2 Eklenti(ler)
Sayın Lilium,

Eklediğim fotoğraflarda iki farklı mis zambak, kokularıda şekilleri kadar farklı.
Hangisi lilium candidum **** bunlar sizin üretiminizi yaptığınız türden tamamen farklı mı?

Lilium 28-05-2009 23:33

İlk fotoğraf lilium candidum, ve benim ürettiklerim.

sevil 28-05-2009 23:43

İlginiz ve bilgi paylaşımınız için çok teşekkürler Sayın Lilium.

m_eroglu33 31-05-2009 00:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habibe (Mesaj 430567)
Sayın Tolgahann gerçekten de öyleymiş. Çok teşekkür ederim.
Sn. powered de öğrenmiş olacak benim gibi :)

Bunun dışında, yanlışlıkla Süsen'e de bazı bölgelerde zambak diyorlar.

Emel Yılmaz 31-05-2009 21:37

Sevgili lilium sizden aldığım zambakların birisi açtı ve tıpkı anlattığınız gibi onları dalından kestim ve çiçekleri solunca karanlık bir yere koydum. Acaba bundan sonraki süreçte neler yapmam lazım.Birde soğanlarını çıkartayımmı topraktan.Bu konuda bilgi verirseniz bizi çok mutlu edersiniz

Lilium 31-05-2009 22:57

Alıntı:

zambakların birisi açtı ve tıpkı anlattığınız gibi onları dalından kestim ve çiçekleri solunca karanlık bir yere koydum.
Sevgili emel yılmaz, dalından kestiğiniz ne çiçek mi, çiçek sapımı, çiçekleri solunca karanlık yere koyduğunuz, sanırım çiçek sapı.

Yapmak istediğiniz çiçek saplarından soğan üretimimi? O ise anlatayım, Bizler çiçek üretimi yapmadığımız için, (soğan üretimi Yapıyoruz) soğan üretimi yaptığımız içinde bizler çiçekleri açmadan tomurçukta iken keseriz atarız. besini soğan alsın diye. Daha sonra çiçek sapındaki yapraklar yarı yarıya kuruduğu dönemde çiçek sapları alırız, ve bunlardan yavru soğancık üretiriz.

Şöyle, bu sapları serin karanlık (bodrum katları olabilir) bir yere yayarak arada bir fısfıslıyarak nemlendiririz, yaklaşık onbeş yirmi gün sonra yaprak diplerinden soğancık oluşumu başlar.

Çiçeğini açmasını beklemek, yani çiçeğini için bakanlar, toğumundan üretim yapsalar daha iyi olur. O da şöyle çiçeği açtıktan sonra çiçek yapraklarını döker, yapraklar dökülen yerde toğum oluşumu başlar ve bu toğum yatakları günden güne şişer (yaklaşık bir ceviz gibi olurlar)daha sonra sararır ve kururlar, kurudukları çatlamaya yüz tuttuğu dönemde toğumları alınır. Bu toğumlar torf kum karışımı ile veya hayvan gübresi + kum karışımına ekilir, üzerine yarım santim bir santimi geçmiycek şekilde kapak yapılarak örtülür, hafif hafif nemlendirilir.

callypso 04-06-2009 07:39

benim lillium da açtıııı, ben sarı olacağını hiç tahmin etmemiştim,ama çok güzel olmuş.
Sn.Mutlu Kutludan aldığım soğanlardan sadece bir çiçek açmış, diğerlerin üst kısımlarını (çiçek olacağı kısımlar) kırdım,soğanları seneye daha guclu olsunlar dıye , bırtanesını bıraktım , sarı renk bir tane çiçek açmışş:rolleyes: "zambak yetiştiriciliği" forum konusunda fotografını ekledım

Lilium 25-06-2009 23:45

1 Eklenti(ler)
Pul yapraktan soğan oluşumu

Eklenti 89498

Lilium 25-06-2009 23:50

2 Eklenti(ler)
Tohumdan yavru soğancık oluşumu
Eklenti 89500
Eklenti 89501

Lilium 25-06-2009 23:54

1 Eklenti(ler)
Topraktan yeni çıkarılan yavru soğanlar.
Eklenti 89502

sabah 01-07-2009 16:01

Merhaba,

Köstebek zambak soğanlarını sever mi?:rolleyes:

Severse, soğanları korumak için yöntem var mı?

(Örneğin delikli sepete koyup eksem yararı olur mu? :rolleyes:)

ciceksever70 01-07-2009 19:46

Sevgili Sabah biz soganli bitkilerimizi bu yaz tel kafeslerle ya da topraga gömdügümüz metal bidonlara ektik bu yil hic köstebek gelmedi.

Lilium 01-07-2009 21:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sabah (Mesaj 455110)
Merhaba,

Köstebek zambak soğanlarını sever mi?:rolleyes:

Severse, soğanları korumak için yöntem var mı?

(Örneğin delikli sepete koyup eksem yararı olur mu? :rolleyes:)

Köktebek zararına hiç uğramadığım için sevip sevmediği konusunda bir bilgim yok, domuzun sevdiğini biliyorum, hatta bazı dağlık bölgelerde hepey zarar yaptığı söylenmekte.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025