agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Soğanlı bitkilerde soğanların depolanması (muhafazası) ve çiçek oluşumu (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/12515.htm)

hira 02-09-2014 20:26

Muscari, lale, sümbül, amaryllis ve kardelenleri saksıdan çıkartmadım bu kez... Bakalım nasıl bir sonuca varacağım.. Umutsuz bekleyiş:) Sadece çiğdemleri sökmüştüm küf oldukları için..

hira 12-10-2014 17:44

Saksıda bırakılan soğanlar nasıl olurda toprak altında yok olur acaba? Çok merak ettim, soğanların bazıları yok olmuş, şaka gibi:)

Laleci_03 12-10-2014 17:47

Aynı şeyi bende yaşadım Sn. Hira gerçektende şaka gibi :rolleyes:

kgursan 16-10-2014 17:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1324293)
Saksıda bırakılan soğanlar nasıl olurda toprak altında yok olur acaba? Çok merak ettim, soğanların bazıları yok olmuş, şaka gibi:)

Çok basit: Çürümüşlerdir.

capsaicin 16-10-2014 18:19

5 Eklenti(ler)
Bende geçen hafta oturduğum evden taşınıp, terasımdan olacağım için, balkon hazırlığı yaptım soğanlı bitkilerime. E hazır zamanı gelmişken yeni soğanlar almak olmaz mı? :D Koçtaştan güzel soğanlar aldım, özellikle bayadır aradığım paper white ve sir winston churchill nergislerini bulunca çok sevindim. Araya gardenya da sıkıştırdım tabi. :p

Eklenti 521410

Eklenti 521411

Eklenti 521412

Yeni evde kullanacağım saksıları belirledim, güzel gübreli zengin harç yaptım. Soğanları zevkime göre güzel güzel yerleştirdim. O sağdaki büyük 60lık saksıdakiler tür tür sümbül, 28 civarı, bazıları yavrulu Onlar açınca salona yerleştireceğim. Kokuyu artık siz düşünün komşulara kadar gider heralde. :p

Eklenti 521413

En son da çok üşümesinler, donmasınlar diye ince şekilde kızıl çam malçıyla üzerlerini örttüm. Şimdi battaniyelerinin altında yavaş yavaş uyuyorlar.

Eklenti 521414

Bunların dışında zambak ve sümbülteberlerim var, onları bu sene saksılarında tutup rahatlarını bozmayacağım, zaten topraklarını gayet zengin yapmıştım. İdare edecektir 2 sene daha. Ben bu soğanlı işini çok sevdim. 10 yıldır tohumdan chili biberi yetiştiririm, bu sene ilk kez çiçeklere de geçtim ama gözdem soğanlılar oldu.

pembefil 17-10-2014 11:18

Merhabalar,
Benim sorum dışarı da toprakta bıraktığımız soğanlar; Solcanlar ve sümüklü böcekler tarafından yenmezmi?

YeniGine 22-10-2014 00:25

Benimde amarallis, glayöl soğanlarım komşumun bahçesinde idiler. Bahçe düzenlemesi için bahçeyi bütün kazdılar vs. vs. 3 gün kadar önce bahçeye gidip de soğanlarımın parçalanmış, bölünmüş, yüzeyde kalıp kurumaya yüz tutmuş olduklarını bir ikisinin de yeşermeye başlamış olduğunu görünce :( tabi yine bana zarar, ziyan; çok üzüldüm. Nihayet bugün soğanlarımı zarar ziyanıyla topladım ve büyük bir yoğurt kovasına hepsini bir araya diktim, su vermedim. Doğru mudur ya da ne yapmam gerek idi, yardımcı olur iseniz sevinirim.

gökhan Arslan 09-04-2015 19:26

Sayın kgursan hocam neredeyse tüm soğanlı bitkilerin saklanması konusunda bilgiler vermişsiniz fakat amaryllis hakkında bilgi göremedim rica etsem bu konuya da el atar mısınız?

kgursan 10-04-2015 19:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gökhan Arslan (Mesaj 1369720)
Sayın kgursan hocam neredeyse tüm soğanlı bitkilerin saklanması konusunda bilgiler vermişsiniz fakat amaryllis hakkında bilgi göremedim rica etsem bu konuya da el atar mısınız?

Sn gökhan arslan., Önce bizler amarylles ile Hippeastrum u karıştırıyoruz. İkisi farklı bitkiler olduğu halde amarylles diye geçiyoruz.

Bunların depolanması ve bakımları da biraz farklılık gösteriyor. Yanlış hatırlamıyorsam, Hippeastrum soğanı devamlı büyüme yapmakltadır, ve çiçek açması için bir ay kadar kuru kalması, saksılarının yan yatırılması gerekir. kuraklıktan sonra çiçek tomurcuğu oluşturmaktadır.

ayrıca bildiğim kadarıyla bunlar 9-13 oC da 2 ay depolanması çiçek açması yönünden gerekli olduğunu sanıyorum. kısaca 2 ay 9-13 oC da,kuru koşullarda depolanmalıdır.
Bildiklerim bunlar. Amarylles ise bunlardan farklı bitki/ soğan. Amarylles güney afrika kökenli, hippeastrum ise güney amerika kökenli, amaryllesin saplarının içi dolu, hippeastrumun saplarının içi boş.

hatırlayabildiğim bunlar kolay gelsin.

gökhan Arslan 10-04-2015 20:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1369892)
Sn gökhan arslan., Önce bizler amarylles ile Hippeastrum u karıştırıyoruz. İkisi farklı bitkiler olduğu halde amarylles diye geçiyoruz.

Bunların depolanması ve bakımları da biraz farklılık gösteriyor. Yanlış hatırlamıyorsam, Hippeastrum soğanı devamlı büyüme yapmakltadır, ve çiçek açması için bir ay kadar kuru kalması, saksılarının yan yatırılması gerekir. kuraklıktan sonra çiçek tomurcuğu oluşturmaktadır.

ayrıca bildiğim kadarıyla bunlar 9-13 oC da 2 ay depolanması çiçek açması yönünden gerekli olduğunu sanıyorum. kısaca 2 ay 9-13 oC da,kuru koşullarda depolanmalıdır.
Bildiklerim bunlar. Amarylles ise bunlardan farklı bitki/ soğan. Amarylles güney afrika kökenli, hippeastrum ise güney amerika kökenli, amaryllesin saplarının içi dolu, hippeastrumun saplarının içi boş.

hatırlayabildiğim bunlar kolay gelsin.

Sayın kgursan öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Ben şahsen şu yöntemi uygulamaya çalışıyorum. Kasım ayı gibi ( tabi bu izmir için ) sulamayı kesip yapraklarının kurumasını bekliyorum daha sonra saksısından hiç çıkarmadan serin ve gölge bir yerde dinlenmeye alıyorum. Havalar iyice ısınınca ( nisan başı gibi ) sulamaya başlıyorum fakat daha öncesinde sap veren soğan olursa sulamayı o bitki için daha erkene çekiyorum. Yalnız geçen sene bu yöntem yüzünden sorun yaşadığım bazı soğanlarım oldu zira çürüdüler. Önümüzdeki yıl için soğanları topraktan çıkarmayı mı denesem diyorum böyle yaparsam çürümenin önüne geçebilir miyiz?

Not: Sanırım bendeki soğanların çoğu hippeastrum.

kgursan 11-04-2015 18:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gökhan Arslan (Mesaj 1369904)
Sayın kgursan öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Ben şahsen şu yöntemi uygulamaya çalışıyorum. Kasım ayı gibi ( tabi bu izmir için ) sulamayı kesip yapraklarının kurumasını bekliyorum daha sonra saksısından hiç çıkarmadan serin ve gölge bir yerde dinlenmeye alıyorum. Havalar iyice ısınınca ( nisan başı gibi ) sulamaya başlıyorum fakat daha öncesinde sap veren soğan olursa sulamayı o bitki için daha erkene çekiyorum. Yalnız geçen sene bu yöntem yüzünden sorun yaşadığım bazı soğanlarım oldu zira çürüdüler. Önümüzdeki yıl için soğanları topraktan çıkarmayı mı denesem diyorum böyle yaparsam çürümenin önüne geçebilir miyiz?

Not: Sanırım bendeki soğanların çoğu hippeastrum.

Çürüme varsa ister toprakta (kuru toprak) olsun, isterseniz çıkarın fark etmez soğandaki çürük topraktan çıksa da çürütür. Diktiğiniz zaman çürür.
,
Topraktan çıkarıp depolamanın avantajı; Eğer soğanda çürüme noktaları varsa dikmezsiniz.!! kolay gelsin

Lavanta 22-05-2015 16:05

Evimin bahçesinde , çimlerin kenarlarında lale ve nergisler var. Çimler yaz boyunca sulanacağı için tüm bu çiçeklerin soğanlarını çıkarmalıyım değil mi ?..

kgursan 22-05-2015 23:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lavanta (Mesaj 1381138)
Evimin bahçesinde , çimlerin kenarlarında lale ve nergisler var. Çimler yaz boyunca sulanacağı için tüm bu çiçeklerin soğanlarını çıkarmalıyım değil mi ?..

Yaprakları sararıp kuruyunca çıkartıp, gölgede kurutup Ekim ayına kadar muhafaza etmeniz gerekir.

LİLİBET 26-10-2015 18:54

1 Eklenti(ler)
Sayın Kgursan sizin yazdıklarınızın hemen hemen hepsini okudum. Bu faydalı bilgilerden dolayı size çok teşekkür ederim. Ben forumda yeniyim. Mis zambağı çiçeği hakkınnda herşeyi okudum. Bu konuda çok acemi olduğum için size bazı sorularım olucak. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Yaz aylarında saksıda lilyum aldım çok güzel çiçekleri vardı. Çiçekler soldu döküldü, şimdide yapraklar sararıp dökülüyor( çok üzücü tabi) ama doğanın kanunu olsa gerek. Çiçeğimin ceviz büyüklüğünde tohum kapsülleri var dallarında(acemiligimden kaynaklı zamanında almadım çiçekleri) şimdi napmam gerekir. Budarsam olurmu acaba? Bu kapsullerden tohum alıp çimlendirebilirmiyim, çimlenmeni nasıl yapmalıyım? Bide çiçeğim yazın yine çiçek açarmı? Daha net bir aydınlatma için resiminide koyuyorum çiçeğimin. Sabırsızlıkla cevabınızı bekliyorum saygılarımla. Teşekkürler.

kgursan 31-10-2015 21:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi LİLİBET (Mesaj 1416610)
Sayın Kgursan sizin yazdıklarınızın hemen hemen hepsini okudum. Bu faydalı bilgilerden dolayı size çok teşekkür ederim. Ben forumda yeniyim. Mis zambağı çiçeği hakkınnda herşeyi okudum. Bu konuda çok acemi olduğum için size bazı sorularım olucak. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Yaz aylarında saksıda lilyum aldım çok güzel çiçekleri vardı. Çiçekler soldu döküldü, şimdide yapraklar sararıp dökülüyor( çok üzücü tabi) ama doğanın kanunu olsa gerek. Çiçeğimin ceviz büyüklüğünde tohum kapsülleri var dallarında(acemiligimden kaynaklı zamanında almadım çiçekleri) şimdi napmam gerekir. Budarsam olurmu acaba? Bu kapsullerden tohum alıp çimlendirebilirmiyim, çimlenmeni nasıl yapmalıyım? Bide çiçeğim yazın yine çiçek açarmı? Daha net bir aydınlatma için resiminide koyuyorum çiçeğimin. Sabırsızlıkla cevabınızı bekliyorum saygılarımla. Teşekkürler.

Kapsullerin kuruyup çatlamasını bekleyin ve içerisindeki para gibi üst üste dizilmiş tohumları çıkarıp kurutun ve TOHUM ÇİMLENDİRME başlıklarındaki gibi ekimlerini (Mart-Nisanda) yapın ve 3-4 yıl her sene söküp-dikerek büyütün.
kolay gelsin

capsaicin 13-01-2016 09:16

Tohumlar çok kolay çimleniyor arkadaşlar, bir saksı tabağında su içerisinde kök verene kadar bekletin, sonra toprağa ekin. Ben bu şekilde 25-30 tane çimlendirdim büyük kısmını iş yerinde dağıttım, sonbahardan beri şu anda taze sarımsak boyutuna geldiler.

Jakin 02-05-2016 12:22

1 Eklenti(ler)
Tüm soğanlar küflenmişler.. Kabuklarını soydum ama sanırım yapabileceğim bir şey yok.. :( Küfleri silip kurutup kurtarmayı denemeli miyim?
Bir de konserve var..
Oğlumun sürpriz hediyeleri bunlar.. :(
En çok da o üzüleceği için üzüldüm.. :(

Eklenti 609414

Jakin 02-05-2016 13:59

1 Eklenti(ler)
Bu şekilde küflü yerlerini soyup temizledim.
Bunları sonbahara kadar saklamalı mıyım?

Eklenti 609429

kgursan 02-05-2016 21:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jakin (Mesaj 1458388)
Tüm soğanlar küflenmişler.. Kabuklarını soydum ama sanırım yapabileceğim bir şey yok.. :( Küfleri silip kurutup kurtarmayı denemeli miyim?
Bir de konserve var..
Oğlumun sürpriz hediyeleri bunlar.. :(
En çok da o üzüleceği için üzüldüm.. :(

Eklenti 609414

Çiçek soğanları genellikle havadar yerlerde, file çuval (soğan çuvalı) , file torba veya bez torbalarda muhafaza edilirler. iyi kururlarsa küf oluşmaz, Küf oluştuysa nemin kurutulması (esintili yerde) gerekir kolay gelsin

Jakin 02-05-2016 22:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1458489)
Çiçek soğanları genellikle havadar yerlerde, file çuval (soğan çuvalı) , file torba veya bez torbalarda muhafaza edilirler. iyi kururlarsa küf oluşmaz, Küf oluştuysa nemin kurutulması (esintili yerde) gerekir kolay gelsin

Sn. kgursan, şimdi dikmeli miyim, yoksa sonbaharda mı dikmek gerekir?

TCM 03-05-2016 09:41

Süğmeye başlamışlar sanki, zamanı geldiyse ekin sorun yok gibi duruyor.

Khan 01-03-2017 18:25

Geçen kış yapı marketten saksılı aldığım nergiz, sümbül ve muskari kuruduğu zaman saksılarında dokunmadan kuru olarak öylece bırakmıştım. Uçlarını gördüğüm zaman sulamaya başlamıştım. Şimdi sümbül ve muskari çiçek bile açtılar. Nergiz çiçeklerine daha var gözüküyor.

Ferit Kesen 03-03-2017 16:03

Soğanların korunması...

Merhabalar. Bence çiçek soğanlarının korunmasını toprak anaya bırakmak en mantıklısı. Yaklaşık 30 yıldır evimizin önündeki bahçede, bir kısmı bahçedeki saksılarda zambak yetişir. Hiçbir özel işlem de yapılmaz. Her yıl zamanı gelince çiçek açar ve gayet de sağlıklılar. En son 2 yıl önce ben bazı zambak soğanlarını söküp, farklı yerlere dağıttım. Hepsi orada büyüdü ve çiçeklendi. Ayrıca bahçemizde doğal yetişen nergisler var. Her yıl aynı yerde çoğalarak tekrar açarlar. Daha önce diktiğim lale soğanları da hiç dokunmadığım halde yine yeşerip, çiçekleniyor. O yüzden soğan saklama konusunda çok endişelenmemenizi öneririm. Bu çiçekler günümüze kadar insan müdahalesi olmadan geldiyse, bundan sonra da devam eder...

kgursan 19-03-2017 14:54

eğer iklim ortamı uygun ise ve toprak su göllenmeyen drenajı olan bir yapıda ise o ortama uygun bazı soğanlı bitkilerin soğanları ve bitkileri orada yıllarca sorunsuz yaşar bu tip yerler doğada mevcut ise buralara o bitkinin "GEN MERKEZİ " derler. Ama diğer bazı soğanlı türleri o merkezde yaşayamayabilir!!.

çiğdem42 19-03-2017 20:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ferit Kesen (Mesaj 1497577)
Merhabalar. Bence çiçek soğanlarının korunmasını toprak anaya bırakmak en mantıklısı... Bu çiçekler günümüze kadar insan müdahalesi olmadan geldiyse, bundan sonra da devam eder...

Sahile sahil çiçeği ,yaylaya yayla çiçeği ekerseniz haklısınız.Bazen hepsini birden istiyoruz.Bilerek **** bilmiyerek. Sorun, burdan kaynaklanıyor.Saygılarımla.

Gülizarşen 27-01-2018 20:50

Sorumu nereye soracağımı bilemedim Hollanda dan hediye kardelen soğanları geldi. Fışkıran var daha başlamayan da var. Ne önerirsiniz. Dikmek gerekenleri diksem diğerleri buzdolabında kasıma kadar durur mu? Ya da nerede ve nasıl saklanır?

TCM 27-01-2018 22:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gülizarşen (Mesaj 1529376)
Sorumu nereye soracağımı bilemedim Hollanda dan hediye kardelen soğanları geldi. Fışkıran var daha başlamayan da var. Ne önerirsiniz. Dikmek gerekenleri diksem diğerleri buzdolabında kasıma kadar durur mu? Ya da nerede ve nasıl saklanır?

Çiçeklenme zamanları gelmiş, bence hepsini hemen ekin.

engnkucuk 29-01-2018 12:41

Trajik bir olayı paylaşmak istiyorum..

Merhabalar. Birkaç yıldır bahçemizde Sürekli sulanan bir yerdeki Lale Sümbül Nergiz ve Zambak soğanlarını Kasım döneminde ekip, çiçekleri solduktan sonra haziran ayı içerisinde yerinden sökmekteydik. (Soğanları yerlerinden sökmemin sebebi Surekli sulanan yerde çürümeleri) Böylece yavru soğanlarıda ana soğandan ayırıp daha fazla soğan elde etmekteydik. Geçen yıl Soğanlarımız hava şartlarının güzelliği veya Kar yağışının fazla olmasından dolayı fazlasıyla yavru verdiler. Soğanları söküp kuruttuktan sonra. Hem ambar farelerinden korumnak hemde kasalara yerleştirene kadar emaneten naylon un çuvalı tarzındaki kısıtlı hava alan 2 çuvala doldurdum. Aradan 2 hafta geçtikten sonra çuvalın ağzını açtığımda soğanları tamamı havasızlıktan çürüyüp bozulmuşlardı..

Soğanların sökülüp, temizlenip kurutulduktan sonra mutlaka kasalara konulup ışık almayan serin yerlerde muhafaza edilmesi gerekiyor..

Bucomumi 11-04-2021 16:09

İyi günler. Nergis soğanlarımız iki senedir, yeşili açıyor ama çiçek yok. Bu sene yeterli güneş görmediğini düşünüp yerini değiştirdik bahçede ama bu yıl da çiçek vermedi. Nedeni ne olabilir?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025