agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Soğanlı bitkiler ve ekimi bakımı (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/10833.htm)

galanth 06-05-2011 13:08

1 Eklenti(ler)
Belki doğru yerde değilim,ama aşağıdaki soğanlı bitkinin türünü nasıl öğrenirim bilemiyorum.

Saygılar,

Eklenti 209496

Lilium 07-05-2011 01:21

Sayın galanth alttaki başlıkta sorarsanız bilen arkadaşlar cevaplayacaktır.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17088

serkan_istanbul 13-05-2011 17:06

zıpçıktı soğanı hala arıyorum.

Kharel 03-07-2011 12:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi galanth (Mesaj 799212)
Belki doğru yerde değilim,ama aşağıdaki soğanlı bitkinin türünü nasıl öğrenirim bilemiyorum.

Saygılar,

Eklenti 209496

Sayın galanth emin olmamakla birlikte bir cins Gagea olduğunu tahmin ediyorum

pria 25-01-2012 13:07

Su sıfır dercede donmaya başlar bildiğimiz üzere..
Ama ıslak saksı toprağı eksi kaç derecelerde donmaya başlar acaba; deneyimi olanlar paylaşırsa sevinirim..
Ben ıslak saksı toprağının, hele içinde yanmış hayvan gübresi falan da varsa eksi 8-10 derecelerde ancak donacağını düşünüyorum..

mrduran 25-01-2012 23:16

+4 diye biliyorum ben. Sıfır derece buz hali. Yanlışım olabilir belki.

Dış ısıdan 2-3 derece farklı olur diye yazıyor bilgilerde.

Saygılarımla lütfen.

alacakaranlik 26-01-2012 08:44

Sayın pria,
Gecen hafta istanbulda sıcaklıklar -4 -5 derece dolayındaydı ve dışarıda ıslanmış olan tüm saksılarım dondu. Tek avantajım dışarıda olan 500 saksının tamamına yakını baharlık soğan olmasıydı. Islanan saksılar - dereceleri gördüğünde donmaya başlarlar. İlave takviyeler ile ( yanmamış gübre gibi ) bu donma ısısını aşağıya çekebilme imkanınız var.

Saygılar

vinne 26-01-2012 08:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serkan_istanbul (Mesaj 803466)
zıpçıktı soğanı hala arıyorum.

zengardende, ilkbahar soğanları bölümünde pembe ve beyaz olmak üzere iki rengi de var.

olcim 27-02-2012 15:20

soğanlı bitkilere evde sulama yaparken suyun çok soğuk olmamasına dikkat etmek gerekli,aşırı sıcak ortamda olunca da çürüyorlar,ama bahçede bu durum olmuyor

olcim 27-02-2012 15:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi emelek (Mesaj 693293)
bende bugün birsürü soğan aldım mısır çarşısından... Tam ekecekken aklıma geldi, bahçemin yarısı gölge, yarısı güneş. Güneş alan bir yeremi ekmeliyim gölge bir yeremi makaleleri okudum ama ya ben göremedim ya da yok. Bilgilendirirseniz soğanlarımı ekmek için sabırsızlanıyorum...

soğanları istediğiniz ay dikebilirsiniz ,ancak saksıya ise...bahçeye ise baharda güneş alan yer olmalı.üstelik toprak ve su da ısınınca hemen filizlenir,bence önce oda için de saksılarda filizlendirin,sonra bahçeye aktarın derim,toprağın besin değeri suyu tutup tutmama özelliği de önemli.

MeTePe 17-03-2012 01:39

Sümbül soğanlarıyla ilgili yardımcı olabilecek kimse varsa sevinirim.

Eşim bir miktar satış saksısında sümbül soğanı almış. Bunlar yaklaşık 7-8 santim kadar filizlenmişler.

Şimdi okuduğum kadarıyla soğanların aslında sonbaharda dikilmesi gerekiyor. Ama benim elimdekiler zaten filizlenmiş soğanlar.

Ben bunları terastaki saksılarıma dikmek istiyorum. Ankara, malum bu dönemde biraz soğuk ve yağışlı oluyor. Geceleri sıfırın altına düşüyor. O yüzden, ne zaman terasa alacağımı bilemedim.

Ev içinde de biraz fazla sıcakta kalmış oluyorlar.

Teras saksılarım normal saksı değil! 50*70cm büyüklükte ve yaklaşık 50-60lt toprak alıyor.

Sonuç olarak, bu mevsim ve hava koşullarında terasa aktarmamda bir sakınca var mı? Mevcut saksıları çok küçük ve çok az miktarda toprak içeriyor. Biraz daha öyle kalırlarsa telef olacaklar sanki.

Güzin Çakar 18-03-2012 12:56

Sayın MeTePe,
7-8 yıllık soğanlı bitkilerimden bazılarını kaybettiğim halde, bu çetin kışı en rahat atlatan sümbül soğanlarım oldu.Tomurcukları daha yeni görünmeye başladı. Gördüklerime dayanarak söyleyebileceğim şey, benim olsalardı soğuk da olsa, hemen açık havaya alırdım.

Sümbüllerin dikim zamanın sonbahar denilmesinin nedeni,ilkbaharda çiçeklerini görebilmeniz için. Sizinkiler tomurcuklu ise çiçeklerini görür ve koklarsınız. Henüz tomurcuk oluşturmamışlarsa sanırım seneyi beklemeniz gerekir.Her iki durumda da sümbüllerin dikilmesi gerekir.

MeTePe 18-03-2012 15:45

Sayın gçakar,

Yanıtınız için teşekkür ederim. Ben onları hemen terasa alayım o zaman.

Güzin Çakar 18-03-2012 18:48

Sayın MeTePe,
Merak ederek Ankara'da gece sıcaklıklarına baktım.Bu gece en düşük -2 olacakmış. Biz en düşük -5-6 gördük, ve dayandılar. Sizinkiler için, yapraklarda sıcağa alıştıkları için bozulma olabilir ama soğanları zarar görmez diye düşünüyorum. Saksıların altında su kalmamasına dikkat ediniz.
(Galiba soğanlarınız donarsa sorumlusu ben olacağım. Şimdiden bilmemde yarar var.Eğer bir terslik olursa size kaç tane sümbül soğanı borcum olacak :) )

MeTePe 18-03-2012 22:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gçakar (Mesaj 927537)
Sayın MeTePe,
Merak ederek Ankara'da gece sıcaklıklarına baktım.Bu gece en düşük -2 olacakmış. Biz en düşük -5-6 gördük, ve dayandılar. Sizinkiler için, yapraklarda sıcağa alıştıkları için bozulma olabilir ama soğanları zarar görmez diye düşünüyorum. Saksıların altında su kalmamasına dikkat ediniz.
(Galiba soğanlarınız donarsa sorumlusu ben olacağım. Şimdiden bilmemde yarar var.Eğer bir terslik olursa size kaç tane sümbül soğanı borcum olacak :) )

Önemli değil... :) Yenisini alırız. Soğuktan ziyade, kardan yeni kurtulduk desek yeridir.

Ancak bir kaç gündür bakmamıştım... Sümbüller el kadar saksılarda çiçeklenmişler bile... :p Nasıl olacak bilmiyorum artık.

kgursan 19-03-2012 22:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeTePe (Mesaj 927643)
Sümbüller el kadar saksılarda çiçeklenmişler bile... :p Nasıl olacak bilmiyorum artık.

Sümbüller dikildikleri zaman Çiçek soğanın içinde hazır olur, ve kökleri suyu gördüğü zaman (1 çay bardağı içinde bile) soğan çiçeklerini açar,içindeki çiçeği dışarı çıkarır.

sabırsız0606 23-03-2012 00:36

Bende bir kaç ay önce aldığım sümbüllerimin daha alldığımda çiçekleri kurumuştu.Oysa şimdi yorumlara bakıyorumda laleler gibi yeni yeni çıkması gerekiyormuş.Benimkilerin yaprakları kurumaya başladı bile zmansız ekmişler ve çiçek açtırmak için herşeyi yapmış olmalılar çiçeklerini görmek isterdim ama artık seneye:rolleyes:soğanlarına iyi baksam ekim gibi eksem 2013 baharı koklarmıyım acaba:confused:

kgursan 24-03-2012 21:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sabırsız0606 (Mesaj 929784)
Bende bir kaç ay önce aldığım sümbüllerimin daha alldığımda çiçekleri kurumuştu.Oysa şimdi yorumlara bakıyorumda laleler gibi yeni yeni çıkması gerekiyormuş.Benimkilerin yaprakları kurumaya başladı bile zmansız ekmişler ve çiçek açtırmak için herşeyi yapmış olmalılar çiçeklerini görmek isterdim ama artık seneye:rolleyes:soğanlarına iyi baksam ekim gibi eksem 2013 baharı koklarmıyım acaba:confused:

sn sabırsız., Sümbül soğanlarına iyi bakmak demek kuruduktan sonra uygun koşullarda depolamak demektir. uygun koşullar ise: Kuru, havadar ,gölge ve serin (17-20 oC sıcaklıktaki) yerlerdir. soğanları Bu koşullarda tutarsanız (Yani bakarsanız!!) ve ekim ortasında dikerseniz seneye bu zamanlarda çiçeklerini açarlar.
Kolay gelsin.

acemifüsun 09-04-2012 18:38

1 Eklenti(ler)
Bu rizomlar Commelina Tuberosa 'ya ait. 3-4-5- aylarda dikim yapılacağını, 7-8-9 aylarda çiçekleneceği belirtiliyor. Dikim aralığı 8cm. dikim derinliği 5cm. Rizomların ne yönde dikeceğimi bilemedim. Doğru yönü söyler misiniz?

kgursan 09-04-2012 18:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 943603)
Bu rizomlar Commelina Tuberosa 'ya ait. 3-4-5- aylarda dikim yapılacağını, 7-8-9 aylarda çiçekleneceği belirtiliyor. Dikim aralığı 8cm. dikim derinliği 5cm. Rizomların ne yönde dikeceğimi bilemedim. Doğru yönü söyler misiniz?

Bitkiyi tanımıyorum ama; Ranunculus a benziyor. Uzun kök benzeri saçaklar aşağı gelmeli ve büyüme noktasının üzerinde 5 cm toprak olmalı diye anlıyorum.

kolay gelsin.

jineop 09-04-2012 21:46

1 Eklenti(ler)
Sevgili Füsun, Kgursan Hocamız zaten yazmış ama şu kaynak da hocamız gibi der.
Sadece dikim aralığını 15-25 cm vermiş.

Sûz-i Dilârâ 12-04-2012 06:14

Geçen yıldan kalan ve acemi olduğum için iyi muhafaza edemediğim sümbül ve lâle soğanları vardı, bu yıl kalanları saksılara kış ortasında gömmüş ve onlara son ana kadar bir şans vermek istemiştim.
Pek umut yok gibi görünüyordu, hatta birkaç kez soğanları çıkarıp baktım, çürüyen, kuruyan kısımlarını temizleyip tekrar gömdüm. Son bir haftadır başlayan yağmurları fırsat bilip yağmur suyu depoluyorum bir yandan da çiçeklerimi bu suyla suluyorum. Mucize gibi çürüyecekler gözüyle baktığım soğanlı bitkilerim baş vermeye başladılar. :)
Ben kesinlikle bunu yağmur suyuna bağlıyorum, sümbül ve lâlelerimin çiçek açmalarını beklemiyorum zaten artık da soğanları yazı sağlam atlatırlarsa bana yeter. :)

Ektiğim tohumların çimlenmeleri hızlandı. İlkbahar yağmurları gerçekten hayat suyu bence. Bu yıl biriktirdiğim bütün su şişelerine yağmur suyu depolayacağım.

loveforlife 23-05-2012 08:43

[/IMG]Benim Ornithogalum dubium çok güzel çiçeklendi, artık çiçekleri bitmek üzere. Çiçekleri geçince ne yapmalıyım. Soğanı topraktan çıkarmam gerekiyor mu? Onu kaybetmek istemiyorum. Bilgisi olan varsa paylaşır mı arkadaşlar?
http://www.agaclar.net/forum/attachm...686759-530.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachm...686759-532.jpg

kgursan 26-05-2012 20:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi loveforlife (Mesaj 971201)
[/IMG]Benim Ornithogalum dubium çok güzel çiçeklendi, artık çiçekleri bitmek üzere. Çiçekleri geçince ne yapmalıyım. Soğanı topraktan çıkarmam gerekiyor mu? Onu kaybetmek istemiyorum. Bilgisi olan varsa paylaşır mı arkadaşlar?
http://www.agaclar.net/forum/attachm...686759-530.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachm...686759-532.jpg

Orhangazi de bir arkadaşımız Kesme çiçek olarak ornithagalum yapıyor, bildiğim kadarıyla soğanları yazın söküp gölgede kurutuyor. Başka bilgim yok. kişinin adı Sami Aytı.

perimar 31-05-2012 16:15

Yukka çiçeğimin soğanlarını nisanda dikmiştim. yeni yaprak verdiler ;yaprak boyları 2 cm kadar. Ama soğanları diktiğim yer sanırım uygun değil. Yerlerini değiştirmek için ne yapmam gerekiyor.Bilen arkadaşların yardımını bekliyorum.

kgursan 01-06-2012 21:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi perimar (Mesaj 976747)
Yukka çiçeğimin soğanlarını nisanda dikmiştim. yeni yaprak verdiler ;yaprak boyları 2 cm kadar. Ama soğanları diktiğim yer sanırım uygun değil. Yerlerini değiştirmek için ne yapmam gerekiyor.Bilen arkadaşların yardımını bekliyorum.

köklerindeki toprağı dağıtmadan kökleri toprağı ile birlikte söküp uygun yere dikebilirsiniz.

sedatistanbul 09-12-2012 15:59

bende sümbül, lale, çiğdem ve nergis ektim, balkonda bekliyorlar bakalım...

Mintaa 14-12-2012 11:30

Bu sene ilk kez soganli bitki ekimi yapacagim. *Nergis- kardelen ve cigdem soganlari. Saksiya degil, dogrudan topraga dikilecekler. İstanbul ikliminde *Aralik sonu gec bir zaman mi tecrübeli üyelerimizden fikir almak isterim. Okudugum kadariyla sonbahar aylarinda olmak kaydiyla, ne kadar erken dikilirse soganlarin gelisimi o kadar saglikli oluyormus ancak benim dikeceğim kesin tarih, bazi sebeblerden dolayi, zorunlu olarak Ocak 1.*
Bu durumda nasil bir sonuc alabilirim? Bilgi ve tecrübelerini paylaşan üyelere şimdiden içtenlikle teşekkür ediyorum.

kgursan 14-12-2012 20:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mintaa (Mesaj 1068033)
Bu sene ilk kez soganli bitki ekimi yapacagim. *Nergis- kardelen ve cigdem soganlari. Saksiya degil, dogrudan topraga dikilecekler. İstanbul ikliminde *Aralik sonu gec bir zaman mi tecrübeli üyelerimizden fikir almak isterim. Okudugum kadariyla sonbahar aylarinda olmak kaydiyla, ne kadar erken dikilirse soganlarin gelisimi o kadar saglikli oluyormus ancak benim dikeceğim kesin tarih, bazi sebeblerden dolayi, zorunlu olarak Ocak 1.*
Bu durumda nasil bir sonuc alabilirim? Bilgi ve tecrübelerini paylaşan üyelere şimdiden içtenlikle teşekkür ediyorum.

Sn Mintaa, Ocak ayında dikilecek soğan bulamayabilirsiniz. Soğanların çoğu Ekim-kasım-aralık da dikilmiş olur. Nisan ayında Gladiol soğanı dikebilirsinis, soğanını bulabilirseniz Lilium soğanı da dikebilirsiniz

Mintaa 15-12-2012 15:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1068408)
Sn Mintaa, Ocak ayında dikilecek soğan bulamayabilirsiniz. Soğanların çoğu Ekim-kasım-aralık da dikilmiş olur. Nisan ayında Gladiol soğanı dikebilirsinis, soğanını bulabilirseniz Lilium soğanı da dikebilirsiniz

Sayin kgursan tesekkur ediyorum cevap icin.. Nergis ve çigdem soganlarini dun edindim. Bugun kendi balkonum icin 8 nergis sogani, 15 tane cigdem sogani diktim.. 2 hafta sonra da elimdeki diger soganlari asil dikmek istedigim yere (topraga) dikecegim. Zaamnlamadan dolayi basariz olabilir maalesef, yine ded umut etmek istiyorum :) bakalim. İlerleyen aylarda dikime uygun mevsimi takip ederek soganlar ve diger tohumlardan ekmeyi surdurecegim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025