agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Soğanlı bitkiler ve ekimi bakımı (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/10833.htm)

mitokondri05 07-11-2015 18:08

Merhaba
Yaklaşık 2 hafta önce diktiğim çiçek soğanları pastırma sıcaklarında filizlendi.
Ne yapmam gerekiyor?

eneskrky 07-11-2015 19:29

Türü nedir? ( lale,nergis,muscari...vs)

celalim01 09-11-2015 13:14

Toprakla buluşturmuş iseniz soğanları sorun olacağını zannetmiyorum. Zaten toprakta olanlar daha erken çıkmaya başlıyorlar.

Doğal olarak doğada olan soğanlı türler çoktan filizlenip , topraktan çıkmaya başladılar bile.

Galip Kuzucu 10-11-2015 10:21

Benim üzüm sümbülerim ektiğim gunden sonra 3. günde, nergislerim 7. günde, sümbüllerimde 13. günde çıkmaya başladı.Sizce bu kadar çabuk çıkmaları sorun olurmu ?

ceydoruk 15-11-2015 15:42

Merhaba,
Bugün bahçemize drenaj borusu döşendi ve toprak ilavesi yapıldı, marta kadar bu şekilde bekletilmesini tavsiye ettiler mart nisan gibi gübre atıp çimlendirme çalışması yapılacak. Ama ben bu arada bahçenin kenarlarına soğanlı bitkilerimi (nergis, sümbül, lale, çiğdem vs) ekmek istiyorum. Sizce bahçe bu durumdayken ekmeli miyim, tam çiçek açma zamanında çim çalışması zarar verir mi bitkilerime? Yoksa direk saksılara mı ekmeliyim?

Erdem 01 15-11-2015 20:59

Nergis, Sümbül, Arpa çiçeği-frezya gibi bitkiler baharda çiçeklenir ve sonrasında soğan büyütme yavru verme dönemi başlar. Siz farketmeden çalışma sırasında sökülür veya zarar görebilirler. Sökmelerini uyarıp engellerim diyorsanız bahçede daha iyi olurlar.

ceydoruk 19-11-2015 10:36

Sayın Erdem 01 teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için, en iyisi ben bu sene onları saksıya ekeyim risk almak istemedim

burcumdenizateş 12-01-2016 14:58

merhaba arkadaşlar bugün nergis soğanları aldım. Acaba eksem geç kalmış olurmuyum bi sorun olur mu?

kgursan 22-01-2016 15:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi burcumdenizateş (Mesaj 1432819)
merhaba arkadaşlar bugün nergis soğanları aldım. Acaba eksem geç kalmış olurmuyum bi sorun olur mu?

Sevgili arkadaşım., Öyle bir soru sormuşsunuz ki, şaşırmamak mümkün değil...

Soğanı satın almışsınız. Tamam. Eksem mi? diye niye soruyorsunuz ki? ekmeyip de ne yapacaksınız? Gömün gitsin!!,,,

Üzerinde 3-5 cm toprak olsun ve de altında delik olsun (fazla suyun akması için) yeter. Kararsız kalmanıza gerek yok.. Kolay gelsin.

doğadostu 04-02-2016 18:07

Merhaba
Geçen sonbaharda aldığım lilyumun çiçekleri solunca saksıyı balkona koydum. Yapraklarında sararınca toprak hizasından dalları kestim. Karda üstü açık terasta kaldı saksı. Dün kestiğim sapların yan taraflarından siyah renkli mimik soğan dişi gibi yapılar vardı. Öncelikle bunlar nedir? Şimdi ana doğanı söküp dişleri ayırmalı muyum? Hafif dokununca dişlerden bir kaçı döküldü bile.

kgursan 04-02-2016 19:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Japon gülü (Mesaj 1437536)
Merhaba
Geçen sonbaharda aldığım lilyumun çiçekleri solunca saksıyı balkona koydum. Yapraklarında sararınca toprak hizasından dalları kestim. Karda üstü açık terasta kaldı saksı. Dün kestiğim sapların yan taraflarından siyah renkli mimik soğan dişi gibi yapılar vardı. Öncelikle bunlar nedir? Şimdi ana doğanı söküp dişleri ayırmalı muyum? Hafif dokununca dişlerden bir kaçı döküldü bile.

Bu ilk senesi, ana soğanı söküp diş ayırmaya gerek yok Bu sene Nisanda sürgün verir ve Haziranda çiçek açar, Kasıma kadar yeşil kalır, besleme ister, kasım-Aralık da soğanları çıkarıp dağıtıp tekrar dikebilirsiniz

Khan 28-02-2016 15:03

Marketten saksıda alınan sümbül, muskari ve nergis soğanlarının ancak 1/3ü toprağa gömülü halde. Sümbül çiçeklenmesi bitti, diğerleri devam ediyor. Bunları bahçeye almak istiyorum, dikerken daha derin ekiliyor dolayısıyla yaprakları dipten kesip, derine gömebilir miyiz?

kgursan 28-02-2016 17:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pigeontechs (Mesaj 1443331)
Marketten saksıda alınan sümbül, muskari ve nergis soğanlarının ancak 1/3ü toprağa gömülü halde. Sümbül çiçeklenmesi bitti, diğerleri devam ediyor. Bunları bahçeye almak istiyorum, dikerken daha derin ekiliyor dolayısıyla yaprakları dipten kesip, derine gömebilir miyiz?

Yapraklar bitkinin besin (Fotosentez) yapmasını dolayısıyla soğanın beslenmesini sağlayan organlardır. Kesinlikle kesilmez. Yaprakların çıkış noktasına kadar ,yani yüzlek olarak dikebilirsiniz. Kolay gelsin

kgursan 28-02-2016 17:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pigeontechs (Mesaj 1443331)

Yapraklar bitkinin besin (Fotosentez) yapmasını dolayısıyla soğanın beslenmesini sağlayan organlardır. Kesinlikle kesilmez. Yaprakların çıkış noktasına kadar ,yani yüzlek olarak (köklerini dağıtmadan, kalıp gibi) dikebilirsiniz. Kolay gelsin

Khan 28-02-2016 17:20

Teşekkür ederim. Antalya'ya dikilecek zaten. Arazide yüzlerce yabani iris de var, onları da toplayıp toplu bir yere yerleştirmeyi düşünüyorum ki kaybolmasınlar.

Akın33 17-03-2016 18:44

Arpa Çiçeği tohumundan çoğalır mı?

Bende bahçemde (Freezya) arpa çiçeğini ektim ve şuan 6 renk açmış durumda.İsterseniz fotoğraflarını çekip ekleyebilirim. Bu yıl Lale ve sümbül soğanı alıp ekmeyi düşünüyorum Bim ve A 101'leri takip ediyorum soğan gelince alacağım.

Bir de sizlerden bir yardım isteyeceğim Arpa Çiçeğinin tohumlarından üretebilir miyim?

Jakin 17-03-2016 19:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Akın33 (Mesaj 1447638)
Bende bahçemde (Freezya) arpa çiçeğini ektim ve şuan 6 renk açmış durumda.İsterseniz fotoğraflarını çekip ekleyebilirim. Bu yıl Lale ve sümbül soğanı alıp ekmeyi düşünüyorum Bim ve A 101'leri takip ediyorum soğan gelince alacağım.

Bir de sizlerden bir yardım isteyeceğim Arpa Çiçeğinin tohumlarından üretebilir miyim?

Sn. Akın33, hoş geldiniz. :)
Frezya (Arpa Çiçeği) gibi soğanlı bitkilerin tohumdan üretimi 3-4 yıl gibi uzun bir süreç olduğu söyleniyor.

Aşağıdaki konuyu inceleyebilirsiniz:
http://www.agaclar.net/forum/soganli...kiler/4302.htm

Mersin sayfamıza uğrar, özellikle son sayfayı okursanız toplantı hazırlığı için önerilerinizi rica ederiz.
http://www.agaclar.net/forum/sehirle...yeler/3845.htm

kgursan 17-03-2016 21:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Akın33 (Mesaj 1447638)

Sn Akın33,Lale ve sümbül soğanları şimdi (mart) dikilmez!. Ekim kasım aylarında dikilir..

Frezya hem tohumdan, hem yumruları ile çoğaltılır. Tohumdan yetiştirme 13 aylık uzun bir iştir. Bu nedenle yumruları Eylül gibi dikilir, ve Çiçekleri Şubat-Mart-nisan gibi açar. Ana soğanın yanındaki leblebi gibi yavrular da güzel çiçek verir. Bazıları soğanları Şubat- Mart aylarında dikerlerse de yaz sıcaklarına geirse, başarılı olmaz. Frezya SERİN İKLİM çiçeğidir. En uygun (İdeal) yetiştirme sıcaklığı 10-15 oC dır, ve 5oC ile 22 oC aralıklarında yetişebilir. Çiçek oluşum döneminde sıcaklık 15 oC üzerinde seyrederse Çiçek tomurcuğu oluşturamaz sürekli yaprak çıkarır.
Kolay gelsin

Jezebel 19-03-2016 10:36

Yumruların şu an dikilmemesi gerektiğinin farkındayım da, A101 de ucuz Lilium soğanları var.
Nefsime yenik düşüp aldım, 15 dk. önce de diktim.
Akıbetleri ne olur bilmiyorum.
Uygunsuz mevsimde dikilen soğanların durumunu buradan payalaşırım.
Yağmur altında dikerken ıslanmama değse bari ;)

zelish 19-03-2016 10:51

Sevgili Kgursan öncelikle nasılsınız ? Umarım hersey yolundadır. ;) Benimde bir sorum olacak.
Sonbaharda marketteki muhtelif lale ve nergis soğanlarından almıştım. Evle ofis arasında koşuştururken soğanları poşeti ile birlikte kaybettim. :( Tam ümidi kesmişken geçen hafta ofiste buldum. Şimdi bu soğanları önümüzdeki sezona kadar nasıl saklayabilirim. Toprağa mı ekmeli yoksa serin bir yerde muhafaza mı etmeliyim.

deryaoz 30-03-2016 19:04

merhaba,

Ben Florya Sosyal Tesisleri'ndeki çiçek marketten ocak ayı gibi sümbül aldım, aldığımda çiçekliydi. Şu an tek soğan kalmış durumda. Acaba yeşillenip açar mı şu an? Heryer sümbül dolu acaba benimki tek sezonluk filan mıydı anlayamadım? :p

kgursan 01-05-2016 20:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zelish (Mesaj 1447969)
Sevgili Kgursan öncelikle nasılsınız ? Umarım hersey yolundadır. ;) Benimde bir sorum olacak.
Sonbaharda marketteki muhtelif lale ve nergis soğanlarından almıştım. Evle ofis arasında koşuştururken soğanları poşeti ile birlikte kaybettim. :( Tam ümidi kesmişken geçen hafta ofiste buldum. Şimdi bu soğanları önümüzdeki sezona kadar nasıl saklayabilirim. Toprağa mı ekmeli yoksa serin bir yerde muhafaza mı etmeliyim.

sn zelish, mesajınızı geç gördüm. Soğanlar yazın muhafaza edilmez. Toprağa gömün-dikin. yeşillenirse yeni soğan yapar. Yani artık beklemezleri içleri boşalır. kolay gelsin

kgursan 01-05-2016 20:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi deryaoz (Mesaj 1450658)
merhaba,

Ben Florya Sosyal Tesisleri'ndeki çiçek marketten ocak ayı gibi sümbül aldım, aldığımda çiçekliydi. Şu an tek soğan kalmış durumda. Acaba yeşillenip açar mı şu an? Heryer sümbül dolu acaba benimki tek sezonluk filan mıydı anlayamadım? :p

Sadece sizin ki değil, Bütün Sümbül ve pek çok soğanlı bitkiler 1 defa açar, geçer gider, şartlar uygun olursa 1 yıl sonra yeniden AÇABİLİR!..

kgursan 01-05-2016 20:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1447967)
Yumruların şu an dikilmemesi gerektiğinin farkındayım da, A101 de ucuz Lilium soğanları var.
Nefsime yenik düşüp aldım, 15 dk. önce de diktim.
Akıbetleri ne olur bilmiyorum.
Uygunsuz mevsimde dikilen soğanların durumunu buradan payalaşırım.
Yağmur altında dikerken ıslanmama değse bari ;)

sn jezebel, soğanlı bitkiler uygun depolandıysa her zaman dikilebilir. Lilium bunlardan birisidir. Bütün yıl dikilebilir. Biz şimdi göndereceğiz arkadaşlara.. tek şart: uygun şekilde depolanmış olmalarıdır. benim yarın göndereceğim soğanlar henüz buzları çözülmedi!!.. kolay gelsin.

Jezebel 03-05-2016 21:13

Soğanlar hayatiyetini kaybetmemiş, lilyumlar bir karış boylandı bile.
Uygun muhafaza edilmedikleri kesin ama, bu üç soğan ölümden kurtuldu.

tatlı bezelye 24-05-2016 12:00

Merhaba,

Girişte Gün güzeli, lilium, gala, glayöller, yabani glayöller ve dahlia lar var. Siz olsanız aşağıdaki fotoya nasıl bir yerleşim planı uygulardınız?

İki bina arasında kalmasına rağmen güneş alıyor ve otomatik sulama var. İnce uzun bir çiçek tarhım var. (40cm X 4 Mt. ) Dahlia, güngüzeli tarhın enini tamamen dolduruyor.

Düşünüyorum, boy uzunlukları, yaz kış yeşil olmaları, kapladıkları yer gibi bir sürü parametre var. İşin içinden çıkamadım.

Liliumlar ile ilk senem sayılır, yaz sonunda tekrar durumun resmini çekip karar veririm diye düşünüyorum. Eylül ayında hepsini düzenlerim ama nasıl? :)

Okuma da önerebilirsiniz, balık tutmayı öğretirseniz de güzel olur ;)http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...277c380160.jpg
Selamlar,

Sent from my iPhone using Tapatalk

YeniGine 25-05-2016 00:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1458260)
sn zelish, mesajınızı geç gördüm. Soğanlar yazın muhafaza edilmez. Toprağa gömün-dikin. yeşillenirse yeni soğan yapar. Yani artık beklemezleri içleri boşalır. kolay gelsin

Sayın kgursan, benim sümbül, lale, muskarilerimin bütün yaprakları kurudu. Genelde topraktan çıkartmıyordum, fakat bu sene çıkartmam gerekiyor. Siz de yazın muhafaza edilmez demişsiniz. Zaten pek bilmiyorum, şimdi iyice aklım karıştı. Yardımcı olur iseniz sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler.

Batı Rüzgarı 10-07-2016 10:09

meraba
soğanlı bitkilerin solucan gübresi ile araları nasıldır acaba?

zambak
güngüzeli
zıpçıktı
sümbülteber
amarylis

gibi 4-5 çeşit soğanlı bitki için almayı düşünüyorum.

saisha 23-03-2017 08:07

1 Eklenti(ler)
A101 e çiçek soğanları geldi bir sürü aldım. Mis gibi kokacaklar

okursan 23-03-2017 08:50

Ben de 6 tane aldım. Farklı renklerde Zambak, Glayöl ve Frezya.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025