![]() |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-10-2008
|
Yanmış koyun gübresi sorunu çözer fakat 2 yılda bir kazılıp soğanlar azaltılmalıdır.Ya da naylon ile öertmek veya yaprak çürüğü ile örtmek.Ama sıfır riski yoktur.Donma riski vardır. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-10-2009
|
Bakın biz bu tür sökülemeyecek bitkiler için ne yapardık kışa girerken.Sulamayı kestikten sonra tam anlamıyla yanmamış gübre atardık ki.Gübre yanmaya devam ederken bir yandan da hava ile teması kestiğinden toprak sıcak kalırdı.Fakat gübrenin fazla kaçtığı zamanlarda tüm soğanlı bitkiler **** yumrulu bitkiler yanabilirde.Sanırım burda göz kararı ve el pratiği gerekli o dozajı ayarlamak için. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhaba,Dahlia gibi yumrulu bitkileri,sahil kenarları yani ılıman iklimli don olayı olmayan bölgelerde topraktan çıkarmaya gerek olmadığını düşünüyorum.Zira tanıdığım kişiler öyle yapıyorlar.Selamlar saygılar. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
ben yeni nişanlandığımda kayınvaldemin çok güzel yıldız çiçekleri vardı hem çok büyüktüler hem de kırçıllı rengarenk, soğanlı bir bitki her sene çıkıyor yumrudan çoğalıyor nereden buluruz bilen var mı soğan satışı yapılıyorsa ben de isterim veya bana gönderecek bir gönüllü belki olabilir ![]() |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
En iri çiçekli dahlialarım /Yıldız çiçeğim Necmiye /Şükran /Zeynep /Nebahat /Ümmügül /Yasemin /Şükrüye /Sevilay /Hayriye / Ecem /Şerife /Kerime / Hülya /Sabriye/ Sevil /Mine"dir. Sitemde hepsinin resmini yayınlayamadım ama çoğunun resmi var. Çiçek çapları 30-40 cm"dir. İsmini buraya yazmadıklarımın çaplarıda 14cm"den başlar.Selamlar saygılar.http://hulusikarasu.blogspot.com/ bu linkten çiçeklerimi görebilirsiniz. Düzenleyen Sevilay : 04-03-2010 saat 12:47 |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
agaclar.net
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-10-2009
|
merhaba, ben dahliyalarımı ekerken yan değilde yumruları aşağı gelicek şekilde sapıda yukarıda kalacak şekilde ektim bir mahsuru olurmu yoksa söküp yan mı yatırıyım? ![]() |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-08-2006
|
Ben de bu cinsin peşinde koşar dururdum. ![]() Bugün Koçtaş'ta gözümün önünde bitiverdi. Dahlia Pompon Franz Kafka |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhaba;sapından kastınız bitkinin gövde kalıntısı ise doğru ekmişsiniz,aslında pek fark etmez ters olursa bile biraz geç çıkar o olur.Selamlar saygılar. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-10-2009
|
hulusi bey, içimi rahatlattınız ilginiz içinde taşakkürler... |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
|
Son 2 senedir birer kök dahlia alıp diktim. Her iki yılda da ne beklediğim çiçek verimini alabildim, ne de yumrusu canlı kalabildi. Bu sene yine sarı-kırmızı bir tür dahlia aldım ve bu işe biraz daha emek harcamaya karar verdim. Yalnız sonbaharda topraktan sökemeyeceğimi biliyorum. Aşağıdaki sitede dahlia dikimi, yetiştirmesi ve sökülüp sökülmemesiyle ilgili güzel bilgiler var. http://www.thegardenhelper.com/dahlia.html Anladığım kadarıyla toprakta bırakabilmek için, 1. Drenajı çok iyi bir harç yapmak gerekiyor. 2. Donmasına engel olmak için kalınca malçlamak lazım. İlk dikimde bahçe toprağına bolca yanmış gübre, cocopeat ve kum karıştırmayı düşünüyorum. Ayrıca verdiğim linkte dahlia dikerken, - kemik tozu (bone meal) - dolomit (magnezyum kaynağı olarak sanırım) - kompost eklemek önerilmiş. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Gilan Bilgiler için teşekkürler. Ben de site üyesi Sayın Hulusi Karasu'dan 4 adet farklı renkte Dahlia yumrusu temin ettim. Bahçede uygun yerlere ekimini yaptım. Bugünlerde toprak üstüne çıkmaya başladılar. Gelişmelerini de buradan paylaşacağım. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-04-2009
|
hulusi bey sizi tebrik ederim.bahçenizdeki hastalıklara karşı nasıl mücadele ediyorsunuz dahlilar hakkında biraz daha ayrınıtılı bilgi verirmisiniz. teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
|
Ben her zamn deneyimsel bilgiden yanayım hulusi bey, benimkiler çıkmaya başladı bu yıl farklı olarak özenle topraklarını hazırladım(( ince dere kumu elenmiş toprak torf ve koyun gübresi ama bu karışımdada toprakta su çabuk süzülüyor) geçen yıl sırf topraga ekmiştim. bu yıl çelikten yetiştirmeyi deneyecegim, Düzenleyen serdarca06 : 03-05-2010 saat 16:14 |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın serdarca çelikle çoğaltma yapacağınızı yazmışsınız;çelikle çoğaltma evet oluyor fakat o sene çiçek açmıyor bi dahaki sene ektiğinizde çiçek açmaya başlıyorlar bilginiz olsun.Ben daha yeni ektim bizim memleket soğuk hıdırılezden sonra bile ayın on beşine kadar kırağı yakabiliyor bu sene Allah nasip ederse 8-10 bin yumru almayı hedefliyorum 35 renk ve çeşit mevcut olacak inşallah haziran ayının sonuna doğru tekrar resimlerini yayınlayacağım.Torf ben kulanmıyorum nasıl bir yapıya sahiptir suyu tutarmı çabuk geçirir bilmiyorum,size tavsiyem havalar iyice ısınıp bizleri bunaltana kadar 3-4 gün de bir su vermenizdir çok sıcaklarda her gün sabah veya akşam serinliğinde sulamanızdır iyi günlerde kullanın selamlar saygılar. |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
sayın hulusi karasu çelikten üretimi siz nasıl yapıyorsunuz. Hormon kullanıyormusunuz IBA gibi.Çeliklerinizi ne zaman alıyorsunuz bizim memlekette de havalar sizin orası gibi. On gün sonra çelikleri almayı düşünüyorum havalar böyle giderse. İYİ GÜNLER |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Hulusi Karasu'nun gönderdiği 4 dahlia toprak üstüne çıktıktan sonra çok hızlı gelişmeye başladılar. Boyları 20-50 cm arasında. Bir tanesinde ana sürgünün bulunduğu noktadaki uç karararak bozuldu. Yaprak diplerinden yeni sürgünler çıkmaya başladı. Ana sürgün bozulunca çiçek alınabiliyor mu? |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Kemal bey maaşallah sizinkiler epey yol almış malum benimkileri ben yeni ektim tek tük çıkmaya başladılar,kararana gelince merak etmeyin o kendini toparlar ve çiçek açar yanlız görüntü açısından kararan ve kuruyan kısmı keserseniz daha iyi olur sanırım,iyi günler selamlar saygılar. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhaba;çelikle çoğaltmayı bildiğim kadarıyla anlatayım,Yıldız çiçeğinin sürgünlerinden en kalınını ana gövde olarak bırakın yanın da daha cılız olan sürgünlerden varsa o sürgün 10-15cm"ye geldiğinde serin bir havada keskin bir bıçakla bir kerede kesin ve kestiğiniz gibi hemen fazla güneş almayan ve çokta gölge olmayan bir yerde yumaşak gübreli ve nemli bir toprağa ilk yaprak kısmına kadar sokarak ve dibini sıkıştırarak aktarın biraz su verin ve yerinden hiç oynatmamaya özen gösterin sürgün bir kaç gün baygın olabilir,1 haftaya kadar kendini toparlarsa bilinki köklenmeye başlamıştır bu şekilde hiç ellemeden suyunu verin taki hasat zamanına kadar.Unutmayın ki söktüğünüzde yumruları yer fıstığı büyüklüğünde olacaktır,o sene çiçek açmaz bir daha ki seneye ektiğinizde çiçek açar hepinize iyi çalışmalar,selamlar saygılar. Düzenleyen Hulusi Karasu : 12-05-2010 saat 23:37 Neden: yazım hatası |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-04-2010
|
teşşekkür
sayın hulusi bey vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim dahlia konusunda sizin gibi iyi ustalarımızdan öğreneceğimiz daha çok bilgilere ihtiyacımız var hayırlı günler dilerim sivaslı haluk |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| dahlia, geliştirilmesi, üretimi, yıldız çiçeği |
|
|