agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni2852Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-03-2014, 17:25   #1
Ağaç Dostu

hira's Avatar

Giriş Tarihi: 04-06-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Bu zamanda (günlerin en
kısa olduğu zamanlar Kasım-Aralık ) liliumların çiçek açması çok zor-en
zor dönemdir. Tahminim ,muhtemelen bunlar çiçek açmayacaklardır!!! Çiçek
tomurcukları 1 cm olunca, ışık azlığı nedeniyle etilen üretecek ve
tomurcuklar dökülecektir. Kolay gelsin
Harikasınız aynen söylediğiniz gibi oldu abiciğim, tomurcukları döktü bu yavrucaklar. Şuan pencere kenarında (dışarda tabii) duruyorlar, yaprakları ne zaman solacak? uzunca bir saksıya toplamak istiyorum üçünü. Tabi bunun için solmasını bekliyorum.

hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2014, 19:30   #2
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hira Mesajı Göster
Harikasınız aynen söylediğiniz gibi oldu abiciğim, tomurcukları döktü bu yavrucaklar. Şuan pencere kenarında (dışarda tabii) duruyorlar, yaprakları ne zaman solacak? i.
Vallahi bilmiyorum!!

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2013, 18:56   #3
Ağaç Dostu

ngr33's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2013
Bende aldım zambak okudum sayfaları ama genede tecrubeli arkadaslar bizi bilgilendirirse guzel olur..simdiden tesekkürler

ngr33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2014, 04:23   #4
Ağaç Dostu

gokcegokce's Avatar

Giriş Tarihi: 05-03-2012
Asya Lale'nin paketlerinden yetiştirdiğim pembe lilyum. Beyaz Kokulusu da vardı ama malesef bit istilasından sonra telef oldu. Bu pembeye ise bitler pek gelmedi.

gokcegokce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2014, 12:16   #5
Ağaç Dostu

ngr33's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2013
soganlilar beni hic sevmedi ya da ben beceremedim

yaklasik 15 cm olmuştu zambagim çiçeğin rengi belli oldu azicik acar gibi oldu öylece kaldi sonra kurumaya basladi..

ne yapsam ne etsem dostlar bir akil verin..

laleler de ayni şekilde oluyor..nerde yanlis yapiyorum..

ngr33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2014, 17:28   #6
Ağaç Dostu

vildan25's Avatar

Giriş Tarihi: 10-07-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ngr33 Mesajı Göster

yaklasik 15 cm olmuştu zambagim çiçeğin rengi belli oldu azicik acar gibi oldu öylece kaldi sonra kurumaya basladi..

Sevgili ngr33 tabiri caizse kelin ilacı olsa başına sürer misali size maalesef ne yapmanız konusunda birşey söyleyemem ama ben hep sudan çürütüyorum soğanlı bitkileri acaba sizde suyunu mu fazla veriyorsunuz acaba?

vildan25 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2014, 19:47   #7
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ngr33 Mesajı Göster

Biraz ipucu , foto vs. verseniz yardımcı olmak isterdik. Muhtemelen suyu çok vermiştiniz!! Toprak ıslak değil, nemli olacak, kuru değil nemli olacak formul bu. Kolay gelsin

Eski 06-10-2014, 13:51   #8
Ağaç Dostu

capsaicin's Avatar

Giriş Tarihi: 14-07-2012
Arkadaşlar zambaklarımın gövde kısımları artık iyiden iyiye kurudu, dipten kesip ayırayım mı artık? Bazılarında tahum kapsülü var, bunları eksem çiçek verme süreleri ne kadar olur yaklaşık?

Son olarak taşınıyorum, terasa veda edeceğim küçük iki balkonlu bir eve geçeceğim. Bir balkonu bitki balkonu yapacağım. Şu an her zambak 20cmlik saksıda birer adet şeklinde. 30-35cm çaplı saksıya birden fazla olacak şekilde yerleştirsem fazla mı sıkışık olur? Farklı türleri beraber ekmek ciddi sıkıntı yaratır mı?

capsaicin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2014, 10:52   #9
Yeni Üye

ayla7's Avatar

Giriş Tarihi: 27-10-2014
Arkadaşlar merhaba,

Birkaç gündür sitenizi inceliyorum.Çok faydalı bilgiler ile karşılaştım özellikle zambak yetiştiriciliği konusundaki tecrübelerinizi dikkatlice okudum.Güzel zambaklarınıza gıpta ile baktım.Hepsi çok güzeller.Teraslı bir dairede oturuyorum bende yapabilir miyim deyip gittigidiyordan tohum aldım henüz gelmedi.Sizin tecrübelerinizden yararlanmak için birkaç sorum olacak.Cevaplarsanız mutluluk duyarım.

Terasım çok güneş alıyor Sanırım hiç gölge alanı yok zambak yetiştirmeye uygun mudur?
Aldığım tohumları ekmem uygun mu bu mevsimde?

Tohum ekerken dikkat etmem gereken bir nokta var mıdır?

Şimdiden teşekkür ederim.

ayla7 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2015, 23:28   #10
Ağaç Dostu

saisha's Avatar

Giriş Tarihi: 07-02-2015
Galeri: 2
a101 den açmak üzere olan bir zambak almıştım ama sanırım çok sulamışım ki açamadan kurudular, sonra komple kurudu. ben umudu tamamen yitirmişken forumda zambak'ın soğanlı bitki olduğunu öğrendim (cahilliğimi mazur görün) hemen heyecanla toprağı eşeleyip çıkardım, gazete kağıdına sardım bekletiyordum ki... sonra vakitlice dikiyim ki ölür mölür dedim... iyi mi ettim kötü mü ettim bilmiyorum. şimdi ben ne yapmalıyım? bugün diktim daha. hemen çıkartıp sarıp bekletiyim mi? yoksa az su vererek toprağı nemlendirip yapraklanmasını mı bekleyim. bu arada Gemlikte yaşıyorum. akdeniz iklimi gibi bir iklimi var

saisha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2015, 20:22   #11
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi saisha Mesajı Göster
a101 den açmak üzere olan bir zambak almıştım ama sanırım çok sulamışım ki açamadan kurudular, sonra komple kurudu. ben umudu tamamen yitirmişken forumda zambak'ın soğanlı bitki olduğunu öğrendim (cahilliğimi mazur görün) hemen heyecanla toprağı eşeleyip çıkardım, gazete kağıdına sardım bekletiyordum ki... sonra vakitlice dikiyim ki ölür mölür dedim... iyi mi ettim kötü mü ettim bilmiyorum. şimdi ben ne yapmalıyım? bugün diktim daha. hemen çıkartıp sarıp bekletiyim mi? yoksa az su vererek toprağı nemlendirip yapraklanmasını mı bekleyim. bu arada Gemlikte yaşıyorum. akdeniz iklimi gibi bir iklimi var
Soğanı dikmişsiniz , su vermeden dışarıda (soğukda) bekletin, Nisan da sürgün verirseniz az az sulayın yaz boyunca gelişsin.

Eski 16-02-2015, 22:35   #12
Ağaç Dostu

saisha's Avatar

Alıntı:
Soğanı dikmişsiniz , su vermeden dışarıda (soğukda) bekletin, Nisan da sürgün verirseniz az az sulayın yaz boyunca gelişsin.
Sn. kgursan çok teşekkür ederim

Eski 14-03-2015, 16:27   #13
Ağaç Dostu

Dumlupınar's Avatar

Giriş Tarihi: 16-08-2014
Mis zambak ve Ağaç zambaklarımın son halleri...

Eklenen Resimler

Dumlupınar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2015, 12:55   #14
Ağaç Dostu

eceyıldız's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2013
A-101 den aldığım zambakların çiçekleri geçti ve biri tamamen kurudu toprakta bırakmayı düşünüyorum ekim zamanına kadar. Bu konuda ki fikirlerinizi alabilir miyim acaba...

eceyıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2015, 20:20   #15
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız Mesajı Göster
A-101 den aldığım zambakların çiçekleri geçti ve biri tamamen kurudu toprakta bırakmayı düşünüyorum ekim zamanına kadar. Bu konuda ki fikirlerinizi alabilir miyim acaba...
Zambak diyorsunuz ama cinsi nedir? bilemiyorum . Öneride de bulunamıyorum.

Eğer zambak dediğiniz "lilium" ise, kuru sapı koparın, saksıyı dışarı atın, Nisan da sürgün verirse, azar azar sulayın, vermez ise yaz sonunda hafif sulayıp bırakın.

Eski 15-06-2015, 20:57   #16
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-05-2012
Sapdan üretim

Merhabalar,
Yıllardır çeşitli yerden soğan, marketlerden de saksıda hazır zambak alırım bir türlü açtırmayı başaramamıştım,
Nihayet başarmış bulunuyorum. Öyle mesudum ki )

Bilen üstadlara bir kaç sorum var, cevaplarsanız sevinirim.

1. çiçek açan/açmak üzere olan zambağımın alt yaprakları açmadan evvel '' yanık '' gibi bir hal aldılar ve hala devam ediyor, bu durum normal midir?

2. Bu yıl kısmetse ''Sapdan'' üretim yapmak istiyorum, eklediğim fotoğraflardaki ''türde'' saptan üretim yapabilir miyim?

teşekkürler..

Name:  20150615_203029.jpg
Views: 728
Size:  39.4 KB

Name:  20150615_203105.jpg
Views: 772
Size:  43.9 KB

bcakmak28 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2015, 21:47   #17
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bcakmak28 Mesajı Göster
Merhabalar,
Yıllardır çeşitli yerden soğan, marketlerden de saksıda hazır zambak alırım bir türlü açtırmayı başaramamıştım,
Nihayet başarmış bulunuyorum. Öyle mesudum ki )

Bilen üstadlara bir kaç sorum var, cevaplarsanız sevinirim.

1. çiçek açan/açmak üzere olan zambağımın alt yaprakları açmadan evvel '' yanık '' gibi bir hal aldılar ve hala devam ediyor, bu durum normal midir?

2. Bu yıl kısmetse ''Sapdan'' üretim yapmak istiyorum, eklediğim fotoğraflardaki ''türde'' saptan üretim yapabilir miyim?

teşekkürler..

Eklenti 559416

Eklenti 559417
1. Bu türde saptan üretim olmaz...
2. Alt yapraklar sararıp düşüyorsa soğanda sorun olabilir, sulama az veya fazlaolabilir, yani drenaj sorunu olabilir.

Eski 15-06-2015, 22:05   #18
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-05-2012
Sn. KGURSAN, Hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim. Tohum almak için sapın soğanda kalması mı gerekir, çiçekli sapı alsam su/vazo içinde de tohum bağlar mı?

bcakmak28 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2015, 22:19   #19
Ağaç Dostu

saisha's Avatar

benim güzellik açtı peşpeşe birkaç gün arayla

Eklenen Resimler

Eski 16-06-2015, 10:56   #20
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bcakmak28 Mesajı Göster
Sn. KGURSAN, Hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim. Tohum almak için sapın soğanda kalması mı gerekir, çiçekli sapı alsam su/vazo içinde de tohum bağlar mı?
Tohum saptan olmaz. Tohum çiçekden olur, ama boşverin tohumla vs. uğraşmayın derim çünki uzun iş. Kolay gelsin.

Düzenleyen kgursan : 18-06-2015 saat 20:34
Eski 18-06-2015, 17:11   #21
Ağaç Dostu

capsaicin's Avatar

Benim sizler gibi güzel bahçelerim yok, balkonda uğraşıyorum. Bu senenin ilk zambakları açtı.

Name:  _OZG4132.jpg
Views: 580
Size:  30.2 KB

Name:  _OZG4186.jpg
Views: 565
Size:  22.7 KB

Name:  _OZG4192.jpg
Views: 600
Size:  28.1 KB

Name:  _OZG4199.jpg
Views: 582
Size:  28.0 KB

Name:  _OZG4242.jpg
Views: 579
Size:  35.1 KB

Eski 18-06-2015, 17:11   #22
Ağaç Dostu

capsaicin's Avatar

Name:  _OZG4247.jpg
Views: 758
Size:  20.0 KB
Name:  _OZG4253.jpg
Views: 698
Size:  26.0 KB

Eski 16-02-2016, 15:23   #23
Ağaç Dostu

Batı Rüzgarı's Avatar

Giriş Tarihi: 10-09-2015
merhaba
bu resimdeki türün ismi aklıma gelmedi ama bu kış hep dışarıda kaldı ki şuanda da dışarıda zaten olan olmuştur diyip dışarıda bıraktım.

şimdi sormak istediğim bu saksıdan hayır gelirmi yoksa soğanlar için artık umudu kesmelimiyim? yeşil yapraklı gövdeleri uzunca bir süre yeşil kaldı taaki don yiyene kadar...

Eklenen Resimler

Batı Rüzgarı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2016, 01:02   #24
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zephy Mesajı Göster
merhaba
bu resimdeki türün ismi aklıma gelmedi ama bu kış hep dışarıda kaldı ki şuanda da dışarıda zaten olan olmuştur diyip dışarıda bıraktım.

şimdi sormak istediğim bu saksıdan hayır gelirmi yoksa soğanlar için artık umudu kesmelimiyim? yeşil yapraklı gövdeleri uzunca bir süre yeşil kaldı taaki don yiyene kadar...
Zambağınız ,Oriental Lilium (kokulu) olması gerek. Dışarıda kalması iyi olmuş.. soğuk isteği karşılanmıştır. Dışarıda kalmaya devam edin. sararan saplar çürüyecek ve dibinden kopacaktır. Kopsun. NİSAN ayı geldiğinde sürgün verecektir. temmuzda çiçek açacaktır. kolay gelsin.

Not: Soğanlarını ayırmak yeniden dikmek isterseniz çok geç olmadan yapın veya olduğu gibi kalsın.

Eski 17-02-2016, 02:09   #25
Ağaç Dostu

Batı Rüzgarı's Avatar

Alıntı:
Zambağınız ,Oriental Lilium (kokulu) olması gerek. Dışarıda kalması iyi olmuş.. soğuk isteği karşılanmıştır. Dışarıda kalmaya devam edin. sararan saplar çürüyecek ve dibinden kopacaktır. Kopsun. NİSAN ayı geldiğinde sürgün verecektir. temmuzda çiçek açacaktır. kolay gelsin.

Not: Soğanlarını ayırmak yeniden dikmek isterseniz çok geç olmadan yapın veya olduğu gibi kalsın.
değerli bilgileriniz için çok teşekkürler.bi çok zambağımı kaybettim. bi kısmını suda çürüttüm bi kısmını sapı kuruyunca çıkarıp evin en gölge yerine koydum.ancak zamanla çürüdüler sanırım saklamadan önce yıkamak iyi bir fikir değildi...bi kısmı da gazi oldu soğanı küçüldü...ama bu saksıdakilere hiç dokunmadım.kurumuş dalları bile hala üzerinde hatta sonbaharda dibinden yeni bir filiz görünmüştü ona da müdahale etmedim.büyümeden kaldı öylece...bi ara baktığımda toprağı kaskatıydı toprak biraz nemliydi o yüzden donmuştu...açıkcası böylesine kabuksuz sudan hemen etkilenen bir soğanın dondan sağ çıkacağını düşünmemiştim hiç...

yine aynı şekilde bırakacağım dokunmayacağım.sadece biraz dışarıda kalan boğaz kökleri için toprak ilavesi yaparım.sulamayı ne zaman yapsam acaba?martda felan mı sulasam?

Eski 25-06-2016, 23:10   #26
Ağaç Dostu

Batı Rüzgarı's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zephy Mesajı Göster
merhaba

bu sene çıkan bazı saplar ortalardan bi yerden yumuşayarak devrildi veya koptu...sağlam kalan 4 adet saptan ise ikisi tomurcuk verdi.sapın birinde 6 tane tomurcuk var diğerinde 1 tane.
allah bereket versin diyelim artık buna şükür

Eski 16-02-2016, 17:16   #27
Ağaç Dostu

Batı Rüzgarı's Avatar

evet şimdi dayanamayıp bir tanesinin yan tarafını eşeledim soğanlar sanırım soğuktan zarar görmemiş.zambağın dona dayanıklı olduğunu bilmiyordum.dibinde bi kaçtane zıpçıktı soğanı vardı onlar telef olmuş...

bu zambak benim için özel bir yere sahip.zira bu kadar büyük bir çiçeği ilk defa bunda gördüm ve dahası miss gibi de kokuyor...boğaz kökleri biraz dışarıda kalmıştı umarım kendini yeterinde besleyebilmiştir.. bu sene de aynı manzarayı iple çekiyorum...

Eski 17-02-2016, 22:00   #28
Ağaç Dostu.

Nisan ayına kadar toprak nemli kalsın(ıslak değil!) Nisan da sürgünleri uzayacak, sulama ve besleme ondan sonra yapılabilir. kolay gelsin.

Not: Lilium soğanları depolanırken -2 oC da depolanır. Buz içinde nakledilir! yani Soğanlar soğuktan korkmaz, ama bitkiler korkar!..

Eski 07-05-2016, 19:58   #29
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 07-05-2016
zambak

sizce bu bitki zambakmıdır balkonumda birdenbire yetişti nasıl oldu bende anlamadım ve eger zambaksa çiçek açarmı

Eklenen Resimler

pelin2834 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2016, 10:30   #30
Ağaç Dostu

Selçuk Boz's Avatar

Giriş Tarihi: 28-04-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pelin2834 Mesajı Göster
sizce bu bitki zambakmıdır balkonumda birdenbire yetişti nasıl oldu bende anlamadım ve eger zambaksa çiçek açarmı
Çeşidi belli olmamakla birlikte, bu bitki zambak.

Selçuk Boz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025