agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni703Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-10-2007, 11:50   #1
Ağaç Dostu

sselvi2000's Avatar

Giriş Tarihi: 22-12-2006
Sonbahar çiçeği çiğdem

Latince ismi Crocus pulchellus olan bu çiçek Iridaceae familyasından kormuslu(yeraltı gövdesi olan bir geofit) bir türdür. Türkiye'nin batısında ekim-aralık aylarında mavi tepalli hoş görünümlü bir çiçektir.Çiçekler solmaya başlar başlamaz paralel şeklinde 3-5 arasında değişen yaprakları ortaya çıkar.

Eklenen Resimler

Denizardacan beğendi.
sselvi2000 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2007, 15:38   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 22-10-2007
aRKADAŞLAR ÇİĞDEM ÇİÇEĞİNİ ŞİMDİ EKSEM OLUR MU?AYRICA TOHUM OLARAK MI YOKSA FİDE OLARAK MI TEMİN EDEBİLİRİM..TEŞEKKÜR EDERİM..

burçak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2007, 15:47   #3
Ağaç Dostu

Ophrys's Avatar

Giriş Tarihi: 21-10-2006
Galeri: 25
Sevgili burçak öncelikle buraya uğrayın lütfen.

Mr.Prankton beğendi.
Ophrys Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2010, 00:41   #4
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 10-04-2010
Bende de 20 kadar çiğdem soğanı var şimdi ekersem çıkarmı yoksa geç mi kaldım.

Düzenleyen utkuyz : 11-04-2010 saat 13:54
utkuyz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2007, 10:34   #5
Ağaç Dostu

aysemelike's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2005
Galeri: 255
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kambium034 Mesajı Göster
aslında soğanlı olan güz çiğdemidir.Crocus familyasına dahil turler genelde toprak altı gövdesi özelliği gösterir,tıpkı resimdeki safran gibi.dikime gelince ben daha 2 gün önce dikimi tamamladın ve yaklaşık olarak 1.5,2 aya kalmadan yetişmelerini bekliyorum.normalde ekim-kasım aylarında dikimi yapılıyor fakat kasımmın 1. haftası dolmadan dikilir ise çok daha iyi olur
sevgili glcn'ın pazara giderken gördükleri güz çiğdemi, kambium'un belirttiği gibi soğanlılar. Ama ben burada kambium'un mesajından ilham alarak "soğanlı" terimini açmak ve "soğanlılar" ile ilgilenen için birkaç ufak açıklama yapmak istiyorum.
İngilizcede geofitler "bulbous" bitkiler olarak adlandırılıyor bu nedenle de toprak altı gövdelyi "bulb" olarak simlendiriyorlar. Bulb türkçede soğan demek. İşte kargaşa burada başlıyor biz soğanlı dediğimizde yemeklik soğana benzer toprak altı gövdeyi kastediyoruz... Yabancı kaynaklarsa toprak altı gövdelilerin tümünü. Bu nedenle merak edenler için agaclar.net dergisinde yazdığım soğanlı bitkiler hakkındaki yazıda şekilleri ve açıklamaları ile "soğanlı bitkileri" tanımlamamız önemli.
Bunu neden önemsediğime gelince burada hepimiz (aramızda profesyoneller olsa bile) amatörüz ve bence terimleri doğru öğrenip kullanmamız önemli.....Sevgili kambium haklı olarak en doğru halini yazıyor ama amatörler ve bilmeyenler "bizim ektiğimiz çiğdemler, anemonlar, irisler soğanlı değilmiş" diyebililer....Belki doğrusu toprak altı gövdeli demek ama bu bizi aşan bir olay, bitki biliminde genel terminolojide geofit karşılığı basitçe soğanlı bitkiler olarak geçiyor bunu bilmek yetecektir herhalde....

Bir ikinci nokta da ekim zamanı ile ilgili. Ekim zamanı bulunduğunuz iklime göre 1-2 ay değişiklik gösterebilir. Örneğin ters laleller için doğuda ekim zamanı çoktannnn geçti ama benim için Denizli'de hala erken çünkü havalar hala çok sıcak....
Toprağın nemli ama serin olması çürümelerin engellenmesi çin baharda çiçeklenen soğanlıların ekimi için önemli....Egede aralık başı hatta bazen ortasına kadar bile ekmenizde bir sakınca yoktur.....

aysemelike Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
çiğdem, çiğdem soğanı, çiğdem tohumu, soğan, tohum

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025