agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni13Beğeniler
  • 4 Gönderen hocam100
  • 1 Gönderen Güler
  • 2 Gönderen hocam100
  • 1 Gönderen jineop
  • 3 Gönderen Zafer İnandıklı
  • 2 Gönderen cemo

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 16-06-2013, 23:03   #2
Ağaç Dostu
 
hocam100's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,938
Name:  fener.jpg
Views: 4230
Size:  77.3 KB

Name:  fener2.jpg
Views: 4442
Size:  72.2 KB

Kniphofia, Tropik ve Güney Afrika da, dağlık bölgeler ve özellikle dere kenarları ve sulak alanlarda bulunan 70 kadar türü kapsayan bir cinstir. Fener Çiçekleri çok yılık (perennial) bitkilerdir. Çoğu tür rizomları vasıtasıyla kardeşlenme gösterir. Çiçekleri, uzun sap üzerinde sarı, turuncu, kırmızı, beyaz veya bunların karışımı renktedir. Fener biçimindeki, parlak, çekici renkli, çiçekleri nedeni ile Fener Çiçekleri olarak adlandırılmışlardır.

Her çiçek gurubu, fotoğrafta görüldüğü gibi, dairesel şekilde sıralanmış, birçok küçük boru çiçekten oluşur. Çiçekleri arılar için çekicidir. Yaprakları türe göre 10cm ile 100cm arasında değişir. Yapraklar, yaprak döken türlerde ot gibi ince, her dem yeşil türlerde ise geniştir. En tanınan türü Kniphofia uvaria’dır. Günümüzde birçok hibritleri üretilmiştir, hibritlerin boyları 50-180cm arasında değişmektedir. Peyzajda daha fazla, dayanıklı ve gösterişli hibrid türler kullanılmaktadır. Bazı türler dona dayanıksız iken, diğerleri hafif veya orta derece dona dayanıklıdır.

Dikim ortamı için çok seçici değildir, ancak geçirgen, humustan zengin, hafif kumlu topraklarda daha iyi gelişme gösterir. Güneş altında olabildiği gibi, yarı gölgede de yetişebilirler. Üretimi ilkbaharda dikilen tohumlardan veya ilkbahar sonunda rizom köklerin ayrılması ile yapılır.

Peyzajda az veya çok sayıda bitkiden oluşan grup halinde kullanılmaları, çiçek açtıklarında, çok belirgin vurgu efekti yaratmaktadır. Orta ve uzun boylu hibridler, kısa yer örtücüler ile uzun çalı veya ağaçlar arasında ara geçiş için de kullanılabilir.

• Anavatanı Güney Afrika'dır.
• Asphodelaceae ailesine üyedir.
• Çok yıllık bir bitkidir. İri çiçeklidir.
• Çiçekleri genellikle kırmızı, turuncu ya da sarıdır. Yeşil olanları da vardır.
• Boyuna gelişme gösterdiği için çok sayıda bitki yan yana dikildiğinde daha şık görünür.
Uzun ve damarlı yaprakları vardır.
• Sonbahar başından ilkbahar başına kadar çiçeklidir.

Bahçenin doğrudan güneş alan bir bölümü onun için idealdir. Soğumaya başlayacak havalar. Biz tedbirimizi şimdiden alalım ki, sonra üzülmeyelim. Humusça zengin, geçirgen topraklarda sağlıklı gelişir. Nemli iklimlerde mutlu olur. Çiçekli dönemlerinde çok susar. Toprağını kontrol ederek düzenli sulama yapın. Gelişme dönemindeyse sulamayı azaltın. Büyüme döneminde gübre desteği yapmalısınız. Bu onun daha sağlıklı büyümesine yardımcı olur. Sonbaharda çiçeklerini kesmeniz gücünü artırır. Gelecek sene çok daha güzel çiçeklere sahip olacaksınız

Haziran-temmuz aylarında açan çiçekleri daha sonraki aylarda turuncuya döner. Bitki kompozisyonunda önemli bir yeri vardır. Yaprakları uzun ve yeşildir. Bahçenizin güneşli ya da yarı gölge bir bölümü onun için idealdir. Zengin toprak sever.

Fener Çiçeği; büyüme döneminde az su ister. Tohumla ya da ayırma yönetmiyle üretebilirsiniz. Büyüme döneminde toprağını gübre ile destekleyin. Sonbaharda çiçeklerini keserseniz gelecek yıllara kendini daha iyi hazırlar.

Zambakgiller familyasındandır. Anayurdu Tropikal ve Güney Afrika ile Madagaskar adası olan Kniphofia cinsi bitkilerin 70 dolayında doğal ve kültür türü bulunmaktadır. Bunlardan K.'Goldelse' kültür türünü kitabımızda örnek olarak alıp kısaca Fener çiçeği adıyla anacağız. 100120 cm. kadar boylanabilen bu tür, rizomlu yarı dayanıklı otsu bir bitkidir. Dipten sürme uzun, sağlam, kılıç ya da şerit biçimli yeşil yaprakları çok süsleyici özellikler taşır. 100 cm'ye kadar uzayan kalınca ve sağlam bir sapın tepesinde parlak kırmızı, turuncu ya da sarı renkli 1520 cm. kadar uzunluktaki gösterişli başaklar halindeki çiçekleri, temmuz-ağustos aylarında açar. Yan yana gruplar oluşturarak dikilmiş olan fener çiçekleri, yaprak ve çiçekleriyle insanı neşelendiren ama biraz da kaba sayılabilecek bir görüntü oluştururlar. Fener çiçeği bitkisi, özellikle geniş bahçelerde yüksek duvar ya da ağaç önlerinde süsleyici etkileriyle güzel durur

Fener çiçeği bol güneşli ya da yarıgölge ama ılık ortamları; organik madde yönünden zengin bitek ve gerçekten etkili derecede süzek (suyu çok iyi akıntılı) toprakları sever. Yetiştirildiği toprak kışın aşırı derecede nemliyse, rizomları (gök gövdeleri) çürür ve ölür. Bitkinin üretimi, kökten ayırma (yani bitkinin kökünden bölünmesi) veya yan sürgünlerinin ayrılıp daldırılmasıyla kesenkes ilkbahar mevsiminde yapılır. Ayrılan bu bitki parçaları toprağa 2025'er cm. aralıklarla dikilir.
Kaynak:Hobi Bahçemiz


Düzenleyen hocam100 : 17-06-2013 saat 20:38
hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025