![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-04-2006
|
Arkadaşlar, Viette's - Viette Nurseries sitesinde amaryllis (hippeastrum) yetiştiriciliği hakkında yararlı bilgiler buldum. Türkçe'ye çevirerek aşağıya çıkardım. Umarım yararlı olur. Herkese kolay gelsin. Amaryllis Amaryllis; kışın soğuklarında yetiştirilmesi kolay ve iç mekânda kolayca çiçek açan, popüler birbitkidir. Kaliteli soğanlar, her sapta 6 kadar çiçek verebilirler ve bir çiçek döngüsü sırasında 3 çiçek sapı üretebilirler. Zambak benzeri güzel çiçekleri geniş bir renk çeşitliliğine sahip olup, 25 santimden daha fazla büyüyebilirler. Bütün amaryllis soğanları birbirinin aynısı değildir. Görkemli bir görüntü için iyi kalitede soğanlar olması şarttır. Genellikle, daha büyük soğanlar; daha büyük çiçek, daha fazla çiçek ve çiçek sapı oluştururlar. Soğanların bakımları düzgün bir şekilde yapıldığı takdirde, yıllarca aynı kalitede faaliyetlerine devan ederler. Kaliteli Bir Amaryllis Soğanı Seçimi Her nasılsa, tüm amaryllis soğanları eşit yaratılmamıştır! Dikkat çekici bir görünüm için, iyi kalite amaryllis soğanlarının olması gerekir. Genellikle, büyük soğan demek; büyük çiçek, her çiçek sapında daha fazla çiçek ve daha fazla çiçek sapı demektir. Bu soğanların bakımı uygun şekilde yapılırsa, yıllarca yaşamaya devam ederler. Büyük amaryllis soğanlarının her biri (32–34+ cm.), 2–4 arası çiçek sapı verir ve her çiçek sapında da 6 kadar çiçek çıkartarak (toplamda 20 kadar çiçek), aylarca çiçek açmaya devam eder. Küçük soğanlar daha az çiçek sapı üreterek, genellikle bir tane, bazen de hiç çiçek sapı vermezler! Amaryllis soğanı edinirken, büyük olanlarını gözünüzle tespit ederek satın almaya çalışın. Çünkü, dışı güzel resimlerle donatılmış çekici kutuların içerisinde satılan soğanlar alındığında, sık sık küçük ve kalitesiz soğanlarla karşılaşılarak hüsrana uğranılır. Soğanların yüksek kaliteli olup olmadıklarına emin olmak için, mükemmel çiçek saplarına ve yaşayabilecek durumda çiçek tomurcuklarına sahip olma durumları ölçülür, değerlendirilir ve test edilir. Bu süreçte birçok amaryllis soğanı, içerilerindeki çiçek sapları ve çiçek tomurcuklarının durumunu belirlemek için, kesilerek ve katmanları soyularak (bildiğimiz soğan gibi) dikkatle incelenir. Genellikle her 7 katmanda bir, sap için göz bulunduğundan, soğan ne kadar büyük olursa, o kadar çok çiçek sapı oluşturur. ![]() Bazen, alttaki resimde de görüldüğü gibi, bu süreç esnasında, çürümüş gözler de ortaya çıkar. ![]() İtibarlı bir üreticiden veya fidanlıktan iyi kalitede büyük boy bir amaryllis soğanı almak için, haliyle daha fazla para ödemeniz gerekebilir. Bu tür soğanlar en az iki, genellikle de üç ve daha fazla çiçek sapı oluştururlar. Her çiçek sapı da 4 ile 6 arası büyük çiçek verir. Çiçek sapı ve çiçek elde etmedeki hassas başarı; topraktan çıkarıldıktan sonra soğana uygulanacak hasat ve kurutma işlemine bağlıdır. Eğer soğanlar uygun şekilde kurutulmazsa, sap gözleri ve/veya soğanın içinin bir kısmı çürümeye başlayabilir. Amaryllis Yetiştirmek İyi kalite bir amaryllis soğanı seçtikten sonra, en az 15 cm. genişliğinde bir saksıya dikin. Soğanın yukarıdaki üçte bir kısmı toprağın dışında kalsın ve açıktaki bu kısmın sulama esnasında kuru kalması önem arz etmektedir. Amaryllisin ilk çiçek sapı büyümeye başladığında, saksısını güneşli ve sıcak bir yere alın. Fakat sapın ilk çiçeği açar açmaz, bitkiyi direk güneş ışığı görmeyen daha serin bir yere yerleştirin. Çiçeklenme süresince, bitkinin toprağı nemli olsun. Amaryllis Yetiştiriciliğine Başlarken Amaryllis, saksı topraklı bir saksıya, ya da çakıl veya cam bilye doldurulmuş büyük bir vazoya az bir su ilavesiyle dikilebilir (bu yöntem, toprağın pasaklı halinden daha temiz ve dekoratif bir tarzdır). Çeşitli kaynaklardan yetiştirme kitleri temin edilebilir, fakat tekrar söylemek gerekirse, ne satın aldığınızı bilmek için soğanı mutlaka görmelisiniz. Hangi yetiştirme yöntemini seçerseniz seçin, soğanın üst kısmının daima kuru olması önemlidir. Bitkiyi sularken, soğanın üst kısmının kuru kalması sağlanmalıdır. Amaryllis bitkisi, çiçek sapı büyümeye başlayıp ilk çiçek açana kadar sıcak ve güneşli bir ortamda olmalı, ilk çiçek açar açmaz daha serin ve direk güneş ışığı almayan bir yere konulmalıdır. Bu husus, açan çiçeklerin daha uzun ömürlü olmasını sağlar. ÇiçeklenmeSonrası Bakım Bir çiçek sapındaki tüm çiçekler geçince, diğer yapraklara zarar vermeden aşağıdaki resimde olduğu gibi, sapın 5 santim civarı üzerinden kesin. Bütün çiçek dalları bu şekilde kesildikten sonra, bitkinin büyümesine devam etmesi için, bitki saksısını ya da vazosunu güneşli pencere önüne tekrar koyun. ![]() Her iki sulamada bir sulama suyuna, sıvı olarak yarım doz çiçek soğanı destek gübresi veya Afrika menekşesi gübresi katın. Gece dış ortam sıcaklığı 15°C civarında olmaya başladığında, yazın dış ortamda bitkinizin büyümeye devam etmesi için, soğanlarınızı dış ortamda güneşli bir yere dikebilirsiniz. Amaryllis Bitkisini Tekrar Çiçeklendirmek Eylül ve Ekim ayları arasında; Amaryllis soğanlarını topraktan çıkarın, yapraklarını soğanın 5 santim üzerinden kesin ve soğanı dikkatlice üzerindeki pislikten arındırın. Soğanı kuru bir şekilde, 8–10 haftalığına, serin bir ortamda (yaklaşık 5°C–13°C) muhafaza edin. Soğanlarınızı bir sebze kurutucusunda veya buzdolabında da (sebzelik bölümünde) depolayabilirsiniz. Ancak, amaryllis soğanlarını kesinlikle elmalarla birlikte bulundurmayın! Eğer soğanlarınız saksıda ise, bu dönemde su ve gübre vermeyin. Soğanın ucundan çiçek sapının çıkmaya başladığını görür görmez, soğanınızı büyüteceğiniz kaba (topraklı saksıya ya da çakıllı-cam bilyeli vazoya) alarak, iç mekânda güneşli ve sıcak bir yere alabilirsiniz. Kısa zamanda, güzel çiçekleriniz olacak ve kışın evinizi güzelleştireceklerdir. Kaynak: Viette's - Viette Nurseries Düzenleyen Selçuk Boz : 30-04-2013 saat 12:49 |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Böyle bir bilgiyi, zahmet edip Türkçeye çevirip bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim. Saygı ve selamlar |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-04-2007
|
Selamlar, amaryllis satışı yapan bir yer var mı ? ya da site üyelerinden satışını yapan birilerine ulaşmaya çalışıyorum, bahçe marketlerde gören duyan olursa lütfen mesaj gönderin, bir arkadaşım için temin etmem gerekiyor... |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Çiçek soğanı | Zengarden Ev ve Bahçe sitesinde satışlar mevcut. Ancak, kalitesi nasıldır, bilmiyorum. Saygılar. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-10-2008
|
Amarilislerin zamanı geliyor.İlk olarak kırmızı amarilism çiçeklerini gösterdi.Her zamanki gibi muhteşemler: |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-04-2007
|
Teşekkürler Selçuk bey....Selam ve saygılarımla .... |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Zengarden'den güvenerek ürün alabilirsiniz.Ürünleri kalitelidir.Profesyonel bir firmadır. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2011
|
![]() yeni aldım çok güzel açtı |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2011
|
![]() kırmızıda çiçekte |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Benimkiler de renkleri sıra ile açıyor: |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaçsever
|
ben artik bu konuya ugramamaya gayret ediyorum cunku cok kiskaniyorum herkesin ciceklerini insallah bu sene soganim iyi guc toplar da nasip kismet olursa seneye bende eklerim resim![]() |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-06-2008
|
Çok özel bir cins değil ama yinede görüntüsü çok güzel. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 29-08-2008
|
Kırmızı güneş topu amaryllis - Haemanthus multiflorus sun ball lily flower
Yılbaşında Tayland'dan gelen güneş topu amarylisler 7 ay boyunca hiç hareket etmedilerdi. Ne çürüdüler ne sürgün yaptılar. Dün farkettim bir tanesi çiçek açmış ve dip kısmında 1-2 taze yaprak çıkarmış, çok sevindim. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-01-2011
|
Sayın nihat.k videonuzu izledim. Sizinki amaryllis balkonu olmuş. Bu kadar çeşiti bir arada görmedim. Çiçekleri açınca nasıl olur kimbilir. Bende amaryllislere çok meraklıyım. Daha doğrusu bütün çiçekli soğanlara. Benimde üç çeşitim var ama daha fazla çeşit de edinmek isterim doğrusu. Sizin balkonunuzu takip edeceğim. Ben umuyorum ki İnşallah bol tohum edersiniz de bizlerlede paylaşırsınız. Tabii paylaşım hakkında ne düşünürsünüz. Ellerinize sağlık. Bol çiçekli günler dileğiyle. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-02-2012
|
Merhaba sayın gülsu. Açan çiçeklerin bir kısmı aşağıda. Bazı aksilikler yüzünden tüm çiçekleri açtıramasamda yinede memnun olacağım kadar çiçeğim oldu. (Avatarımdaki dahil) Bazı aksilikler diyorum. Bir kısım soğanlar zaten kargo gecikmesi sebebi ile bu seneki çiçeklerini oldukları yerde kuruttular. Bir kısmı (çinden aldıklarım) çiçek açabilecek yetişkinlikte gelmediğinden açmadılar. Birde zararlı haşere veya organizmalar eklenince... Şu aralar ilaç araştırması yaptım ve parker neem isimli bir ilacı sipariş ettim. Düzenleyen malina : 26-06-2013 saat 11:29 Neden: Tohum dağıtımı bu bölümde yapılmaz... |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-02-2012
|
Küçük bir bahçeciğim vardı. Bir köpek musallat olup irili ufaklı 20 - 30 fideyi , saksıyı kazarak heba etmiş. (sabah görüp kovaladım) Birkaç senedir hiç sorun olmamıştı.Alınmayın ama aramızda en az 1 kişi fena nazar ediyor galiba. Hemen 1-2 nazarlık gönderiyorum. Sonra devam. Bir baş soğan ve hastalıklı yapraklar... ![]() |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Ağaçsever
|
Alıntı:
cunku bu sene amaryllis ciceyine muhtac kaldim ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#21 | |
|
agaclar.net
|
Alıntı:
Örnekte görüldüğü gibi, paylaşılacak tohumlar için forumda özel bir bölüm bulunmaktadır. Muda'nın da yaptığı gibi paylaşımlar orada yapılmalıdır. Burada yapılmaya çalışılan paylaşımlar silinmiştir çünkü forumun bu bölümleri bitki hakkında bilgi edinmek içindir. Bir bitki hakkında bilgi ararken, paylaşım mesajları arasında dolaşmak zorunda kalmak istemezsiniz sanırım... Bu gibi durumlarda, lütfen birbirinizi bilgilendirip, doğru bölüme yönlendirin. Paylaşımlar için burayı kullanabilirsiniz. Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 29-08-2008
|
Geç dikilen amaryllis'lerde bu şekilde sapsız çiçekler görülebiliyor. Saksı değiştirmezseniz, kışı ılık ve aydınlık bir yerde geçirirse sonraki çiçeklenmesinde herşey normal olacaktır. İyi beslerseniz kocaman ve çok çiçek yapar. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-05-2008
|
arkadaşlar pembe , beyaz ve kırmızı amaryllis soğanı nereden bulabilirim acaba |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ancak, çevrenizde saksıda yetiştiren kişilerden saksılı olarak temin edebilirsiniz. Bahçeye dikilmiş bitkilerin sökülerek alınması da, mevsim dolayısıyla uygun değil. Zira, şu sıra soğanlar gelecek yıl için hazırlık içindeler. En iyisi, sabırla baharı bekleyin ve Amaryllis soğanı | Zengarden Ev ve Bahçe gibi yerlerden temin etmeye çalışın. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-05-2008
|
teşekkürler selçuk |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
|
Amaryllis tohumu Sayın nihat k. nın gönderdiği amaryllis tohumlarını suya koydum, kendilerine teşekkür ederim. ![]() 10 gün kadar suda bekledikten sonra çimlendiklerini gördüm ve bu gün çimlenenleri toprakla buluşturdum, sonucu bende çok merak ediyorum. ![]() Çok yakından çekim, bardağın içinde çizgi şeklinde gözüküyorlar. ![]() |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-10-2013
|
Good day to everyone! I hope here many people understand English . I have a problem and looking for advice. I couldn't find amaryllis bulbs in turkey, so I ordered them from china by EMS shipping. Bulbs came, but ptt not giving me them, saying that bulbs are prohibited and custom not giving them and they will send them back . Is it true, as I saw on that site some Turkish people were buying bulbs and sending thanks full reply for seller. Had any one such expirience ??? |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 25-09-2011
|
İngilizcem yok.Translate çeviriyle anladığım kadar, ptt soğanlar yasak diye sorun çıkarmış. Benim bildiğim kadarıyla böyle bir sorun gümrükte olur. Ptt sadece kargo hizmeti veren bir kurum. Gümrükte; ya 75 euro üzeri diye ya da sertifikasız olduğu için sorun çıkar biliyorum. Çin' den 2 defa clivia siparişim oldu. Çıplak kök olarak sorunsuz geldiler. Ptt kargoyla. Ve sertifikasız. Aşağıdaki sitede amaryllis satılıyor. İnceleyin isterseniz. Amarllyis Bahçesi |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-04-2010
|
Sayın nihat.k Amaryllis'leriniz çok güzel, emeğinize sağlık. Benim Amaryllis'lerimin şu anki durumu böyle. Siz kış boyunca sulamayı tamamen kesmeyip şubat-mart gibi yeşil yapraklı iken kendiniz mi buduyorsunuz, yoksa sulamayı yavaş yavaş kesip sararmasını mı bekliyorsunuz?Ben saksı değişimi de yapmak istiyorum çünkü bir saksıda soğanlar sıkışık, birbirlerine baskı yapıyorlar. (Her iki saksıda da 4 soğan var.) Bir de baş kısımlarının birazını toprak üstünde bırakacağım, şu an öyle değil. Ne zaman ve nasıl yapmalıyım değişimi? Cevaplandırırsanız çok sevinirim. Saygılarla... ![]() |
|
|
|
![]() |
|
|