![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-10-2006
|
Lale
Biraz önce bir arkadaşım bana 20 adet kırmızı lale soğanı getirmiş ama soğanların üstünde filiz var, hemen saksılara dikmeli miyim eğer dikersem sulama yapmalı mıyım konuyu baştan aşağı okudum ama sadece suda duranı gördüm. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Some at benimkiler dikilmeden filiz vermiş. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2006
|
soğanlarınızı bir an önce yerlerine dikmenizde fayda var. çünki soğanlar kök sistemini bir an önce oluşturmaya başlayabilsinler. Aslında benim görüşüm ;dikmek için herhalde biraz geç kalınmış ama sağlık olsun, havaların soğuduğu bu günlerde özellikle Ankara gibi karasal iklimi olan yerlerde soğanları don tehlikesinden korumakta fayda var .onun için don tehlikelerine karşı önleminizi alıp soğanlarınızı bir an önce yerlerine dikin kolay gelsin : ) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Arb 73teşekkürler, şimdi dikiyorum ; dona karşı hepsini ayrı saksılara diksem diyorum ,nisanda bahçeye dikerim ,dikince de su vermeli miyim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2006
|
nisanda toprağa geçirmeye gerek yok bence çünki mayıs ayında laleler zaten açıcaklar saksıda kalsada olur.. don tehlikesine gelince, normal şartlarda saksılarınız dışarıda balkonda durabilir ( benimkiler öyle duruyor , İzmir'de havalar o kadar sert değil) ama gece don olayı olursa yani sıcaklık 0 derecenin altına çok iniyorsa soğanlarınızı korumak için saksılarınızın üzerine malç yapabilirsiniz, kalın gazete kağıdı kullanabilirsiniz, saksı toprağının üzerine samanla kaplayabilirsiniz ,dere kumuyla örtebilirsiniz gibi altarnatifiniz çok yani yeterki soğanlarınız dondan etkilenmesin, yalnız benim bildiğim kadarıyla lale soğanları soğuk severler ( yanlışım var ise yöneticilerim uyarsınlar ) , o yüzden salona **** evin içine saksıları almayın derim ben : ) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Diktiğim lale soğanlarının filizleri topraktan çıkmaya başlamışlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Laleler
Herkese merhaba, Agaclar.net de forum sayfalarına yazmaya bugün başladım ve bir "soğanlı bitkiler" konusu olduğunu görünce çok sevindim. Ben soğanlı bitkileri özellikle beğeniyor ve yetiştirmeye çalışıyorum. Bahçemde yaz-kış-bahar da açan çok çeşitli soğanlı bitkilerden şimdilik küçük bir kolleksiyonum oldu. Sizlerle bilgi alışverişi yapmaktan mutluluk duyacağım. Ekte, bilemiyortum becerebildim mi , bahçemde yetiştirdiğim lalelerin fotoğraflarını yolluyorum. Türkiyede asyalale.com adlı sitede inceleyebileceğiniz lale yetiştiriciliği ve toptan satışını yapan bir şirket var. Web sitelerinde ekim ve yetişrime bilgilerini de bulabilirsiniz. Ayrıca www.blogcu.com/aysemelike adlı son derece amatör blog sayfamda da bir iki küçük yazı ve fotoğraf bulabilirsiniz....İlgilenenler için..... Selamlarımla.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaçsever
|
![]() Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
|
Sevgili Ayşemelike tek kelime ile muhteşem ve kıskandırıcı güzellikteler. Tebrikler ve teşekkürler paylaşımınız için. Mine hanım bakın ne güzel benim gibi laf üretenlerden çok iş üretenlerde varmış ![]() Selamlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-08-2006
|
Teşekkürler Melike Hanım, Ben de kasım sonlarına doğru dikmiştim soğanı sizin anlattığınız gibi. Gerçi ben toprağın 4-5 santim altına diktim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
lale
Bir arkadaşımın sorunu var, bitkilerle ilgisi olmayan bir başka ortamda (bir akvaryum forumunda) şöyle bir ileti yazmış: Saksıda lale yetiştirmeye karar verdim. İlk soğanlarımı yaklaşık 1 ay kadar önce diktim. Evin en serin ve ışık alan, güneş görmeyen bölgesini seçtim. Filizler çıktı ancak çok yavaş ilerliyor. Lalenin uzama türeci böyle midir? Sıvı bitki gübresi versem işe yarar mı? Biliyorum, ev ortamında uzun ömürlü olmuyorlar. Ancak en azından renklerini görmek istiyorum. ![]() Ben de arkadaşımın bu sorununu çözmesine yardımcı olabilmek için konuyu burada açmak istedim. Fikirleriniz nedir? Saygılarımla... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşınız öncelikle lalelerini acilen soğuk alabilecekleri kuytu bir balkon köşesine alsın ve donlu günler dışında nemlerini korumalarına dikkat etsin, büyüme hızıları artacak ve filizleri koyu yeşile dönecektir. İyice büyüyüp (tabii hala soğukta ve dışarıdalar) çiçek filizini gördüğü zaman eve içeriye ama serin ışıklı bir köşeye alabilir ve çiçeklerini izleyebilir. Lale soğanları ev ortamında gelişmezler, **** fotoğraftaki gibi cılız, açık renkli sağlıksız olurlar. Çünkü gelişimleri için soğuğa ihtiyacları vardır.Bu soğanlardan da büyük çiçekler beklemesin, oldukça zayıf kalmışlar, ama çıkmadık candan umut kesilmez helede bir lale ise... Not: arkadaşınız eğer kışları sert geçen bir iklimde oturuyorsa havanın eksi olduğu günlerde saksıyı bir naylona geçirirse iyi olur.... Selamlarımla... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-02-2007
|
Merhabalar benim de filizlenmiş halde(toprakta değil) aldığım soğanlarım vardı ve hemen saksıya alıp filizleri dışarıda kalıcak şekilde yerleştirdim.Saksılarım balkonda duruyor ve sadece sabah güneşi alıyor, toprağa alalı 3 hafta oluyor ve halen aynı formdalar.10 gündür geceleri eksiye düşmesine rağmen bişey yapmadım ,hatta bir ara üzerlerinde kar bile vardı.Umarım lalelerime bir şey olmamıştır. Ben de geceleri naylona geçirmeyi deneyeceğim.Sizce bir problem varmı arkadaşlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Ağaç Dostu
|
Soğanlı bitkiler
Alıntı:
Baharda çiçek açan ve sonbaharda soğanları ekilen, lale, sümbül vs... gibi soğanlı bitkiler soğuğu severler, ve don onları çoğu kez etkilemez ama saksıda iseler ve kışehirde iseniz uzun süren (4-5 günden uzun ve gündüz de eksi dereceler varsa) donlar olduğunda saksılarına önce gazete sonra bir naylon örterseniz iyi olacaktır. Dilerseniz içeri alıp serin ama aydınlık bir köşede de büyütebilirsiniz. Soğuk dönemde hızlı büyümelerini beklemeyin, sabırlı olun. Selamlarımla... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Sn FUSNUR benim lalaler balkonda yavaşta olsa büyüyor. İzmir kar görmediği halde soğuklarda bazı bitkileri içeri alıyorum. Ben sizin yerinizde olsaydım mutfakta **** başka bir odada bekletir ve bakımını yapardım. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-03-2007
|
Lalelerim
Selam Arkadaslar Kasım ayında belediyenin dagittigi lale soganlarini ektim. Hic eksiksiz hepsi cicek acti. Hatta kurudu ve yapraklarını da doktu. İkinci saksimdaki sari ve kirmizi lalelerim de yavas yavas yapraklarını dokmeye basladı. Resimdeki laleler bir hafta onceki hali. Şimdi ne yapmaliyim, laleleri kesecem mi? Kesip vazoya koymak istersem ne kadar olgunlasmısken kesmem lazım? Bu soganlar tekrar cicek verir mi? Soganlari ne zamana kadar toprakta tutmam gerekiyor ya da ne zaman cikarip bir sonraki ekim icin saklamaliyim? Sevgiler saygilar Düzenleyen alikirca : 25-03-2007 saat 08:14 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Alev gibi görünüyorlar. Soğanlı bitkilerde çiçek tohuma bırakılırsa soğan güçsüzleşir ve bir sonraki seneye çiçek verme olasılığı azalırmış diye okumuştum forumda. Soğanlı bitkiler başlığındaydı galiba. Emin olmak için Mine Hanım a sormanız daha doğru bilgi almanızı sağlayacaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Ağaç Dostu
|
Sayın ali***** Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-03-2007
|
merhaba arkadaşlar, buakşam yeni aldığım lale soğanını saksıya ekip, gübreli suyunu verdim. balkona yerleştirdim. güneş alması gerekiyormu ve bu zamanda ektiğim lale büyüp çiçek açarmı? teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sizi uzmek istemem ama sanırım bu mevsim ekeceğiniz lale soğanı çürüyecektir. Lale soğanları sonbaharda ekilir, ve soğuk isterler. Örneğin bu yıl ılıman bir kış geçtiği için park ve bahçelerdekiler bile çok güçlü açmadılar, tabii benim bahçedekiler de.... Selamlarımla.... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-03-2007
|
Malesef aynı sorun bende de var :(
Babamda bir ay önce 10 tane lale soğanı getirdi. Ektim bahçeye ama dediğiniz gibi yapraklar sarardı. Bir ikisinden hafif renk geldi ama sanırım pek uzayacak gibi değiller. Birtanesini söküp saksıya ektim deney amaçlı bakalım ne olacak ![]() Saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-03-2007
|
sayın aysemelike, cevabınız için çok teşekkürler. peki saksımı buzdolabına koysam olurmu. +4 derecede 4-5 gün dursa soğuk hava etkisi yaparmı. veya akşamları(gündüz erir) toprağına buz koysam. **** bu seneyi unuttuk diyelim. ama sonraki senelerde sıcak kışlar olacak gibi ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Selamlarımla... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-11-2006
|
Ayse Hanım sizin ikliminiz Ankara'dan epeyce farklı galiba ,zira benim bahçemde ki laleler henüz açmadı. Sadece çiğdem ve iris vardı onlar açtı, birde soğansız ama çuhalar açtı. Ama lale ,sümbül beklemede. Fritillaria uva-vulpis den bende diktim bu sene ilk kez bakalım nasıl olacak. Buzdolabında soğuklama yöntemini bazı üreticilerin kullandığını duydum. Yalova'da bu şekilde senede iki hasat yapılabiliyormuş. Ancak 4-5 gün durmakla olmaz sanırım. Zira belirli sıcaklıklarda ,belirli aralıklarla bekliyor. Birden buzdolabına koymak doğru olmaz sanırım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|