agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni2713Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-05-2008, 23:10   #181
Ağaç Dostu

Buket Aknar's Avatar

Giriş Tarihi: 30-03-2007
Galeri: 53
Hassoman ve dal ikinizin de laleleri çok güzel. Sn Hassoman; sizin gibi ben de ayni durumdan şikayetciyim. Siyah diye aldığım lale mor renk açtı. Picasso diye aldıklarım vardı ki tek tük çiçek açtılar gerisi (yaklaşık 15 tanesi) hiç çiçek açmadı. Geçen gün saksılarını kazdım ve hepsini (5 saksıya dikilmiş yaklaşık 30 soğan) iki saksıya yeniden diktim. Yazı saksı içerisinde geçirmelerini sağlayacağım. Bakalım bu yıl onları eritmeden koruyup güzel çiçeklendirebilecekmiyim?

Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2008, 13:04   #182
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Sn. Hassoman bu yazınızı yeni farkettim. Paketteki fotoğraf sarı-kırmızı idi. Benim lalelerim de aynı paketteki gibi açtılar. Ancak, açtıktan bir iki gün sonra çok güneş alan yerdekilerin rengi aynı sizin ikinci fotoğrafınızdaki gibi beyaz-vişne rengi tonuna döndü. Gölgedekilerin çiçekleri uzun süre canlı sarı-kırmızı kaldılar, solmalarına yakın onlar da vişne rengi-beyaz oldular.
Yere diktiğim soğanların çiçekleri çok daha büyük, katmerli ve canlı renkte açtılar. En geç açan laleler bunlar oldu.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2008, 22:54   #183
Ağaç Dostu

smiy's Avatar

Giriş Tarihi: 13-05-2008
Ben birşey sormak istiyorum acaba lalelerin tohumu olur mu? Yanlış yazdığımı düşünmeyin soğan değil tohum. Bu da nerden çıktı derseniz geçen gün eşim komşu ilçeye bir iş için gittiğinde yol kenarlarına ekilmiş lalelerin kuruyan çiçek kısımlarında tohum benzeri birşeyler görmüş ve alıp getirmiş. Ben daha önce böyle birşey görmediğimden merak ettim acaba lalelerin tohumu da oluyor mu?

smiy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2008, 22:22   #184
Ağaçsever

Ashba's Avatar

Giriş Tarihi: 30-04-2007
Evet, oluyor. Zaten bu kadar tür olmasını sağlayan da o tohumlar. Fakat tohumdan üretimi oldukça zor ve zaman istiyor. Bu nedenle pek tercih edilmiyor. Tohumdan yetiştirme konusunda tavsiye veremeyeceğim; ben de fazla bir şey bilmiyorum.
Biz, genellikle lalelerimizin çiçeklerinin tohuma kaçmasına izin vermiyoruz. Böylelikle soğanlar daha güçlü oluyor.

Ashba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2008, 19:15   #185
Ağaç Dostu

ibrahim37's Avatar

Giriş Tarihi: 28-07-2007
Galeri: 797
Parklara ekilen lalelerin neredeyse tamamı steril olduğundan dolayı tohum tutmuyorlar. Yabani veya doğadan elde edilen türlerin tamamı çok güzel tohum tutuyor. Ancak tohumların çiçek açacak boyutta soğan geliştirmeleri 3-4 yıl alıyor. Bu yüzden soğanlardan yavru elde etmek daha kolay görünüyor.

ibrahim37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2008, 23:01   #186
Ağaç Dostu

Hasan Lalezar's Avatar

Giriş Tarihi: 26-11-2006
Bu sene bir kaç lalemi denemek amacıyla tohuma bıraktım. Tohumlar etsiz mercimek tanelerine benziyor. Ama o kadar fazlaki. Bunlardan lale çıkacak olursa etraf laleden geçilmez...

Hasan Lalezar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2008, 03:13   #187
Ağaç Dostu

ibrahim37's Avatar

Sayın lalezar size tavsiyem lale tohumlarınızı açıkta bırakmayınız. Bir miktar kuru kumla karıştırıp küçük bir kutuda muhafaza ediniz. Böylelikle tohumlar kuruyup yok olmayacak. Ekiminizi uygun ortamda yaparsanız tamamına yakını çimlenecek. Böylece birkaç sene sonra eşe dosta dağıtacağınız bol bol soğanlarınız olacak.
Ancak ben parklardaki lalelerin tohum tuttuğunu görmedim. Sizinkiler özel bir tür olsa gerek!!

Eski 06-07-2008, 10:32   #188
Ağaçsever

Ashba's Avatar

Giriş Tarihi: 30-04-2007
Neden tohum tutmazlar?

Ashba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2008, 17:52   #189
Ağaç Dostu

Hasan Lalezar's Avatar

Giriş Tarihi: 26-11-2006
Laleleri çiçek aşamasındayken elimle **** ufak bir çöple tozlaştırdım. Erkek organdaki tozları dişilere sürdüm. Sadece bunu yaptığım laleler tohum verdi. Sayın İbrahim tohumlar için uygun zaman nedir biliyormusunuz? Acaba çimlenme engeli varmı bu tohumlarında?

Hasan Lalezar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2008, 20:13   #190
Ağaç Dostu

smiy's Avatar

Giriş Tarihi: 13-05-2008
Bende ilk defa lalelerin tohum tuttuğunu gördüm ama inanın neredeyse yol kenarına ekilmiş lalelerin tamamı tohum tutmuş.

smiy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2008, 05:47   #191
Ağaç Dostu

ibrahim37's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ashba Mesajı Göster
Neden tohum tutmazlar?
Parklara ve yol kenarlarına ekilen türlerin çoğu Hollanda'dan gelmedir. Bu lale türlerinin tamamına yakını çaprazlama elde ediliyor. Bu melezlerin çoğuda kısırdırlar. Yani bir şekilde genetiği ile oynanarak elde edilmişler. Bundan dolayı tohum tutmuyorlar.
Ancak bazı türler melezde olsa gayet güzel bir şekilde tohum tutuyor. Belediyede ekim yaparken türleri karıştırmadan ekim yaptığı için tohum tutan bir türe denk gelmişse aynı yerdekilerin tamamı tohum tutması gayet normaldir.
Aynı durum Hollanda'dan gelme çiğdemlerimdede mevcut. Her türlü denememe rağmen tohum tutturamadım.
Ekim zamanı konusunda laleler hakkında çok fazla tecrübem yok. Ben geçen sene çiğdem tohumlarımı eylülde ekmiştim çimlenme % 50 ye yakın çıktı. Sanırım aynı durum laleler içinde geçerli olması gerekir.

Eski 02-08-2008, 01:54   #192
Ağaç Dostu

Kharel's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ibrahim37 Mesajı Göster
Parklara ve yol kenarlarına ekilen türlerin çoğu Hollanda'dan gelmedir. Bu lale türlerinin tamamına yakını çaprazlama elde ediliyor. Bu melezlerin çoğuda kısırdırlar. Yani bir şekilde genetiği ile oynanarak elde edilmişler. Bundan dolayı tohum tutmuyorlar.
Ancak bazı türler melezde olsa gayet güzel bir şekilde tohum tutuyor. Belediyede ekim yaparken türleri karıştırmadan ekim yaptığı için tohum tutan bir türe denk gelmişse aynı yerdekilerin tamamı tohum tutması gayet normaldir.
Aynı durum Hollanda'dan gelme çiğdemlerimdede mevcut. Her türlü denememe rağmen tohum tutturamadım.
Ekim zamanı konusunda laleler hakkında çok fazla tecrübem yok. Ben geçen sene çiğdem tohumlarımı eylülde ekmiştim çimlenme % 50 ye yakın çıktı. Sanırım aynı durum laleler içinde geçerli olması gerekir.
öncelikle merhaba
bahsettiğiniz kısırlığın bazı melezlerde olup bazılarında olmamasının sebebi, bazı melezlerin şans eseri oluşturdukları zigottaki kromozom sayısının çift olması değil mi?
saygılar

Kharel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2008, 22:38   #193
Ağaç Dostu

susam's Avatar

Giriş Tarihi: 02-10-2008
İki aydır uğrayan olmamış buraya ama ben yinede bir ümit soracağım. Eylül ayının ortalarında çeşit çeşit soğan alıp, torf dolu bahçeciklerime diktim. Bahçecik dediğime bakmayın, aslında terasımda tuğlalarla örmüş olduğum alanlar bunlar. 3 gün önce dayanamayıp bir hareketlenme varmı diye soğanlara baktım gömdüğüm gibi duruyorlar. Bu arada paketin üzerinde 15-18 cm derinlik işareti vardı. Ona göre diktim. Acaba niye hala filiz vermediler? Bu normal mi? Bilgisi olanlara duyurulur!!!

susam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2008, 22:46   #194
Ağaç Dostu

berduray's Avatar

Giriş Tarihi: 15-04-2007
Galeri: 72
Bol bol nemlendirin toprağı, soğanları böcek, kurt yemediyse çıkacaklardır.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2008, 12:18   #195
Ağaç Dostu

susam's Avatar

Allahtan toprağım oldukça steril. Sevinebilirim

Eski 12-10-2008, 14:42   #196
Ağaç Dostu

susam's Avatar

Bu arada gübreleme yapmam gerekirmi? Sonra okuduğum kadarıyla bahçe toprağını seviyormuş. Torfa bahçe toprağı karıştırayım mı? Başka yapabileceğim birşeyler varsa yardımcı olurmusunuz?

Eski 12-10-2008, 21:09   #197
Ağaç Dostu

mymuberra's Avatar

Giriş Tarihi: 22-05-2008
Aynı konudan ben de muzdaripim arkadaşlar. Koçtaş'tan lale , nergis soğanları aldım, yazılan uygulamaya harfiyen uydum ve diktim ama hala kıpırtı yok anlamadım gitti. Açmayacaklarından şüpheliyim

mymuberra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2008, 08:36   #198
Ağaç Dostu

susam's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mymuberra Mesajı Göster
Aynı konudan ben de muzdaripim arkadaşlar. Koçtaş'tan lale , nergis soğanları aldım, yazılan uygulamaya harfiyen uydum ve diktim ama hala kıpırtı yok anlamadım gitti. Açmayacaklarından şüpheliyim
Mymuberra. Sanırım nergisler biraz daha geç filizleniyor. Benimkilerde de tık yok.. Sadece frezyalarım yapraklandı. Diğer soğanlar henüz uykudalar. Sanırım biraz sabretmemiz gerekiyor.

Eski 13-10-2008, 10:34   #199
Ağaç Dostu

aysemelike's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2005
Galeri: 255
Sevgili Arkadaşlar,

Soğanlı bitkilerin bir baharda açanlar, ki lale onlardan biridir, birde yazın açanları vardır. Baharda açanlar yani çiçeklenenlerin önce soğuklanması yani soğanın soğuk bir dönemden geçmesi gerekir. Şu anda ekmiş olduklarınız ancak kışı toprakta geçirdikten sonra iklbaharda çiçeklenecekler ve ilk filizlerini kış ortasında verecekler. Aldığınız paketlerin üzerine dikkat ederseniz çiçeklenme dönemini gösterir.

Lale ve soğanlı btikiler hakkında geçen yılki dergilerimizden birinde benim yazdığım bir yazıyı bulabilirsiniz. Ayrıca bildiğim kadarı ile soğanlı bitkiler başlığımızın ilk mesajlarında da yetiştirlmeleri ile ilgili pek çok pratik bilgi konuşulmuştu....
Belki arama motorunu kullanarak onlara da erişebilirsiniz...

Hepinize bol laleli günler dileklerimle

Melike

aysemelike Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2008, 12:06   #200
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 06-01-2008
Galeri: 13
Sanırım ben geç kaldım ama yine de yeni aldığım altı soğanı dikeceğim

Reyhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2008, 13:33   #201
Ağaç Dostu

ibrahim37's Avatar

Arkadaşlar ben çiğdemlerimi geçen ay ekmiştim. Bazı lale soğanlarım hala kuru kum içinde duruyordu. Dün baktığımda soğanların inceden inceye uyanmaya başladığını gördüm ve hemen toprakla buluşturdum. Sanırım İstanbul için lale ekme zamanı başladı.

Eklenen Resimler

Eski 13-10-2008, 20:14   #202
Ağaç Dostu

aysemelike's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Reyhan Mesajı Göster
Sanırım ben geç kaldım ama yine de yeni aldığım altı soğanı dikeceğim
Ekmek için geç kalmadınız, ılıman iklimlerde aralık ortasına kadar ekim yapabilirsiniz. İç anadolu gibi soğuk yerlerde kasım sonu en geç ekim bitmiş olmalıdır....

Melike

Eski 13-10-2008, 22:14   #203
Ağaç Dostu

mymuberra's Avatar

Giriş Tarihi: 22-05-2008
Sağolun arkadaşlar gerçekten benimkiler öldü sanmış ve çok üzülmüştüm. Şimdi rahatladım.

mymuberra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2008, 08:29   #204
Ağaç Dostu

papatyam's Avatar

Giriş Tarihi: 03-11-2006
Galeri: 1
Lale soğanlarımı dün akşam diktim.

papatyam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2008, 09:41   #205
Ağaç Dostu

susam's Avatar

Ah, ah! Açtıklarını da bir görsek.

Eski 14-10-2008, 21:10   #206
Ağaç Dostu

aysemelike's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hatcce Mesajı Göster
Ah, ah! Açtıklarını da bir görsek.

Bunun için en az mart sonuna kadar sabretmeniz gerekcek..

Eski 15-10-2008, 16:44   #207
Ağaç Dostu

cybel's Avatar

Giriş Tarihi: 27-04-2008
Galeri: 34
Ben lale ve çiğdem soğanlarını geçen hafta saksıya ektim.Bir hafta geçti ve lalemi çiğdem mi olduğunu tahmin edemediğim soğanlarımdan üçü filizlenmeye başladı. Ne yapmalıyım.

cybel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2008, 18:06   #208
Ağaç Dostu

susam's Avatar

Cybel. Sende bizim gibi sabırla bekleyeceksin. Yapacak bir şey yok. Bir de çiçeklendiklerini görmek için dua edelim.

Eski 15-10-2008, 18:08   #209
Ağaç Dostu

cybel's Avatar

Giriş Tarihi: 27-04-2008
Galeri: 34
Aslında bende bahara kadar beklemeyi düşünüyordum ama bunlar biraz erken çıkacaklar galiba.

cybel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2008, 13:49   #210
/

Giriş Tarihi: 17-10-2008
Galeri: 1
*** arkadaşlar geçen yıl lale ekmiştim 1 tane çok güzel büyüdü açtı solduktann 1 kaç ay sonra baktım benim soganın etrafında 4 tane yavru cıkmış birkaç ay sonra tekrar baktım sogan falan bulamadım saksıdan cıkarmamıstım..meğer lale solduktan sonra soganı cıkarcakmışık saklayıp seneye yine ekim ayında ekicekmişik diye duydum dogrumu arkadaşlar 1 hafta önce bir lale soganı alıp ektim bunu bari kaybetmiyim

elif59 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025