agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=102)
-   -   Nokta ve virgülden sonra boşluk bırakılır. (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3600)

selis 26-04-2011 16:29

Başlığı görünce içeriğini okumadan hemen anketi oyladım. Yazım kurallarına uyduğumu düşünüyordum fakat bu kuralı yanlış biliyormuşum. Noktadan sonra boşluk olduğunu şimdi öğrendim.
Tabii, forumda ne yazdığı okunmayan onca kişi varken benim farkındalığımı kim takar o da ayrı bir konu... :p

malina 26-04-2011 17:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 792567)
Tabii, forumda ne yazdığı okunmayan onca kişi varken benim farkındalığımı kim takar o da ayrı bir konu... :p


Biz :)

tener 12-05-2011 15:55

İlginç ve bilgilendiren bir sohbet olmuş. Bilgilendim. Hepinize teşekkürler.

rapper256 15-11-2011 11:51

Saçma bir kural. Bize Türkçe öğretilirken böyle bir kural öğretilmedi. Nokta, virgül vb. noktalama işaretinden sonra bir harflik boşluk bırakılmaz, bitişik yazılır. Mesela "Ahmet,okula Ayşe ile beraber gitti.Okulda kar vardı." Aynen bu şekilde yazılır. Biz böyle öğrendik. Ama internet kuralı sandığım bu şey, demek ki geçerli bir kuralmış. Ben bu kurala uyuyorum ama bana göre saçma bir kural.

rapper256 15-11-2011 11:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sevelim (Mesaj 84014)
Malina ve Titan, sizin benim gözlerime kastınız mı var? Birilerine yaptıkları yanlışlıkları göstermek adına gözlerime yazık ediyorsunuz. :)

Aslında noktadan, virgülden, soru işaretinden ve bilumum noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakmamak bilgisayar kullanmaya başlayınca ortaya çıktı. Elde yazarken hepimiz boşluk bırakırdık.

PC çıktı imla kuralları bozuldu.

Bu mücadeleyi yıllardır veren biri olarak agaclar.net'te Türkçe'mize duyulan hassasiyet beni çok mutlu ediyor.

Yok öyle bir şey. Ben defterde yazarken nokta ve virgülden sonra boşluk bırakmazdım. Bilgisayar kullanımından böyle alıştım, defterde yazarken de boşluk bırakıyorum artık.

rapper256 15-11-2011 12:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 84072)
anilozer112, çok teşekkür ederim :)

Noktadan boşluk bırakmayanların sorularına cevap verirken, bu sayfanın adresini cevabınızın altına yapıştırın. Tabii abartıya kaçmadan. Bir şeyi düzeltmeye çalışırken mesaj kirliliği de yaratmayalım.

Arkadaşların bir kısmı bilmiyor olabilir. Boşluk bırakmamanın okuma güçlüğü yarattığını bilirlerse (paragraf yapmamak da aynı güçlüğü yaratıyor) anlaşılır olmak için bu alışkanlıklarından vazgeçerler.

Böyle ne söylediği anlaşılmayan kişilere her zaman sormak istemişimdir "sen ne diyorsun arkadaş" diye. Noktadan sonra boşluk bırakmayanların sorularına cevap verirken, neden bu sayfanın adresini cevabımızın altına yapıştırıyoruz? Bu ne gibi bir şeye yol açacaktır veya fayda sağlayacaktır? Bir de tabii abartıya kaçmadan demişsin. Abartıya kaçılacak olan nedir? Adresin birden fazla kez yazılacak olması mı? Arkadaşlar yapmayın, Türkçe sadece noktalama işaretleri ve imlâdan ibaret değildir. Aynı şekilde söylediğiniz şeylerin bir mantığının olması gerekir.

rapper256 15-11-2011 12:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi igk (Mesaj 84717)
Elbette her noktalama işaretinden sonra boşluk bırakılır. PC nin icadından önce de olan bir güzellik ve gereklilik. Okumayı da kolaylaştırır.

Noktalama işaretlerine ve kurallarına uymayanların, ayrıca "dahi" anlamında kullanılan "de" ve "da" ları ayrı yazmayanların mesajları da boş olsun.

İnternette bilinen en büyük yanlışlardan birisi "de" ve "da" bağlacının "dahi anlamındaki de" olarak tanımlanmasıdır. Siz bu tanımlamayı yapmamışsınız. Size bir tepkim yok. Ancak görmüşken belirteyim dedim. "Dahi anlamındaki de" diye bir tanım yoktur. Bu sadece bağlacı tanımlarken kullanılan bir ifadedir. "Dahi anlamındaki de" dediğiniz ekin adı de/da bağlacıdır.

rapper256 15-11-2011 12:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 85459)
Sadece siz olsanız bu işle uğraşmaya değmezdi.

web dünyasında bir pixellik gereksiz ziyana ne gerek var sizce? demişsiniz.
Göstereyim:

Eklenti 8307

Üstteki, noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakılmamış hali.
Yazıda bir alt satıra inerken, boşluklar esas alınıyor. Boşluk olmadığı zaman, o kelime grubu tek kelime olarak algılanıyor.

7. satırdaki başlamasından kelimesinin yanı bu nedenle boş. Bu boşluk insanda paragraf etkisi uyandırıyor. Paragraf varsa konunun başka ayrıntılarından bahsedilmeye başlamıştır diye düşünme eğilimindeyiz. Oysa konu değişmedi...

Sonuçta bu tür farkına bile varmadığımızı sandığımız ayrıntılar, okuduğumuzu anlamamızı güçleştirir. Noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakmak bunlardan biri...

Burada ağaçlar, bitkiler ve benzer konularda kolay okunabilir bir bilgi arşivi oluşturmaya çalışıyoruz. Yoksa bana ne, siz kendi yazışmalarınızda noktadan sonra boşluk bırakmışsınız, bırakmamışsınız.

Yapmayın dostlar. usturmaca isimli arkadaş doğru bir noktaya değinmiş. Yeni bir cümleye başlanıldığı, noktalama işaretinden sonra gelen harfin büyük olarak yazılmasından anlaşılır.

7. satırdaki başlamasından kelimesinden sonra bir boşluk bırakılmamış olsa bile cümle doğru olarak anlaşılacaktır. Yani başlamasından kelimesinden sonra boşluk bırakılmamış olsa bile anlaşılacak olan şey "başlamasından anlaşılır" olacaktır. Paragraf olmasa bile, yazının gidişatından, konunun başka ayrıntılardan bahsedilip bahsedilmediği anlaşılacaktır. İnsan aklı bu yüzden var, algılamak için...

rapper256 15-11-2011 12:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hassoman (Mesaj 186974)
Sevgili abk,
Yazım kurallarına gösterdiğiniz özen için sizi kutlarım. Bu konuda iyiniyetli ve istekli olduğunuzu gördüğüm için şu uyarıma sanırım gücenmeyeceksiniz:

Efendim, noktalama işaretlerinin harflerden farkı yoktur. Bir kelimenin ortasında boşluk bırakamazsanız noktalama işaretlerinden önce de aynı şekilde boşluk bırakamazsınız. Boşluk, ancak noktalama işaretlerinden sonra bırakılmalıdır. Sizden bir cümle ile örnek vereyim:

Yanlış:
Noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakmazdım . Boşluk bırakmam gerektiğini de bilmiyordum .

Doğrusu:
Noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakmazdım. Boşluk bırakmam gerektiğini de bilmiyordum.

Siz hem önce hem sonra boşluk bırakmışsınız.
Kafanızı karıştırmadım değil mi?

Burada da olan bir mantıksal hataya değinmek istiyorum. Demişsiniz ki "Bu konuda iyiniyetli ve istekli olduğunuzu gördüğüm için şu uyarıma sanırım gücenmeyeceksiniz" Türkçe, üzerinde mantık kurularak, sorular sorularak anlaşılacak bir dildir. Bu cümlede akıllara şöyle bir soru geliyor, hitap ettiğiniz kişi, siz bu kişinin bu konuda iyi niyetli ve istekli olduğunuzu gördüğünüz için mi şu uyarınıza gücenmeyecek? Tabii ki hayır. Doğrusu şu şekilde olmalı: Bu konuda iyi niyetli ve istekli olduğunuzu gördüğüm için yapacağım şu uyarıma gücenmeyin. En mantıklısı ve sadesi budur.

Fatih Şengül 15-03-2012 10:56

Bu tür tartışmaları sevmiyorum.(boşluk)O yüzden yalnızca izlemekle yetiniyorum.(boşluk)Ayrıca hiç duymadığım,(boşluk)gördüysem bile dikkatimden kaçan bir kural.(boşluk)Bu saatten sonra alışması da zor olan bir kural.(boşluk)Ama kendimi eğitiyorum :) saygılar sevgiler...

malina 15-03-2012 11:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Fatih Şengül (Mesaj 925693)
Bu tür tartışmaları sevmiyorum.(boşluk)O yüzden yalnızca izlemekle yetiniyorum.(boşluk)Ayrıca hiç duymadığım,(boşluk)gördüysem bile dikkatimden kaçan bir kural.(boşluk)Bu saatten sonra alışması da zor olan bir kural.(boşluk)Ama kendimi eğitiyorum :) saygılar sevgiler...

İnsanın kendisiyle dalga geçebilmesi ne güzel :)
Öğrendiğinize ve istekli olduğunuza göre, noktalama işaretlerinden sonra, başparmağınızın klavyenin boşluk tuşuna gitmesi kaçınılmaz olacak. Bu tek hareket, parantezler dahil 8 hareketle boşluk yazmaktan daha kolay :)

sinasi6 15-03-2012 12:11

Böyle bir konuya değinilmesini kutlarım. Bu konuda (noktalamdan sonra boşluk konusunda) o kadar çok yanlış yapılıyor ki... Özellikle öğrencilerin ödevlerinde buna çokça rastlıyoruz. Üniversite öğrencilerinin bu hataları sıkça yapması gerçekten yukarıda tartışıldığı gibi klavye nedeni ile mi yoksa bilmediklerinden mi... Daha önce bir kaç kez sorduğumda aldığım cevaplar genelde "Böyle biliyoruz" şeklinde oluyordu. Yani sorun klavyeden çok sanki bilmemekten kaynaklanıyor gibi.

Saygılar.

Fatih Şengül 15-03-2012 12:35

boşluktayız
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 925740)
İnsanın kendisiyle dalga geçebilmesi ne güzel :)
Öğrendiğinize ve istekli olduğunuza göre, noktalama işaretlerinden sonra, başparmağınızın klavyenin boşluk tuşuna gitmesi kaçınılmaz olacak. Bu tek hareket, parantezler dahil 8 hareketle boşluk yazmaktan daha kolay :)

Bir şeyi öğrenmenin en temel yolu onu zor ve ilkel yöntemle hafızaya kazımaktır :) ilk aşama iyi gidiyor kendi adıma. Bu paylaşımı inceledikten sonra burdaki yazılarımı düzenledim, özellikle beş yıldır bloglarda yazı yazan benim için çok önemli bir kural(mış). Sanırım alışmaya başlıyorum...

tener 18-03-2012 19:58

Bana göre; belli bir saygı çerçevesinde , tartışmak doğruları bulmakta en önemli yardımcıdır.

cosmos 04-05-2012 21:10

Ben de bimiyordum.

tabus 25-12-2012 11:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cosmos (Mesaj 959767)
Ben de bimiyordum.

Ben de bilmiyordum..Korkarım ki bu 12 eylül sonrası imla değişiklikleriyle başlayan bozuşmanın bir ürünüdür. Ben daktilografide böyle bir boşluk olduğunu hatırlamıyorum.
Ben kendimi dinozor sayarsam cyber world ise yeni bir çağ olmalı derim..
Pahalı da olsa ben de öğrendim.

malina 25-12-2012 17:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tabus (Mesaj 1074647)
Korkarım ki bu 12 eylül sonrası imla değişiklikleriyle başlayan bozuşmanın bir ürünüdür.

Nokta ve virgülden sonra boşluk bırakmak için mi bunu söylüyorsunuz?

Ben kendimi bildim bileli bırakırım. Elle yazarken de, daktiloda da...
Artık bilgisayarda da...

loveforlife 25-12-2012 20:20

Üniversite yıllarımızda, on parmak daktilo dersinde önemle üzerinde durulan konulardan biriydi nokta ve virgülden sonra boşluk bırakılması gerekliliği. Üstelik gerçekten de yazılanları daha okunabilir kılıyor bu uygulama. Bence sadece bir tuşa basmayı bu kadar külfet görüp, bu konuda tartışmalara girmektense; bunu uygulamak çok daha akılcı bir çözüm olacaktır...

Saygılarımla...

Cumhur Tonba 25-12-2012 21:33

Bir ara ben de boşluk bırakmazdım. Uyarıldım. Ve eskiden yazdığım yazılara bakınca, inanın okumakta çok çok zorlandım. Yazı yazarken ne zaman nokta koysam arkadaşlar gelir gözümü önüne. Ve her noktada onları hatırlarım. Ve ulaşabildiğim her mesajımı düzelttim.

Bir boşluk bırakmak o kadar mı zor acaba?

memet 25-12-2012 21:50

Okulda, felsefe tarihi dersinden bir arkadaş sıfır almış. "En az doksan bekliyordum gel bir konuşalım hocayla" dedi.

"İlkokula geri git", dedi hoca. İlk cümleyi okumuş sıfır vermiş. "Sen daha yazmayı bilmiyorsun felsefe neyine", dedi.
İlk cümleye küçük harfle başlamış ikinci cümle de öyle de, araya boşluk koymamış, sıfırı almış.

Ana gibi 26-12-2012 01:44

Tahminimce her birimiz, gazete, kitap okuyoruz. Nasıl yazılmış olduğunu da görüyorsak, aynısını uygulamamız gerekmezmi?

Bir çok imla kurallarını hatırlayamasam da, hatırladıklarımı uydulamaya çalışıyorum, affola.

Halil Balaban 26-12-2012 02:15

Noktadan sonra boşluk bırakılır. İlk mesajda Sayın Malina'nın, işaretleri sayarak yaptığı anlatım; doğru anlatımdır. Türkçe'nin de, diğer diler gibi, yazım kuralları vardır. Herkes keyfine göre yazı yazamaz. Bizim, en çok kullandığımız noktalama işaretleri, nokta ve virgüldür. En azından bunların doğru kullanılması gerekir. Nokta ve diğer noktalı işaretler (?, !, ..., : Gibi) ile biten cümlelerden sonraki kelimeler mutlaka büyük harfle başlar. Bilgisayarda nasıldır bilmiyorum? Ancak kullandığım telefonda nokta ve noktalı işaretlerden sonra boşluk bırakılınca yazı kendiliğinden büyük harfle başlıyor. Yanlız bu kurala cıhazım ( : ) işaretinden sonra uymuyor. Sanırım İngilizce'de ( : ) yok ki cıhaza bu kural yüklenmemiş.
Saygılarımla. İyi geceler.
Halil Balaban

resul22 26-12-2012 10:31

Sayın Halil Balaban'ın da dediği gibi bilgisayarda da aynısı olmaktadır. Worldde yazı yazanlar bilir. Noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakılmazsa yazım yanlışı olarak altı kırmızı çizili olarak gösteriyor. Artık aynı şekilde internet tarayıcıları da yazım yanlışlarına karşı uyarı veriyor ve noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakılmazsa, -da, -de gibi bağlaçların bitişik yazıldığında kelimenin altı kırmızı çizgili olarak bizi uyarıyor.

Cumhur Tonba 26-12-2012 18:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Balaban (Mesaj 1075490)
Nokta ve diğer noktalı işaretler (?, !, ..., : Gibi) ile biten cümlelerden sonraki kelimeler mutlaka büyük harfle başlar.
Halil Balaban

Halil Bey, yukarıdaki cümleniz de bir hata olmasın?
Not: Noktalı virgülden ve virgülden sonra gelen sözcükler – özel isim değil iseler- küçük harfle başlar. Yok sa biz mi yanılıyoruz?
Saygılarımla.

Halil Bey, siz virgülü diğer noktalama işaretlerini ayırmak için kullanmışsınız. Hata bende. Biraz daha dikkatli olmalıyım anlaşılan.

malina 26-12-2012 20:09

İşaretlerin arasına virgül koymuş ama ondan söz etmiyor elbette :)
Noktalı virgül de göremedim.

Ben fakir 26-12-2012 20:50

Ben farklı bir anlatım denemek istiyorum.

İki kelimenin arasına boşluk bırakıyoruz; koyduğumuz noktalama işareti bir önceki kelimenin devamı gibi değerlendirilirse, neden boşluk verilmesin?

Cumhur Tonba 26-12-2012 22:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 1075802)
İşaretlerin arasına virgül koymuş ama ondan söz etmiyor elbette :)
Noktalı virgül de göremedim.

Evet, orada virgülü üç noktayı ve diğer işaretleri ayırmak için kullanmış. Hata bende. Teşekkürler malina

peyyide 26-12-2012 23:06

Ben de bunu otomatik yapanlardanım. Çok acelem olmadıktan sonra dikkat ediyorum. Bunun bir kural olduğunu bilmiyordum. Özellikle tezimi yazarken boşluk bırakarak yazmam gerektiğini anlamıştım :)

Halil Balaban 26-12-2012 23:49

Evet virgülü, noktalama işaretlerini ayırmak için kullandım. Noktadan sonra büyük harf kullanmamız gerektiğini söylüyoruz. Ancak büyük harf noktayla biten tüm işaretlerden sonra kullanılır. Bunu kimse bahsetmedi diye yazdım. Birden fazla işaretten meydana gelen komplike işaretlerde (:, !, ?, ... Gibi) alttaki veya sondaki işaret nokta olduğu için; işaret nokta gibi değerlendirilir. Onun için de takip eden cümle büyük harfle başlar. Virgül ve noktalı virgülden sonra ise küçük harf kullanılır. Burada zaten bir itilaf veya yanlış yapılan bir şey olmadığı için onlardan hiç bahsetmedim. Noktadan sonra küçük harf kullanılan bazı kısaltmalar vardır ki (v.s., v.b. Gibi) onlar istisna kabul edilir. Küçük harfle yazılır.
Sevgiyle kalın. İyi geceler.

Ali YILDIRIM 17-03-2013 13:38

Merhabalar,

Güzel bir konu olmuş verilen bilgilere bakarak forum ahalisinin kültürel seviyesi ve iletişim şekilleri hakkında epey bilgi edinmemi sağladı. Yeni üye olduğum için öncelikle forum ahalisinin iletişimi anlamaya çalışıyorum. Türkçe yazım kurallarına dikkat edilmesi beni ayrıca memnun etti. Hassasiyetinizden ötürü ayrı ayrı teşekkür etmek istedim.

Bir forumun kalitesi o forumdaki iletişim ve iletişim dilinin nasıl kullanıldığı ile anlaşılır. Bu nedenle hem noktalama işaretlerinin kullanımına hem de yazım kurallarına dikkat edilmesi gerekir.

Selamlar.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024