agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Kullanıcı Hizmetleri > SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU
(https)

Beğeni Düzeni591Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-12-2009, 00:07   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 28-07-2007
Galeri: 92
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cumhur Tonba Mesajı Göster
Çoğumuzun eksiklikleri var. Önemli olan hatalarımızı düzeltmek.
Tabii ki eksiklerimiz var. Ve evet, önemli olan hatalarımızı düzeltmek.

Şu üç çok basit hatayı yapmasak bile, oldukça yol almış olacağız bence;

1- Cümleye büyük harfle başlasak.
2- Nokta ve virgülden sonra, bir tık boşluk bıraksak.
3- Yazdıklarımızın daha rahat okunur olması için, en az iki satır boşluk bıraksak.

Ama yapmıyoruz.

Bazı üyelerimizin yazdıkları değerli bilgileri okumaya çalışıyorum ama inanın, sanki koşarken yazılmış gibi.

Arada ne virgül var, ne nokta. Nefes nefese yazılmış bir yazı.

Şöyle düşünsek; Bu yazdıklarımızı sadece biz değil, internette bilgi arayan herkes, yıllar sonra bile okuyacak.

Bir tür miras bırakıyoruz yani geleceğe.

Lütfen, hep birlikte, azıcık daha dikkat edelim.

Sevilay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2009, 00:12   #2
Ağaç Dostu

Cumhur Tonba's Avatar

Giriş Tarihi: 07-07-2008
Galeri: 80
Sayın Sevilay,
Çok yararlı hatırlatmalar yaptığınız için teşekkürler. Sizin de dediğiniz gibi, hiç olmazsa bunları yapabilsek. Biraz itina göstersek.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2009, 03:10   #3
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Çok doğru söylüyorsunuz arkadaşlar, imlâ kurallarına uymak en birinci vazifemiz olması gerekiyor.

Yalnız yeni üye olmuş bir iki mesajı olan üyelerimize her zaman yaptığımız gibi kırmadan inciltmeden yaptıkları hatalarıyla ilgili uyarılarımızı yapalım. Onları ürkütmeden, korkutmadan, kaçırmadan, kazanmaya bakalım.

Bizlerin de hala hatalar yaptığımızı, hele ben hiç unutmuyorum, halen de istemeden de olsa yapabiliyorum, ne yapayım yeteneğim bu kadar herkesten de çok özür diliyorum.

Düzenleyen Lilium : 16-12-2009 saat 11:37 Neden: Görebildiklerimi düzeltiyorum
Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2009, 06:11   #4
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Galeri: 103
Sevgili arkadaşlar, genelde bu uyarıları vazifem icabı ben yapıyorum. Arkadaşlara hoş geldiniz dediğim başlıkta, herkesi isim isim karşılamaya gayret ediyor, Forum Kullanma Kılavuzunu okumalarını hatırlatıyor ve mini mini notlarla imlâ kurallarını belirtiyordum.

Daha sonra dikkat ettim ki benim bu yazdıklarım sadece orada kalıyor, arkadaşların çoğu dönüp de buraya göz atmıyorlar, bu işten vaz geçtim.

Çok düzensiz yazanlara da özelden mesaj gönderip, hatırlatmalarımı olabildiğince nazik yapıyorum.
Pek çok arkadaştan olumlu cevap aldığım gibi "sana ne, nasıl istersem yazarım - adliyeye dilekçe mi veriyoruz" gibi cevaplar da aldığım oluyor.

Site hepimizin. Bizler burada gönüllü olarak olarak hem bilgi paylaşımında bulunuyor hem de tohum-fidelerimizi paylaşıyoruz.

Bütün bu yazışmalarımızı güzel dilimizli dikkatli kullanarak, daha anlaşılır şekilde yapmanın bizden sonraki arkadaşlarımıza ne kadar büyük faydası olabileceğini düşünebiliyor musunuz?

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2009, 09:12   #5
Ağaç Dostu

betito's Avatar

Giriş Tarihi: 19-09-2005
Galeri: 29
Mesela son cevaplarda bile hatalar bulabilirim
Benzer, farklı anlama gelen iki kelime; sayın Sevilay ve Lilium'un cevaplarında var
Umarım kırılmadınız.

betito Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2009, 11:47   #6
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 28-07-2007
Galeri: 92
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mavi_ladin Mesajı Göster
Mesela son cevaplarda bile hatalar bulabilirim
Benzer, farklı anlama gelen iki kelime; sayın Sevilay ve Lilium'un cevaplarında var
Umarım kırılmadınız.
Ben kırılmam, hattâ yazarsanız öğrenirim ve bir daha yapmam.

Sevilay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2009, 09:01   #7
Ağaç Dostu

betito's Avatar

Aslında kullandığınız ortak bir kelime var, o kelimenin yazım yanlışından bahsettim. Ama doğrusunu siz yazdınız.

Aslında "Hata Avcısı" rolünde değilim sadece gözüme çarpanlar...

Bu arada şapkalı a harfini nasıl yapıyorsunuz? Daha önce göstermişlerdi, klavyeden yapıldığını, ama unuttum.

Eski 17-12-2009, 10:02   #8
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2004
Galeri: 88
Ascii Kodları

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2009, 14:16   #9
Ağaç Dostu

betito's Avatar

Sayın malina ve Cumhur Tonba, teşekkürler

Eski 26-12-2009, 15:53   #10
Ağaç Dostu

Cumhur Tonba's Avatar

ÜÇ NOKTA (...)

1. Tamamlanmamış cümlelerin sonuna konur: Bir Ulus ağlıyordu. Sarsıla sarsıla, hıçkıra hıçkıra...

2. Bir cümlede örnekler sıralandıktan sonra '' ve benzerleri'' ya da ''gibi'' anlamı vermek için için de üç nokta kullanılır: Sitemiz agaçlar.net'de gördüğüm gülleri, begonyaları, karanfilleri... unutamıyorum.

3. Karşılıklı konuşmalarda, konuşanın karşısındakinin susuşunu göstermek için üç nokta konur:
- Agacı bu şekilde sen mi budadın?
- ...
4. Söz sırasında söylenmeyen ya da söylenmek istenmeyen sözcüklerin yerine konur. Eksik sözcüğü okuyucu tamamlar: Herkes seni ... sanıyordu.

5. Alıntı cümleden önce başka bir cümlenin var olduğunu göstermek için o cümlenin başına konur: ... Nihayet başladık.

6. Ünlem ve seslenmelerde anlatımı pekiştirmek için konur: Hey... Hey. buraya bak.

... Ben de bilgilerimi, unuttuklarımı... pekiştirmiş oldum.

Eski 29-12-2009, 22:36   #11
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 20-12-2009
Birşey demek istiyorum türkçenin doğru kullanılmamasıyla ilgili olarak, bazı ardaşlarımız mesajlarında Örnek: ''Resimleri en kısa zamanda yüklemeye çalışıcam.'' buradaki resim doğru olarak kullanılmamakta çünkü resim demek bir kağıda bir düzleme birşeyler çizerek yapılan bir şey.Buradaki resim yerine fotoğraf kullanılması uygun olanıdır diye düşünüyorum.Sizin de bir fikrinizi alayım.

M Fatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2009, 02:25   #12
Ağaç Dostu

Cumhur Tonba's Avatar

Sayın mfg34,
Haklısınız. Bu konuda çok sayıda hatırlatma yapıldı.

Eski 02-01-2010, 11:37   #13
Ağaç Dostu

betito's Avatar

Acaba sitede İngilizce olarak görülen kelimeleri Türkçeye çevirseniz nasıl olur?
Misal; "Similes Açık" Değiştirilebilir olanları Türkçe yazılsa...

Böyle bir öneri veya uygulama var mıydı bilmiyorum.

Eski 02-01-2010, 11:46   #14
agaclar.net

malina's Avatar

Çevrilmemiş sadece onu mu buldunuz?
Madem konuyla ilgilisiniz, eksik kalmış çeviriler konusunda bir araştırma yapıp bildirseniz nasıl olur?
Hepsini bir defada hallederiz.

Eski 02-01-2010, 11:50   #15
Ağaç Dostu

malina-x's Avatar

Giriş Tarihi: 04-07-2004
Galeri: 23
Aslında yazılımdaki çoğu şeyi görünce değiştiriyoruz ve meslek yüzünden çoğu şey dikkatimizi (en azından benim) çekmiyor.

Smilies için "gülen suratlar" mı demek lazım? Komik bir çeviri oluyor, yerine ne kullanılabilir?

malina-x Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2010, 11:54   #16
Ağaç Dostu

betito's Avatar

Yazdıklarınızdan bana kızmış gibi görünüyorsunuz ama, bir soru sordum bilgi almak istedim. İsterseniz bir daha soru sormam merak etmeyin.

Eski 02-01-2010, 12:36   #17
agaclar.net

malina's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mavi_ladin Mesajı Göster
Yazdıklarınızdan bana kızmış gibi görünüyorsunuz ama, bir soru sordum bilgi almak istedim. İsterseniz bir daha soru sormam merak etmeyin.
Çevrilmemiş sadece onu mu buldunuz?
Madem konuyla ilgilisiniz, eksik kalmış çeviriler konusunda bir araştırma yapıp bildirseniz nasıl olur?
Hepsini bir defada hallederiz.

Verdiğim cevabı bir de siz yazar mısınız?
Yani sizin sorduğunuzu ben sormuş olayım, siz de bana cevap verme durumundaki kişi olun...

Cevabınızda aşağıdaki ön bilgileri kullanmalısınız:
  1. Çevrilmemiş bölümler olduğunu kabul edin.
  2. Herkesin forumun bu ayrıntılarına dikkat etmediğini biliyor olun.
  3. Hazır dikkatli bir üye bulmuşken yardım isteyin.
  4. Zamanınızın tek tek düzetme yerine toplu düzeltmeye daha uygun olduğunu belirtmeniz gereksin.

Eski 02-01-2010, 12:08   #18
Ağaç Dostu

malina-x's Avatar

Giriş Tarihi: 04-07-2004
Galeri: 23
kızsaydı "gibi görünmezdi", direkt kızardı...

malina-x Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2010, 12:08   #19
Ağaçsever

mer.cann's Avatar

Giriş Tarihi: 05-01-2010
Ben gerçekten bu konuya çok dikkat ederim.Dikkat edenleri de tebrik ediyorum.Birçok insanın yazım yanlışını düzeltmek istediğimde genelde sert bir tepki ile karşılaşıyorum.Türkçe harika bir dilbilgisine sahip.Lütfen koruyalım bu dili.Saygılar...

mer.cann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2010, 12:17   #20
agaclar.net

malina's Avatar

Böyle düşünmenize sevindik
Noktadan sonra boşluk bırakmaya dikkat eder misiniz?

Eski 26-01-2010, 18:42   #21
Ağaç Dostu

Sûz-i Dilârâ's Avatar

Giriş Tarihi: 11-10-2007
Galeri: 3
"Başlıbaşına" ayrı mı yazılır, birleşik mi? Bilen var mı?

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2010, 18:54   #22
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Giriş Tarihi: 25-04-2008
Galeri: 15
Doğru yazılışı "başlı başına" dır.

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2010, 07:37   #23
Ağaç Dostu

sabah's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 11
Dil Derneği ve Türk Dil Kurumu sayfalarında arama yapabileceğiniz yazım kılavuzları ve sözlükleri bulunmakta.

sabah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2010, 16:16   #24
Ağaçsever

mbdeniz's Avatar

Giriş Tarihi: 28-02-2010
Bu tutumunuzu destekliyorum. Her ne kadar yıllardır Türkçe karakterleri internette kullanamayışımdan dolayı bu karakterler olmaksızın yazmaya alışmış olsam da, buraya yazdıkça daha da düzelteceğimi umuyor, sizleri kutluyorum.

mbdeniz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2010, 23:22   #25
Yeni Üye

sami sarı's Avatar

Giriş Tarihi: 09-03-2010
imla kuralları

herkese selam. aranıza yeni katıldım. ve hemen acele acele mantarla alakalı bir konuda soru sordum. fakat sorup soracağıma pişman oldum. GECE beyden sağlam bir azar işittim. imla kurallarına uymuyormuşum diye. bilerek imla kurallarına uymamazlık yapmadımki. kötü bir şey de yazdığımı sanmıyorum. şu an kendimi aşağılanmış gibi hissediyorum. ben ortaokulu yoksulluktan dolayı terk ettim. ancak bu kadar yazıp çizebiliyorum. size yanlış gelen bir kelime **** cümle benim alışkanlığımdan dolayı bana doğru gelir. yaşım 48 bu saatten sonra da pek birşey değişmez. bildiğiniz gibi ağaç yaşken eğilir. şimdi düzeltmeye kalkarsanız kırılır. fakat bundan sonraki yazılarımda daha dikkatli olmaya çalışırım. niyetim cevaba cevap vermek değil . yanlış anlaşıldıysam özür dilerim. inşallah iyi yazışır ve iyi anlaşırız

sami sarı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2010, 01:22   #26
Ağaç Dostu

gece's Avatar

Giriş Tarihi: 22-02-2007
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sami sarı Mesajı Göster
herkese selam. aranıza yeni katıldım. ve hemen acele acele mantarla alakalı bir konuda soru sordum. fakat sorup soracağıma pişman oldum. GECE beyden sağlam bir azar işittim. imla kurallarına uymuyormuşum diye. bilerek imla kurallarına uymamazlık yapmadımki. kötü bir şey de yazdığımı sanmıyorum. şu an kendimi aşağılanmış gibi hissediyorum. ben ortaokulu yoksulluktan dolayı terk ettim. ancak bu kadar yazıp çizebiliyorum. size yanlış gelen bir kelime **** cümle benim alışkanlığımdan dolayı bana doğru gelir. yaşım 48 bu saatten sonra da pek birşey değişmez. bildiğiniz gibi ağaç yaşken eğilir. şimdi düzeltmeye kalkarsanız kırılır. fakat bundan sonraki yazılarımda daha dikkatli olmaya çalışırım. niyetim cevaba cevap vermek değil . yanlış anlaşıldıysam özür dilerim. inşallah iyi yazışır ve iyi anlaşırız
Hatırlatma ve tıklayıp ulaşabileceğiniz bağlantılar verilen bir yazıyı "sadece azar" olarak görmeyi tercih etmişsiniz.

Tarafınızdan herkesin okuması için, en basit Türkçe imla kurallarına bile uymayan yazınız, alıntı yapılırken farkı siz de göresiniz diye ve sizin dışınızda da forumu okuyan bir çok kişiye, kuralları hiçe sayan yazı okutmamak adına, zaman da harcanarak düzeltilmişti.

Forumlara yazılan yazıları, bir kişi değil, on kişi değil, yüzlerce kişi okuyor ve yıllar sonra bile internette arama yapıldığında bir çok kişi forumumuzla ilk kez bu yazı/yazıları okuyarak tanışabiliyor. Yani her yazı, aslında bir yerde forumu temsil edebiliyor. Ve her yazı insanlarca okunacağı için asgarî bir özeni de hak ediyor.

Bu forumda iletişim dili Türkçe'dir. Türkçe imla kuralları da zorunlu eğitim olan ilkokullarda öğretilir. Ek bir öğrenime ihtiyaç yoktur. Olduğunu iddia etmek beş (5) yıllık, binlerce günlük öğrenime ve öğretmenlere hakarettir.

Ancak insanlar unutabilir, yanılabilir, hata yapabilir hatta daha ilk baştan öğrenmemiş, anlamamış olabilirler, hepsi mümkündür, hepimiz de bunları yaparız. Bize doğrusu hatırlatıldığında ise aşağılandığımızı hissetmez belki biraz utanır ama hatamızı da telafi ederiz.

Çözüm bellidir; kısa bir süre vakit ayırıp, yanlışları doğrusu ile düzeltmek, en azından doğrusunu savunmak, dilimizi özellikle ve ısrarla bozmak taraftarı olmaktan kaçınmak.

Ancak alınganlıktan ve gerekçe bile olmayan mazeretten ibaret yazı yazmayı tercih ediyor görünüyorsunuz. Umarım yol yakınken yanlışı savunmak ya da mazeretten öte bir davranışı tercih edebilirsiniz.

Hiç kimse tanımadığı kişileri azarlamak için oturup da yazı yazmaz. Yazımın amacının sadece hatırlatma olduğu bu kadar açıkken "aşağılandığınızı, hissediyor", azarlandığınızı zannediyorsanız, lütfen, mantar gibi öğrenme ve algılama ve değerlendirmede kesinlik gerektiren, aksi halde insan hayatlarının kaybına yol açabilecek bir konuda yazışıp davranarak gereksiz riske girmeyin.

Kimse size "bilerek yanlış yapıyorsunuz, kötü bir şey yazdınız" da dememişti. Konu bu değil, eğitiminiz de değil. Üç beş temel kurala uymamayı benimseyip yanlışı doğrusu ile değiştirmemek ve bunu kişiselleştirmeniz ise gerçekten sizin için sorun.

Yoksa, bu forumun Türkçe konusundaki tavrı bellidir. Birileri yanlışta ısrar ediyor, doğrusunu istemiyor ya da Türkçe'yi katletmeyi marifet sanıyor diye değişecek de değildir.

Biz, dilimizi dejenere edip, bozanlardan yana olmayacağız, çocuk ve gençlerimize kötü örnek de olmayacağız.

Kusura bakmayın ama bu ülkede milyonlarca insanın uyduğu bir kaç temel kuralı bile yok sayıp yanlışlarını düzeltmek konusunda gayret sarfetmeyen kişileri, ben öyle çok da hassas kişiler olarak göremiyorum. Öyle olsa, insanların okuyacağı yazılara, birazcık olsun özen gösterilirdi, saygı bunu gerektirir.

Cevap verilmesi gerektiği için cevap olarak yazıyorum, "inşallah iyi yazışır ve anlaşırız" sözlerinize katılıyor ve amacımın asla "azar" amaçlı olmayıp, son cümlenizdeki "iyi"ye vurgudan ibaret olduğunu, bir kez daha yineliyorum.

gece
iyi yazışmanın zorunluluğuna inanan forum kişisi

Düzenleyen gece : 16-03-2010 saat 12:30 Neden: -ıp, -ip, eklerinden sonraki virgüller kaldırıldı (teşekkürler Sûz-i Dilârâ)
gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2010, 00:16   #27
Ağaç Dostu

Yücel Özlem's Avatar

Giriş Tarihi: 19-04-2006
Galeri: 137
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sami sarı; 09-03-2010, 02:47 Mesajı Göster
Selam. Ben aranıza yeni katıldım. Size ilginç gelebilecek bir olay anlatmak istiyorum. Bahçe işlerinde pek iyi olmadığım için verim alamıyordum. Bahçeyi bir sene nadasa bıraktım ve Kasım ayında inek gübresi aldım. Gübre o sene aynı yerde kaldı. Yazın gübre çöktüğünde yaydım. Fakat olduğu yere sadece. Ocak ayında bahçede gezerken gübrenin içinde yüksek otların arasında kuzu mantarı çıkmıştı. hiç şüphe duymadan alıp pişirdim. Ve çocukluğumda yediğim o şahane lezzetli kır mantarlarının tadını buldum.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sami sarı; 09-03-2010, 15:30 Mesajı Göster
selam dostlar. bir sorum olacak. yukarıdaki yazımda bahsettiğim gibi bahçeye attığım gübrenin içine mantar tohumları nerden karışmış olabilir. gübreyi inekleri olan bir arkadaşımdan aldım.arkadaş ineklerini kapalı ahırda bakıyor. küçükte bir ağılı var. yani ot ve yem verip bakıyor.gübrelerinide hemen ahır yanındaki bahçeye döküyor. mantar sporu ve tohum karışması imkansız. nasıl oluyorda bu şekilde mantarın yetişecek ortamı hazırlanmış oluyor. bu olay benim için çok ilginç. çünkü bu mantar işinden hiç anlamam. eğer bu konuyu aydınlatabilirseniz benim için mantar yetiştirme kolaylaşır. yani tohum aramadan mantar yetiştirebiliriz. potansiyel var ama kullanamıyorum. bahçe gübre ortam müsait. inşallah sayenizde aydınlanırım.NOT... bu siteyi bulduğum için çok seviniyorum.sağlıcakla kalın.
Sayın Sami Sarı, Şikayetinizi ve Sayın gecenin verdiği cevabı görünce, yazılarınızı da okumak ihtiyacı duydum.

Yukarda alıntıladığım, iki yazı da size ait olmalı. İkisi arasında o kadar belirgin fark var ki, siz de görebilirsiniz. İlkinde, belki de ilk olduğu için, özen göstermişsiniz. Aynı gün yazdığınız ikinci yazıda (bir tek büyük harf yok), hemen boşvermişsiniz.

Burada yazdığınız yazıda, hem kendinize, hem de Sevgili Gece'ye, haksızlık ediyorsunuz. Aslında siz, Gece'ye teşekkür etmlisiniz.

Sevgili Gece, ben de "iyi yazışmanın zorunluluğuna inanan" bir başka "forum kişisi" olarak size teşekkür ediyorum. Saygılarımla.

Düzenleyen Yücel Özlem : 15-03-2010 saat 12:39 Neden: Yazım yanlışı.
Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2010, 20:16   #28
Yeni Üye

sami sarı's Avatar

Giriş Tarihi: 09-03-2010
Sayın; Yücel Özlem benim diğer konulara yazdığım yorumları alıntı yaparak burada paylaşmışşınız fakat dikkat etmediğiniz bir nokta var benim yazdığım ilk yorumla son yorum arasında bir fark yoktur asıl fark şudur ki ilk yazılan yorum hataların gösterilmesi amacı taşıdığı için forum moderatörü tarafından değiştirilmiştir. Bu bilgilerin doğruluğunu değişimi yapan kişilerden öğrenebilirsiniz.Saygılarımla...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yücel Özlem Mesajı Göster
Sayın Sami Sarı, Şikayetinizi ve Sayın gecenin verdiği cevabı görünce yazılarınız da okumak ihtiyacı duydum.
Sayın Yücel ÖZLEM. Yazılarınızda değil yazılarınızıda yazmanız gerekirdi. Demekki sizde yanlış yazabiliyorsunuz. Amaç yanlış bulmaksa çok buluruz. Ben moderatörle aramızdaki sorunu yazışarak çözdüğümü sanıyorum. Bundan sonra bu tür polemiklere kesinlikle girmeyeceğim. Yanlışım olursa düzeltmeye çalışacağımı söylemiştim. Bu tatsız yazışma artık son bulsun. saygılar ve sevgiler. İYİ YAZIŞMAYI DOSTLUK VE PAYLAŞIMI AMAÇ EDİNEN BİRİ.

sami sarı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2010, 07:05   #29
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Galeri: 103
Dün bir, bugün iki.
Benim de şaşırdığım, yeni üyelerimizin Türkçemizin doğru kullanımı konusunda yapılan uyarılara neden bu kadar tepki verdikleri.

Bizler de siteye yeni üye olduğumuzda böyle uyarılar aldık, ama bu uyarıların bizim için iyi olduklarını düşünerek teşekkür edip hemen hatalarımızı telâfi etme yollarını aradık. Zaman zaman halâ da hatalar yapıyoruzdur mutlaka ama davranışımız hiç de sizlerin davranışı gibi olmuyor.

Öğrendiklerimiz ilkokul'da bize öğretilenler. Bu kadar mı zor geliyor noktadan sonra bir boşluk bırakıp cümleye büyük harfle başlamak veya virgülden sonra bir boşluk vermek?

Neden " tamam arkadaşlar, dikkat ederim" diyeceğinize " resmî dairelere dilekçe mi veriyoruz" mantığı ile yaklaşıyorsunuz?

Maksadımız; yazdıklarımızın daha rahat okunabilmesi ve anlaşılabilir olmasını sağlamak. Bizden sonraki üyelerin de bunlara dikkat etmelerini sağlamak, chat dilinin güzel dilimizi ne kadar bozduğunu gözler önüne sermek.

Ayrıca sitemize üye olurken bu kurallara uyacağınızı da belirttiniz sanıyorum.
Evet kurallarımız bu, sizler de bizler de bu kurallara uymak zorundayız.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2010, 08:15   #30
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Giriş Tarihi: 25-04-2008
Galeri: 15
Sayın sami sarı,

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sami sarı Mesajı Göster
Sayın Yücel ÖZLEM. Amaç yanlış bulmaksa çok buluruz.
Gerçekten de aradıktan sonra yanlış bulmaktan daha kolay bir şey yok.

Alıntı:
Yazılarınızda değil yazılarınızıda (yazılarınızı da) yazmanız gerekirdi. Demekki (demek ki ) sizde (siz de) yanlış yazabiliyorsunuz.
demişsiniz ama sizin de dediğiniz ve düzeltirken dahi hatalı yazdığınız gibi, herkes yazarken yanlışlık yapabilir. Zaten kimsede de "neden bunu yanlış yazdın" takıntısı yok fark ettiyseniz.

Genel tavır site mesajlarının belli bir formatta yazılması gerektiği ve üyelerin de mümkün olduğunca bu formata uymasının istendiği yönündedir. Bunun tek nedeni de ne burasının resmi bir daire oluşu, ne de buradaki insanların diğerlerine bu yöntemle işkence etmek arzusudur.

Tek amaç, böylesine büyük bir bilgi kaynağının herkes tarafından kolayca anlaşılabilir bir formda olmasıdır. Türkçemizin giderek yozlaştığına ve büyük bir hızla bir chat diline dönüştüğüne bakarsak, bu site on yıl sonra bu sayfaları okuyanların, Türkçe'nin nasıl bir dil olduğunu bir nebze de olsa anlamaları açısından da yararlı bir kaynak olacaktır.

Sizin de belirttiğiniz gibi polemik yaratmak gibi bir maksadım yoktur. Yalnızca aklımdan geçenleri belirtmek için yazılmış bir mesajdır.

Sevgi ve saygılarımla

Düzenleyen malbman : 14-03-2010 saat 08:17 Neden: Ekleme
malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025