agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sıcak Kompost (https://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/)
-   -   Kompost silindirinde kompost yapımı (https://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/28538.htm)

birnefestoprak 25-09-2012 07:15

Kompost silindirinde kompost yapımı

3 Eklenti(ler)
Kompost silindirinde (compost tumbler) yapilan komposttan cok memnun oldugumu soylemeliyim. Butun sebze ve kahve artiklarini ve karbon katmasi icin de agaclarin dokulen yapraklarini silindirin icine dolduruyor ve belli araliklarla tekerlegi dondurup kompost malzemesinin alt ust olmasini sagliyorum. Bahcenin cok goze batan bir noktasinda durmasini istemedigim icin cok gunes alan bir yerde tutmuyorum; ancak bu tip bir malzemeyi kullanacak olanlara direk gunesin altina koymalarini tavsiye ederim. Benim durumumda kompost yine de aldigi gunesle ve siyah renginden dolayi absorbe ettigi isiyla tam aktif hale geliyor. Ozellikle ekledigim yapraklarla birlikte solucan yumurtalari da icine karisiyor ve solucanlar da kompost yapimina katiliyor. Icerdeki isinin solucanlari o kadar da rahatsiz etmedigini ve cok buyuyup cogaldiklarini farkettim. Arada bir kompostun icine kompost hizlandirici mikroorganizmalardan ve yine kompost hizlandirici alfalfa besininden katiyorum.

Bu mesaja 3 fotograf ilistirdim. Sag taraftaki siyah kompost silindirinin icinde olgunlasan kompostu hasat edip sol taraftaki mavi plastik kaba aliyorum. Bu mavi kabin icinde kompost olgunlasma surecini tamamliyor. Mavi kaptaki kompostu bahcede kullanirken, silindirin icinde yeni kompost yapimini surduruyorum. Son halini alan kompostun kokusu muhtesem, ayni toprak gibi kokuyor. Bu hale gelmesi 9-10 ay gibi bir sure aldi.

hevesli meraklı 25-09-2012 08:15

hevesli meraklı "kız" tarafı yazıyor; kıskandım imrendim bizimki niye böle olmuyor ya. maşallah.

YeniBON 25-09-2012 21:45

Kompost malz.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1023026)
Kompost silindirinde (compost tumbler) yapilan komposttan cok memnun oldugumu soylemeliyim. Butun sebze ve kahve artiklarini ve karbon katmasi icin de agaclarin dokulen yapraklarini silindirin icine dolduruyor ve belli araliklarla tekerlegi dondurup kompost malzemesinin alt ust olmasini sagliyorum. Bahcenin cok goze batan bir noktasinda durmasini istemedigim icin cok gunes alan bir yerde tutmuyorum; ancak bu tip bir malzemeyi kullanacak olanlara direk gunesin altina koymalarini tavsiye ederim. Benim durumumda kompost yine de aldigi gunesle ve siyah renginden dolayi absorbe ettigi isiyla tam aktif hale geliyor. Ozellikle ekledigim yapraklarla birlikte solucan yumurtalari da icine karisiyor ve solucanlar da kompost yapimina katiliyor. Icerdeki isinin solucanlari o kadar da rahatsiz etmedigini ve cok buyuyup cogaldiklarini farkettim. Arada bir kompostun icine kompost hizlandirici mikroorganizmalardan ve yine kompost hizlandirici alfalfa besininden katiyorum.

Bu mesaja 3 fotograf ilistirdim. Sag taraftaki siyah kompost silindirinin icinde olgunlasan kompostu hasat edip sol taraftaki mavi plastik kaba aliyorum. Bu mavi kabin icinde kompost olgunlasma surecini tamamliyor. Mavi kaptaki kompostu bahcede kullanirken, silindirin icinde yeni kompost yapimini surduruyorum. Son halini alan kompostun kokusu muhtesem, ayni toprak gibi kokuyor. Bu hale gelmesi 9-10 ay gibi bir sure aldi.

Yazıyorsunuz, fotoğraflarını paylaşıyorsunuz da bu malzemelerin tam ismi nedir? Türkiye'de nereden aldınız? Biz nereden alabiliriz? Ve gübreyi kullandığınız arazi-bahçenizin alanı ne kadar?

Biraz daha geniş bilgi verirseniz seviniriz. Kolay gelsin.

birnefestoprak 25-09-2012 22:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniBON (Mesaj 1023452)
Yazıyorsunuz, fotoğraflarını paylaşıyorsunuz da bu malzemelerin tam ismi nedir? Türkiye'de nereden aldınız? Biz nereden alabiliriz? Ve gübreyi kullandığınız arazi-bahçenizin alanı ne kadar?

Gubreyi direk olarak topraga uygulamiyorum, kompost cayi yapiminda kullaniyorum. Zaten kompostun puskurtme yoluyla sivi sekilde uygulanmasi benim bahcemde cok iyi sonuclar veriyor. Turkiye'de var mi bilemiyorum, ben yurtdisinda yasadigim icin rahatlikla bulunabilecek bir malzeme. Tam adi compost tumbler, Turkce'ye "kompost yapici" olarak cevrilebilir sanirim. Benim kullandigim hali tek seferde yarim metrekup kadar malzeme alabiliyor ancak bozunan artiklar komposta donustukce coktugu icin bu hacim bana fazla fazla yetiyor. Esas olan kompost yapiminda kulanacaginiz kabin malzemesinin koyu renkte isiyi emebilen, ve belli araliklarla icindeki artiklari alt ust etmenize musait bir malzeme olmasi ve uzerinde oksijenli bozunmaya olanak saglayacak sekilde hava deliklerinin olmasi. Eger ben kendim de yapabilirim diyorsaniz konuyla ilgili orneklerden birisi soyle: How To Build a Homemade Compost Tumbler - YouTube.

martyfriedman 27-09-2012 16:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniBON (Mesaj 1023452)

Google'da "Bahçe tipi kompostlaştırma bidonu" yazınca bişeyler çıkıyor.

chttmr 01-10-2012 09:09

herkese selamlar arkadaşlar ben amasya yeşilvadiçiftliğinde bir biyoloğum, şu anda üzerinde çalıştığımız konu kompost ve solucan kompostu, geçenlerde solucan kompostu forumunda yazdım, biz amasya' da "şimdilik" küçük ama sistemli bir solucan yığını yaptık. Ayrıca projlerimizden birisi de; yukarıda fotoğrafta gördüğünüz gibi kompost çevirici makineler üretmek. Şimdi burdan sizin fikirlerinizi öğrenmek istiyorum, eğer bu tür makineler yapsak Türkiye' de ne kadar başarılı olabiliriz ?

memet 01-10-2012 09:15

Hepyeşil kompost bu biçimde üretiliyor.

chttmr 01-10-2012 10:36

1 Eklenti(ler)
sanırım bir foto atmayı becerdim

Çamtepe 01-10-2012 21:10

Merhabalar

Ben alfalfa'yı merak ettim. Bizim bildiğimiz yonca mıdır? Medicago sativa yani..

Yoksa yonca'dan yapılmış özel bir ürün mü?

Mine Pakkaner 01-10-2012 23:36

1 Eklenti(ler)
Alfalfa, Medicago sativa ' nın ta kendisidir.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 1025556)
Hepyeşil kompost bu biçimde üretiliyor.

Üretim yaptığımız bioreaktör silindir şeklinde. Fotoğraf kendi işletmemizden.

Eklenti 335853

islam_joker 03-10-2012 19:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 1025927)
Alfalfa, Medicago sativa ' nın ta kendisidir.

Üretim yaptığımız bioreaktör silindir şeklinde. Fotoğraf kendi işletmemizden.

Eklenti 335853

bu tam olarak ne işe yarıyor acaba makineye yabancı kaldım

chttmr 06-10-2012 08:49

mine hanım fotoğrafını paylaştığınız biyoreaktörde mikroorganizmaca zengin sıvı gübre mi üretiyorsunuz ?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025