![]() |
Çayı tohumdan itibaren denemek de oldukça cazip bir fikir. O zaman tam sezonu geldiğinde dediğiniz gibi bir uygulama yapayım. Belirli periyodlarda resimleyip hep beraber değerlendirme yaparız.
Sizin de bahçenizdeki kompost uygulamalarınızı merakla bekliyorum. Sanırım o miktardaki kompostu malç olarak da kullanacaksınız değil mi? |
Sn.Lonicera, yaptığım kompostları her şeyde kullanıyorum. Tohum ekerken, fide, fidan dikerken, saksıda, bahçede fidan çukurunda, sebzelerde vs.
Malç yapmakta da kullanmıştım geçen yaz. Aslında malç için olmuş kompost yerine öğütülmüş dal parçaları daha iyi oluyor. |
Arkadaşlar hepinize iyi akşamlar,hepiniz yazılarınızda kompost konusunun gelişmesi yönünde güzel yazılarla açıklamalar getirmişsiniz, kendim adıma hepinize ayrı ayrı teşekkürü borç bilirim.
Hele "lonicera" arkadaşımızın solucanlar konuşundaki yaklaşımı beni çok duygulandırdı. Kendiside dahil bazı arkadaşlara kompost konusunda klasik yöntemin dışında yeniliği olmayan çocukça uğraşılar olarak, sert tenkitlerim olmuştu bu yazılan "açıklamalar "tenkitlerimi boşa çıkardığından hepsinden ayrı ayrı özür dilemek istiyorum. Berduray'ın kompost karıştırma sprali,meyvelitepe'nin kompost karıştırma aparatı yerine göre havalandıma işlerinde iyi sonuçlar sağlayacağından eminim. Hepimizin bilgi paylaşımıyla gayrete gelerek konunun pratikte uygulanabilirliğini artırarak organik atıkların toprağa yarayışlı hale getirilmesi çevrecilik adına daha temiz ortamlara da yaşamın kaynağı olacaktır.Çalışmalarda hepinize başarılar dilerim |
Teşekkürler Sn epsody, kompost konusundaki bilgi ve tecrübelerinizle, bizlerin de yapmış olduğu uygulamalara yapıcı eleştirilerinizi, tavsiyelerinizi, hatta kendi imkan ve ölçülerinizle bizzat pratikte katılımınızı ben kendi adıma beklediğimi ifade etmek isterim.
Solucan ve diğer toprak canlılarını da kompostlaşmaya dahil ederek oluşturduğunuz veya oluşturacağınız vermikest'i de, bizzat benim yapmaya çalıştığım kompost çayı yahut direk toprağa karıştırılmasıyla, bitkilerinizde ortaya çıkacak olumlu- olumsuz tüm sonuçları bizlerle paylaşırsanız aklımızdaki pek çok soru işaretini de kaldırmış oluruz.Şimdiden kolay gelsin. |
Merhaba
İlgiyle izliyorum. Şu link işinize yarayabilir diye düşündüm. http://www.compostore.com/compare.html |
Tambur tipi compost hazırlama cihazının diğer metodlarla karşılaştırılması
- Süre 2 haftaya kısalıyor - Cihaza yükleme, boşaltma kolay. Kompost kalitesi yüksek. Havalandırma ve drenaj iyi olduğu için koku sorunu yok. Havalandırma krank milini çevirerek kolayca yapılabiliyor. Cihaz tamamen kapalı olduğu için kemirgen, yılan vb girişi engellenmiş. Dağınıklık ve kötü görüntü bırakmıyor Yalnız, cihaz ebatlarına göre havalandırma yetersiz gibi göründü. Isınan hava dışarı hareket edebilir- hava sıcak ortamdan soğuk ortama hareket eder- fakat aynı kolaylıkla alttan sistem içine alınabileceğini düşünmüyorum. Bu cihaz kolaylıkla yaptırılabilir gibi geliyor. Ben bir ustaya tarif ederek yaptıracak olsaydım, bir bisiklet pompası ile cihazın içine hava basmayı düşünürdüm. |
Sn seleste, net'te o kadar çok site var ki kompost kabı satan. Her birinin farklı farklı özellikleri mevcut. Fakat bana mı öyle geliyor bilemiyorum ama çok pahalı buluyorum hepsini. Dediğiniz gibi bunlardan birini iyi bir ustaya rahatlıkla yaptırabileceğimizi düşünüyorum. Tabi orjinalinin tüm özeliklerini öğrenip, modifiye bile ederek daha da geliştirebilirmişiz gibi geliyor bana;)
Farklı bir site ve ürünlerine bir örnek de benden; http://www.recyclenow.com/home_compo...bin/index.html |
Ben de netteki resimlere bakıp duruyorum, çok iyi ingilizce anlamıyorum ama çamaşır makinasının tamburunu filan söküp süper dönen bir makina icadı gibi fikirlerim var.
Bir yerden de anladığım kadarıyla kabın 3/2si kuru malzeme, 3/1'i yaş malzeme olmalı diyor. |
Sn berduray, umarım fikirlerinizi hayata geçirirsiniz de, yeni bir icatla bizleri el kapılarına mahkumiyetten kurtarırsınız;);).
Kompost yapım aşamasında, daha ilk mesajlarımda da bahsetmiştim. Bir süre sonra yeterli hava sürkilasyonu olmadığı için yanma durma noktasına gelmişti.. Sn MeyveliTepe'nin yerinde ve zamanında müdahalesi ile çürüme noktasından son anda kurtarmıştım malzemeleri. Her ne kadar C/N oranı eşit olarak konması ifade edilse de, ben şahsen yeşil malzemenin kahverengi malzemeye göre daha fazla miktarda konması taraftarıyım. İkinci tur kompost yapma işlemine 2 kısım yeşil, bir kısım kahverengi olarak başlamayı düşünüyorum. Tabi üstadlar bu konu hakkında ne diyecekler bilmiyorum. |
Sn lonicera
Anladığıma göre 3 metod yaygın. Biri bu tambur tipi, krank mili ile çevrilerek yapılan metod Diğeri, sizin linkteki gibi sabit bir konteynıra doldurularak- bu yöntemde konteynır neyden imal edilmiş olursa olsun, tasarımı ne olursa olsun kompostun hazır olma süresi uzuyor. Havalandırma yukarda zıpkın benzeri gösterilen aparatlarla karıştılırak havalandırılması gerekiyor. Bu ise yorucu ve homojen bir havalanma sağlamıyor. Fakat daha ekonomik. Sonuncusu ise kuyu metodu. Bu metodda ise kirlilik artııyor, süre daha da uzuyor, kemirgen ve yılan riski artıyor, havalandırma gene sorun ve kompost kalitesi düşüyor.Bu en ekonomik olanı 3 metodun genel bir karşılaştırılması olması için verdim bu linki |
Bence eşit olması daha iyi. Kompost işlemi sonunda kalan malzemeyi büyük ölçüde kahverengi malzeme oluşturuyor. Bir bakıma yeşil malzeme fermentasyon sonucunda kahverengi malzemenin dönüşmesini sağlayan bir rol oynuyor. Sonunda hacminin çoğunu oluşturan suyu tamamen kaybediyor, kalan çok az kuru malzeme ve nitrojen de komposta kalıyor. Yani ne kadar kahverengi malzeme o kadar kompost diyebiliriz.
Yeşil malzemenin çok olmasının bir riski de havalanma zorlaşacağından çürüme olasılığı artar. Öye yandan tersi bir miktar, yani yarıdan az yeşil malzeme de fermentasyonu gerçekleştirmeye yetmeyecektir. |
Minimum maliyet maksimum verimlilik bir optimizasyon tavsiyesi isterseniz bir ustaya dönen tambur metoduna uyacak bir cihaz yaptırın derim. Krank miline spiral şeklinde uygun şekilde serum lastiği sardırın, lastiği birkaç yerinden delin, bisiklet pompası ile hava basın. Ya da lastiği şekilde tambur çeperlerine sabitleyeceğiniz kancalar yardımıyla 8-10 kere mile parelel geçirtin.Bir tarafını sabitler ve lastiği delersiniz. Meyvelitepe ölçüyü büyüttüğüne göre kompresör bağlamalı diye düşünüyorum :)
Lastiğe kaç sarım yaptırmalısınız, kompresör basıncı ne olmalı, hangi sıklıkta hava ne süre ile hava basmalı derseniz, kelepir mühendisten bedava tavsiyeler bu kadar :) Şaka bir yana bu sisteme kompresörle hava verilmesi gerektiğin düşünüyorum. |
Hemşerim harika fikirlerin var, tebrik ederim valla.
|
Geçen gün Sn.Berduray'ın linkini verdiği resimdeki en ideal olanı. Tek düşünülmesi gereken içindeki malzemenin ağırlığına dayanabilmesi. O da, birer karış arayla uzunlamasına çakılacak çıtalarla halledilebilir belki.
Bir ara, bir tonluk yatay su deposu alıp, ortasından bir mil geçireyim, bir sürü delikle de havalandırma sağlıyayım diye düşünmüştüm. Sonra, milin geçtiği yer ağırlıktan kısa sürede yırtılır diye düşündüğüm için vazgeçtim. Aslında, dört tarafı aralıklı tahtalar çakılmış sandık, hem pratik, hem iyi iş görüyor. Yan yana üç tane yapıldığında daha da kolaylaşıyor. |
İlk kompost denemelerim
1997 lerde ben kompost yapımını 200lt lik naylon bidonlara yapıyordum kompost oluşumuna hava
sağlamak içinde bidon üzerinde delikler açıyordum kompostun içindeki sıvı eriyikler akıp ziyan olmasın diye bidonun altın dan üste doğru bir karışlık bölümü delmiyordum bidonu doldurup istanbula dönüyor bahar da geldiğim zaman kompost bidonumu kullanmak üzere boşaltığımda üstlere gelen bölümlerde her şey normal ulduğu halde eriğin biriktiği bölümünün oluşumunu normal gözükmüyordu. İkinci kompost denememde bidonun altına kadar delik açarsam eriğin akımını sağlar istenmiyen oluşumu düzeltirim diyerek kendimce aşama yapacak teknik uluşturacaktım vede aynen bidonu doldurdum istanbula döndüm. Dönem arasında gelmem gerekti bahar gelmemişti ama havalar iyi gidiyordu kompost bidonuma baktığımda bidonum yarıya kadar boşalmıştı halbuki ben iyice sıkıştırarak bidonumu doldurmuştum adeta üzülerek bidonumu çevreden bulduğum kurumuş ot ve çürümeye yüz malzemeler le takviye ederek doldurdum, oradaki işlerim bitince tekrar istanbula döndüm. Bahar gelmişti nisan sonlarıydı beni yine kırsala gitme heyecanı sarmıştı, tekrar gidecek sonbahara kadar oralarda yaşıyacaktım. Geliboludaki evime geç saatlerde ulaşmıştım çevreyi gözlemimin dışında ogün yapacağım bir olmadı, ertesi gün ilk işim kompost bidonuma bakmak oldu açtığımda fazla eksilme gözlenmiyordu. Bidonu boşaltmak için yana yatırmak istediğimde bidononun altında bir çok solucanın varlığını farketim. Beni şaşırtan esas şey bidonun tamamını boşaltınca ortaya çıktı bidonun altına gelen bölümlerindede solucanlar vardı, buranın kompost oluşumları geçen sene oluşturduğum komposta yüzde yüz fark atacak şekilde oluşmuştu. Ben solucan mucesiyle tanışmış şok olmuş halde kompostu elime alarak parmaklarımın ucun daki oluşumun incelemesini yaparkan sanki altın bulmuş insanın sevinciyle komopst oluşum mucizesini yakalamıştım. |
Sn Meyvelitepe, 264 nolu mesajdaki telden yapılmış tamburu diyorsunuz değil mi ? Benim de en beğendiğim o. Hem ekonomik hem verimliği yüksek. Üstten bir aparatla karıştırarak havalandırma zor (Yukardaki kanca gibi ve yaylı olanları gördüm. Yaylı olan bir nevi körük görevi görsün diye bu şekilde tasarlanmış diye düşünüyorum. ) Dönen tambur tipi bence en ideal olanı.
Sevgili Berduray, teşekkür ederim. Hem güzel hem de basit bir sistem bulacağımıza inanıyorum, şimdilik çamaşır makinesini rahat bırakmalısın :) |
Benim küçük de olsa bahçem olduğu için, yapmış olduğum tahta kompost kabım şimdilik işimi görüyor. Asıl mesele sadece küçük bir balkonu olup da kompost yapmak isteyen, fazla yer işgal etmeyip kullanımı da kolay bir kap ihtiyacı hisseden arkadaşlara yardımcı olabilmek sanırım. Sn seleste'nin tambur tipi kompost kabı, çevirme kolu ve yeterli havalandırma delikleri de içerdiği sürece en ideali gibi görünüyor. Bu tamburu hem ayaklı hem de duvara monte edilebilecek şekilde yaptırmak daha kullanışlı olur kanaatindeyim. Hazır elimizde kelepir mühendisimiz de varken :D, ihtiyacı olan arkadaşlar da fikirlerini buradan belirtirlerse aradığımız özelliklere sahip, güzel ve daha ucuz bir compostmaker'e neden sahip olunmasın ki?
Sn epsody, solucanların yarattığı mucizeye sadece tanık olmakla kalmasanız da, yapabiliyorsanız bahçenize gittiğinizde, sözkonusu kompost'tan örnek alıp, bunlarıda resimleyerek, elinizin altındaki bir kaç saksıda uygulasanız. Sonuçlarını hep beraber görüp fikir edinsek diyorum. Tabi buna imkanlarınız elveriyorsa. Ben vermikest'in(solucan gübresi) şimdiye kadar gelmiş geçmiş en kaliteli organik gübre olduğunu duymuştum. Ancak net kaynakları haricinde bizzat hiç görmedim. Hazırladığınız kompostu, solucanlara ziyafet çekerek bu mucize gübreye sahip olabilirsiniz diyor kaynaklar. |
Sn,lonicera arkadaşım bu forumlarda arkadaşlarla yaptığım yazımaların üzünde şunları vurgulamak düşüncesi yatıyor, bunuda anlatamadığın dan bazı olumsuz polemikler oluşuyor.
Bu konu gelimişken irdelemek isterim ben olaya çevreçi açıdan yaklaşarak bahçede ve evde oluşan atıkların bertarafını pratik açıdan sağlarken yöntem kuralcı bir kompost yapmanın bana cazip gelmediği benim imkanlarıma göre pratiğime uymadığından arkadaşlarlada durumlarımızda paralellik gördüğümden onların uygulamalarınıda kabul edemiyordum ,sadece meyveli tepe arkadaşımızın imkanlarının bizlerden farklı bir durumda oluşu onların yötemlerinin doğruluğunu getirmezdi Hatta meyvelitepe arkadaşımızın konumunda kompost olayında kompost yapımını buşekilde sürdüreceği gerçeğini taşımıyordu zaten bunu uygulamaya zemini uygun olsa bile zamanı bu şekilde harcıyacağı bana pratik ve ekonomik açıdan uygun gelmiyordu. Biz burada yetişkinler olarak hobi faaliyeti içinde bu uygulamalarda bulunduğumuz için pratik oluşumlara hizmet etmeyen çalışmalar bizleri oyalamaktan öteye bir şey sağlıymacağı kanatiyle arkadaşları tenkit ediyordum başka niyetim olamazdı. Gelelim yaptığımız kompostu ortaya koyup göstermeye ben bu konuya faydacı ve pratik açıdan yaklaştığımda yaptığım kompostu değilde kompost uyguladığım baçemdeki bitkilerdeki oluşumlar sergilemek isterdim,elimde çok resimler var zamanı gelince sizlerle paylaşacağımdan emin olabilirsiniz. Zaten forumlarda resim ekleme konusunda bazı sıkıntılarım var resimlerimin çözünürlükleri çok yüksek onları düzenlediğimde sizlere sunmaktan kıvanç duyacağım iyi günler sizinle olması dileğiyle Saygılar. Sizi yakından tanımak isterdim. |
O zaman bolca resim bekliyoruz sizden Sn epsody. Keşke kompost uygulanan ve uygulanmayan bitkileri ayrı ayrı görebilseydik.
Bahçemde bugün hazırlamış olduğum kompost çayı uygulamasını bitirdim. Sn MeyveliTepe'nin önerisine uyarak yaklaşık 1 litre çayı şişeleyip kaldırdım. Tüm ağaç diplerine 5'er litre kompost çayı verdim. Gelişmeleri çok merak ediyorum. Karşılaştırmayı ise maalesef bitkilerimin geçen seneki görüntülerini hatırlayarak yapabileceğim. Bu arada, toplamış olduğum solucanların bir kısmı, kompost dolu kovanın üstüne çıkıp mefta olmuş. Acaba diyorum, amonyak veya üre oluşumu çok mu fazla oldu kompost'ta? Gerçi tamamı ölse, böyle bir sonuç çıkartmak mümkün olabilirdi. Belki toprağı belleme sırasında vücutları bir şekilde hasar gören solucanlardır diye düşünmek istiyorum.:(:( |
Sn,lonicera sana bir tavsiyede bulunucam bir arkadaş olarak göz yanılabilir,ama akıl gözünle
bakarsan her şeyi daha net görür ve daha iyi anlarsın, size ben neden dedim kompostun mucizesini uygulanan toprakla uygulanmıyan toprak üzerindeki yetişen bitkilerde çok daha belirgin olarak fark edilir yetiştirdiğim nanelerden bahsedeyim, nane çok yıllık bitki olduğu için bahçede devamlı vardır üzerinde bir işlem yapmadan istanbula döndüğümde kendi haliyle yaşar ben tekrar geliboluya baharda geldiğim zaman benim nanelerim 50-60cm boyunda olurlar ben bu farkı komşularımla mukayese ederek görüyorum. Baharda benim bahçemin her yerindeki otlar çok farklı biçimde gelişme gösterirler,size gene toprağımın farkı üzerine bahçe konularında kendine güvenen iddalı bir komşumun bahçesindeki olumsuz gelişmeleri açıklarken şu anlamlı sözlerle kendi savunmasını yapıyordu ben seninle aramızdaki farkı ancak bir yıllığına ben senin bahçeni kulanıcam sende benim bahçemi kulanacaksın yaptıklarımızın farkı ozaman belli olur deyişinde başarımın benden değilde toprakta olduğunu vurguluyordu. Site içindede böyle konuşuluyordu, toprağım sitenin gözdeydi, ben başlarken hep düşündüğüm şey toprağımın ekime elverişli duruma getirmek için gübreden çok organik maddece zengin duruma getirmenin yolu topraktan kaldırılan besin maddelerinin geriye konarak sömürmeden yerine koymakla başlamıştım. Solucanlar genelde sulu ve nemli ortamlarda yaşarlar senin kompot kabındaki nem miktarı yeterli değil vede güneşi gören kuru bir ortamda ise susuzluk çekmişlerdir diyerek mefta olmuşlar fakat kabın üstüne çıkmışlardı diyorsun ozaman kompostun içerğinde, kompostun içinde solucana yaramıyan birşeyler dokundu. Geçmiş ola diyelim. Konular çok sırası geldiğinde devamla iyi akşamlar. |
Okulda solucanı bölsek bile bir şekilde kendini tamamlar, bu onu öldürmez diye öğrenmiştik, ne kadar doğru bilemiyorum.
Ben yine bugün kazma, kova solucan avına çıktım.Ama bir- iki tanesini kızımın eve gitmek istemesi yüzünden acele ile ortadan böldüm, yine de hafızamdaki okul bilgisinin verdiği rahatlıkla kompost kabına koydum. Bu konuda bilgisi olan var mı acaba? |
Berduray'ın solucanları
Sayın, Berduray bildiğin gibi solucan ikiye bölünse bile yaşamını sürdürür yanlız bir şartla topraktaki yaşam şartlarını ona sağlamanız kaydıyla bunlar nelerden ibaret derseniniz 1.ıslak nemli yumuşak bir toprak bu toprağın içinde onun gıdası olacak çeşitli organik çürüntüler.
Bu şartlarda toprağın içinde hareketini yaparak çürüntülere doğru ilerler,bu harekatin oluşumu kendini uzatarak incelir girdiği yerde kendini esneterek toplar bulunduğu yerde geniş kanallar açarak yoluna devamla toprak yiyerek beslenmeye hazım kolaylığı sağlamak içinde ufak çakıl taşılarını yutarak yaşamını sürdürür. Bu kadar bilgi sorunuza cevap olduysa bana da ne mutlu diyerek satırlarıma son verirken iyi geceler rüyalarınızda da mutluluklar dilerim saygılar |
İçime su serptiniz zaten zor buldum, bir de ölür mü diye endişelenmiştim. Teşekkürler. Bilmukabele...
|
Sn meyvelitepe,
- Kullandığınız havalandırma aparatının ucundaki zıpkın gibi açılan, eksene dik olan kanatları 10-15 tane olacak ve eksene dizilecek şekilde yaptırısanız daha iyi bir havalandırma elde edeceğinizi düşünüyorum - Berduray'ın mesajındaki silindir şeklindeki kompost kabının ekseni boyunca bir burgu konulursa daha iyi bir havalanma elde edileceğini düşünüyorum. Yanma anında sıcaklıkla birlikte basınç da artacağına göre telden dahi yapılmış olsa dışardan ortama hava girişi mümkün değil gibi. Yanma ortamının basıncı hava basıncına eşit olana kadar giremiyor olmalı. Burgu döndürülerek havalandırılmalı. Yalnız günde çeyrek burgu hesabının yeterli olacağını da sanmıyorum. Yanma başladıktan sonra sıcaklık düşene kadar belki 10 15 dakika çevirme kolu çevrilmeli gibi. |
Aklıma buharda haşlama aparatı geldi.
şurada |
Berduray'a rica
sn,berduray ne aparatından basediyorsunuz, verdiniz lınkte güler hanımın mutfak gereçlerinden başka birşey göremdim,açıklamlarında detaya geçmeden üstü körün geçiyorsunuz benim bilgi paylaşımlarımda gösterdiğim hassasiyeti sizde göremem benim konuyla alakamı sınılrlamış oluyor.
Lütfen biraz daha konuya yaklaşımınızda dikkatli olmanızı rica ediyorum iyigünler dileklerimle. |
Sn.Berduray, açılıp kapananı söylüyorsunuz değil mi? Çok hoş bir tasarım. Bizim evde de var bir tane ve epey kurcalamıştım bu tasarım başka ne işlere yarar diye. Büyüğünden olsa epey işe yarar. Ürünün mekanik mühendisliğini de çok iyi yapmışlar bizim bodrumdaki atölyede yapabilmek pek kolay değil :)
Sn.Seleste, kanat sayısını arttırmak iyi fikir. Fakat kanatları açılır kapanır değil de sabit yaptıracağım. Bizim demirci açılır kapanır olanını yapamaz sanırım. Yapsa da kısa sürede oksitlenir. Alimiyum yaptırabilirim ama bu sefer de dayanmaz, kırılır. Havalandırma konusunda benim anladığım doğal bir hava sirkülasyonu sağlamak yeterli gibi. Fermentasyon sırasında açığa çıkan gazlar, çıkan gaz miktarı kadar havanın alınmasını sağlar. Tabii havayı alacak bir yol bulunuyorsa. Bunun ötesinde bir pozitif basınç yaratmanın ne kadar yararı olur bilemiyorum. Neticede mikro-organizmaların sağladığı yavaş bir yanmadan söz ediyoruz. Bana, kompost malzemesinin dokusunda hava sirkülasyonu sağlayacak kadar gevşeklik olsun, malzeme dört yanından ve üstünden hava ile temas etsin yeterli gibi geliyor. Aslında, altını çizdiğim cümle de önemli bir ip ucu. Kompost kabına konan malzeme karışımı sıkı, iyice biribirine yapışık değil, gevşek olmalı. Malzeme parçaları arasında ince ve kılcal boşluklarda hava dolaşabilmeli. |
[QUOTE=seleste;378000]Sn meyvelitepe,
- Kullandığınız havalandırma aparatının ucundaki zıpkın gibi açılan, eksene dik olan kanatları 10-15 tane olacak ve eksene dizilecek şekilde yaptırısanız daha iyi bir havalandırma elde edeceğinizi düşünüyorum Sayın Seleste'nin mesajını okuyunca havalandırma aparatının ucuna monte edilirse daha iyi bir karıştırma, havalandırma yapar gibi bir fikir geldi aklıma. Herhalde solucan haşlayacağımı düşünmediniz değil mi arkadaşlar? :) |
Bugün 4 ayrı kaba oturak cins domates tohumu ektim. Kaplardan 2 sini tohum ıslatma dahil kompost çayı ile, diğer ikisini de normal şekilde ektim. Harç olarak torf,cocopeat ve koyun gübresi kullandım. Üstlerine tarihlerine varana kadar not yazdım. Aralarında nasıl bir fark oluşacak resimleyip göreceğiz artık.
Kompost çayını ise 1 litre yağmur suyuna 50cc katarak seyrelttim. |
Merakla bekliyorum. Gelişmeleri resimle anlatırsınız değil mi?
Bu arada, sizin kompost çayında epey mikro organizma var. Şişelediğinizi söylediğinizin içine bir kesme şeker atmak bakterilerin beslenmesi ve çoğalması için olumlu olabilir. Birde sanırım karanlıkta saklamanız daha iyi olur. |
Tabii ki resimleyeceğim. Forumdaki en büyük eksikliği resim olarak görüyorum. Ne anlatılırsa, nasıl anlatılırsa anlatılsın, konuya yabancı iseniz resim kadar net anlama imkanı olmuyor. Şişe içine kesme şeker atmama gerek yok, zaten çay yapımının 2. gününde sıvı melas koymuştum. Ve aynen dediğiniz gibi hiç ışık almayan bir yerde bekliyor.
Bu arada ne yapıp edip, güzel bir fotoğraf makinesi almak lazım. Özellikle makro görüntüsü çok iyi olmalı. Ayrıca, bahçem için yaprak ve dal öğütme makinesine de ihtiyaç var. Onu da almak lazım, bunu da almak lazım;);). Bu gidişle sonumuz nasıl olacak bilemiyorum. |
Fotoğraf konusunda tamamen katılıyorum, yazdığım başlıklarda lütfen foto diyorum hep, bir resim 10 cümleye bedel.
O yüzden nasıl hayıflanıyorum o şahane kompostu yaparken neden fotoğraflamadınız diye, benim yapmaya çalıştıklarım, pis kokulu balçığa dönüştüğü için... Ayrıca dal öğütme makinasının acil bir ihtiyaç olduğu( eşim öyle düşünmese de, kriz filan olduğu...)konusunda da katılıyorum. Fiatlara bakarsan 700-1000 arası göz attığım kadarıyla. Balta, tahra dal kıymaktan epey kas yapacağım galiba böyle giderse...Bir de solucan arama kısmı varki, tarla, taş, çamur cebelleşiyorum. Nereden bulaştım ben bu konuya... (Şimdi yorgun, aç ve sinirliyim ya, yarına geçer, birşeyim kalmaz, kaldığım yerden devam ederim, dal küçültme çalışmalarına) |
Dal öğütmek için benim kullandığım makine Bosch AXT Rapid 2200. Oldukça memnunum, performansı gayet iyi. Sorun da çıkartmıyor. 3-3.5 santim çapındaki dalları bile peynir gibi doğruyor. On-line satış sitelerinden 470 TL civarında bulunabilir.
|
Ya arkadaşlar, benim bahçem büyük olsa gözüm kapalı alırdım bu makinelerden birini. Ama dallları parçalamak için başka bir aparat uyduramazmıyız? Sn berduray'ın siniri geçse de beyin jimnastiğine başlasa:D:D:D.
Yanlış hatırlamıyorsam Sn epsody, matkap ucuna doğrayıcı bıçak gibi bir terim sarfetmiştiniz bir mesajınızda. Çok merak ettim doğrusu, işlevsel bir şey mi acaba? Bu arada, gönderdiğiniz resimler mail adresime ulaşmış. Gerçekten çok güzel bir bahçe olmuş, çiçekleriniz , meyveleriniz ve hele o sebzeleriniz tam görsel şölen oluşturmuş. |
Biz neden göremiyoruz resimleri haksızlık bu...
Ben atlamışım matkap ucuna doğrayıcı bıçak? Mutfak robotlarındakilerden mi? Robot şimdilik bana lazım, alternatifi ne olabilir? Hadi hep beraber beyin jimnastiği yapalım:) |
El rendesi veya el planyası iş görebilir. Bir marangozdan planya talaşı alabilirsiniz. Yakınlarda bir koru, bol ağaçlı bir park, orman vs. varsa kuru yaprak toplayabilirsiniz. Kuru yaprakları düz bir yere ince bir şekilde serip üstünden çim biçme makinası geçirirseniz çok güzel parçalayacaktır.
Bizim buralarda çok kestanelik var. Bu aralar kestane dipleri yarı kompostlaşmış kestane yaprağı dolu. Tek dikkat etmeniz gereken ağaç cinsi. Yapraklar asitik ise kompost da asitik olacaktır, ki bu kötü bir şey değil. Asitik toprak isteyen bitkilerde kullanırsınız. |
Ben Bodrum'un beldesinde yaşadığım için malzeme bulma sorunum yok, bulduğum malzemeyi parçalayıp, küçültme sorunum var.
Evimin alt kısmı tarla, tarla içinde zeytin ve incir ağaçları, tarla bitimi dere dedikleri, normalde minicik bir su yatağı , kenarlarında hayıt, sakız mı menengeç mi ya da ikiside aynı şey mi ayırt edemediğim çalılıklar var. Maya toprağım süper anlayacağınız... Şanslıyım Allah'tan. Toprağı , solucanları oradan alıyorum ama taşıması var işte... Bir de evsel atıkları değerlendirme derdindeyim, inanın çöp atmaya gittiğimde kutuda öylece atılmış meyve, sebze kabuklarını görünce gitti yine milli servet diye üzülüyorum. Şu anda bütçem makina almaya elverişli değil, kol gücüne devam. Bu gün geçen fırtınada yıkılan bir kaç zeytin dalının uç yapraklarını tahra ile salata yapar gibi doğradım, kompost kabına attım. Elde zor oluyor tabi, oyalıyor hele tepende istekleri hiç bitmeyen bir kızın varsa. O yüzden sürekli düşünüyorum zihni sinir proceleri üzerinde, kusura bakmayın, çok uzattım istemeden... |
Sn.Arkadaşlar önce günaydılar diyerek; yazılarıma tepeden inme başlamak istemiyorum Sayın berduray arkadaşım önce sizin yazılarınıza cevap hatta ve hatta diyerek sizinle çok örtüşen taraflarımızı vurgulamak açısından konulara buradan devam etmek istiyorum.
Önce sizin şu yazınızda çöp kutularına gittiğim de gördüğünüz manzaraya gitti yine milli servet sözünüzde ki atıklara olan yaklaşımınızdan kendimle dört dörtlük örtüşen düşücenin varlığı benim çevreci düşüncemde candan bir arkadaş bulmanın heyacanı vardı. Arkadaşım solucan bulmaktaki telaşını anlamıyorum, tamam bir yerde solucanla kompost konusuna verdiğin değeri açıklıyorsun tamam bunu böyle kabul ederek size daha öncede bahcenizde bir köşede (dikim için ölü bölge) çukur açarak içine atacağınız ıslak ve nemli mutfak atıklarınız bu bölgede solucan populasyonun gelişmesini sağlıyacaktır. Yanlız bu atıkları sadece mutfaktan çıkanlardan bahsediyorum, ben matkap ucuna blandır bıçağına benzer bir aparat yaptım bununla parçaladıktan sonra çukura atıyordum sinek ve koku olmasın diyerek, topladığım otların kurusuyla örtüyordum. Size teknikseyliğimin bir tarafından da bahsederek ben site içinde komşularımdan kullanmadıkları ocak,fırın buzdolabı,merdaneli çamaşır makinası gibi eşyalardan yararlanarak birşeyler yapmanın pratik kazanımları da bahçe işlerinde kullanıyorum. Sizede şunu tavsiye edebilirim bulacağınız çalışan merdaneli bir çamaşır makinasından yararlanarak sadece mutfak atıklarınızı üğüterek kompost malzemenize katarak değerlendirme imkanı elde ederek uygulamalarınızı sürdürürsünüz. Sayın berduray size birşey daha açıklıyarak sorunlarınıza çözüm getireceğimi umuyorum dal öğütme makinası benimde uzun zamandır almak için düşüncelerim var ama ekonomik durumlar vede memleketin içinde bulunduğu kırizın uzantıları bizide etkilediğinden hep ertelemek zorunda kalıyorum. Size önerim şu olacak sizin bahçenizin dışındada boş alanlar var zannediyorum budadığınız ağaçların ve çevreden toplıyacağınız dal parçalarını burada biriktirerek zamana bağlı olarak çürümelerini sağlayıp daha sonra altındaki çürüntüleri toprağı ile bahçenizin toprağına karıştırınız. Hatta anlatımlarınızda cevrenizdeki ağaç ve çalıların altında oluşan çürüntüleride alarak bahçe toprağına katarak toprağınızın organik verimliğini artırır hemde toprağınızı doğal yönde şartlandırıp faydalı toprak mikro organizmalarıyla toprağınızı aşılamış olursunuz size sunacaklarım bilgiler şimdilik bu kadar sırası geldiğin de size ve diğer arkadaşlarla paylaşmaktan kıvanç duyacağım. Fotoğralar konusuna gelince lonicera arkadşımız yaptığın kompostu resimleyip görmek isteğinden ben ona göz insanı yanıltır olayları akıl gözüyle algılamasına yardım olsun diyerek yaptığım kompostla toprağımın yetiştirdiği bitkileri göstermek adına resimleri ulaştırdım. Oda benim için ilk defa yaptığımdan istediğim gibi beceriklik gösteremedim zamamla kolayı öğreneceğiz, aklınıza başka birşey gelmesin burda amacımız bilgileri paylaşmak sırası geldiğinde de göndereceğimden emin olabilirsiniz. Yazım uzun oldu ama bu konular ayrıntılı anlatılmazsa sizin konuyu güler hanımın mutfağına gütürmeye benzer sonradan da açıklamak zor olabilir, bu benzetmeme alınmayımız lütfen. hoşça kalın demeden sağlık esenlik dileklerimle iyigünler. |
Arkadaşlar merhaba,
Öncelikle degerli bilgileriniz için teşekkürler, tarım sektörüne yeni başladım biraz el yoldamıyla devam ediyorum. Yıllardır kirada olan ailemin tarlalarını malesef kimyasal gübreye bogulmuş vaziyette teslim aldım, Şimdi tarlalarımı kurtarma operasyonu yapmayı düşünüyorum. Bu yıl ilk uygulamam, kimyasal gübreyi az attım ve bir bitki besleme uzmanı arkadaşımın önerdiği organik gübre takviyesi yaptım. Şimdi ki hedefim en kısa zamanda mümkünse kimyasalı hiç kullanmamak,Çözümün kompost yapmakta olabileceğini düşünürken sizleri buldum. Bu arada solucanın hikmetini de ögrenmiş oldum, Günlerdir solucan teminini nerden yapabilirim diye araştırıyorum. Kendi tarlamda ve köyde çok az solucan kalmış , ne kadar verimli olur bilmiyorum ? Yurt dışında profesyonel firmaların satışı var ama ithalatının burokratik engelleri oldugu söylendi. Dün elime kazmayı küreği aldım ve dere kenarında solucan avcılıgına soyundum, bir saatlik ugraş sonucu yaklaşık 30 adet solucan topladım , bir ahşap kasaya törf ve kompost malzemeyle deneme amaçlı bir yatak hazırladım, Köydeki çocukları organize etmeyi,solucan kabilemi genişletmeyi ve küçükte olsa üretim aşamasına geçmeyi düşünüyorum. Gelişme ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmaktan keyif alacagım. |
Sayın serazad,
ben de kimyasallara karşıyım, doğada her türlü zararlının çözümünün bulunduğuna inanıyorum. ****** bu konuda araştırmak ve mümkün olduğunca bilgilenmek çok önemli. Bu arada yazınızda en hoş olan da solucan toplama girişiminiz. Ben çok ürperirim solucanlardan fakat bahçemde toprak ile uğraşırken onları bulduğumda seviniyorum artık. Kolay gelsin size. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:13. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025