![]() |
Alıntı:
22 temmuzda jumbo boy çöp poşetlerimizin ancak üçünü kompost bidonuna aktarabildik , 4. yü öyle bıraktık. Resimleri çektik ama şu ana kadar sizlere sunma fırsatmız olamadı. Kızım fırsat bulduğunda onları ekleyecek, ben yapamıyorum :o . Bidondan şimdiye kadar kötü koku gelmedi. Resimlerde göreceğiniz üzere sistem, kompost malzemesini karıştırmaya çok uygun, oğlum bu işi ben yokken vazife edinmiş :D . Dün açıp bir baktım, talaş tozu nedeniyle sanki talaş kokuyor gibi geldi. Bahsedildiği üzere rengi siyah değil koyu kahve idi. Çuvallar dolusu sebze ve meyveden eser kalmamıştı, ama küçültemediğimiz ağaç kabuklarından bazı parçalar göze çarpıyordu. |
Birde talaş tozları sanki hiç kaybolmamış gibiydiler. Alırken hangi ağacın talaşı olduğunu sormadığımız aklıma geldi. Kızım çam olabilir diye düşünüyor.
Hortumun sprey ucu ile biraz ıslattık kompostu, ağzını kapatıp bidonu 10-12 kere çevirip ıslaklığın elden geldiğince dağılmasını sağladık. Sıcaklık azalmıştı ama karıştırınca sanki tekrar ısınma başlad.ı Kokuşmanın olmadığı, yeşil kısmın iyice parçalandığı, kahverengi kısım olarak kullandığımız karton kutu parçaçıklarının da görünmediğini dikkate alınca sanki ana-kız biz bu işi başardık gibi geliyor bana :) . Dereyi görmeden paçaları sıvamayalımda :) Bundan sonrası için aklımda bazı sorular vardı ama kızım resimleri yükleyince sormak alacağımız cevapların daha net olmasını sağlar diye düşünüyorum :) |
Sürekli karıştırılmamasını sağlık veriyordu arkadaşlar.
Bunu da dikkate almalısınız. Başarılar. Fotoğraflarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz. |
Alıntı:
Bu sabah çiçekleri sularken baktım bidonda yine sıcaklık vardı. Sitede bir yerde okumuştum, karıştırdığımızda eğer tekrar ısınma olursa bu kompostun tamamlanmadığı anlamına geliyor diye hatırlıyorum. Beni en çok mutlu eden koku ve sinek olmaması. Çünkü, biz kompostu terasımızda yapıyoruz. Yan komşumuzla aramız açılsın istemem:D Aslında bende sizler gibi resimleri sabırsızlıkla bekliyorum. Diğer üyelerin resimlerini görmek çok hoşuma gidiyordu. Benimkiler nasıl değerlendirilecek, neyi doğru neyi yanlış yapmışız öğrenmek istiyorum. Yeri burası değil sanırım ama, benimde bilmediğim şeyi bozarım düşüncesiyle ellememek gibi bir korkum var:( O nedenle kızımın uygun zamanını bekliyorum resimler sizlere ulaşsın diye ;) Umarım kendi pc'den okurda akşam hep birlikte resimlere ulaşırız:D |
Evet ısınma bitmiş ve tüm eklenenler kahverengi topraksı bir yapıya kavuşmuşsa kompost olmuş demektir.
Oluşan kompostu terasta kuracağınız bir elek sistemi ile elemenizi sağlık veririm. Ayrışmamış parçacıkları bir sonraki parti kompost üretiminde kullanabilirsiniz. |
4 Eklenti(ler)
22.07.2012 de bidonumuz geldi. Resimlerde de gördüğünüz gibi bidonumuz harika oldu. Bidonu, bizim şantiyemizde yaptırdım; içinden yatay geçen boruyu bidona sabitlemişler ve onunda içinden daha küçük çaplı bir galvaniz boru geçirmişler ki ağırlıkla bidonun kenarlari ezilip büzülmesin diye.
Alt kısmına pprc vana koymuşlar. Ortasından da havalandırma delikleri açılmış olan 100 luk pvc boruyu geçirmişler. Tabi burda biraz montaj hatası olmuş, denk gelmemiş. PVC borunun ortasında bayağı büyük bir boşluk vardı, oraya bir tür plastik deterjan naylonu ve silikon yardımıyla kapattık, bir çeşit yama yaptık. Havalandırma borusunu bidona alttan depo rakoru ile birleştirmişler ama sızdırıyordu. Bizde etrafını silikonla kapatmaya çalıştık. Bu sızıntının bidonun o yüzeyinin düz olmamasından kaynaklandığını anladık. |
5 Eklenti(ler)
Bidonumuza 4 jumbo çöp torbasının sadece 3 tanesini boşaltabildik ancak aldı. Bu resimlerdeki karışım tam bir hafta poşetlerde bekledikten sonra bidona geçti. Resimlerde öbek öbek gördüğünüz talaşlar torbaların altına serptiğimiz talaşlardır.
Bidona aktarırken arasına gübre serpiştirdik ve hafifçe suladık. Son fotoğraftaki şey ise bir üzüm tanesi. Kapağını kapadık ve karıştırdık. Şu tarih itibari ile tam 4 hafta oldu ama sanırım bizim kompost annemin düşündüğü gibi tam olmamış içinde hala talaş tozları belli oluyor ve kokusu hiçde toprak gibi değil, rengi de kahverengi, şimdiye kadar hiç kötü koku gelmedi ama bugün açtığımızda ıslak talaş kokusu gibi kokuyordu, tipi de toprak gibi değil ama çoğu şey erimiş neredeyse hiç birşey kalmamış. Ben bir tane patlıcan sapı buldum ama :)) Kışa kadar olur umarım. (annem kışa!!!!!! kadar mı???!!!!!! dedi şuan yanımda ) |
5 Eklenti(ler)
Tarih 17 ağustos 2012 itibari ile şimdi çektiğimiz fotoğraflar aşağıda...
Sizce durumumuz çok mu vahim???:confused::eek::D Bir bidon ıslak talaş mı !!!, yoksa kompost öncesi karışım mı? |
5 Eklenti(ler)
Bir, 5 adet fotoğraf daha.
Annem dikte ettiriyor; 2, 3 ve 4. fotoğraflara bakınca biz bu işi başardık gibi düşünsekte, son fotoğrafta ki bozulması bitmemiş bir üzüm tanesi işlerin henüz bitmediğini söylüyor. (annem şuraya devam et diyerek ekrana dokundu evet evet tam annem yazdığım yere dokundu) Umarız hayak kırıklığımız çok büyük olmayacaktır(annem "u" büyük diye ihtarı çekti ama, ben özellikle büyük yazmayacağım:D gülen suratta anneme ait onu işaret etti çünkü):D |
Alıntı:
Merhaba efendim, Ailecek girdiğiniz işte siz düşen görev; ''Kış değil, bahar da bir ihtimal, hem de ağırlıklı bir ihtimal''. Demeye şimdiden başlamaktır bence:))). Kolaylıklar dilerim. Sağlıkla kalın inşallah. Saygılarımla lütfen. |
Alıntı:
Neden ama, nerede yanlış yaptık? |
Alıntı:
|
Bu sayfa yine teklemeye başlamış.
Nerede bizim kompostçular.?? Foto ve yazı bekliyoruz. |
Burdayız ben ve annem. Ama kompostumuz siyah toprak gibi görünmemek için resmen direniyor.
Yeşil malzeme doğrayıp komposta ekledik önemli bir gelişme olduğunda zaten yazacağız. kısmet artık bizde merakla beklemedeyiz. |
Yapılmakta olan komposta ilave malzeme eklemek pek pozitif yarar sağlamıyor diyordu deneyimli üretici arkadaşlar.
|
1 Eklenti(ler)
Evet okuduk onu amma velakin ben kahverengi malzemenin çok olduğuna karar verdim:D (engin bilgilerimle:p)
Ve önceki mesajların birinde bu durumda diğerinden ekleme yapılması gerektiğini okumuştum bizde ekledik. Yeşilleri eklediğimizde fotoğraf çekmedik çünkü ben evde değildim. aşağıdaki fotoğraf yeşilleri eklemeden önce yumurta tozu eklediğimiz ana ait bir kaç gün öncesine yani yeşil malzeme eklediğimiz günden. Sanırım bizim talaşlar kolay dönüşen bir bir çeşitten değil. |
hevesli meraklı siz birde solucan alsanız o kompostu çok güzel tüketirler sanırım öyle değilmi acaba
|
Alıntı:
annem solucanlara pek sıcak bakmıyor :D ama içinde çok talaş var onlara göre bir ortam olduğunu sanmıyorum bu kompostun. en iyisi bir çimlendirme denemesi yapmak olabilir. |
ben de yapıyomda foto makinesi yok o yüzden çekemiyorum ama şunu söyliyeyim ben kendi kompostumda arada fazla üztü nemli veya sinek olacak gibiyse medefe talaşı var onlardan serpme usülü atıyorum fazla atınca top gibi oluyor vede hiç bir faydası olmuyor çok minik olduğundan dolayıda uzun vadede tamamiyle gübreleşiceğini tahmin ediyorum
|
MDF talaşı kullanılması sağlık verilmiyor.
Çünkü MDF üretiminde kimyasal yapıştırıcılar kullanılıyor. Bu ürünler talaş ile beraber kompost malzemeleri arasına nüfus etmekte. Kimyasal ürünlerin toprakta çözülmesinin nedenli zor olduğunu kabul edersiniz. Yapanların yazdıklarından yola çıkınca KAVAK Talaşı kullanmanızı öneririm. |
mdf değil bunlar ağaç talaşı ama ne ağacının talaşı allah bilir. evet onları bende okudum eğer yanılmıorsam çam talaşı hariç diğerlerine ok demişlerdi.
|
Alıntı:
Selam. Mesajım İslam jokere idi. Alıntı yapmadan yazmamın sebebi hemen onun mesajının altına yanıt yazmamdan kaynaklanıyor. Bir üstte ki mesaja yanıt yazıldığı zaman forumlarda alıntı yapılmaması gerekiyor genelde. Not: Doğa Sporları ile ilgili büyük bir forumda yöneticiyim. ;d |
Alıntı:
Merhaba efendim, Yanlışınız var demedim efendim, sabır diledim sadece. Kompost yapımında 2 ila 8 aya varabilen zamana gerek olduğu.. Hızlandırmak için neler yapılması gerektiği.. Telaşsız.. Ana heyecanınız çok takdire şâyân. Sağlıkla kalın, kolay gelsin inşallah. Saygılarımla lütfen. |
Alıntı:
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/uzak-ba...i/20954-23.htm geri gitmek zor geliyor...;) Ya da araya biri siz yazarken yazmış oluyor; alıntıla/yaz daha iyi duruyor...;)) |
Alıntı:
Evet evet bizim. ;) |
"kız" tarafı yazıyor :)
sizin kompost :D valla iyidir nolsun. içindeki nalet talaşlar hala ilk günkü hallerindeler :) gözümün önüne anneme "dök dök dök anne talaştan kaçınma dediğim anlar gelio :) küçük bunlar zaten hemen erir" demekki neymiş öle boyda posda değilmiş keramet:) efendim son halinden farkı pek yok talaşlar duruyor. hatta:) bir iki böcük lavra kabuğu bulduk üst kısımlarında havalandırma deliklerindne girdiklerini düşünüyoruz. bu arada her halde 1-2 tohum kaçmış araya üst kısımlarda filiz veren 5-6 yeşillik vardı önce bi sevindik sonra üzüldük gibi. çünkü bu karışım halaaaaaaaaa kahrerengi renkte siyah falan değil. valla sölemek istemiyorum ama başarısız olmuş olabiliriz. o değil de saatlerce sebze doğradığıma yanarım. |
Acele etmeyin
kompost agır olur zamanla olacaktır karıştırmanız gerekebilir |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 335292 otları yolmak gerekir... başarısız değilsiniz sadece _ nalet_ talaş size zaman kaybettirecek... Bu şekli ile de toprağa karıştırıp kullanılabilir... |
dostlarım...
kompostu yapıyoruz ediyoruz neticede ana gayemiz organik hazineyi kaybetmemek yeniden toprak ile buluşturmaktır kompostun fabrıkadan cıktıgı gibi tertemiz ve elenmiş olmasını beklemeye gerek yok yarıdan çogu olgunlaştıysa sonbaharda kullanılabilir doğada sürekli bir dönüşüm vardır artık yoktur kompost dünüşüm neticesinde besin olarak bitkiye ve meyveye dönüşecektir kısaca kompost tam olmasa da özellikle meyvede hiç sıkıntı yapmadan kullanılabilir |
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Kapasite: 700 kg.
İçerik; Koyun, at, inek, güvercin gübresi. Yanma ısısı 57º Olgunlaşma süreci; Devam ediyor. Yeşil malzeme; Isırgan otu, maydanoz, bal kabağı, yemeklik kabak, kıvırcık salata, üzüm, elma, şeftali, kayısı, erik, turp, kavun, karpuz kabukları, havuç, kereviz, patates. Sokağımızda kurulan semt pazarından temin edildi. Kahverengi malzeme; Kuru ot, kuru akasya, manolya, dut yaprakları, talaş, ceviz iç kabuğu, kepek Özel malzeme; Ceviz iç kırıntıları, balık artığı. Nemlendirme; Üzüm pekmezi maya karışımı, mavi yeşil alg. Yüksek basınçlı hava ile püskürtülerek. |
Arkadaşlar elimde şuan yaklaşık 3 ton çok taze ahır gübresi var bu gübreyi mart ayına kadar nasıl kaliteli kompost haline getirebilirim cevap yazanlara teşekkürler.
|
Sevgili kompostçular,
!3.07.2012 tarihinde başladığımız ''kompost sevdamız''a bu gün itibariyle son verdim ve 4,5 ay sonra artık olmuştur diyerek bidondan boşaltıp eledim(982, 983, 984, 985, 986 no'lu hevesli meraklı nikiyle yazılmış mesajlarımız ve sonraki sayfalarda yer alan mesajlarımız) Kompostun görüntüsü, kızımla ayrı düşünmemize neden oluyor. O ille siyah renk olacaktı diyor, bende kahverengi olması nedeniyle olmuş sayılabilir diyorum. İçine koyduğumuz talaşların ''çam'' olduğunu geçen hafta oduncuya sorup öğrendik. Ama artık yapacak birşey yok:) Elerken talaşların hala, önceden dediğimiz gibi fındık ceviz kadar top halinde olduklarını gördüm. Onları ayırdım. Elenen kısım fena görünmüyor. Resimleri akşam ya da yarın koyabileceğim:( Şimdi bu durumda üstatlardan beklediğim bir kaç cevap var: 1-Bunu plastik, kapaklı büyük bidonlarda saklasam nasıl olur?(olmuşsa tabii) 2-Saksılarımda ne zaman kullanabilirim, beklemesi gerekir mi? '' 3-Resimleri gördüğünüzde olmamış derseniz, ne yapmam gerekir? 4-İçinde ki çam talaşı nedeniyle başka ne amaçla kullanabilirim? Geçen hafta sitelerden gürgen ağacının talaş(3 torba) ve kabuklarını (2 torba) aldım. Gerekirse kullanabilrim. Öneri ve uyarılarınızı şimdi veya resimlerden sonra merakla bekliyorum. Hafta içinde Ankara'nın yüksek yerlerine kar yağacakmış dendi. Ondan önce çok emek verdiğimiz kompostu ayarlamak telaşındayım. Şimdiden teşekkürlerimi sunarım. |
Merhaba efendim herkese iyi akşamlar,
Oğlumu ikna ettim, resimleri eklemesi için:D Akşam üstü çekmiştim umarım iyi çıkmışlardır. 1. resim: Elenmiş kompost, olup olmadığına üstatlar karar verecek;) http://i50.tinypic.com/1sld3c.jpg 2. resim: Elenen komposttan arta kalanlar, aslında elimle ufaltıyordum ama çoğu çam talaşı diye sonra bıraktım. Bu kaba kısmı malç ya da başka amaçla kullanabilir miyim yoksa atayım mı? http://i48.tinypic.com/epg3fs.jpg 3. resim: Elenmiş kompostu saklamak için koyduğum plastik bidonlar. Doğru bir seçim mi, değilse nasıl saklamalıyım? http://i48.tinypic.com/14jxmyg.jpg |
Resimlerin devamı;
4-5-6. resimler: Yeni aldığım gürgen talaş(3 tane) ve kabuk(2tane) çuvalları. Kabukları bayağı bir küçültmem gerek. Aldığımda usta ağacı yeni soyuyordu ve kabuklar yumuşacıktı, bugün baktım bayağı sertleşmişler. http://i50.tinypic.com/2d78nrp.jpg http://i47.tinypic.com/mmr00.jpg http://i45.tinypic.com/21defm.jpg |
pusarık şunu söyliyebilirim saksıların alt kısmına elenmiş kabaları koyar üst kısmada ince kısmını koymanızı öneririm en azından ben öyle yapıyorum bazıları saksı içine taş felan koyuyor ben ise böyle kaba atıkları koyuyorum hem 1 2 yılda onlarda topraklaşır hemde o ara bana su haznesi olarakta görev yapar düşüncesindeyim
vede benim görüşüm çok güzel toprak elde etmiş gözüküyorsun |
Alıntı:
Elenmiş kısım da bence olmuş. O kahverengi kompostu hafif ıslatırsanız rengi kararıyor biraz, kızınıza bir de o halini gösterin :) |
Alıntı:
Kompostunuz güzel görünüyor. Ana kızın başarısını kutlarım...;) |
Merhaba arkadaşlar iyi pazarlar,
Yeni kompostun hazırlığı içinde iken aklımıza bir soru takıldı. Kuru baklagillerden olan nohut ile beyaz ve barbunya fasülye çiğ halleriyle komposta katılır mı? Cevap evet olursa, yeşil mi kahverengi mi sayılacaklar? Çaktırmadan 2 soru yaptık:D Üstatlar bizi bağışlar umuyoruz:) Saygılar... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:56. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025