agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sıcak Kompost (https://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/)
-   -   Kompost hazırlama (sıcak kompost) (https://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/2181.htm)

kürekçi 26-10-2006 21:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ormanbotanigi
Karaçam ve kızılçam gibi türlerin ibreleri güç ayrışır dolayısıyla ham humus oluşumuna neden olurlar. Ham humusun altındaki mineral toprak organik madde bakımından fakirdir.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rower
Çam ibrelerinin ayrışması, içerisinde bulundurduğu bol miktarda reçine sebebi ile diğer organik maddelere göre çok daha uzun sürüyor diye biliyorum. Hatta kendi gözlemlerime göre de aynı şeyi söyleyebilirim. Çam ormanlarındaki humus örtüsü/çürümemiş materyal örtüsü oranı diğer ormanlara göre daha az oluyor.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ormanbotanigi
Ladin, sarıçam ve karaçam gibi türlerin ibreleri asit ürünler meydana gelmesine neden olurki bu da toprak reaksiyonun kuvvetle etkiler. Yani bu topraklar asidik özellik gösteriri

Alıntı:

Bu ibreler ile ilgili söylemek istediğim başka bir şey de, çamların amensalizm yapan bitkiler olduklarını biliyorum.

Biyokimya bilgim şu an için çok iyi değil ama büyük ihtimalle asit ürünlerin meydana gelmesi içeriğindeki reçineden kaynaklı.Burada kasttettiğim şey çam ağaçlarının diğer bitkilerden üstün olmasında rol oynayan, içeriklerinin, ayrışma sonucunda toprağa geçmesi ve toprağın yapısını değiştirerek dolaylı olarak avantaj sağlaması idi

Alıntı:

Yani özsularında farklı canlıları etkileyebilecek, gelişimlerine ket vurabilecek maddeler bulunduran veya habitatlarında üstün duruma geçmelerinde kendilerine avantaj sağlayacak silahları bulunması denebilir.

Burada ise amensalizmin tüm canlılar için genel bir açıklamasını yapmak istedim.

Alıntı:

o zaman şöyle düşünebiliriz. Belki de toprağa az miktarda karıştıkları için pestisit ya da insektisit olarak iş görüyor olabilirler mi?

Bu da sadece bir hipotez idi :)

Şimdi tekrar sormak istiyorum
Alıntı:

Yine de çok da yanlış yorumlama yapmamışım ama değil mi

Sizlere ve bilgilerinize saygım sonsuz fakat ileride bir bilim insanı olacaksam bilgilerimi mantık çerçevesi içersinde sonuna kadar savunmam gerekiyor öyle değil mi;)

Saygılar.

Mine Pakkaner 26-10-2006 21:29

Elbette, ancak savunacağın bilgilerinin tam olmasına da dikkat etmelisin. Bu konu açıldığından beri enteresan fikirler öne sürüyorsun:) Konuya tam vakıf olmayanlar ve senin gibi bu konuda eğitim alıyor olmayanlar tarafından da yanlış anlaşılmaya müsait varsayımların var. Örneğin sadece amensalizm anlatmak istedim diyorsun ama,
"Hatta bonsai yapanlar için çok daha büyük bir sorun oluşturabilir çünkü bitki zaten yeterince stres altındadır." gibi çıkarımlarda bulunuyorsun, bu yüzden varsayımların oldukça yanlış dedim.

Teorik bilgilerini geliştirdikçe, pratiğe döktükçe varsayımların, çıkarımların da güçlenecek. Meraklı ve araştırmacı olduğun için ileride çok başarılı olacağına inanıyorum.Ki daha üstelik sadece 2 sene okudun, 3. sınıf yeni başladı. Bitirdiğinde çok iyi olacaksın :)

kürekçi 26-10-2006 21:40

Övgüleriniz için çok teşekkürler:D Yüzüm gerçekten şu yandaki yeşil kafaya benzedi :)

Haklısınız. Doğru olanı bulmak için fazla sesli (yazılı) düşünüyorum sanırım :o kendi kendime öne birşeyler sürüp sonra yanlış olduğunu anlayıp sonra aynı konuya farklı bir düşünce ile yaklaşıp iyice çorba yapıyorum ortalığı ehehe. Sizler benim meramımı anlıyorsunuz fakat işin içinde olmayanlar -sizin de dediğiniz gibi- yanlış yönlenebilirler.

O zaman buradan da şu çıkıyor :p söylediklerim bir bilen tarafından onaylanmadan bana aldırmayın:)

tiya 26-10-2006 22:27

Alıntı:

Övgüleriniz için çok teşekkürler:D Yüzüm gerçekten şu yandaki yeşil kafaya benzedi :)

Haklısınız. Doğru olanı bulmak için fazla sesli (yazılı) düşünüyorum sanırım :o kendi kendime öne birşeyler sürüp sonra yanlış olduğunu anlayıp sonra aynı konuya farklı bir düşünce ile yaklaşıp iyice çorba yapıyorum ortalığı ehehe. Sizler benim meramımı anlıyorsunuz fakat işin içinde olmayanlar -sizin de dediğiniz gibi- yanlış yönlenebilirler.

O zaman buradan da şu çıkıyor :p söylediklerim bir bilen tarafından onaylanmadan bana aldırmayın:)

Son sayfadaki mesajları yüzeysel okudum. Önemsemediğimden değil tersine önemli bulduğumdan. Gerek duydukça döner okurum diye düşündüm.

Yazılanlar beni "aşar". Pes diyorum

malina 26-10-2006 22:27

http://www.isiklarambalaj.com/UrunlerSKompost.asp

Bunların deliği falan yok...

Bir de bunlara rastladım...

http://epi.gavle.se/upload2/Gastrike...e/Turkiska.pdf

http://epi.gavle.se/upload2/Gastrike...l/turkiska.pdf

malina 26-10-2006 22:41

DAHA İYİ BİR ÇEVRE İÇİN PLASTİKLERİ GERİ KAZANALIM
Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK

Google belleğindeki linki veriyorum...

Yazının olması gereken çalışmayan linki ise bu: http://www.cevreorman.gov.tr/belgeler2/plastik.doc

Sitede görünen bu dosyayı site haritasında hangi bölümün altında bulacağımı kestiremedim. cevreorman.gov.tr/siteharitası

Mine Pakkaner 26-10-2006 22:42

Bunlar kompostlanabilecek evsel atıkların toplanmasında kullanılan kağıt torbalar. Kraft kağıt komposta karışabildiği için içeriği ile birlikte parçalayıcıya atılıyor. Naylon poşette toplanan atıkların bir de bu kaptan uzaklaştırılması gerekiyor.

Kompostun hava alması önemli. Gerekirse yığının orta yerine delikli bir boru konur ( büyük yığınlarda).Hava alması için kompost yığını yaparken kesinlikle sıkıştırılmaz. Kompost yığınının ortasında ısı yükselmeye başlar (kızışma). En orta nokta ise hava almazsa soğuk kalır, yanma tamamlanmaz. Nem çok önemli, kompost kuru kalırsa mutlaka nemlendirilir ama ıslak tutulmaz.

Hazır kompost kutularında da delikler vardır. Zaten tabanında drenaj kanalı veya deliği bulunur ki içindeki sızıntıyı tahliye etsin.

malina 26-10-2006 22:52

Alıntı:

Solucanlar kompostlama süresini yarı yarıya azaltırlarmış. Kompost yığınına toprak solucanları veya özel kompost kurtçukları atabilirmişiz... :)
www.donusum.org sitesi kapanmış görünüyor...

Bellekteki bilgi

Mine Pakkaner 26-10-2006 23:19

Evet kompostlama sürecini gerçekleştiren solucanlar var .Bu kompostlara vermikompost deniyor. Solucanlar kompostu yiyiyor ve dışkılıyor, bu da materyali zenginleştiriyor, daha hızlı ayrışma sağlıyor.Bunlar özel solucanlar, kompostun içinde oluşan sıcaklığına dayanabiliyor. Bu solucanlar kırmızı solucanlar (Eisenia fetida)

http://www.intervale.org/img/AFEworms.jpg

murare 27-10-2006 09:42

Yukarıdaki yazıları anlamam biraz zaman aldı, kendi aranızda anlaşıyorsunuzda..:) Neyse kompostun yapılışını öğrendik ama dediğim gibi bunu müsait olanlar yapar. Biz yine eğer oluyorsa ki oluyormuş sanırım suyunu kullanalım. Ama posasını toprağa koymamın zararı olup olmayacağına bir cevap alamadım. Birde buna cevap verirseniz sevinirim.

malina 27-10-2006 11:49

Alıntı:

Biz yine eğer oluyorsa ki oluyormuş sanırım suyunu kullanalım. Ama posasını toprağa koymamın zararı olup olmayacağına bir cevap alamadım.
Mine cevaplamıştı... (#32 )

Alıntı:

Bitkiniz, atıklarınız onun alabileceği formdayken bunlardan yararlanabilir. İlla sen onları olduğu gibi al diyemezsiniz.

Yani, çürüme işlemi saksıda iken gerçekleşirse bitkinize zarar verir. Bunu ayrı bir ortamda yapmalı, sonra bitkilerinizde kullanmalısınız...

Ateş Öztan 29-10-2006 22:30

1 Eklenti(ler)
Kompost için kendim bir şeyler yaptım fakat çok zahmetli oldu. HAzır kompost kutuları aldım şimdi rahatım. Hem temiz görünüyor hem de çürüme için mükemmel tasarlanmışlar. Çokta pahalı değil, (bence) 20.ytl/adet

Mine Pakkaner 29-10-2006 23:17

Ateş Bey,

Birer doldurma, boşaltma ve mamul fotoğrafı da isteriz zaman içinde :)

Ateş Öztan 29-10-2006 23:25

Bugün bir tanesinden 3 çuval kadar kompost aldım. İstanbul'da yağmur beklediğimiz için şimdiden stok yapmaya çalıştım. Bilseydim çekerdim.
Bugünlerde bol bol yaprak dolduruyoruz. En kısa zamanda resim koyacağım.

Her seferinde, attığım onca şeyin ipek gibi kompost olması, beni hala etkilemektedir.

Mine Pakkaner 29-10-2006 23:49

Elinizdeki kutuyu tamamen doldurduğunuzda kompost süreci ne oluyor? Kutu ebatlarını da yazarsanız seviniriz.

bahcıvan 30-10-2006 01:48

Bir poşet içine yaprak, kurumuş çiçek, vakit bulamadığım için pişiremediğim 1 kilo taze fasulye, yine 1 kilo kadar rahmetli şeftali, suyunu sıktığım narlar ve çekirdekleri, salatalık, domates kabuğu, çekirdekleriyle birlikte hünnaplar, hindistan cevizi kabukları ve o anda elime bitki niyetine ne geçtiyse.
Hepsini poşete koydum, su döktüm. Toprakta karıştırdım. Şu anda balkonda. 1-2 güne kadar balkonda sıkı bir temizlik yapıp koyacağım son yeşilliklerden sonra ağzını bağlıycam. Bende kendi kompostumu yapabilmek istiyorum. Nisanda açıcam bakalım neler olucak? Torbaya birde boru sokucam, altınada bir delik açıcam.Yapmam gereken başka birşey varmı mine hanım? Teşekkürler :)

Lioness 30-10-2006 05:33

Kompost hazırlama

1 Eklenti(ler)
Biz kompostu geçen sene yaz sonundan itibaren aşağıda resmini gördüğünüz çamaşır sepetinde topladık. Sepetin için nylon vb hiç bir şey koymadık.Bu plastik sepet yaz kış üstü açık olan terasımızda duruyor ve içine sebze, meyva artıkları vb şeyleri atıyoruz.
Geçen sene takr. 100 l kompost elde ettik ve ilkbaharda saksı ve kutuları hazırlarken bunu toprağa karıştırdık. Şimdi yeniden toplamaya başladık.
Hernekadar içine birşeyler atarken görüntüsü mide bulandırıyorsa da, koku vs yapmadı. Yeri olanlara tavsiye ederim. Biz iyi netice aldık.
Selamlarımla

denizakvaryumu 30-10-2006 10:58

Bu işlem sırasında çıkan gaz, bir tüpte depolanıp evde en azından yemek pişirmede kullanılamaz mı?:D

Köylerde hayvan dışkısı ve bitkilerden yapılan bio gaz ın(ısıtma-pişirme ve otolarda kullanılıyor) daha basit hali.....

Mine Pakkaner 30-10-2006 13:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahcıvan
Bir poşet içine yaprak, kurumuş çiçek, vakit bulamadığım için pişiremediğim 1 kilo taze fasulye, yine 1 kilo kadar rahmetli şeftali, suyunu sıktığım narlar ve çekirdekleri, salatalık, domates kabuğu, çekirdekleriyle birlikte hünnaplar, hindistan cevizi kabukları ve o anda elime bitki niyetine ne geçtiyse.
Hepsini poşete koydum, su döktüm. Toprakta karıştırdım. Şu anda balkonda. 1-2 güne kadar balkonda sıkı bir temizlik yapıp koyacağım son yeşilliklerden sonra ağzını bağlıycam. Bende kendi kompostumu yapabilmek istiyorum. Nisanda açıcam bakalım neler olucak? Torbaya birde boru sokucam, altınada bir delik açıcam.Yapmam gereken başka birşey varmı mine hanım? Teşekkürler :)

Siz de bu işi torbada değil de delikli çamaşır veya çöp sepetinde yapsanız :) Karışımınıza biraz daha kahverengi malzeme katınız.

Ateş Öztan 30-10-2006 14:26

Kompost için şunu öğrendim; nem, ısı, hava(oksijen) gerekiyor.
Bu üçü koku oluşmasını önlüyor.
Çamaşır sepeti niçin uygun? Onda da, çamaşırların tamamen kapalı kutu da olması koku yapıyor. Hava delikleri olan sepet bunu önlüyor.

malina 02-11-2006 09:16

Buradaki fotoğrafta, kutunun altında, bir koruyucu / akan sıvının toplanacağı bir şey göremedim. Akan sıvı ne oluyor?

Bahçede değilse, bu her zaman sorun oluyordur. Akan sıvının ne yapılması gerekiyor? Atılması mı, tekrar içine katmak mı?

uyartem 04-11-2006 20:43

Kompost sırası oluşan sıvı

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina

Buradaki fotoğrafta, kutunun altında, bir koruyucu / akan sıvının toplanacağı bir şey göremedim. Akan sıvı ne oluyor?

Bahçede değilse, bu her zaman sorun oluyordur. Akan sıvının ne yapılması gerekiyor? Atılması mı, tekrar içine katmak mı?

AGM Yayınları
Çeşitli Yayınlar Serisi No: 1
Ankara - 1996
"ORMAN FİDANLIKLARINDA TEKNİK ÇALIŞMA ESASLARI"
adlı kitapta yazılan "Kompost Nasıl Yapılır" konusundan alıntı yapıyorum.
.......Bu arada şerbet çukurunda biriken şerbet,( sizin yazdığınız akan sıvı ) materyal ile karıştırılarak( benim notum,başka yerde de okumuştum: şerbet direkt olarak yığına tekrar verilmiyor, yığına katılan diğer organik maddelere emdirilerek yığına geri veriliyor) tekrar yığına verilir.
Tahminimce yığından çıkan sıvının içinde materyalin ayrışması sırasında sıvı hale geçen azot'ta bulunduğu için tekrar yığına verilmesi uygun oluyor herhalde. Ama son söz uzmanların..

lerdemir 11-11-2006 02:22

Yardım Talebi :(

Merhabalar,

Mum çiçeği ile ilgili olan şu bağlantının 13.sayfasında da http://www.agaclar.net/forum/showthr...9979#post49979
görebileceğiniz üzere mum çiçeği çeliklerini köklenme süreci sonrasında toprağa aktarma aşamasında Mine Hn toprak hazırlığı için şöyle bir tarif vermiş:

"Harç için kompost ve torfu karıştırın perlit veya pomza ilave edin. Karışımı 1 lt suya 0,25 çay kaşığı limon tuzu katarak sulayınız. Saksınızı bekletiniz. Harç suyu çekince ertesi gün dikim yapınız"

Sevgili "konu başlığı takip eden yardımsever açıkgönüllü iyilikmeleği gönüldostları forumdaş üyeler".... :cool:

Anadolu yakası'nda Göztepe E-5 taraflarına yakın oturup da "elimde hazır KOMPOST var, gel lerdemir, hemen mum çiçeği çeliklerini toprağa aktarabilirsin artık" diyen var mıdır? :o Çünkü ben kompost hazırlayamayacağım galiba... Hatta Mine H'ın söylediği o perliti ve pomzayı da ise nasıl bulabileceğimi de bilmiyorum...

Saygılar,

Levent

memet 11-11-2006 10:12

burada mine Hanımın bir yorumu olmuş.
Seralarda inşaat malzemesi satan yerlerde olması gerekmez mi..? perlit.
Ayrıca çiçek satan yerlerde de olmalı..

lerdemir 11-11-2006 14:22

Sevgili memt,

Bu arada sağolsun, üyelerimizden Lioness bana kompost konusunda yardımcı olacağını söyledi...

Perliti de mahallemizdeki çiçekçime soracağım bi... Şu çelikleri bir toprağa aktarmanın zamanı geldi artık. Çabucak büyüsünler, sizinkiler gibi coşkun çiçek açsınlarrrr... Aciillll...

lerdemir 11-11-2006 14:43

Kestane haşlama suyu sulamada kullanılabilir mi

Merhaba,

Konu başlıının ilk mesajlarına dönecek olursak, benim geçen gün aklıma başlıktaki soru geldi.

Düdüklüde kestane haşlamıştı eşim -ki ben bayılırım-, birden dedim ki sakın suyu dökme. Düşündüm de, kestanenin toprağı madem çok makbul, o caanım haşlama suyunu da saksılarımıza döksek nasıl olur?

Hala muhafaza ediyorum... Döksek nasıl olur?

Eveett??? Döksek nasıl olurrrr :D

Haa, bu arada, peki b vitamini zengini makarna haşlama suyunu da kullanabillir miyiz, ne dersiniz? Ne dersinizzzz, eveett?? ne dersinizzzz :D

Lioness 11-11-2006 15:08

Kompost sırası oluşan sıvı

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina

Sepet terasımızda devamlı açıkta durmaktadır. Havanın kuru olduğu zamanlar teras zemininde çamaşır sepetinden akan sıvı görüntülemedik. Biz içine meyva, sebze artıkları, yaprak ve bazende saksı değiştirerken (içindeki kökleri temizlendikten sonra) artan toprakları atıyoruz.

bahcıvan 11-11-2006 16:00

Bende bir meyve kasasına koydum bitkisel atıklarımı, ağzıda açık, sadece büyük bir saksı altı tabağı koyuyorum üstüne. Atık bitmiyorki durmadan mutfaktan taşıyorum. Balkonda 1 torba içinde de kum vardı onuda döktüm içine. Mademki kumlu toprak köklendirmede işe yarıyor biraz kumda faydalı olabilir diye düşündüm. Zaten bu bir deneme. Tek problem bazı şeyleri büyük parçalar halinde attım, örneğin portakal kabuğu veya bozulmaya başlamış tam bir portakal **** elma gibi. Bakalım yaza ne çıkacak kutudan :)

Ela 11-11-2006 17:05

kompost hazırlama

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir
Merhaba,

Haa, bu arada, peki b vitamini zengini makarna haşlama suyunu da kullanabillir miyiz, ne dersiniz? Ne dersinizzzz, eveett?? ne dersinizzzz :D

makarna haşlarken haşlama suyuna tuz atıldığı için bitkilere zarar verir onun yerine makarnaları çok az suda haşlarsanız hem daha lezzetli hem de besin değeri yüksek olur.

kürekçi 11-11-2006 21:02

Pirincin ilk yıkama suyunda ve makarnanın da haşlama suyunda daha çok nişasta olacağını düşünüyorum. Nişastayı da bitkiler nişasta olarak kullanamazlar, öncelikle kendi yapıtaşlarına ayrılması gerekir ve bu yapıtaşlarının da onları oluşturan elementlere ayrışması gerekir. Yani direk kullanılamayacakları için sebze haşlama suları kadar faydalı olmayacakları düşüncesindeyim. Biz yine de emin olmak için Mine Hocayı bekleyelim :)

lerdemir 11-11-2006 22:51

Peki Zerrin Hn,

Ya bu TUZ meselesini hiç düşünmeden makarna haşlama suyunu saksıya dökmüşsek ve de tam 4-5 gün sonrasından itibaren Japon Gülünün tüm yaprakları birden beyazlaşmaya, kurur kıvrılır gibi olmaya başlamışsa neler yapılabilir dersiniz? Hani mesela diyorum, ama sordum maalesef eşim, dediğiniz gibi tuz koymuş o makarna suyuna ve şimdi sizin mesajınızı okuduktan sonra bir anda şimşekler çaktı kafamda "evet o makarna suyundanmış demekkk" dedim. Ama umarım çok geç değildir... Ne yapmalı?

Bir de kestane haşlama suyuna kimse birşey dememiş... Onu daha uygulamadım, tutuyorum öyle bir kenarda.. Vallahi ...:rolleyes:

Mine Hnnnnn, diğer üstadlaarrr... İmmdaaattt !!! :(
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zerrin uslu
makarna haşlarken haşlama suyuna tuz atıldığı için bitkilere zarar verir onun yerine makarnaları çok az suda haşlarsanız hem daha lezzetli hem de besin değeri yüksek olur.

Ela 12-11-2006 12:14

kompost hazırlama

sayın Lerdemir tuzlu su dökülen çiçeğe ne yapmak lazım inanın bilmiyorum.Bir uzmana sorun derim.Ama fikir yürütelim isterseniz bitkinin tuzu bünyesinden atması nasıl sağlanır onu düşünmek gerekir.Ben olsam biraz köklerine dokunmadan biraz toprak alırdım yerine yeni toprak koyardım.çok su verirdim.tabaktaki suyu dökerdim sıcak bir ortama koyup yapraklarını yıkardım. kestane haşlama suyu kışın iç mekanda kullanılır mı bilemem;Ben haşlama sularımı kışın sadece dış mekanda kullanıyorum.

Mine Pakkaner 12-11-2006 20:59

Tuzlu su dökülen bir çiçeğe yapılacak tek şey bol suyla toprağını güzelce yıkamak ve çok zarar görmemesini, hassas bir bitkiyse de ölmemesini ummaktır.

Bu tür sebze meyve haşlama sularınızı atmak istememenizi anlayışla karşılıyorum ancak bu konuda her bitki için her haşlama suyu uygulanır mı gerçekten bilmiyorum. Konu ile ilgili bir bilimsel çalışma da henüz okumadım. Eğer elinde olup da paylaşan üyemiz olursa sevinirim.

Todor 13-11-2006 07:21

Ayrıca makarna ve patates gibi nişastalı besinlerin haşlama sularının, toprakta kurt ve sirke sineklerine yol açacağını zannediyorum.

BenBen1967 13-11-2006 12:40

CODE][/CODE]Her yıl baharda bahçede yaptığım ot temizleme işleminden sonra bahçenin bir kenarına derin bir çukur açıyorum içine toplanan tüm yaprakları dalları yani bahçeden çıkan hatta evden çıkan bunların içinde bozulmuş meyvalar sebzeler yemek artıklarıda oluyor çürüyecek ne var ne yok doldurup kapatıyorum ertesi yıla bahçeye serecek kadar( siz kompost diyorsunuz ben gübre)çıkıyor.bunu her yıl tekrarlıyorum .Önce önceki yıldan oluşmuş olanı çukurdan alıyorum sonrada yenilerini dolduruyorum son 6 yıldır sorunsuz bunu başardım hatta bahçenin o kısmına ne ekersem muhteşem oluyor acaba doğrumu yapıyorum diye bir sorma ihtiyacı duydum ne dersiniz yaptığım doğru mu?

lerdemir 13-11-2006 14:41

Zerrin Hn ve Mİne Hn,
İlginize teşekkür ederim.

Yağmurlardan biriktirmeye çalıştığım azıcık değerli su ile Japon Gülümü, yeni ceviz sürgünlerimi ve caanım Kıbrıs Limonumu suladım (bu üçü tuzlu makarna suyuna maruz kalanlardı). Limonum daha dayanıklı çıktı galiba. Allahım, inşaallah limon ile cevizlerim kurtulur -Japon Gülü harab da, o yüzden hiç umudum yok desem yeridir; zira en fazla suyu ona boca etmiştim :( -

Ateş Öztan 14-11-2006 12:46

Kompost kutularını almadan önce, yaprakları kompost yapmak için çok büyük ve kalın siyah (yakl.1-1.2mt yüks.) çöp torbalarını nalburdan almış, küçük bir paket olana kadar katlamış ve bir delik zımbası( çap 10mm gibi) 10-15 cm aralıklarla delik açmıştım.
Sonbaharda doldurduğum bu torbalar yaza güzel bir kompost yapıyordu. Çok ucuza ve kolayca sizlere yapabilirsiniz. illaki, büyük olması gerekmiyor.

Cahide Kartal 10-12-2006 22:42

bahçemizde kompostiçin gerekli yer ve sayılan malzemelerden bolca mevcut peki hazırlamak için belirli bir mevsim var mı? toplamadığım sürece bu malzemeler bahçede kendiliğinden kompost olurlar mı?

Cahide Kartal 10-12-2006 22:56

bazı sebze meyve ya da gıdaların haşlama , yıkama sularını ve posalarını bitki besini olarak kullanıyoruz ya kendi sağlığımız için faydasını gördüğümüz bitkisel çayların( kekik ,ıhlamur, ısırganotu vs..)kalan sularını ve posalarını da aynı şekilde kullanabilirmiyiz ? ayrıca sağlıklı günler.

Mine Pakkaner 11-12-2006 10:00

Cahide hanım, kompostunuza bitki çaylarının posalarını, kullanılmış poşet çayları koyabilirsiniz. Bunları olduğu yerde bırakırsanız zaman içinde toprak üzerinde çürür ancak, bahçede kendiliğinden kompostlaşmaz.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025