agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Üyelerin Bonsai Çalışmaları > Yarım Kalmış Bonsailer
(https)

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-02-2008, 00:19   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-05-2007
Eaglion / Pinus pinea -2

Adı: Aç kolunu ben geldim
Türü: Pinus pinea
Elde ediliş: Fide olarak alındı
Ekim Yaşı: 2 yıl (?)
Eğitim Yaşı: 6 ay
Yükseklik: 31 cm (Telleme sonrası)
Genişlik: 22 cm
Gövde çapı: en alt 1,1 cm
Bulunduğu ortam: Balkon
Hedeflenen Şekil: Dik tarz (veya daha az olasılıkla kıvrımlı dik tarz)
Hedeflenen şekle ulaşma süresi: 10-15 yıl

Öyküsü:
Bu da şirkete gelen seracı tarafından getirildi.Geldiğinde %20-30 dal ölümü vardı. Bunun dat oprağın bulunduğu torba kurtlanmıştı. Acilen toprak tamamen değiştirildi. Büyük saksıya alındı. Orta düzeyde kök budaması yapıldı. Bu agaç bununa iyi yanıt verdi. Acemi şansı. Takip eden birkaç ay bir kötüleşti bir iyileşti. Şimdi geldiği döneme göre çok daha iyi durumda.

Telleme:
Yaklaşık 40 gün önce tellendi. Nihayi şekillendirme için yapılmadı. Çamlar gençken daha eskik olduklarından şimdiden dalları aşağı indirmeye başlamak istedim. Bazı dalları sadece gövde büyüsün diye tutuyorum.

Plan:
Mart ortasında tellerin önce bir bölümünü çıkarıp kontrol edeceğim. eğer istediğim yanıt varsa geri kalanları da sökeceğim. Ufak iğne çimdikleme dışında en az bir sene dal budaması planlamıyorum. Sonuçta elle çizdiğim gib birşey olacak.
Ön (bakış yönü) güney olarak etiketledim.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg Çam-FU-güney.jpg (62.7 KB, 109 views)
Dosya Türü: jpg Çam-FU-doğu.jpg (50.2 KB, 104 views)
Dosya Türü: jpg Çam-FU-kuzey.jpg (61.7 KB, 100 views)
Dosya Türü: jpg Çam-FU-batı.jpg (66.5 KB, 97 views)
Dosya Türü: jpg çam.jpg (15.2 KB, 104 views)

Düzenleyen Eaglion : 03-02-2008 saat 01:38 Neden: Resim düzeltildi
Eaglion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2008, 16:07   #2
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 02-05-2007
merhaba Eaglion
calısmalarınız ve calısma sekliniz cok güzel ne istedigini ne yapmak istedigini bilen birisiniz basarılı olmanın yegana yolu karar verip istemektir basarilar dilerim
ama nacizane fikrimi söylemeden gecemeyecegim neredeyse tüm konularınızdaki resimlerde onu gördüm,
muhakkak degistirmis olmalısınız simdiye kadar ama ben yinede cok işinize yarayacagini düsündügüm fikrimi söylemek istiyorum hosgörünüze sıgınarak telleme ve tel seciminde yetersiz görünüyorsunuz bu konuda kendinizi bilgilendirirseniz cok daha basarili işler yapacaginizi umut ediyorum basarili saglıklı mutlu günler dilerim

Bonsibet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2008, 22:43   #3
Ağaç Dostu

Sevgili Bonsibet,

Çalışmalarımızı buraya koymamızın sebebi, göremediğimiz hataları sizlerin bize göstermesi. Tabi ki; bu uyarılar bizleri mutlu ediyor. Çok teşekkür ederim.

Telleme uyguladığım üç çalışmanın üçünde de, sorun olduğunun farkındayım. Bunun üç önemli nedeni var.
1. Bunlar benim ilk denemelerim. El becerisi eksikliğinin yanında, bir miktar da ürkeklik vardı. İnşallah yaptıkça geliştireceğim.
2. Sanırım bir çok arkadaşım da bundan mustariptir. Yoğun çalıştığım için malzeme aramak için özel bir gün ayıramıyorum ve çevremdeki dükkanlarla idare etmek zorunda kalıyorum. Kullanımış olduğum telin, ağaçlarıma göre oldukça kalın olduğunun başlamadan önce de farkındaydım. Ne yazık ki; o teli aldığım yerde sadece üç boy vardı. Bu orta boydu. İnce olan ise kıl gibiydi. Eğmek için yeterli olmayacağı gibi, dalları keseceği de aşikardı. Bu nedenle bu kalınlığa mecur kaldım.
3. Telin kalın olması nedeni ile, ince ve narin dallara tam sarmak oldukça zor oldu. Amacım sadece dalları hafifçe alıştırmak olduğu için de zorlamak istemedim ( kabul ediyorum bu bir mazeret değil).

Bir de; eğer doğru teknikten söz edecek olursak, şimdiki halleriyle; her üç ağaç da yanlış dizayn edilmiş durumda diyebilirim. Zira önden havalı görünselerde, dizayn 2 boyutlu. Yani aşağıya tellemiş olduğum dalların çoğu birbirine paralel ve biri hariç hepsi tam sağ veya tam sola eğilmiş durumda. Ancak ilk postalarda da belirtiğim üzere bu ağaçlar daha nihai hal vermek için çok gençler. İstediğim kalınlıklara ulaştıktan sonra, dalların çoğunu feda edeceğim. Daha sonra 3 boyutlu telleme yapacağım.

Uyarılarınız için tekrar ve gerçekten teşekkür ederim.

Eski 02-03-2008, 01:16   #4
Ağaç Dostu

Ara güncelleme

Bugün saksı değişimi yapıldı.

Kök yapısı sağlamdı. Ancak yeterli olmadığı için Turnike uygulandı. Turnikenin biraz üzerinden dört yönde kabuk soyularak IBA uygulandı. Daha gelişmiş kök elde edilmesi bekleniyor. Çamların köklenmesi zor olduğunda riski azalmak için bu işlem yeterli olabilecek üç büyük yan kökün altında yapıldı. Uygun kök gelişimini takibe bu kökler temizlenebilir.

Gövde ve dallara herhangibir işlem yapılmadı. Telleme devam ediyor.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025