![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-11-2007
|
İğde (Elaeagnus)
Sevgili arkadaşlar, Arama motorumuz iğde ile ilgili bir şey bulamadı fakat hünnap konusu ile birlikte ele alınmış olduğunu gördüm. Ben bağımsız olarak İğde konusunu açmak istedim çünkü şu sıralar bahçeme hangisini ekebileceğim konusunu araştırıyorum. İnternet araştırmalarım sonucunda bazı türleri hakkında bilgi buldum. Elaeagnus Ebbingei, yavaş büyüyen, herdem yeşil bir çalı olarak geçiyor. Hatta yabani formu Pinus Parviflora veya Pinus Densiflora ağaçlarının altında yaşam buluyormuş. Saksıda büyütülmesi de öneriliyor. Elaeagnus Pungens, çok hızlı büyüyen ve kenar ağaçlandırması için kullanılabilen, yine herdem yeşil, boylu bir meyva ağacı olarak nitelendiriliyor. Marculata, Tricolor ve Variegata türlerinin yaprak tonlarında farklılık olduğu anlatılıyor. Elaeagnus Angustifolia, 7-8metre boy yapabilen, hızlı büyüyen , kışın yapraklarını döken bir meyva ağacı olarak tanımlanıyor.Kuş İğdesi olarak da adlandırılan bu türün meyveleri, Anadolu'nun her tarafında yaygın olarak yetiştirilen tür olmasına karşın, makbul sayılmazmış Genel olarak Akdeniz bitkisi olduğu fakat her yerde rahatça yetiştiği, kalkan çalısı olabileceği fakat korunaklı yer istediği, yapraklarını döktüğü ya da dökmediği, meyvesinin yendiği ya da bazı türlerde makbul olmadığı gibi pek çok bilgi var. Hiç olmazsa rengi hepsinde aynı derken, Eleagnus Pungens "Maculata Aurea" diye altın sarısı yapraklı bir tür çıktı karşıma... Neyse ki deniz soğuğu ve tuzuna dayanıklılığı konusuna itiraz eden yok; ki bu benim dikmeyi düşündüğüm yer için çok önemli. Sonuç olarak, şöyle boylu poslu, gümüş yapraklı, lezzetli meyveli, herdem yeşil (herdem gri) bir iğde ağacım olsun istiyorum. Rüzgara, soğuğa, deniz havasına itirazı olmasın. (Bol güneşi sağlayabilirim.) Ne dikmeliyim? Görüş ve önerilerinizi bekliyorum. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
|
|