![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Penelophe/Cüce Nar
Sevgili Bonsai Ustaları, ![]() Aslında saksıda ikiz gibi duran cüce narımla ikiz gövde stili çalışacaktım fakat saksıda iki ayrı kök olduklarını farkedince ayırdım. Bu bonsai için beğendiğim fidan. Resim 001.jpg Ön yüzünün burası olmasını düşünüyorum. Resim 002.jpg Sağdan sola çeviriken sağ yan taraf. Resim 003.jpg Sağdan sola çevirirken arka taraf. Resim 004.jpg Sağdan sola çevirirken sol yan taraf. Ayırırken köklerdeki toprak dağıldı biraz. Bende kökleri hafifçe budadım. Saksıya diktim. stil.JPG *Kıvrımlı dik stil yapmayı düşünüyorum. Uygun mudur? *Telleme için çok ince bir tele ihtiyacım olacak zira dallar çok ince. Cüce narda tellemenin dört mevsim yapılabileceği doğru mu? *Budama için doğru zaman nedir? *Önce budayıp sonra mı tellemeliyim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Şimdi fotoğraflara bakarken düşündüm de, benim ön yüz olarak düşündüğüm kısmın arka tarafı aslında rüzgar stili de olabilir gibi. Resim 003.jpg Ama meyvaları de hesaba katmak lazım sanki. Üzerinde birden fazla meyva olduğu zaman rüzgarın savurduğu dallar aşağıya sarkacaktır. *Aynı şey kıvrımlı dik stil için de geçerli. Meyvaların dalları aşağıya çekmesi sorun yaratır mı? *Kıvrımlı dik stil mi daha uygun yoksa rüzgar stili mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Ben narda rüzgar tarzını denedim. Fakat tellemede sorun yaşadım. Bir seneden fazla telli kalmasına rağmen dallar, telleri çıkardığımda, iki gün içinde ilk durumlarına döndüler. Nara özgü bir durum olabilir diye düşündüm. Tellemeye pek uymuyor gibi. Budamalarla şekillendirmeyi düşünmeli. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba Penelophe Ağaça dokunma al atlye çalışmasına getir.Orada tam bir formu belirliyelim.Şu anda 2 stil içinde uyugn gibi görünüyor. Narda telleme her mevsim yapılıyor.Yanlız Nar çok esnekdir bu yüzden gelişme döneminde yapılan telemelerde tel üzerinde çıkarıldığında esnek olan dal yapısı tekrar eskiye doğru döner bu yüzden gelişme dönenimin durakladığı zamanlarda yapılaçak telemeye iyi çevap vereçekdir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Iyi gunler Penelophe, nar agaci yapraklarini doken bir bitki, yapraklarini dokdugu zaman yasamini yavaslatacaktir. (sonbahar sonu, kis donemi) iste bu mevsim derin budama olmamak kaydi ile agacinizi budyip telleme yapabilirsiniz. Ince tel yerine biraz kalinca(en az 2-3mm.)telle sarim yaparsaniz agacinizi egip buktukten sonra, istediginiz yerde kalacaktir. teli sardiktan sonra, belli araliklarla kontrol etmeyi unutmayiniz. Agaciniz ilk dusundugunuz gibi kivrimli dik tarza uygundur. Simsirleriniz yaninda, nari da, atolye calismasina tasisaniz, uzerinde calisma imkani bulmazsaniz bile, diger arkadaslarin goruslerini alip, cesaretinizi artirip daha guzel ve daha rahat bir calisma yapabileceginizi dusunuyorum. Yapacagin calismalarda ve Izmir atolye calismasina katilacak tum arkadaslara basarilar dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Ali bey, bana kalsanız hepsini alır götürürüm atölyeye ama sadece bir fidanla katılmamız gerektiği içintereddütte kaldım. Kıvrımlı dik stile karar verdim hepinizin katkılarıyla. Ağacı ayırırken, toprak dağılıp, kökler hava almıştı. Hava alan uç kısımları budadım bende. Fakat bugün baktım ki, yapraklarda bir cansızlaşma var. Solmuş gibiler. ![]() Ayrıca budamam ve telleme zamanı hakkındaki bilgiler için de teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-07-2007
|
Alıntı:
Bu çiçek inanamayacağın kadar su sever, uyarmıştm galiba, birde kökleri oynattın, kestin eh birde yapraklarını büzüştürmesin, insaf. Sevgiler. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Ali bey, üstteki süs narımda pek gelişme olmadı, hastalandı, dalları kurudu, yapraklarını döktü, daha yeni yeni toparlanıyor. Şimdi aşağıdaki narla uğraşıyorum. Resim 005.jpg Ön Yüz Resim 004.jpg Arka Yüz Bugün biraz budama yapmaya çalıştım ama sonuç görüldüğü üzere pek iyi değil. ![]() Size sormak istediklerim var; Kopyası Resim 005.jpg -1 numaralı dalı çiçekte olduğu için budamadım ama rüzgar stilini de bozuyor gibi, budamalımıyım ne dersiniz? -2 ve 3 numaralı dalları da budamalı mıyım? Bunlardan başka ne tavsiye dersiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Iyi gunler Penelophe mesajini ancak simdi gordum ve bir gunluk gecikme ile cevapliyorum ![]() Once sunu soylemeden gecemiyecegim. Forumda gordugum en guzel tellemelerden birini yapmissiniz kutlarim. Ruzgar yatigi bir tarz, 1 numarali dalcigi budamak yerine teleleyip, diger dallarin oldugu yone cevirebilirsiniz. 2. ve 3. dallari budayabilirsiniz. Soldaki yani usteki govdeyi biraz daha asagiya egip aradaki boslugu biraz kapatiniz. Bir dahaki saksi degisiminde agacinizi saksinin, (saksinizi iki hayali cizgi ile esit sekilde uce bolerseniz saksinin solunda kalan cizginin hemen sol tarafini.)sol tarafinina dikiniz. Sag tarafa yatan govde ve dallar saksi icerisinde bir denge olusturup daha estetik bir gorunum kazanacaktir. Diger nar agacina da sevgi ile bakarsan seni hayal kirikligina ugratmiyacaktir. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Ali bey, tellemeyi beğenmenize çok sevindim. ![]() 1 numaralı dal için ince tel gerekli, bulur bulmaz dediğiniz gibi yapacağım, diğer dalları da budayacağım. Aradaki boşluğu da kapatacağım. Sanırım siz bu ağaç için dikdörtgen bir saksı düşünüyorsunuz, benim şu güveç kabından yaptığım saksı bu ağaçta işe yaramaz mı? Gelişmeleri fotoğraflarım. ![]() Teşekkürler.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Sen, yine de, agac(veya agaclarini) yarismaya kat istedigin gibi bir saksi, icerisinde olmasada. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Ali bey, bugün süs narımı raftan betona düşürdüm, saksından çıktı, köklerindeki topraklar da bayağı dağıldı, bende kökleri budadım biraz, daha küçük bir saksıya alıp bolca suladım. Kendi yaptığım güveç saksısına koyup yarışmaya katılırım artık. ( Dün bir seraya gittim, toprak saksılar ve güveç kapları vardı, oval güveç kabı aradım ama bulamadım.) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|