![]() |
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-03-2007
|
![]() Herkese merhaba. Bu şimşirler benim ilk tecrübem oldu. Yaptıgım yanlışlıklar için uyarılarınızı bekliyorum. Önerileriniz için şimdiden teşekkürler. Cevaplarsanız sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Uygulama olarak güzel. Fakat bonsaide, ağaçlar şekillendirilirken belirli tarzlara uygun olmasına çalışılır. Tellemede ağacın seçilen tarza göre biçim alması istenir. bu bakımdan ilk adımın bir tarz seçmek olması, daha iyi olur. Çünkü tarzlar uygulamalarla olgunlaşmış biçimlendirmeler. Başlangıç olarak buna dikkat etmesi oldukça önemli. Söz gelimi sizin ağacınızda sağa doğru tellediğiniz ilk dal çok aşağıdan çıkıyor. o budanabilir, ondan sonra gelen üç ve dördüncü daldan biri budanarak, diğer dallar sola eğilebilir ve şelale yapılabilir.( kengai, han-kengai,cascade-semi-cascade) tarzları olabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Kerim GÜNAY NAcizane bir bir şeyler yapmaya çalıştığınız anlaşılıyor.Lakin bonsai **** sığ saksıda yetiştirilen bu minyatür ağaçların bir özeliği var.Buna şöylede diyebiliriz.Oran ölçü küçültme tekniği yani elimizde ki genç bir fidanı öyle bir göstermemiz gerekiryor ki bakıldığında çok yaşlı bir ağaçmış hissini uyandırması. Bu yazdığım şey sadece genç fidanlarda geçerli olan uygulamalar için.Çünkü bir bonsai değerini yaşı ve formu belirliyor.Ayrıca üzerinde çalışan bonsai sanatçısının estetik uygulaması. Kısacası söylemek gerekrse bir ağaçı biraz budayarak biraz da telleyerek bonsai yapmak okdarda mümkün değil.Sakın şevkinizi kırmak gibi bir düşünceye kapılmayın.Sizden ricam bir fidan aldığınızda sitede ki arkadaşlara bu fidanın yalın halini sunun ayrıca net'de gezerek elinizde ki ağaçın yapısına uygun yapabileçeğinzi şık ve estetik fotoğrafları toplayın.Bu elde ettiğiniz göresel vizyonlardan çıkarak size ilham kaynağı olaçak her türlü şekle bakın doğayı taklit edin. Ve lütfen bana kızmayın. Öncelikle ağaçınıızn bir formu yok. geleneksel olarak süpürge formu olarak nitelendire bileceğimiz hokidachi formunu uygulaya bileçeğinzi gibi ne yazıkki derin budama için zaman geçti.Farklı bir form seçin şu anda yaptıgınız işlemler tamamen yüzeysel. Ama içinizde bu heyecan ve bu azim oldukdan sonra başaraçasınız. Saygılarımla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Yeni Üye
|
![]() Bu bahsettiğiniz tarzların şekil ve isim olarak nereden görebilirim? Biçim verme teknikleri bölümünde ben göremedim ama böyle bir sayfa var mı? Ayrıca yorumunuzu hangi uygulamam için yaptınız. Sanırım yanlış seçim fotodan pek belli olmuyor uygulamaların farklı olduğu. Söylediklerinizi hangisi için uygulamalıyım. Başka foto göndermeye çalışacağım teşekkürler.Bu gönderdiğim resimler küçük saksıdaki uygulamam. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
|
Galeride bonsai tarzlarıyla ilgili görüntüler bulabilirsin. Bu isimlerle googlede arama yaparsan başka bonsai sitelerine ulaşabilirsin. Ben 4 nolu mesajındaki ilk fotoğraf hakkında yazdım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Kerim GÜNAY Eklediğiniz tüm bonsai örnekleri için yazdım. Formları öğrenmek isterseniz. http://www.bonsaisan.com/formlar.html burdan bakınız sanırm aytınlatıcı olaçak. ayrıca uylamalr içinde sitede bir çok görsel var. Bunlardan yarralana bilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Yeni Üye
|
Mehmet Bey ilk yorumunuzda bahsettiğiniz sağa doğru eğik aşağıdan çıkan dal dediğiniz aslında ikinci bir kök. Belli olmuyor ama, ayırmak istemedim köke zarar verebilirim diye düşündüm.Bununla ilgili bir tavsiyeniz olabilir mi? Şimşir fazla kurcalamaya dayanır mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
|
İki kök varsa birini ayırabilirsiniz. Hem başka bir tarz için de size fırsat çıkmış olur. Gelin kaynana tarzı. Sokan, double trunk olarak araştırın nette. Forumda da bu tarzla ilgili bilgiyi bulabilirsiniz. Örnekleri var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2007
|
Kerim Bey merhaba, Şimşirinizle ilgili yorum yapamayacağım, ben daha çok yeniyim ![]() Kolay gelsin... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Yeni Üye
|
![]() Merhaba. Verdiğiniz tavsiyelere göre gönderdiğim resim deki gibi çizgili dalı kesip kalanları sola doğru yatırsam uygun olur mu? Ayrıca dipteki diğer kökü ayırmalımıyım? **** bu pozisyonda sokan sitilini uygulamam mümkün mü? Dalları durumu ne olmalı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
|
Yuvarlakla işaretlediğin kök ayrı mı çıkıyor, yoksa burada göründüğü gibi aynı gövdeden mi? İki ayrı gövde varsa "sokan" gelin kaynana olabilir. Eğer şelale ya da yarı sarkık denemek istiyorsanız beyazla işaretlediğin dallardan sağdakini bırakıp diğerlerini tellemesi daha uygun olur, kengai, han-kengai tarzları için. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Yeni Üye
|
Yuvarlakla işaretli olan dallar ayrı bir kök. Bu durumda sokan nasıl uygulanır. Dalları ne şekilde yönlendirmeliyim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
|
Bu çizimi bir incele. Gövdelerden biri diğerine göre daha büyük, fakat dalların dizilimi sanki bir bitki gibi birbiriyle uyumlu. Senin tellemende dallar bir yelpaze gibi açılıyor şimdiki durumda. Burada öne ve arkaya doğru düzenlenen dallar var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Kerim Günay bey, her nekadar şimşiriniz bir bonsai olamamış olsa da estetik görüşünüzün olduğunun kanıtı. Çok şirin olmuş. ustaların da dediği gibi tarzları da öğrenince çok güzel bonsailer yapacaksınız bence. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Yeni Üye
|
![]() Merhaba. Şu ana kadar verdiğiniz tavsiyelere göre düşündüm ama işin içinden çıkamadım. Şöyleki verdiğiniz örneklere göre iş yaparken riske girmek istemedim bu yüzden yeniden telleme yaptım ama söylediğiniz dalları kesmedim daha. Göndereceğim resimlere göre hangisini daha uygun olacagı konusun da yardımcı olun lütfen.Ayrıca yorumlarınız için hangi resmi kullandığınızı belirtir misiniz Birde benim acer filizlerim var bununla ilgili yeni bir başlık açabilirmiyim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
|
Ben biraz düşüneyim, şu an aklımda heykeli ne yapacağım var bir tek, akşama yazarım. Aceri bu başlık altında ekle, başlığa acerinin adını da ekleriz. Arkası pembe tonda görünen üçüncü resimdeki şekillendirmeyle,gelin kaynana sokan düşünebiliriz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Yeni Üye
|
![]() Şimşir için haberlerinizi bekliyorum. Ayrıca tohumdan çıkan acer palmatum green birde acer red için geleceğe yönelik neler yapmalıyın? Şu an için büyümelerini bekliyorum bir müdehalede bulun muyorum. Tek sorum acer red leri sıkmı dikil miş? acer green 5 tohumdan 1kök çıktı zaten.Filizleri ayrı bir saksıya ne zaman almalıyım daha iyi gelimesi için.Birde 2. saksıdaki önde görünen filizleri diğerleri ile aynı zamanda diktim ama onlar öyle küçük ve sarı kaldı. Bu filizlerde bitki besini yazan bir sıvı gübre kullamaya aşladım.Daha bir iki kez kullandım ama aslında diğer çiçeklerim için almıştım.Bunun zararı olabilir mi?Teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Kerem bey iyi gunler, resimlerini eklediginiz tohumdan yeni cikmis fidanciklariniz icin su an gubre veya besin kullanmamalisiniz diye dusunuyorum. Ayni saksida olan ondeki fidanlarin sagliksiz olmalarinin besinden kaynaklandigini sanmiyorum. sulamaya dikkat et cok su da az su gibi fidanlari olumsuz etkiler. Bu yil fidanlarini ayni yerlerinde birakabilirsin[bir dahaki sefere tohumlari ayri, ayri kucuk saksilara ekersen daha iyi gelisecekleri gibi daha iyi de kontrol edebilirsin.] Onumuzdeki kis sonu, bahardan az once fidanlarini bonsai yapacaksan sokup, orta yerde uzanan kazik koku de budadiktan sonra ayri ayri saksilara dikip buyumelerini beklemelisin. Ilk iki resimde toplu olan fidanlar akcaagaca benzemiyorlar. Bana zelkova gibi geldi. En altaki resim ise Japon akcaagaci fark acikca yapraklarda gorunuyor. Ama uzulme zelkova dan da guzel bonsai olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Yeni Üye
|
Tohumları aldığım kişinin gönderdiği yazılara göre bende önce buzdolabına koydum ama yarısınıda balkonda alçak olmayan saksılara diktim. Buzdolabındakilerin hiç biri çıkmadı balkondakiler çıkmaya başlayınca sonra onlarıda diğerleri gibi saksılara diktim. Acer red diye bildiğim tohumların hepsi çıktı acer green den bir tanesi çıktı ama ulmus paviflora dan hiç çıkan olmadı. Sebebini bilmiyorum ama denemeye devam edeceğim umarım çıkanların başına bir iş gelmez. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim, bu habere sevindim, çünkü 2 aydır tohumlar dolapta. Fidancı Ali abi'nin de dediği gibi artık onları saksıya dikeceğim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Yeni Üye
|
uzun bir aradan sonra kötü haberlerim var. iki şimşirim de dikkatsizliğim sonucu bu sıcaklarla tamamamen kurudu. Ama resimlerini gönderdiğim tohumdan çıkan zelkovalarımı zor kurtardım. ve şu anki hallerine bir bakın ne haldeler!! durumları pek hoşuma gitmedi işimden dolayı çok ilgilenemiyorum belki çok geç kaldım bir şeyler yapmaya ama sizce nasıllar. birşeyler yapılabilir mi bunlara ? tavsiyeleriniz neler acaba. birde akça ağacım hiç büyümüyor artık ilk gönderdiğim resimlerden hiç farkı yok neden ki? yardımlarınız için teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|