agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Türkiye Florası > Türkiye Florası > Ege Bölgesi
(https)

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 03-03-2007, 00:00   #1
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 26-02-2007
Denizli Çameli Elmalı'da bir çiçek...

Elmalı'da çalıştığım yıllarda çok değişik bir yabani bitkiyi her bahar aynı yerden toplar saksıda yetiştirmeye çalışır ,beceremeyince ertesi bahar tekrar denerdim.Bu bitki üzerine çok araştırma yaptım.Ya yok ,ya gözden kaçtı, ya da yeni bir tür keşfettim.Her ne kadar şu an elimde olmasada.

Bitki sadece Çameli Elmalı'da gördüğüm beyaz bir toprakta yaşıyor evet bildiğimiz grimsi beyaz. Çok açık maviye çalan bir rengi var.Belki inanmıyacaksanız toprağın üzerinde zor seçiliyor. Zaten ben onu görerek bulmamıştım.Yanına oturmuştum elime tel gibi bir şey çarptı, bu da ne diye dikkatli bakınca gördüm. Ve çığlığı bastım muhteşem bir şeydi.incecik tel gibi dalları vardı yuvarlak yaprakları tel ortasından delip geçmiş gibi duruyordu.

tellerin ucunda bir santim büyüklüğünde bir bardak düşünün ,içinde yine bitkinin renginde minik kapsüller kapsüllerin üzerinde minik minik pembe çiçekleri vardı. Çiçeklerin büyüklügü 5 mm.kadar . Bitkinin toplam boyu 15 -20cm. kadar tel tel birşey. Niye görünmediğini anlamışsınızdır. rengi de zaten çok açık.

Bitkiyi kökledim. Normal toprağa ektim belki biraz gelişir diye. Yaşamadı.İnat ettim her beyaz toprak olan yerde altın arar gibi aradım.Bu sefer toprağı ile birlikte yaz ortasına kadar yaşattım.tohum bile aldım fakat çimlendiremedim.

Elmalı soğuk yer , kar yağar belkide antalya havasını sevmedi. Tabak ve bardaktan oluşmuş gibi durduğu için ona tabak çanak ismini koymuştum.Ve köylüler yıllarca o köyde oturan köylüler bunu nerden aldın diye soruyorlardı.Evin az ilerisi dediğimde afallamışlardı.Benim gibi meraklı olanlar toplayıp saksıda yetiştirmek istediler olmadı.

Onu bulmak için o taraflara gitmek ister misiniz? Köy meydanına gelince sola döneceksiniz. beyaz yamaçlarda idi .Belki siz yetiştirebilirsiniz. Kim bilir bize de tohum gönderirsiniz. Mutlu ve çiçeklerle kalın.

DİDEMNAZ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025