![]() |
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-12-2006
|
sermanis / ardıç
Merhabalar, iyi haftalar dileklerimle mesajıma başlıyorum. Öncelikle bu forumda bulunuyor olmak çok keyifli ve memnuniyet verici. Ben de artık bir ağaç sahibiyim. Dün itibariyle Bonsai yapmak üzere bir ardıç fidesi aldım. Öncelikle bakımı konusunda bilgi topluyorum. Daha sonra Telleme ve Saksı değiştirme işlemlerini gerçekleştireceğim. Bu süre zarfında başka ağaçlar üzerindede öğrenmeme devam ediyor olacağım. Sizlere ağacımın resimlerini gönderiyorum. Fikirlerinizi paylaşırsanız, hangi stilin uygun olacağı, bir sonraki adımda neler yapmam gerektiğini çok sevinirim. Fideyi alırken ağacın yatay şekle uygun olacağını düşünmüştüm. Dayanıklı bir ağaç olduğu için ardıçla başlamaya karar verdim. Ağacı balkonda tutuyorum. Şimdiden yardımlarınız ve paylaşımlarınız için çok teşekkürler. Herkese iyi yıllar ve iyi bayramlar ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Sermanis; öncelikle aramıza hoşgeldin. Dilerim yapacağın tüm bonsailer, seninle birlikte yaşlanırlar.. Öncelikle ağaçlarla aran nasıl? Daha önce saksıda ağaç yetiştirdin mi? Bonsaiye ne zamandır ilgi duyuyorsun? Bonsai ile ilgili kaynak araştırdın mı? son olarak çok mu soru soruyorum? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Yeni Üye
|
Turunç güzel dileklerin için çok teşekkürler, Doğaya olan inanılmaz bir sevgim var, fakat ağaçlarla teorik ve pratik anlamda çalışmalarıma yeni başladım. Bonsai konusundaki bilgim ve ilgim iki ay kadar kısa süre önce başladı. Bonsai ile ilgili siteleri araştırıyorum, zamanım yettiğince okumaya ve bilgi edinmeye çalışıyorum. Tavsiye edeceğiniz pdf **** kitap var ise sevinirim. agaclar.net teki elektronik kitap tavsiyelerini inceledim. Son olarak soruların ****** çok değil ![]() Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba Sermanis, yeni arkadaslari aramizda gormek bizleri sevindiriyor, aramiza hos geldiniz. Deneyim ve bilgilerimizi burda paylasip bonsainin Turkiyede taninip yapilmasi, agclar. net'te ki arkadaslar icin bir zefk bir keyiftir. Bonsai ogrenmek icin bu sitede yeterli bilgi vardir is bu bilgileri degerlendirip, pratikte kendini gelistirmektir, bunu da sizlerde olan bonsai sevgisi ile yapacaginiza inaniyorum. Simdiden yapacaginiz bonsailerde kolay gelsin der basarilar dilerim. Ardiciniza bakinca hemen akla sarkik tarz veya selale tarzi geliyor, o tarzlar hakkinda bilgi toplayip bol bol resimlere bakiniz. Tekrar aramiza hos geldiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Yeni Üye
|
Ali Bey çok teşekkürler, sizlerin çalışmalarını gördükçe daha şevkleniyorum. Desteğiniz beni çok sevindirdi. Selale tarzında yapmak benim de aklıma yattı. aşağıdaki resimdeki formu modelleyecek olursam yapacağım telleme ağacın dalını kırmama sebep olurmu çünkü aşağı doğru büyümesi için dalı eğmem gerekiyor. ![]() Çok acemice çizdiğim şekili de aşağıda gönderiyorum. Bu şekilde eğmek mümkünmüdür. yoksa daha az mı eğmem gerekir. ![]() Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Slanting tarzı da düşünebilirsin. Yerden seninki gibi 45 derece açı yapan bir gövde oluyor. Ben o stili özellikle çam türlerine çok yakıştırıyorum. Çok hareketli ve çekici görünüyor. Seninki zaten o açıyı yakalamış. Şekil vermek kolay olacak. Önce stilleri incele ve netten biraz resim ara. Seninkine uygun ve beğenerek uygulayacağın bonsai resimlerine mutlaka ulaşırsın. Zaten biz de yanında olacağız. Elimizden geldiğince sana yol göstermeye çalışırız. Ben de ilk başladığımda hiçbirşey bilmiyordum. Neyi nasıl yapıyoruz, kafam karışıyordu. Ağaca istediğim şekli bulana kadar canım çıkıyordu. Bu tecrübeli göz isteyen birşey. bunun tecrübesi de bizim için en kolay resimleri inceleyerek oluyor. Benim şu an da yaklaşık 1100 kadar bonsai resmim oldu. Hepsini netten buldum. Ama bir ağaca bakınca aklıma şekil gelmesi için artık o resimlere ihtiyaç duymuyorum. sen de zamanla böyle olacaksın. Senin için biraz resim araştırıp geliyorum... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Düzenleyen turunç : 09-02-2007 saat 20:21 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Hoşgeldiniz sermanis ![]() Tarzları arkadaşlar söylemiş ![]() Eğer sarkık tarzlarda (cascade / semi cascade) bir görünüm elde etmek istiyorsan sadece telleme ile değil ağacını dikerken vereceğin yaklaşık 45 derecelik açı ile yatırarak ekersen ağacını tellemende yardımcı ve daha az yıpratıcı olacaktır. Tabii yapacağın kök budamasını bu açıya göre ayarlayıp yeni saksısına o şekilde alacaksın. Kolay gelsin ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Yeni Üye
|
Tekrar Merhabalar, Ağacımda telleme çalışmaları yaptım. Tavsiyelerinizi eksikliklerinizi bekliyorum. ilk telleme çalışmam olduğu için biraz acele oldu. Benim gördüğüm eksiklikler teller bazı yerlerde birbirini kesiyor. Aliminyum tel kullandım fakat sertlik nedeniyle zorluk yaşadım. Isıtma konusu bir sonraki tellemede tekrar yapacağım. Birde büyük bir budama yapmadan telleme yaptım. Mart başı gibi budama yapmayı düşünüyorum kök ve gövde. O zaman da saksıya koyacağım. Eleştirilerinizi bekliyorum. [img=http://img387.imageshack.us/img387/736/dsc02822bd5.jpg] ![]() [img=http://img405.imageshack.us/img405/9670/dsc02823oy0.jpg] |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Önce cesaretini tebrik ederim. Biraz eleştiri yapalım ki; sen de hataları görüp düzeltebilesin. ![]() Öncelikle bir ağacın bonsaiye benzemesi demek, o ağaca yaşlı görünümü verebilmekten geçer. Genç ağaçlarda dallar gövdenin aşağısından başlar ve sık bir şekilde, gövdeden karşılıklı olarak yukarı doğru uzanır. Yaşlı ağaçlarda dallar biraz daha yukarıdan başlar, ilk dal en kalın daldır ve aşağıya doğru sarkıktır. Dalların arası açıktır ve karşılıklı dizilmemiştir. Yaşlı ağaçlarda dallar seyrektir ve yukarı doğru çıktıkça sıklaşır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Mesajın devamı: Ağaca üçgen form vermek bu açıdan da çok önemlidir. Daha önceki bonsai ile ilgili konularda bundan bahsedilmişti. Neyse; senin ağacına yakından bakacak olursak. Dallar çok aşağıdan başlamış. Daha yukarıdan başlasa daha iyi olurdu. Bir de dallar gövdeden karşılıklı olarak çıkmış. Dal dizimine dikkat ediyoruz. Bonsaide kural olarak ilk dal sağa **** sola doğru olmalı, ikinci dal ilk dal sağdaysa solda olmalı, üçüncü dal arkaya doğru uzanmalı, sonra tekrar sağda, solda ve arkada olacak şekilde sıralanmalıdır. Sağda ve solda olan dallar Ali Hocamızın dediği gibi; sanki birine hoşgeldin der gibi kucaklayacak şekilde durmalıdır. Dal aralarına 120 derecelik açı verirsen bunu yakalayabilirsin. Dalları biraz daha aşağı doğru eğersen daha güzel görünecektir. Bir de dalları telle sararken tellerin çapraz gelmemesine dikkat etmeliyiz ki dallarda tel izleri çirkin görünmesin. Ağacın boyunu biraz kısaltabilirsin. Kestiğin yerdeki bir dalı hakim dal yapabilirsin. Çam türlerinde örnek biçim verme konulu forumu okursan işine çok yarayacak bir çalışma bulacaksın.Şimdilik ilk bakışta aklıma gelenler bunlar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Yeni Üye
|
çok teşekkürler turunç ağacın alt taraflarındaki dalları aşı macunumu temin eder etmez buduyor olacağım. Peki gövdenin üst tarafında ağır bir budama yapmamın sakıncası olurmu bu dönemde? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Bence olmaz. Ama sen bir budama işlemi yapmadan önce bonsai kurallarını bir daha oku derim. Ne olur ne olmaz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Sermanis, tellemenin amacı gövdeyi bükmek.. benim gördüğüm kullandığın tel gövdeye şekil verebilmek için ince duruyor..Ali abinin forumda bir yerlerde tellemeyle ilgili yazdıkları vardı onları bulup okursan faydası olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Resmine baktığımda ilk farkettiğim telin kalınlığı oldu Memet de yazmış zaten Anladığım kadarıyla teli çift kat yapıp telleye çalışmışsın ama olmamış İnce tel gövdenin kesilmesine ve onarılması güç hasarlara neden olur. Bunun için ağacının kalınlığına göre tel kullanmalısın Sana budamalar konusunda tavsiyelerde bulunduk fakat önemli bir konuyu unutmuşum. Ağacını kök budamaları yapıp ufak saksıya almakta acele etme. Bonsai saksısına almayı şimdiden yaparsan ağacının yaralarının kapanmasını geciktirirsin. Toprak değişimi yaptığın zaman az miktarda kök budaması yaparsın. Fakat esas kök budamasını bonsai saksına alacağın zaman yani ağacınının yaraları kapanıp formunu tamamladığın zaman yaparsın. Ki büyük saksıda olduğunu düşünsek bile, ağacın yaralarının kapanması ve formunu alması 3-5 yıldan önce olmaz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Yeni Üye
|
memet bonsaisever sizlere de teşekkürler. uyarılarınız kurallar doğrultusunda ağaca tekrar şekil verip yaptığım çalışmayı tekrar göndereceğim. Sonuçta bu çalışmalar bana tecrübe kazandıracağı için yaptığım hataları öğrenmem çok önemli. bir çok kez deneyerek elimin ve zihnimin alışacağını düşünüyorum. yardımlarınız için sağolun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Yeni Üye
|
Ali Hocam, fikirleriniz için çok teşekkürler. Umarım birgün bizimde sizin gibi bonsailerimiz olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Iyi gunler Sermanis, sen kafana bonsai yapmayi iyice koymussan, mutlaka iyi bonsailer yapacaksin. Ogrendiklerini, ellerine aktardik sonra, bir gun bakarsinki, simdi imrenerek baktigin, o bonsai resimlerindeki bonsailer gibi agaclarin olmus. Yapacagin bonsailerin dusledigin gibi olmasini dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-10-2006
|
Bende bir fikir vereyim.Bence şe şekilde olabilir: ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
işte budur. Mustafa çok güzel bir şekil düşünmüşsün. Tebrik ederim. Ağacı tel ile saksıya tutturursa yapabilir bence. Harika bir çizim olmuş. Mustafa artık seninde fidanların üzerinde çalışma yapıp sitede paylaşma zamanın gelmiş. Bahar gelipte ağaçlar yapraklanıncaya kadarki zamanda en önemli iş olan ilk şekil verme işini tamamlamış olmamız lazım. Bu durumda haydi doğru fidanlıklara ![]() Sermais bu fikri uygulayabilirsin. Çizimde çok açık olmuş. Takıldıklarını sorarsın. Aramızda cevaplayacak bilen birileri mutlaka olacaktır. İş başına ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-10-2006
|
Cok saolun turunç.Siteden hep yaralanmak olmaz, yardım da etmeliyim diye düşündüm.ağaca ilk baktığım bu şekil aklıma geldi.Burda ağaç spiral biçimde yukarı doğ çıkıyor.******* uygulanabilir. Yıl başı hediyesi olarak fidancıya gidicim galiba ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Yeni Üye
|
Mustafa çok sağol, senin bu mesajını okumadan önce ağacımı bonsai kuralları eşliğinde budamaya koyulmuştum. Ardıçımı daha önce verilen tavsiyeler eşliğinde budadım. Slanting tarzında karar kıldım. Yaptığım çalışma hatalarla dolu olsa da 2-3 sene içinde güzel bir ağaca sahip olacağımı düşünüyorum. Ağacımın yeni şeklini tekrar göndereceğim. iyi günler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|