agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Üyelerin Bonsai Çalışmaları > Başlangıç Aşamasındaki Çalışmalar
(https)

Beğeni Düzeni35Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-03-2012, 15:59   #1
Ağaçsever

bonsaikon's Avatar

Giriş Tarihi: 26-03-2012
bonsaikon / Ateş Dikeni

Ağacımın ilk hali, budama ve telleme sonrası halleri. Yorum ve önerilerinizi beklerim.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg sahibinden_Photo-0050.jpg (67.9 KB, 558 views)
Dosya Türü: jpg sahibinden_05.03.12 2.jpg (68.3 KB, 556 views)
Dosya Türü: jpg sahibinden_budama önerisi.jpg (40.3 KB, 554 views)
Dosya Türü: jpg sahibinden_14.03.12.jpg (44.5 KB, 553 views)
Dosya Türü: jpg sahibinden_14.03.12 2.jpg (41.3 KB, 557 views)
bonsaikon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2012, 14:10   #2
Ağaçsever

bonsaikon's Avatar

Tekrar selamlar,

Ağacın kök budaması ve saksı değişimini yaptım, fotoğrafları http://www.agaclar.net/forum/diger-i...lari/21632.htm linkinde görebilirsiniz.

selis beğendi.
Eski 28-03-2012, 16:32   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 11-08-2009
Galeri: 5
Sayın bonsaikon, aynı anda kök ve dal budaması yapmasaydınız, çünkü bitki iki ayrı bölgedeki yaraları kapatmak için oldukça fazla enerji harcayacağı için ölmesine sebep olabilir.
İki budamanın arasında bir ay gibi bir süre bırakarak işlemlerinizi yaparsanız, bitkileriniz daha sağlıklı gelişeceklerdir.
Neyse ki ateşdikeni oldukça arsız bir bitki.

Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

dusunenadam beğendi.
kalambaklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2012, 16:14   #4
Ağaçsever

bonsaikon's Avatar

Meraklanmayın, dal budamasını daha önce yapmıştım Sadece fotoğrafları aynı anda paylaştım.

Eski 17-04-2012, 16:54   #5
Ağaçsever

bonsaikon's Avatar

Kışın aşırı soğuklardan etkilenmiş olacak ki ateş dikenim havaların ısınmasına rağmen canlanamadı ve yeni yapraklar veremedi. Sanırım kurudu.

Ama ilk saksısındayken toprağa düşen meyvelerinden filizlendiğini sandığım şu anda 20-25 cm boyunda olan ama incecik bir yavru ateşdikeni bıraktı arkasında. Şimdi ya sabredip buna yoğunlaşacağım, ya da bahçedeki ateşdikenimden çelik yapacağım. Sizce ne yapmalıyım ?

Eski 17-04-2012, 20:29   #6
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Giriş Tarihi: 06-06-2010
Bence bahçende bir tane daha varsa havai köklendirme yap, bu saatten sonra çelik ile şansını zora sokma derim.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2012, 11:05   #7
Ağaçsever

bonsaikon's Avatar

Evet mantıklı, bahçede 3 tane havai denemem var şu anda ama ateş dikeninde aklıma gelmemişti, hem biraz kalınlaşmış bir gövde elde ederim. Tek sıkıntı dallar dümdüz, uzun ve kalın, eğip bükmek imkansız gibi, düz bir gövde olur ama sonrada gelişecek yan dallara şekil vermeye çalışırım artık. Zaman olarak havai köklendirme için uygunmu bu aralar?

Teşekkürler.

Eski 20-04-2012, 14:51   #8
Ağaçsever

bonsaikon's Avatar

Bugün bahçedeki ateş dikeninden havai köklendirme başlattım. Gövdede yer açmak için kestiğim güzel dallardan birini de çelik yaptım. Ya tutarsa diyerekten Hayırlısı bakalım.

Eski 20-04-2012, 17:59   #9
Ağaç Dostu

Harun Parlak's Avatar

Giriş Tarihi: 19-01-2007
Galeri: 22
Eğer Fidan bulma ve edinme şansınız varsa. Enerjinizi havai köklendirme çelik ile üretimde harcamayın. Değerlendirmek için yapıyorsanız olabilir ileride size güzel adaylar olur. Ama asıl amacınız bonsai sanatını öğrenmek olsun. Bu çelik ve havai köklendirme ile üretitikleriniz ile bonsai sanatını öğrenmeye çalışırsanız çok zaman kaybedeceksiniz.
Fidan bulamazsanız bile bol bol denek dallar ile uygulamalar yapın. Eliniz alışır bakış açınız gelişir.
Denek dallar ile çalışmak çok avantajlı neden yeni başlayan arkadaşlar denemiyor anlayamıyorum.

peyker ve dusunenadam beğendi.
Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2012, 10:36   #10
Ağaçsever

bonsaikon's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tekin Mesajı Göster
Eğer Fidan bulma ve edinme şansınız varsa. Enerjinizi havai köklendirme çelik ile üretimde harcamayın. Değerlendirmek için yapıyorsanız olabilir ileride size güzel adaylar olur. Ama asıl amacınız bonsai sanatını öğrenmek olsun. Bu çelik ve havai köklendirme ile üretitikleriniz ile bonsai sanatını öğrenmeye çalışırsanız çok zaman kaybedeceksiniz.
Fidan bulamazsanız bile bol bol denek dallar ile uygulamalar yapın. Eliniz alışır bakış açınız gelişir.
Denek dallar ile çalışmak çok avantajlı neden yeni başlayan arkadaşlar denemiyor anlayamıyorum.
Denek daldan kastınız nedir, tam anlayamadım. Biraz açar mısınız?

Eski 26-06-2012, 12:16   #11
Ağaçsever

bonsaikon's Avatar

Havaii köklendirmeyi açmanın zamanı aslında geldi. Ama diğer 3 denememden ikisinde 8 haftada köklenme olmadığı için tedbiren bunu biraz daha uzun tutacağım 10 hafta dolduktan sonra açacağım.

Eski 26-06-2012, 17:06   #12
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bonsaikon Mesajı Göster
Havaii köklendirmeyi açmanın zamanı aslında geldi. Ama diğer 3 denememden ikisinde 8 haftada köklenme olmadığı için tedbiren bunu biraz daha uzun tutacağım 10 hafta dolduktan sonra açacağım.
Sevgili bonsaikon,

Açacağım derken sanırım kontrol etme amaçlı açmayı kastediyorsun?
Aksi halde, köklenmişse bile şu an açıp, ayırarak saksıya almak çok riskli. Bu işlemi sonbahara bırakmak daha uygun olur bence.

Adem Keskin beğendi.
Eski 27-06-2012, 10:33   #13
Ağaçsever

bonsaikon's Avatar

Selamlar,

Riskli derken sıcak yüzünden ağacın yaşamasının zor olacağını kastediyorsunuz sanırım. 1 ay kadar önce kayısıdan yaptığım köklendirmeyi açtım ve saksıya aldım şu an bir sorun görünmüyor. Saksıya aldığım ağacı gölgeye alıp spreyleyerek yardımcı oluyorum. Köklenme yeterince olmuşsa sanırım yaşıyor. Ama risk almayıp havaların serinlemesini beklemek daha doğru olur tabii. Peki bu durumda köklenen kısmın çürümesi vb. sorunlar olma ihtimali var mıdır yoksa yine 4-5 günde bir su vererek sonbahara kadar kapalı tutmak daha mı iyidir?

Eski 09-07-2012, 16:04   #14
Ağaçsever

bonsaikon's Avatar

ateş dikeni havaii köklendirme sonuçları

Köklenme beklediğimden de fazla olmuş, neredeyse naylon sargının dışına fışkıracakmış, böyle bir sonuç beklemediğim için hazırlıksız yakalandım; büyük saksım yoktu ama geçici olarak bir saksıya aldım ve hiç direkt güneş almayan, gölge, kuzey cephe bir kuytuya yerleştirdim. Güzel bir bonsai olabilecek kalın gövdeli bir ateşdikeni elde etmiş oldum.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg kfFotoğraf0437.jpg (69.2 KB, 372 views)
Dosya Türü: jpg kfFotoğraf0438.jpg (69.6 KB, 366 views)
Dosya Türü: jpg kfFotoğraf0439.jpg (71.4 KB, 368 views)
Dosya Türü: jpg kfFotoğraf0441.jpg (71.0 KB, 369 views)
Dosya Türü: jpg kfFotoğraf0444.jpg (65.7 KB, 371 views)
Latif beğendi.
Eski 11-10-2012, 10:08   #15
Ağaçsever

bonsaikon's Avatar

Geçen 1-2 aylık süreçte üst kısımdan yeni 4-5 dal oluşturdu ve tomurcuklarda açmaya başladı. Şekil verme ve budama önerilerinizi, uyarılarınızı bekliyorum. Kışın balkonda tutup ilk baharda budamayı düşünüyorum.

Eski 11-10-2012, 19:02   #16
Ağaç Dostu.

tourkana's Avatar

Giriş Tarihi: 26-11-2006
Galeri: 21
Sayın Bonsaikon, köklendirmen çok başarılı olmuş.

Ağacın boyunu alttaki iki dalı bırakıp üstü budayarak kısaltmanı öneririm. Daha sonra bu dalları telleyerek güzel bir üçgen form oluşturacak şekilde forma sokup, bahar döneminde uç alma - yaprak küçültme uygulamaları ile bonsai çalışmanı devam ettirirsin.

Ama bu saksıyı değiştirip mutlaka daha geniş ve sığ saksıya almalısın. Burda çok dengesiz duruyor sanki. Başarılar.

bonsaikon beğendi.
tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2012, 11:01   #17
Ağaçsever

bonsaikon's Avatar

Ateşdikeninin son durumu;

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tourkana Mesajı Göster
Sayın Bonsaikon, köklendirmen çok başarılı olmuş.

Ağacın boyunu alttaki iki dalı bırakıp üstü budayarak kısaltmanı öneririm. Daha sonra bu dalları telleyerek güzel bir üçgen form oluşturacak şekilde forma sokup, bahar döneminde uç alma - yaprak küçültme uygulamaları ile bonsai çalışmanı devam ettirirsin.

Ama bu saksıyı değiştirip mutlaka daha geniş ve sığ saksıya almalısın. Burda çok dengesiz duruyor sanki. Başarılar.
Tavsiyeniz üzerine budamayı gerçekleştirdim, son hali hakkında yorum ve yönlendirmelerinizi bekliyorum.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg kFotoğraf0620.jpg (69.7 KB, 314 views)
Dosya Türü: jpg kFotoğraf0621.jpg (65.4 KB, 313 views)
Eski 14-10-2012, 10:36   #18
Ağaç Dostu.

tourkana's Avatar

Giriş Tarihi: 26-11-2006
Galeri: 21
Tarzı Dik Tarz olarak belirleyip, buna yönelik alttaki dalları geniş tutup yukarıya doğru daralan ikizkenar üçgen gibi geliştirmelisin.
Dolayısı ile üst ve uç bölgelere daha çok budama, uç alımı yapıp ( ilgili mevsiminde) buna göre enerjyi dengelemelisin. Üstten 2 dalı, alttaki dalların uzunluğuna indirecek şekilde budamakla işe başlayabilirsin, böylece alt kısımların gelişmesini hızlandırabilirsin.

bonsaikon ve reguler beğendi.
tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2012, 08:28   #19
Ağaç Dostu

Hazeyn's Avatar

Giriş Tarihi: 10-03-2008
Sayın bonsaikon, bende de bir kaç tane ateş dikeni var.Üzerinde uğraşırken bayagı tecrübe sahibi oldum.Size küçük bir tavsiyem olacak.Mevcut dalların hepsini kesin, bırakın ağaç yeni dallar versin. Bu önerim size şimdi çok gereksiz ve zaman kaybı bir uygulama gibi gelecek belki, ancak deneyimlerim, bu ateş dikeni bu haliyle kalırsa üstteki dallar altta olması gereken dallardan her zaman kalın olacaktır.Buda istenmeyen bir durum olacağı için görsel olarak ta hiç hoş bir görüntü olmayacaktır.Siz zaten bunu bir sene sonra mecburen keseceksiniz. "tabi bonsai olmasını istiyorsanız." Ben aslında yaptığım hataları sizinle paylaşıyorum. Ayrıca ateş dikeni havalar ısınınca müthiş güçlü dallar verir zaten şu an üzerindeki dalları beğenmeyeceksiniz. O yüzden bırakın size farklı alternetifler sunsun. Tüm dallar aynı anda çıkınca ağaç daha doğal görünüyor, fakat biri aşırı kalın diğeri aşırı ince olursa hele bu ağaçtaki gibi kalın daallar en üst zirveye yakın yerde olursa bu daha nahoş bir görüntü demektir. Güzel bir dik tarz olur bu ağaç **** yeni oluşacak dallara göre daha farklı stilleri bile uygulama şansınız olur. Ben şunu gördüm üstte çıkmış mevcut dallar her zaman sorun oluyor, çünkü altta çıkan dallardan kalın oldukları için, bu ise bir türlü ağacınıza istediğiniz formu verememenize neden oluyor, demedi demeyin, kolay gelsin.BU KADAR UZUN YORUM YAZMAMIN SEBEB;İ BU AĞAÇ MÜTHİŞ BİR GÖVDE YAPISINA SAHİP OLDUĞU İÇİN DEĞİL, FARKLI DURUMLARDA DA BENZER HATALARI BAŞKA ARKADAŞLAR DA YAPMASIN VE BONSAİ DE HIZLI YOL ALALIM DİYEDİR.

Hazeyn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2012, 09:32   #20
Ağaçsever

bonsaikon's Avatar

Tavsiyeleriniz için teşekkürler.

Eski 15-10-2012, 19:08   #21
Ağaç Dostu

badrobot's Avatar

Giriş Tarihi: 25-08-2011
sayın bonsaikon. herkes güzel ve faydalı bir şeyler söylüyor. benimde çorbada tuzum olsun istedim. Hazeyn'in dediklerine katılıyorum. şuanki dalların size hiçbir faydası olamayacak. benim şahsi kanatim ağacın boyu hala çok uzun. arkadaki merdivenlerin yüksekliklerinin 18-20 cm olduğunu düşünürsek hala 55-60 cm gibi bir yükseklikle karşı karşıyayız gibi geliyor bana. beden kalınlığıda 5 cm gibi oldukça güzel bir beden kalınlığı...
şimdi tüm bonsai cilere soruyorum; kırmızı ile işaretlediğim yerden kesilse daha iyi olmazmı? ok la işaretlediğim dal işe yeni zirve olarak yukarı doğru çekilebilinir. üstelik buradan kesildiğinde aşağıdaki dallamanın daha yoğun ve güçlü olacağından kuşkumda yok. saygılarımla.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg ateşdikeni.jpg (60.3 KB, 289 views)
Latif, merlict ve bonsaikon beğendi.
badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2012, 09:40   #22
Ağaçsever

bonsaikon's Avatar

Şu ağacın boyu topraktan tepeye 28 cm, gövde çapı 3 cm söylediğiniz yerden kesersem toprak üstü boyu 14-15 cm dolayına inmiş olacak, çok kısa değilmi ?

Eski 16-10-2012, 10:11   #23
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Bence değil. badrobot'a katılıyorum!
Aksi halde zaten o gövdede koniklik sağlamak da senin için bayağı zor olacak.

Başarılar.

badrobot beğendi.
Eski 29-10-2012, 17:12   #24
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 21-10-2012
Bende de bir adet ateş dikeni var boyu bir karış kadar kök kalınlığı 3-4 cm kökü dışa çıkmış hoş bir görüntüsü vardı ve aldım. Ateşdikeni bakımı nasıl bu konuda yardımcı olurmusunuz ?

cmko Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2012, 17:39   #25
Ağaçsever

bonsai adayi

Takribi boyu bir karış gövde kalınlığı 3-4 cm güzel bir aday olacağını düşünüyorum. Aşkından bu ise yeni başladım inşallah oldurmeyiz.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg Atesdikeni.jpg (48.7 KB, 244 views)
Dosya Türü: jpg Atesdikeni 2..jpg (70.5 KB, 244 views)
Eski 30-10-2012, 08:01   #26
Ağaç Dostu

Hazeyn's Avatar

Syın cmko aramıza hoş geldin, nasip olursa tanışırız inşallah. Öncelikle neden kendiniz yeni bir sayfa açıp adaylarınızı orada yayınlamıyorsunuz? Bu ateş dikeni için bir iki cümle yazmak isterim. Şu üzerindeki mevcut dalları dibinden kesmek lazım. Köküne şimdilik müdahele etmeden daha geniş bir saksıya alırsanız amacınıza daha çabuk ulaşırsınız, yani gelişim çok daha hızlı olur.Ateş dikeni budamayı seven bir tür budandıkça çok daha güzel filizler verir bu ise çok hoş bir görüntü demektir.Zamanla uç alımı yaparak çok hoş dallar ve yaprak yoğunluğu oluşuyor.Ateş dikeni riski az olan bir türdür. Bu ateş dikeni havalar ısınınca demiyorum çünkü Adana da havalar zor soğuyor o yüzden, hızlı bir şekilde çok yeni ve daha güzel dallar verecektir.Bahara kadar çıkan dalları seyret daha sonra bak gör ne cevherler çıkmış. Daha sonra budama ve telleme yaparak ana formu oluşmuş olur. Kolay gelsin...

Eski 30-10-2012, 13:15   #27
Ağaçsever

sn. hazayen bende çok istedim adaylarımı yayınlamayı ancak sanırım 50 msj attıktan sonra kendi yorum sayfamı açabileceğim sanıırm.
beni ateş dikeni konusunda biraz daha aydınlatırsanız sevinirm.
Bütün dalları mı kesmemi kastediyorsunuz?
saygılar.

Eski 30-10-2012, 13:31   #28
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
Bonsai başlığında bir mesaj kısıtlaması yok.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2012, 13:33   #29
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 28-01-2012
Öncelikle çalışmalarınızda başarılar, ateş dikeninin çelikten çoğaltmak mümkün müdür ? deneyen var mı acaba.. ?

Adem Keskin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2012, 13:43   #30
Ağaç Dostu

Hazeyn's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cmko Mesajı Göster
sn. hazayen bende çok istedim adaylarımı yayınlamayı ancak sanırım 50 msj attıktan sonra kendi yorum sayfamı açabileceğim sanıırm.
beni ateş dikeni konusunda biraz daha aydınlatırsanız sevinirm.
Bütün dalları mı kesmemi kastediyorsunuz?
saygılar.
Evet, zaten bir kaç tane dal var sanırım, bunların tamamını kesin, çünkü yeni çıkacaklar birbiriyle orantılı olur. Aksi takdirde bu haliyle dallar arasındaki orantıyı yakalayamazsınız.Yani üstte kalın dal altta ince dal olur.Buda istenmeyen bir durumdur. Korkmayın çok fazla bir kaybınız olmayacağı gibi bunlardan çok daha mükemmel dallar çıkacaktır. Hiç şüpheniz olmasın.çünkü ana gövde de hiç dal kalmayınca, ana gövdenin farklı yerlerinde çok daha güçlü sürgünler çıkacaktır. .Ayrıca "Hazeyn" olacak:d

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025