![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Vali Aksoy: Dalyan dünyanın en iyi korunan bölgesidir
Caretta caretta türü deniz kaplumbağaları için Alman hükümetinin gönderdiği yardım parasıyla hiçbir şey yapılmadığına yönelik iddialara, Muğla Valisi Hüseyin Aksoy cevap verdi. Vali Aksoy, yaptığı açıklamada Alman çevreci Günther Peter'in, Alman hükümetinin Türkiye'ye gönderdiği sözkonusu yardım parasıyla hiçbir şey yapılmadığı yönündeki iddiasının doğru olmadığını söyledi. Aksoy, caretta carettalarla ilgili olarak bölgede öteden beri önlemlerin alındığını ve bu yöndeki çalışmaların devam ettiğini belirtti. Ortaca Kaymakamı Salih Yüce de Alman hükümetinin Köyceğiz ve Dalyan bölgesinin korunması amacıyla 1999 ile 2002 yılları arasında para yardımında bulunduğunu doğrulayarak, o parayla Köyceğiz ve Dalyan'da kanalizasyon, arıtma tesisleri ve içme suyu şebekesinin yanısıra Köyceğiz'le Ortaca arasındaki bölgede katı atık depolama tesisi yapıldığını anlattı. Bu hizmetlerin tamamının bölgeyi korumaya yönelik olduğunu dile getiren Kaymakam Yüce, "Yardım parası, amacı doğrultusunda kullanılmıştır. İddialar gerçeği yansıtmıyor." dedi. Yüce, her ay Köyceğiz Gölü ve Dalyan kanallarından numune alınarak tahlil ettirdiklerini, suyun her defasında daha da temizlendiğini gördüklerini söyledi. Uluslararası çevre teşkilatlarının Dalyan İztuzu Plajı'nı dünyanın en iyi korunan plajlardan saydığını kaydeden Yüce, "İztuzu Plajı'na bırakın sürat teknesini, yelkenlinin bile girmesi mümkün değildir. Sahilden kum alınması da kesinlikle sözkonusu olamaz. Ayrıca bölgede doğal bitkilerin dışında başka bitkiye rastlanmaz. Caretta carettaların üreme alanları boş tutulur. Akşam saat 19.00'dan itibaren aydınlatma yapılmaz. Alan, her yıl üniversitelere ihale edilir. Üniversite öğrencileri 24 saat nöbet tutar. Kaymakamlığın ve belediyenin birer görevlisi de bölgede 24 saat devriye gezer." şeklinde konuştu. Dalyan Belediye Başkanı Suat Tufan da yardım parasının gönderilmeye başlanmasından itibaren bölgede kanalizasyon ve arıtma tesisleri yapıldığını kaydederek, paranın yerinde kullanıldığını söyledi. Caretta carettaların üreme alanlarının Özel Çevre Koruma Kurumu, valilik ve belediyesi tarafından korunduğunu dile getiren Tufan, "Bölgeye ağaç dikilmemiştir. İztuzu sahiline şezlong ve havlu dahi koydurtmuyoruz. Gece gündüz bölgede önlem alınmaktadır. Dalyan, dünyanın en iyi korunan bölgesidir." dedi. Özel Çevre Koruma Kurumu'nun alanı devamlı denetlediğini ifade eden Tufan, belediye ekiplerinin de nöbet tuttuğunu anlattı. Süleyman Akbulut Muğla Kaynak: http://www.zaman.com.tr/?hn=185738&bl=bolgehaberleri |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|