agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Beğeni Düzeni28Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 26-06-2007, 22:54   #1
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
Galeri: 215
Ekmek makinesinde ekmek yapmak

Ben ekmek makinesinde yapıyordum ama son zamanlarda gazetede okuduğum bir yazıda, elle yapmanın da çok kolay olduğunu gördüm. Şimdi makinede mayalayıp, sonra da fırında pişiriyorum. Çok daha iyi bir sonuç alıyorum. İçi yumuşacık mis gibi kokan sıcacık bir ekmeği kahvaltıda yemenin tadına doyulmuyor. Link veremiyorum çünkü worde kopyalamıştım.

Önce ben unlardan söz edeyim. Genelde Doğalsan markalı taşdeğirmende öğütülmüş çeşitli unları kullanıyorum. Çavdar, buğday, soya, yulaf unları gibi. Bazen öğütülmüş keten tohumu ilave ediyorum. Normal buğday unu ile esmer unları karıştırarak yapmakta yarar var. Sadece esmer unları kullanırsanız hiç kabarmıyor. o gün canım ne istediyse o unu kullanıp veya birkaç tanesini karıştırıp yapıyorum. Son yoğurmada isteğinize göre içine ceviz, kurutulmuş domates, zeytin ilave edebilirsiniz.

1- 3 ölçü istenilen çeşit un (ben 1 ölçü normal beyaz un, bir ölçü esmer buğday unu, 1 ölçü de istediğim unlardan bir karışım yapıyorum),
2- 1,2/3 ölçü ılık su,
3- 1,5 tatlı kaşığı şeker,
4- 1 tatlı kaşığı tuz ( ikinci yoğurmada),
5- 1 çorba kaşığı sıvıyağ (ikinci yoğurmada),
6- 1 tatlı kaşığı maya
7- isteğe göre ceviz/ krt. domates/ zeytin, kuru yeşillikler vb.

Bunları tuz ve sıvıyağ hariç bir kabın içerisinde bir tahta kaşıkla karıştırarak üstünü örtüp 10-12 saat kadar mayalanmaya bırakıyorsunuz. Sonra tuz ve yağını ayrıca isteğinize göre ekleyeceğiniz kuru gıdalar varsa onları da ilave ederek, unlanmış tezgahta 2-3 kaşık un ekleyerek, ikinci yoğurmayı yapıyorsunuz ve artık pişirme kabına alıyorsunuz(Oldukça cıvık bir hamur olduğu için ben elle yoğuramadım, makineye bıraktım o aşamayı). 5-6 saat sonra fırında önce 180 derece 20 dk. kadar, sonra da fırını biraz daha kısarak 1 saate tamamlıyorsunuz. Böylece içinin iyice pişmesine ve iyi kabarmasına pişmesine olanak sağlıyorsunuz.
2 yıldır dışardan hiç ekmek almadığımı söyleyebilirim.


Düzenleyen nevsune : 26-06-2007 saat 23:17 Neden: düzeltme
nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025