![]() |
|
![]() |
#1 | |
Ağaçsever
|
Enerji tasarruflu ampuller kırılırsa / civa hakkında
Evdeki tüm ampülleri değiştirerek biz de enerji tasarruflu lambalari kullanmaya başladık. Ancak civa içerdiklerini ve kırılır ya da atık durumuna gelirlerse tehlikeli olduklarını yeni öğrendim. NASA'ya ait bir yayında, evde kırılan ampül olursa önce görünen zerreciklerin bir kartonla ya da kağıtla toplanıp metal kapaklı bir kavanoza veya kilitli plastik torbaya alınması, geri kalan zerrecikler için koli bandının yapışkan tarafıyla veya ıslatılmış kağıtla temizlik yapılması öneriliyor. Elektrikli süpürgeyi önermiyorlar ama mecbur kalınırsa torbasının mutlaka değiştirilmesi gerektiğini vurguluyor. Tüm temizlik araçları ve toplanan civanın yeniden kilitli plastikle ambalajlanıp tehlikeli atık toplama merkezine götürülmesinin uygun olacağı belirtiliyor. Yani asla rastgele çöpe atılmamalı. Ayrıca kırılma temizleme işlemi sırasında evin ısısını azaltmak ve pencereleri bir süre açık tutmak gerekiyormuş. Türkiye de civa atıkları için herhangi bir olanak var mı? Daha piller için bile sistemli bir toplama olanağı yokken, soruyu soruyorum ama cevabı sanki biliyorum. Sağlık ve güvenlik içinde olunuz. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
|
|