agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sert Kabuklu Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/sert-kabuklu-meyveler/)
-   -   Antep fıstığı yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/sert-kabuklu-meyveler/1686.htm)

kamil keskin 18-02-2011 15:44

ben bu sene 80 kadar çam fıstığı diktim.6 yaşındalar.inşallah tutar.

kamil keskin 18-02-2011 15:45

5-10 sene sonra meyve almaya başlarım inşallah!

serkanhoca 24-02-2011 20:22

Benim tarlamda çitlembik ağaçlarına antep fıstığı aşılanmış. Tahminim en küçüğü 20 yaşlarında ya da daha fazladır. Ağaçlar tarlanın kenarlarında tek tük ya da kimi yerlerde bir kaç adet yan yana bulunmakta. Çevredekilerin söylediklerine göre aşılama yapılırken bir erkek ve bir dişi olarak yapmışlar. Yazılanları inceledim, bu sene ağaçları zeytinde budama yapar gibi budadık (fıstık budamayı bilmiyoruz). Enstitüden toz almayı düşünüyordum dölleme için ama bu seneyi budama ile geçirmek istedim. Sizlerin yorumlarınızı ve yardımlarınızı bekliyorum. En kısa zamanda resimleri yüklemeye çalışacağım.

serkanhoca 20-03-2011 16:29

5 Eklenti(ler)
Tekrar selamlar-Saygılar
Çektiğim resimleri sizlerle paylaşmak ve yardımlarınızı almak istedim. Fıstıkların içi boş oluyor ve ağaçlar çitlembiğe aşılı.

serkanhoca 20-03-2011 16:32

5 Eklenti(ler)
resimlerin devamı

serkanhoca 20-03-2011 16:35

5 Eklenti(ler)
son resimler

Jezebel 16-04-2011 13:25

Pistacia vera' nın (Antep fıstığı)
tohumdan yetişmesi mümkün mü?
Bahçeme tesadüfen atılmış olan 3-4 tohumun çimlendiğini gözlemledim de...
Söküp atmaya da kıyamıyorum.

filizceng 20-04-2011 15:08

Bizim bahçemizde de aşılı antep fıstığı ağaçları var ve çok yaşlılar. Meyve verme durumları da yılın iklimine göre değişiyor. Çok güzel verimi var. Burası Ankara Beypazarı , ancak bizim meyvelerin %40-50' si kabukları çatlamıyor yani meyveler kapalı oluyor. Zannediyorum bunun sıcaklıkla bir ilgisi var. Bizim düşüncemizde siirt fıstığı çeşidini denemek. Bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim. Aşı yapıldığı takdirde özellik olarak meyvelerin ağızları açık yani siirt fıstığının özelliğini yansıtır mı yoksa o da iklimle ilglili mi? Bir de aşı yapmak için ne zaman yapılır? ( T göz aşısı ) aşı metaryali konusunda yardım nasıl temin edebilirim?

acemi_caylak 27-04-2011 22:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serkanhoca (Mesaj 771171)
son resimler

Sn. Serkan Hoca,

Meyve içlerinin boş olması hem iklimle (yeterli soğuklama süresinin olmayışı) hem de bahçenizde yeterince erkek ağaç olmayışı ile ilgili olabilir.

Budama konusundaysa benim bahçedeki ağaçların durumunu niceleyebilirsiniz.

acemi_caylak 27-04-2011 22:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 786976)
Pistacia vera' nın (Antep fıstığı)
tohumdan yetişmesi mümkün mü?
Bahçeme tesadüfen atılmış olan 3-4 tohumun çimlendiğini gözlemledim de...
Söküp atmaya da kıyamıyorum.

Sn. Jezebel,

Yetişir ancak büyük olasılıkla menengiç veya bıtım olarak çıkacaktır. 3-4 yaşına geldiğinde aşılamanız gerekir.

acemi_caylak 27-04-2011 22:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi filizceng (Mesaj 789216)
Bizim bahçemizde de aşılı antep fıstığı ağaçları var ve çok yaşlılar. Meyve verme durumları da yılın iklimine göre değişiyor. Çok güzel verimi var. Burası Ankara Beypazarı , ancak bizim meyvelerin %40-50' si kabukları çatlamıyor yani meyveler kapalı oluyor. Zannediyorum bunun sıcaklıkla bir ilgisi var. Bizim düşüncemizde siirt fıstığı çeşidini denemek. Bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim. Aşı yapıldığı takdirde özellik olarak meyvelerin ağızları açık yani siirt fıstığının özelliğini yansıtır mı yoksa o da iklimle ilglili mi? Bir de aşı yapmak için ne zaman yapılır? ( T göz aşısı ) aşı metaryali konusunda yardım nasıl temin edebilirim?

Sn. Filizceng,

Eğer gerçek antep fıstığı ise kabuk çatlama oranı normal. Kabuk çatlama oranı genelde en güzel bahçede bile %60-70'i fazla geçmez. Siirt türüne aşılamayın derim. Siirt türü dedikleri aslında İran fıstığı, gerçek antep fıstığındaki lezzeti bulamazsınız. Meyve boyları eşit olmadığı için bu konuda makine kullanılamıyor. Fıstıkların kabuğu evlerde kadın ve çocuklar tarafından götürü usulü çekiç yardımı ile tek tek çıtlatılarak fıstık işleme atölyelerinde işleme tabi tutuluyor.

Aşı haziran içersinde yapılır.

filizceng 02-05-2011 15:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak (Mesaj 793642)
Sn. Filizceng,

Eğer gerçek antep fıstığı ise kabuk çatlama oranı normal. Kabuk çatlama oranı genelde en güzel bahçede bile %60-70'i fazla geçmez. Siirt türüne aşılamayın derim. Siirt türü dedikleri aslında İran fıstığı, gerçek antep fıstığındaki lezzeti bulamazsınız. Meyve boyları eşit olmadığı için bu konuda makine kullanılamıyor. Fıstıkların kabuğu evlerde kadın ve çocuklar tarafından götürü usulü çekiç yardımı ile tek tek çıtlatılarak fıstık işleme atölyelerinde işleme tabi tutuluyor.

Aşı haziran içersinde yapılır.

Teşekkür ediyorum. Bahçedeki ağaçlar söylediğim gibi çok yıllık, yaşlı ancak tür olarak gerçek antep fıstığına aşılanmış, ancak bizimki sadece bir merak, yine de bazı genç ağaçlarda denemek istiyoruz.

obahar 01-10-2011 20:06

Merhabalar ben fethiyede yaşıyorum yüksek lisans için antep'e gitmiştim oradan dönüşte antep fıstığı tohumu getirmiştim onları toprağa diktim şimdi 2 yaşına falan geldiler acaba burada olur mu, yani içi olur mu acaba? ACEMİ bey sanırım bu konuda sizin bilginiz yeterli diye düşünüyorum bilgi verirseniz çok memnun olurum

Selehattin 67 01-10-2011 20:17

Sevgili obahar karabük safranboluda bir cenaze töreni için gittiğim kabristanda sakız ağaçlarına aşılı antep fıstığı gördüm gerçektende çok şaşırmıştım oradaki yaşlılara sorunca gerçekten fıstık olduğunu öğrendim sanırım muğla civarında sakız ağacı var aşı yapmayı bir deneyebilirsiniz

mühendis27 18-12-2011 21:17

evet safranboluda patika yolun sol tarfında menengiç ve aşılı fısıtk agaçlarını bende gömrmüştüm yaklaşık 50 60 tane

burjuva1981 25-12-2011 22:22

arkadaşlar belki biraz garip gelecek ama ben konya da 500 adet badem fidanı diktim ve bahçemde biraz boş yer var eğer burada antepfıstığı yetişebilir diyen 2 kişi çıkarsa birazda antep fıstığı ekmeyi düşünüyorum okudum kadarı ile ankara yetiştiğini söylüyorlar iklimimiz aşağı yukarı aynı fikirlerinizi bekliyorum

hyaman 22-01-2012 20:53

erkek fıstık aşısı

benim 25 e yakın fıstık ağacım var.etrafım da erkek fıstık ağaçları var verim alıyorum.2011 de mayısın 20 sinde erkek fıstık göz aşısı atmaya çalıştım ama tutturamadım.kaleme gelmiş fıstık ağacına su gelmezden önce kalem aşısı atsam tutarmı veya başka bir teknik varmı?

barisbolat 05-05-2012 23:01

(çitlenbik)menengiçten aşılanacak antep fıstıkları yakında sındırgıda
meraklı arkadaşlara duyurulur.

ozturk59 18-07-2012 20:41

Antep fıstığı Konya-Hadim-Aladağ Mevkilerindede çok miktarda bulunur önceden menengiçlere aşılamışlar.

alper294 07-08-2012 14:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Özcan2007 (Mesaj 222465)
Aynı sorun bende'de oluşuyor meyve tutuyor ve iç oluşumu yapmıyor.

yörenize uygun dişi çeşit ile aynı zamanda polen veren erkek çeşitleri aşılayınız.

Sevgi Durul 01-09-2012 15:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serkanhoca (Mesaj 1013895)
Meyveleri toplarken olgun olanları artık ayırabiliyoruz. Ancak;

* Meyvelerin hep olmuşlarını tek tek mi toplayacağız? Zeytin gibi hepsi bir anda

olgunlaşmıyor mu?

*Meyvelerin bazıları kabukları çatlamış olarak çıkarken, çoğu çatlamamış oluyor. Bu

topladığımız meyveleri hangi işlemlerden geçirmeliyiz?

Şimdiden çok teşekkürler.

Antep fıstıkları, zeytin gibi hepsi aynı anda toplanmaz. Kabukları çatladıkça, yumuşadıkça tek tek toplanır.

Topladığımız meyveler, zaman geçirmeden kabuklarından çıkarılmalı, kurutulmalıdır. Bazılarının sert kabuğu zaten çatlamış olarak çıkıyor. Kabuğu çatlamamış olanları özel pensesiyle çatlatarak kolay ayıklayabiliriz.

Fotoğraflar burada.

serkanhoca 01-09-2012 18:38

Açıklamalar için teşekkürler.

serkanhoca 01-09-2012 18:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serkanhoca (Mesaj 1014165)
Açıklamalar için teşekkürler.

Hayatımda ilk defa ağaçtan antep fıstığı topladım ve yedim. Umarım ilerleyen senelerde de bakımlarını düzenli yapabiliriz.

ozaslan 24-11-2012 13:00

selam arkadaşlar hayırlı günler yeni buldum bu siteyi.
bu siteyi düşünen kuran arkadaşlara çok çok teşekkür ederim.

izmirden 29-11-2012 19:57

Merhabalar antepfıstığı İzmir'de ya da Çeşme'de yetiştirilebilir mi? Sadece tek bir ağaçlar yetiştirilmesi mümkün mü?? Bilgi verirseniz bilenlerden rica ediyorum, sevinirim.

milne 03-01-2013 05:41

Kayseri- Talas 1100 rakım kışları sert-soğuk yazları kurak-sıcak Antep fıstığı deneme amaçlı yetiştirildi erkekli dişili aşılandı tutturuldu yalnız verim alınamıyor kabuğun içini dolduramıyor 3 sene önce yazın hava çok sıcak gitmişti o sene biraz içlerini doldurmuştu sanırım yüksek sıcaklık istiyor.

zergilli 11-02-2013 17:24

Katılıyorum

Kasım beye katılıyorum.gaziantep nizipte fıstık bahçemiz var gelirseniz bolca anlatırız..

Blacksoul1903 27-02-2013 22:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izmirden (Mesaj 1056856)
Merhabalar antepfıstığı İzmir'de ya da Çeşme'de yetiştirilebilir mi? Sadece tek bir ağaçlar yetiştirilmesi mümkün mü?? Bilgi verirseniz bilenlerden rica ediyorum, sevinirim.

Öncelikle selamlar. Ben Seferihisar'da ikamet ediyorum ve bizim burada mezarlıklarda bu ağaçtan bolca var. Ve üzerinde de ürünü çok fazla olmasada mevcut. Benim de bu konuda bir sorum olacak; Bu ağacı kalemden üretebilir miyiz? Ben çöğüre aşılama konusunda pek başarı sağlayamıyorum, ancak kalemden üretim olursa bir çok fidan yetiştirebilirim.

Batuhan Yılmaz 15-04-2013 14:35

Merhaba elimde antep fistigi tohumu var ama ne zaman nasil dikecegimi bilmiyorum.

Batuhan Yılmaz 21-04-2013 22:50

Soruma cevabi olan yokmu bu fistiklar cok istah cekici yok edicem yakinda hepsini yiyerek :) .
Nasil yetistirebilirim Istanbuldayasiyorum cikari tohumdan .

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025