agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sert Çekirdekli Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/sert-cekirdekli-meyveler/)
-   -   Kiraz (Cerasus) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/sert-cekirdekli-meyveler/958.htm)

ozanutku 02-06-2008 13:04

Sayın Sarı İbo ;

Nisan ayının başında yaptığımız aşı çeşitleri ince gövdeli olanlara yanaştırma, kalın gövdeli olanlara yarma kalem aşı , yarma kalem aşı ile ilgili aşağıdaki linkte resimli anlatım var.

http://www.cherrykiraz.com/index.php...=93&Itemid=100

ahmetgümüş 02-06-2008 21:49

sayın ozan utku,
sizin yandan kalem aşısını ilk defa görüyorum bu nasıl uygulanıyor.hem kalem hem göz gibi.aşı kırılmıyormu.
iyi günler.

ahmetgümüş 07-06-2008 19:01

sayın kiraz 26,
***,benim hamamözü amasyada alaradan alarak kurduğum 150 adet yarı bodur 5.yaşında 0900 kiraz bahçem var.ama malesef henüz ürün alabilmiş değilim...tarlada bazı kısımlar kumlu ve biraz gölge olduğu için gelişimi az olan kirazlarda biraz meyve var.diğer fidanlarda tek tük meyve var.bazılarında ise hiç yok.ağaçların gelişimi iyi.bahçede birde capnodis sorunu var.uygulamada ilaç mücadelesi yapan varmı bu konuda görüş bekliyorum.ağaçlarda tomurcuklar kabarıp döküldü çiçek açmadı.ne dersiniz.

ahmetgümüş 11-06-2008 20:19

sayın kalbara,benimde 150 ağacım var.aynı sorunu 5.senede yaşıyorum.henüz hiç meyve alamadım.3.yılında meyve vermesi gereken alara yarı bodur henüz birşey yok.5.yaşında klasik ağaçlar meyve veriyor.problem bence başka ama anlayamadım.neticeye varırsanız benide bilgilendirirseniz sevinirim.

ozanutku 12-06-2008 10:22

Sayın Ahmetgümüş sertifikalı satın alınan fidanlardaki en büyük sorun, kullanılan aşı kaleminden kaynaklanıyor.
Normalde kirazda 10-15 senelik ağaçlardan alınan kalemlerden aşılama yapılması gerekirken bazı üreticiler 5-6 senelik ağaçlardan alınan kalemlerle aşılama yapıp bu fidanları piyasada satıyor.

Böyle olunca bu ağaçlardan ürün elde etme süresi normalde 3-4 seneden 8-9 seneye çıkıyor.

Bundan dolayı biz aşılama işini kendimiz yaptık,

ahmetgümüş 12-06-2008 16:48

sayın ozanutku,bu fidanlarıben alaradan alarak diktim.aşı kaleminin genç fidanlardan alınmasının firmaya ne gibi bir faydası olabilirki.anaç olsa yeni ithal edildiği için yaşlı ağacı olmadığından kalemleri genç ağaçlardan alır ama 0900 kalemi bulmakta zorlanmasa gerek.
kalemlerin genç veya yaşlı ağaçlardan alındığını sonradan nasıl anlayabiliriz.bunun bir yöntemi varmı.benim sorunumla daha önce karşılaştınızmı.iyi günler

damat ferit 12-06-2008 22:48

arkadaşlar elimde çok kaliteli kiraz çekirdeği mevcut,bunları nasıl çimlendirebilirim ?

malesef hiç bir bilgim yok yardımcı olursanız sevinirim.

ozanutku 13-06-2008 09:53

Sayın Ahmetgümüş

Ben hiçbir firma **** şahsı zan altında bırakmak istemem ,

Fakat aşılı kirazlar normalde 3. sene azda olda meyve verir (tadımlık) 5 veya 6 seneden sonra da artık olgunlaşmış tam verime gelmiş olması gerekir.

Ben sadece aşı kalemlerini alırken , kalemleri bana veren kişiden duyduğumu söyledim,şayet 3 veya 4 .ncü sene meyve almak istiyorsan en az 10-15 senelik ağaçlardan kalem al demişti.

Kalemleri hangi yaştaki ağaçlardan alındığını anlamanın yöntemini bilmiyorum..

damat ferit 14-06-2008 15:45

arkadaşlar elimde çok kaliteli kiraz çekirdeği mevcut,bunları nasıl çimlendirebilirim ?

malesef hiç bir bilgim yok yardımcı olursanız sevinirim.

kiraz26 16-06-2008 17:32

sayın

kiraz26 16-06-2008 18:49

sayın AHMETGÜMÜŞ
benimde bahçenin bitanesi G6 üzerine 0900 yarıbodur ve beşinci yaşında.geçen yıl 600 kg aldım.
bu yıl 1500 kg meyve var görünüyor.on güne kadar hasata başlarız herhalde.
bahsettiğiniz sorunu biz dodan etkilendiğimiz dönemde karşılaştık.aynı ağaçta bazı tomurcuklar çiçek açar, bazıları açmadan dökülür. dondan etkilendiğinizi tomurcukların içini açtığınızda çiçek özü simsiyah yanmış olarak görürseniz,bilinki sizde don maduru oluyorsunuz.ne yapabiliriz sulama sisteminiz nedir bilmiyorum ama,ağacı -2 dereceye düştüğünde duş (siprink) sistemiyle ağacın gövdesini salkım salkım buz yapıp dondan koruna biliyorsunuz. buzun dışında -10 da olsa buzun altındaki gözler -2 veya -3 gibi rakamlarda kalıyor ki dondan sizi koruyor.
bahçe kuracağımız zaman biz
1 güney tarafa meyilli
2 o bölgenin yüksek yerine
3 don çana olmayan yerlere (dere içlerigibi)
4 su düşe olmayan yerlere (çayır veya ilk baharda sürekli su bekleyenyerler)
bu kurallar meyve almanız açısından çok çok önemli
bizde don tarihi 25nisan 6mayıs arasında bir gün, o bir günü nasıl takip ediyoruz. cumartesi günleri milliyetin ekinde havadan tozdan prf A.CEMAL SAYDAM bir haftalık tahmin yapıyor,ve aynen tutturuyor.**** meteor yazıp internetten takibimizi yapıyoruz.
birde ben capnodis nedir. nasıl bir sorundur.onu anlayamadım,ilk defa duyuyorum.

ahmetgümüş 16-06-2008 20:21

sayın kiraz 26,capnodis kiraz dip kurdudur.benim bahçemde 7 kadar fidanımı kuruttular.larvası kambiyum ile besleniyor.bu nedenle hayati önemde.
benim bahçemin yanından ufak bir dere geçiyor.don olması halinde diğer meyvelerinde etkilenmesi gerekmezmi.geçen yıl bahçenin etrafındaki elma ,ayva ve armut ağaçlarında meyve çok fazlaydı.bu yıl bu ağaçlarda ve 3.yaşındaki vişne ağacında yine meyve var.çevrede ciddi bir don olayıda olmadı.meteorolojiyi bende yakından takip ettim.burada don uyarısı olmadı.ama dere kenarı olmasınedeniyle özel bir durum olabilir.sulamam salma sulama şeklinde.cevabınız için teşekkürler...

Sevtap 19-12-2008 01:16

geçtiğimiz bahar bir kiraz ağacı diktim yaklaşık 2 metre boyunda ve hiç yan dalı yok sopa şeklinde kaç yıl sonra meyve verebileceğini tahmin edebilirmisiniz ? çok teşekkür ederim

Mevlüt36 22-12-2008 08:17

Sayın Şaziment ,
Çok fazla uzamış , soğukların hemen ardından tepe budaması yapıp yan dal oluşumunu teşvik etmelisiniz.. Kişisel tecrübelerime göre...

Emine Aktaş 22-12-2008 08:31

Kiraz fidanlarının erken verime geçememesi, bilinçsiz budama ve gereğinden fazla gübrelemeden kaynaklanmaktadır. İlk dikimden sonra, kamçı halindeki fidanın kesim yapılırken aşı yerinden itibaren 70-80 cm'den tepe kesimi yapılır lider olarak bırakılacak gözün hakim rüzgara karşı gelmesine dikkat edilmelidir. Sonraki yıllarda lider dal olarak bıraktığımız dal üzerinden yaklaşık 80 cm üzerinden tepe kesimi yapılmalı, lider dal 80cm civarında olursa herhangi bir tepe kesimi yapılmamalı.

Sevtap 25-12-2008 01:06

Ben şimdi kesmeye nasıl kıyarım, geçtiğimiz bahar yani sanırım haziran başı gibi ektim ektiğimde 1,5 m civarıydı kamçı şeklinde duruyor tabii minik pırtlaklar var yani tutmuş ama şimdi tepe kesimi mi yapmalıyım ? ve ne zaman ? yanıtlarsanız çok sevinirim

Emine Aktaş 25-12-2008 08:56

Tepe kesiminde acele etmenize gerek yok. Bahar mevsiminde bordo bulamacı uygulamadan önce, tepe kesimini yapabilirsiniz. Ağaçlarda budama işlemini, bordo bulamacı uygulaması yapmadan hemen önce yapmanız, bordo bulamacından da maksimum istifade etmenizi sağlar.

Sevtap 04-01-2009 22:38

çok teşekkür ederim aynen uygulayacağım

k0900 14-02-2009 23:10

Lonicera (Hanımeli)

Kiraz Sineği ile mücadelede kültürel önlemler kimyasal mücadele uygulanır.

7.2.2.1. Kültürel Önlemler

Kurtlu meyvelerin toplanarak derine gömülmesi, dayanıklı ve erkenci çeşitlerin yetiştirilmesi,
yabani kiraz, vişne ve Lonicera (Hanımeli) türlerinin kiraz, vişne bölgelerinde yetiştirilmemesi,
sonbaharda toprak işlemesi, kiraz sineği populasyonunu önemli ölçüde azaltır.

Kaynak:Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü

Bahçemizdeki hanımellerini sökmelimiyiz?

gurbik67 14-02-2009 23:43

1 Eklenti(ler)
arkadaşlar fotoğrafta görülen kiraz ağacım çok erken olan bir cins 2 mayısta çekilmiştir.bundan başka er kirazda var ama aralarında 15 günlük olgunlaşma dönemi var daha er olan kirazımdan şikayetim mayıs ayında güneş kendini tam olarak göstermediğinden(BATI KARA DENİZDE) diğer kirazlara oranla tat anlamında biraz değişik.

güller 15-02-2009 12:53

ağaçların dikim aralığı kaç metre olmalıdır.

toprak12 17-02-2009 13:06

bahçemde 12 senelik kiraz ağacım vardı kurudu.:( kirazımın içinde galiba kurtlar geziyordu bunlardan nasıl kurtulcağımı bilmediğim için kirazım:( şimdi yeni bir kiraz aldım sağlıklı bir şekilde büyüyor şimdi de uyuyor:p

ahmetgümüş 20-02-2009 22:33

kiraz bahçemde don olayını takip etmek için sıcaklık ölçer(datalogger) almak istiyorum.2 ay gibi bir zaman sürecinde birer saatlik arayla ölçüm yapıp hafızalayabilecek bir araca ihtiyacım var.bu konuda uygun fiyat ve kaliteli bir cihaz önerisi olan varmı.

k0900 21-02-2009 19:36

Sn.ahmetgümüş umarım faydalı olur

http://www.cihazmarket.com/catinfo.asp?cid=11
http://www.cihazpazari.com/?Kat=8&UrunId=
http://www.pentaotomasyon.com.tr/catinfo.asp?cid=7

kasap37 08-03-2009 00:04

Arkadaşlar Hoby amaçlı Kastamonu da kiraz dikmek istiyorum .Arazi yaklaşık 10 Dönüm fakat tamamını kullanmıyacağım.Su (Sondaj) ve elektrik mevcut Rakım 1200 metre Kiraz yetiştirebilirmiyim ? yoksa hiç uğraşmıyayım mı tavsiyelerinizi bekliyorum.

Bargan45 08-03-2009 00:35

sayın gurbik67
fotoğraftaki kirazın cinsi nedir ?

k0900 08-03-2009 22:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kasap37 (Mesaj 374389)
Arkadaşlar Hoby amaçlı Kastamonu da kiraz dikmek istiyorum .Arazi yaklaşık 10 Dönüm fakat tamamını kullanmıyacağım.Su (Sondaj) ve elektrik mevcut Rakım 1200 metre Kiraz yetiştirebilirmiyim ? yoksa hiç uğraşmıyayım mı tavsiyelerinizi bekliyorum.

Kiraz yetiştiriciliği ve ihracatı konusunda iddaalı firmalar 1500 rakımlı yerlerde bahçe kurduruyorlar.

Rakımın yükselmesi onlara daha geç olgunlaşan ürünler sağlıyor.

Fiyatlarıda daha yüksek oluyor.

Türkiye'de en önemli kiraz yetiştirilen bölgelerinden Afyon Sultandağı'da sizin bahçenizin rakımına yakındır.

Bayram KAPTAN 09-03-2009 08:50

Musa bey kireç oranı çok az % 40 ve üzeri tehlikelidir.Eğer kirazlarınızda hastalık ve zararlı olmadığını düşünürsek; 1 - eğer tarlanız kuzey rüzgarına ( poyraz ) açık ise kurumalar ondan olabilir.2 - anaçlarınız sarı renkli idris ise fazla sulamayı sevmez.Aşırı sulama yapıyorsanız ondan kuruyabilir.3 - ağır budama yaptıysanız kuruyabilir.Bence ağaçlarınızı başka bir cinse cevirmeden bir uzmana danışın. sene kaybedersiniz.3 sene az değil.kolay gelsin

mersin 10-03-2009 10:42

değerli kiraz dostları.yarı bodur ve bodur anaçlar hakkında bilgisi olan özellikle gisela5 -6 ile maxma14 anaçlar hakkında bahçe deneyimi olan arkadaşlar lütfen burada paylaşınız.benim mersin de 1100 mt yüksekte denizden 29 km içeride damla sulama yapılabilir 22 dekar arazim var 0900 ziraat dikmek istiyorum ama anaç konusunda belirleme yapamadım yardımcı olursanız sevinirim.para ve zaman kaybetmek istemiyorum,şimdiden tş.

mersin 12-03-2009 20:44

k0900

k0900 bodur kiraz ve anaçlar konusundaki yazılarıma cevap verebilirmisin

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025