agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sert Çekirdekli Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/sert-cekirdekli-meyveler/)
-   -   Şeftali (https://www.agaclar.net/forum/sert-cekirdekli-meyveler/910.htm)

denizakvaryumu 17-09-2010 15:41

Kurallara aykırı neden olsun ?Sonuçta siz ve biz tüketici grubundayız, iyi ve kötüyü bilmemiz en doğal hakkımız :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bai1453 (Mesaj 696521)
Sitenin ismini burdan yazmak kurallara aykırı değil mi?

bai1453 17-09-2010 15:51

Haklısınız bende sizle aynı düşüncedeyim ama bazen forum kurallarına aykırı olabiliyor o yüzden sordum :) Site hepsiburada.com .

denizakvaryumu 17-09-2010 15:57

Şeftali en çok mantar hastalıklarına yakalanan bir ağaç bu nedenle yaprakları dökülünce hazır bordo bulamacı ...

İlkbaharda gözler patlamadan tekrar bordo bulamacı kullananlar var...

Bu işin kimyasal çözümü...

Bu ilaçlamayı direk göztaşı ile yapanlar olduğu gibi bakır kullanmayı istemeyip sulu kükürtle geçiştirenler de var...

Labicuper seçeneğini de düşünün :)

http://www.tagemziraat.com.tr/site_f...abicuperr.html

bai1453 17-09-2010 16:12

Bilgiler için teşekkür ederim :)

gesen 01-10-2010 06:44

şeftali ağacı aşılaması

merhaba,
altı yıl önce tesadüfen aldığım şeftali ağacım özellikle glock hastalığı başta olmak üzere tüm zararlılara karşı verdiğimiz başarılı mücadelenin bir sonucu olarak çok güzel meyve veriyor.
üstelik müthiş bir cins çıktı (adını bilmiyorum, sert, çok sulu değil ama çok lezzetli)
bundan çoğaltmak istiyoruz.
sorunumuz şu ki aşı yapacağımız başka ağacımız yok.
sorumuz ise, aralık - ocak aylarında alıp dikeceğimiz şeftali fidanlarına hemen peşisıra mart ayında kalem aşısı yapılabilirmi ?
yardımlarınızı bekler, teşekkür ederiz.

Samsunlu55 05-10-2010 21:03

Aşıyı etrafta yabani erik varsa bu erikte yapabilirsiniz, şeftali çekirdeği varsa bunları hemen ekerseniz seneye çok hızlı gelişir ve aşıya gelir.

Lonicera 19-11-2010 13:49

Dün yağan son yağmurdan sonra devebastı şeftalileri kontrol ettim. Artık zamklanma yok. Sn Halil Önen üstadım, öneriniz üzerine uyguladığım kireç ve bordo bulamacı işe yaramış. (Gerçi bir sefer kaçamak yapıp sadece göztaşı uygulaması da yapmıştım.)Zamklanma hemen her yağmur ertesinde oluşuyordu. Uzun süredir yağmur görmesine rağmen
herhangi bir zamklanma oluşmadı. Galiba fidanı kurtardık:). Bu yıl da hiç ihmal etmeden bordo bulamacı ve özellikle çatlak bölgelere kireç uygulamasına devam edeceğim. Herşey için çok teşekkür ederim.

İsmail Kuzucu 25-01-2011 23:41

Şeftalinin Hayat Hikayesi

5 Eklenti(ler)
İlk olarak fidanlar tüysüz beyaz şeftelidir. Aşı gerektirmediği için direk ekim yapılmıştır.

Eklenti 547554

Eklenti 547555

Eklenti 547556
Yeni fidanları ekeceğimiz yeri hazırlıyoruz.

Eklenti 547557
Eklenti 547558
Fidanlarımızı bahçemizin şeftali ağaçlarının altında bulunan yeni tohumdan çıkmış olanları ekip suluyoruz.
Tarih (14.04.2010)

İsmail Kuzucu 25-01-2011 23:42

2 Eklenti(ler)
Eklenti 547561

Eklenti 547562
Çıkarmış olduğumuz fidanları poşetlere koyuyoruz.

İsmail Kuzucu 25-01-2011 23:43

3 Eklenti(ler)
Eklenti 547563

Eklenti 547564

Eklenti 547565
Fidanlarımız ekildi. Dikkat ederseniz her sırada ipler çekilidir. İp çekmesi biraz yordu ama tüm meyveler aynı hizada oldu :)

Zeytin agaci 13-03-2011 19:21

Sayin Hyoruk84
Rüzgarli, kisin bol firtinali, 500 metre rakimli bir yer icin sulu, tatli olanlardan hangi cins seftali fidani önerirsiniz? Satilan fidanlarin hepsi acik kök. Bu durumda fidan alirken nelere dikkat etmeliyim? Tek seftali fidani dikmem (meyve verme acisindan) yeterli mi?
Saygilarimla

serkan_istanbul 14-03-2011 16:56

Tek şeftali benim terasımda var, çekirdekten yetişti. Meyve veriyo ve gayette sağlıklı. çekirdetten yetişip özelliklerini kabetmeyen bir ağaç. Ben kendim iri bir şeftalinin çekirdeğini ektim.

Zeytin agaci 14-03-2011 18:06

Cekirdekten bitki yetistirmek cok zevkli, biliyorum. Sizin seftali cekirdegi kac sene sonra meyve verdi? Cinsini biliyor musunuz? Saglicakla kalin.

ahmetmacit 14-03-2011 22:35

Benimde çekirdekten yetişen şeftali ağacım 3. yıl meyva vermeye başladı. Meyvaları gayet iri ve çokta yapıyor. Foruma fotoğraf yükleme zor olmasaydı fotosunuda eklerdim.

Zeytin agaci 15-03-2011 17:30

Afiyet olsun. Seftalinin cekirdegini kirmadan mi ektiniz?

serkan_istanbul 16-03-2011 13:28

Sevgiler türünü bilmiyorum. Fakat bir tanesi bişras küçük meyve veriyo, diğeri baya iri meyve veriyo. 3 yıl sonra meyve verdi. bir taneside şuanda yolda oda büyüyo. fidan alacaksanız bauhausta mevcut. terasımda gayet mutlu şuandada çiçek açmaya başlamak üzereler. Direk diktim ben kırmadım. Sevgiyle kalın.

aynurcan 17-03-2011 15:37

Merhaba,
Semt pazarından aldığım şeftali ve erik fidanlarını büyük birer saksıya dikip sabah güneşi alan avluma yerleştirmeyi düşünüyorum. Yalnız satıcı fidelerin dallarını ve boyunu kesti. Fidenin kalınlığı yaklaşık iki parmak kadar var. Bu fideler bu bahar yapraklanır ve çiçeklenir mi? Ayrıca satıcı seneye meyva verebileceğini söyledi, doğru mudur? Fideleri nasıl bir toprağa dikmeleyim ?
Teşekkürler.

26esk 17-03-2011 20:51

Şeftali en çok böcek yapan agaçların başında gelir yeşil yaprak bitleri özellikle onun için bir Şeftali üreticiyle konuştum HEKPLAN diye bir ilaç var toz şeklinde tavsiye ederim bilginiz olsun...

serkanhoca 17-03-2011 22:31

Bahçemizde çok güzel meyve veren şeftali ağacımızı kesmek zorunda kalmıştık çok fazla zararlısı vardı başedememiştik ve o zamanlar biraz daha cahildik, şimdi olsa daha fazla mücadele etmeye çalışırdık. Sonuçta en güzel meyveler birisidir.

not: Güvenli alışveriş yapabileceğimiz fidan siteleri önerebilir misiniz??

Halil Önen 17-03-2011 22:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aynurcan (Mesaj 769748)
Merhaba,
Semt pazarından aldığım şeftali ve erik fidanlarını büyük birer saksıya dikip sabah güneşi alan avluma yerleştirmeyi düşünüyorum. Yalnız satıcı fidelerin dallarını ve boyunu kesti. Fidenin kalınlığı yaklaşık iki parmak kadar var. Bu fideler bu bahar yapraklanır ve çiçeklenir mi? Ayrıca satıcı seneye meyva verebileceğini söyledi, doğru mudur? Fideleri nasıl bir toprağa dikmeleyim ?
Teşekkürler.

Şeftali ve erik hafif kumlu/ tınlı toprağı sever.

Açık kök aldınız gibi. Direk toprağa dikmek daha doğru. Şimdi zamanıdır.

Şeftali de erik de gelecek yıl meyve verir. Ama meyveleri küçük olur, besleyemez, bu onun denemesidir.

Bu ikici yıl oluşan küçük meyveleri _erimeden, ham iken_ koparın. Hem fidanınız
iyi gelişir hem 3. sene daha çok verir. 3. yıl verdiği meyveleri _ham iken_ seyreltirseniz 4. yıl iyi meyve alırsınız.

Bu arada şeftalinize budama yolu ile taç vermeyi unutmayın. Eriğe göre budamaya hasastır.

Halil Önen 17-03-2011 22:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serkanhoca (Mesaj 769963)
Bahçemizde çok güzel meyve veren şeftali ağacımızı kesmek zorunda kalmıştık çok fazla zararlısı vardı başedememiştik ve o zamanlar biraz daha cahildik, şimdi olsa daha fazla mücadele etmeye çalışırdık. Sonuçta en güzel meyveler birisidir.

not: Güvenli alışveriş yapabileceğimiz fidan siteleri önerebilir misiniz??

Alara fidancılık _ biraz pahalıdır ama _ bu konuda iyidir.

serkanhoca 18-03-2011 12:54

Evet sitede gördüm fiyatlarını, dediğiniz üzere pahalılar...

dermana 18-03-2011 13:48

www.irgeler.com.tr çok iyi çeşitler var

athena -asena 25-03-2011 18:51

1 Eklenti(ler)
nektarin ağacım çiçek açmaya başlamış.

Zeytin agaci 02-04-2011 12:25

Merhaba
Seftali agaci fazla büyümeyen bir meyve agaci oldugu icin binayla duvar arasi kismen 3 m, kismen 2 m olan alana dikmek istiyorum. Ancak köklerinin zamanla binaya/bahce duvarina zarar verip vermeyecegi konusunda hic bir bilgim yok. Beni bilgilendirir misiniz.
Sevgiyle kalin.

dermana 09-04-2011 22:34

1 Eklenti(ler)
nektarinde sık kartşılaştığımız bir enstantane

athena -asena 15-04-2011 19:49

2 Eklenti(ler)
Nektarin ağacının son hali.

çözbeniarapsaçı 20-04-2011 14:05

seftali nasıl budanır?

1 Eklenti(ler)
iyi günler, bilgili arkadaşlar resim üzerinde nasıl budamam gerektiğini gösterebilirmi?

wellness 26-04-2011 22:00

Bu sene ilk defa bordo bulamacı kullandım. Amacım armut ve şeftali ağaçlarımın çeşitli hastalık ve zararlılardan korumak içindi zaten ama bahsettiğiniz o hastalığa da iyi geldiğini bilmiyordum. Geçen yıl o kıvırcık hastalığı ya da klok denilen hastalık benim şeftali fidanlarımda da vardı. Bu sene ise şu ana kadar onun belirtisine ve izine rastlamadım. Şimdi sizin verdiğiniz bilgiler ışığında anlıyorum ki, çiçek gözleri kabarmadan önce yapmış olduğum bordo bulamacı fayda etti mutlaka onun için o hastalık bu sene yok benim şeftalilerde.

dkc 02-05-2011 01:35

klok

1 Eklenti(ler)
bu aşamada nasıl mücadele etmemiz gerekir klok hastalığı ile.
Eklenti 207963

Samsunlu55 02-05-2011 21:49

2 Eklenti(ler)
Geçtiğimiz 1 hafta şeftalilerde çiçeklenme zamanıydı. Dün çektiğim bir fotoğraf.

Şeftali çiçeği.

Eklenti 208335

Nektarin çiçeği.

Eklenti 208336

meliskara 04-05-2011 22:28

arkadaşalar Hatay'dan yazıyorum.Size bir sorumolacak.12 dönüm arazi üzerinde 850 kök çekirdekten yetişdirdiğim yabani şeftalimvar. Onları bu sene aşılmak istiyorum.Acaba şeftalilerimi japon eriklerinden birine aşılasam randımanlı olur mu?

mehmet uysal 06-06-2011 14:41

değerli arkadaşım ben de şeftali yetiştiriyorum kışa girerken %2 lik ve ağçlar uyanmaya yakın %2 lik olmak üzere iki defa bordo bulamacı uygulaması yapıyorum ama buna rağmen yaprak kıvrıklığı hastalığı çok oluyor araştırmam sonucunda bakırlı ilaçların iyi geldiğini öğrendim geçtiğimiz iki aylık dönem içersinde üç defa bakırlı ilaç uygulaması yaptım iyi geldi

birkanatac 25-08-2011 10:25

mehmet uysal merhaba şeftali için hangi cins fidan ekimi yapmıştın.

wellness 01-10-2011 02:53

Mehmet Bey, sanırım bölge bölge değişiyor şeftalilerde ki yaprak kıvırcıklığının yoğunluğu. Bizim bir ağabeyimiz var kendisi Bursa/İznikli. Onun söylediğine göre o taraflarda 1inci ilaçlama çiçekler uyanma aşamasında, 2. ilaçlama ise haziran dönemine doğru yapılıyormuş. Ancak ben Düzce' deyim. Burada ise ben sadece çiçekler uyanma aşamasında 1 defa yaptım. Bir daha bordo bulamacı ile ilaçlama yapmama gerek kalmadı.

Hillbilly 27-01-2012 22:36

Geç Hale ile Hale farklı şeftali ağaçları mıdır? Ben Geç Hale şeftali fidanı dikmiştim geçen yaz ve aldığım yer kendine verimli olduğunu söylemişti daha sonra Hale olanın kendine verimli olmadığını okudum. Satın aldığım internet sitesinde Hale ağacı kendine kısır, Geç Hale nin ise kendine verimli olduğu yazıyor. Sanıyorum ikisi farklı sadece isim benzerliği var. Bilgisi olan bir arkadaş bu konuda beni aydınlatabilir mi?

kgursan 07-02-2012 16:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mehmet uysal (Mesaj 817397)
değerli arkadaşım ben de şeftali yetiştiriyorum kışa girerken %2 lik ve ağçlar uyanmaya yakın %2 lik olmak üzere iki defa bordo bulamacı uygulaması yapıyorum ama buna rağmen yaprak kıvrıklığı hastalığı çok oluyor araştırmam sonucunda bakırlı ilaçların iyi geldiğini öğrendim geçtiğimiz iki aylık dönem içersinde üç defa bakırlı ilaç uygulaması yaptım iyi geldi

Arkadaşım., Bordo bulamacı uygulamanız yanlış olmuş olabilir. Çünkü, Bordo bulamacı zaten bakırlı bir ilaçdır!!! Diğer bakırlı ilaçlar yağmurda yıkanabilirken, bordo bulamacı yıkanmaz. Ayrıca ağaçlar uyanmaya yakın % 2 lik bir bordo bulamacı, gözleri yakmamışsa burada bir yanlış vardır. Çünkü ilkbaharda gözler uyanırken en fazla %1 lik bordo bulamacı atılır.!!

Bu durumda bordo bulamacı hazırlarken kireci bakır solusyonunun üzerine dökerseniz o bordo bulamacı olmaz!! kireç olur ve etkisi olmaz. Bakır eriyiği kirecin üzerine dökülür ve HEMEN kullanılır.

Bilmiyorum sanki bir yanlış yapmışsınız gibi geliyor bana. Kolay gelsin.

denizakvaryumu 08-02-2012 08:03

Forumda daha önce konusu bir yerlerde geçmişti;

Bordo bulamacından fayda görmeyenler , GÖZTAŞI yani kireç karışmamış saf bakır atarak yaprak kıvırcıklığını yendiklerini belirtmişlerdi, sanırım "basık şeftali" için.

Bu yöntemi doğal ve organik elma-meyve yetiştirdiklerini söyleyen bazı üreticiler de uyguluyor.:D

Göztaşının topraktaki hertürlü canlı için atom bombasından farkı yok bana göre :)

noktagida 21-02-2012 13:06

kayseride bagda yani bahcede seftali fidesi diksem yetisirmi

Safranlı 21-02-2012 16:01

Yetişir ******
bolgedekı çeşitlerden fıdan alın mutlaka buyuyecektır
veya tohumundan kendınız üretın o dahada saglıklı olucaktır

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025