CornusMas |
31-07-2023 20:56 |
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gevv
(Mesaj 1615517)
Merhaba, bende 2018 yılında 3 yaş kızılcık fidanı diktim yazın yaprakları büyüdüğü zaman büzüşüyordu kuruyordu hep böyle gitti bir türlüde boy atmadı şuan 1.5m civarında
Bu sene yapraklar üzerinde kahve rengi lekeler oluşmaya başladı hafifde büzüşme var
https://i.ibb.co/yRgcnqr/P20512-102256.jpg https://i.ibb.co/Xs5mrjV/P20512-102406.jpg
Araştırdım Antraknozu hastalığına çok benziyor fakat hep Ceviz ağacı antraknozu hastalığı hakkında bilgiler çıkıyor.
Kızılçık için ne yapmam lazım hangi ilaç, gübreleri kullanmalıyım.
|
Eski tarihli bir mesaj ama referans olması için yazıyorum. Aynı sorunla 2 yıl önce aldığım bir fidanda karşılaştım. Bahar aylarında bu kahverengi lekeler yapraklarda görülmeye başlıyor. Zamanla yaprağın tamamına yayılıyor ve yaprak kuruyup düşüyor. Yaz dönemine doğru hastalığın ilerlemesi dursa da hastalanmış yapraklar iyileşmiyor. Fidanın gelişimi ciddi şekilde yavaşlıyor. Ne kadar iyi baksanız bakın büyümesi duraksıyor. Yeni sürgün ya oluşmuyor ya da sürgünler çok kısa kalıyor.
İlk yılın ardından ikinci yılın baharında ilk yapraklar çıkar çıkmaz lekeler yine ortaya çıkınca çok üzülmüştüm. Bahçemde kimyasal ürünler kullanmayı sevmiyorum fakat özel bir varyete olduğundan fidanımı da kaybetmek istemedim. Bu nedenle hastalık görülmeye başlar başlamaz %1'lik bordo bulamacı hazırlayıp fidanın her yerine özellikle yaprakların altına da gelecek şekilde uyguladım. İlk uygulamayla birlikte hastalığın ilerlemesinde belirgin bir yavaşlama oldu. Bahar mevsiminde havalar yağışlı olduğu için ilk uygulamadan yaklaşık 3 hafta sonra yeniden %1'lik bordo bulamacı uyguladım. İki uygulamanın ardından yeni çıkan yapraklarda kahverengi lekeler görülmemeye başladı. Kurumaya başlayan yaprakları temizleyerek fidandan uzaklaştırdım. Bu yaz fidanımın gelişimi çok sağlıklı, bahar başında ilk lekelerin görüldüğü yapraklar dışında diğer yapraklarda leke yok. Yeni sürgünleri gayet sağlıklı ve uzun.
Önlem amaçlı bu sonbaharda yapraklar döküldükten sonra ve gelecek bahar yapraklar henüz çıkmadan bordo bulamacı uygulamasını tekrar edecek, gelecek yıl hastalık görmezsem bordo bulamacı uygulamasını bırakacağım. Aynı hastalıktan etkilenen kızılcık ağacı olanlara bordo bulamacı uygulamalarını öneririm.
|