agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sert Çekirdekli Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/sert-cekirdekli-meyveler/)
-   -   İğde (Elaeagnus) (https://www.agaclar.net/forum/sert-cekirdekli-meyveler/16173.htm)

durdu 16-07-2015 20:43

selam,
Herkes gibi bende igde çiceginin kokusunu severim. Üç sene önce çelikten on tane kadar diktim suya uzak olanlar kurak olunca pek boylanamadılar ama iki çelik suya yakındı ve fırsat buldukça su verdim onlar şuan iki metreden uzun oldular....
Herşeyden önemlisi bu yıl benim kuzum bana kokusunu verdi hemde hiç ummadıgım anda diktiginiz bir fidanın çiçeklenmesi **** meyve vermesi **** filiz atmasını görmek kadar muhteşem bir doga olayı...bana bu duyguyu yaşatan agaçlarıma teşekkürler..
saygılarımla

ercan1044 19-09-2015 23:47

iyi akşamlar. iğde ağacına, başka hangi meyveleri aşılayabiliriz.

nes432 04-10-2016 14:45

10-15 tane iri iğde çeliğine ihtiyacım var ankara da nereden temin edebilirim

muratcolak 04-06-2017 20:17

Satilan sertifikali fidanmi alip dikmeli yoksa digada bulunan agactan celik alarakmi cogaltmali

mutlu_inan 04-06-2017 21:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muratcolak (Mesaj 1509611)
Satilan sertifikali fidanmi alip dikmeli yoksa digada bulunan agactan celik alarakmi cogaltmali

Çelik alıp yapabiliyorsan en iyisi fidancıda geçen sene aldığı çeliği satacak sana fidan diye

muratcolak 05-06-2017 09:12

iğde de dişi erkek olayı oluyormu.

yarenimex 05-06-2017 09:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muratcolak (Mesaj 1509686)
iğde de dişi erkek olayı oluyormu.

Olmaz, kendine verimlidir. Ancak birden fazla ağacınız olursa daha bol meyve alma ihtimaliniz artar. Tek ağaçla da meyve alırsınız..

muratcolak 05-06-2017 09:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yarenimex (Mesaj 1509687)
Olmaz, kendine verimlidir. Ancak birden fazla ağacınız olursa daha bol meyve alma ihtimaliniz artar. Tek ağaçla da meyve alırsınız..

Cok tesekkurler..simdi sira iyi asli bir igde fidani bulmakta ozaman:)

muratcolak 05-06-2017 19:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muratcolak (Mesaj 1509688)
Cok tesekkurler..simdi sira iyi asli bir igde fidani bulmakta ozaman:)

Yardimci olabilecek yokmu

Muda 06-06-2017 10:41

Aşılı iğde fidanı derler ancak ben iğdenin aşılandığını daha göremedim. İğde çok çabuk köklenen bir ağaç. Bazı iğde meyveleri iri bazıları da küçük oluyor. Tohumdan yetiştiren bir kişinin iğdelerini daha sonra söktüğünü gördüm. İğde vermediği için. En kolay yolu
öncelikle beğendiğiniz bir iğdeyi tespit edip sahibinden izin alarak veya onun budadığı zaman sonbaharda veya ilkbaharda çıkan sürgünlerden keserek sulayabileceğiniz bir toprağa dikersiniz. Damlama sulama boyunca da dikerseniz rahat sulanır. İlk yıl da köklenmesine rağmen ikinci yıl sonbaharda yapraklarını döktüğü zaman istediğiniz yere dikersiniz. Fidan satıcılarında iğde bulunmakta. Ancak çeşidini tam olarak bilemiyoruz.
Kolay gelsin.

muratcolak 06-06-2017 23:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1509814)
Aşılı iğde fidanı derler ancak ben iğdenin aşılandığını daha göremedim. İğde çok çabuk köklenen bir ağaç. Bazı iğde meyveleri iri bazıları da küçük oluyor. Tohumdan yetiştiren bir kişinin iğdelerini daha sonra söktüğünü gördüm. İğde vermediği için. En kolay yolu
öncelikle beğendiğiniz bir iğdeyi tespit edip sahibinden izin alarak veya onun budadığı zaman sonbaharda veya ilkbaharda çıkan sürgünlerden keserek sulayabileceğiniz bir toprağa dikersiniz. Damlama sulama boyunca da dikerseniz rahat sulanır. İlk yıl da köklenmesine rağmen ikinci yıl sonbaharda yapraklarını döktüğü zaman istediğiniz yere dikersiniz. Fidan satıcılarında iğde bulunmakta. Ancak çeşidini tam olarak bilemiyoruz.
Kolay gelsin.

Buyuk iri ve asili turlerden bildiginiz veya diger uyelerin tavsiye e debilecegi bir tur aramaktayim.

muratcolak 09-06-2017 10:38

1001 fidandan 2 yaş sipariş ettim.Aşılı olduğunu söylediler.

Beşiktaş 02-01-2018 13:33

Bende Ankara'da bir kişiden aldım bakalım inşallah iyidir. Daha dikmedim diktikten sonra fotoğraflarla durumu özetlerim. Tuttuktan sonra da meyvesini yiyip güzelse şayet çelik paylaşımı yapabilirim.

Saygılar.

Kozanli 02-01-2018 14:35

İğde ağacının meyvesini toplamak için ne yapılır?
Yetişemiyorsan al eline motor testere dallarını kes.
Bahçemizde bulunan iki ağaçtan birinin tuhaf kesildiğini görünce ne olduğunu sordum!
Aldığım cevap, toplamak için yetişemedim bende kestim oldu.
Gelecek yıla daha çok ürün alırsınız iyi yapmışsınız dedim...

Fatma Tektek 12-08-2019 23:53

Merhaba . bahçede ki iğde ağacımızın bazı dallarında kurumalar oldu daha sonraki daha sonra ki yıl fazla dalda kurumalar oldu. Kuruyan dalları kestiğimiz de öz kısımdan dışarıya doğru kararmalar olduğunu gördük. Bazı dallarda nerdeyse siyaha yakın kahverengi idi. Nedenini bilen varsa yazabilir mi. Ağaç için çok üzülüyorum. Benim için önemli . şimdiden teşekkürler

Hakan DAG 10-03-2020 19:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Fatma Tektek (Mesaj 1573359)
Merhaba . bahçede ki iğde ağacımızın bazı dallarında kurumalar oldu daha sonraki daha sonra ki yıl fazla dalda kurumalar oldu. Kuruyan dalları kestiğimiz de öz kısımdan dışarıya doğru kararmalar olduğunu gördük. Bazı dallarda nerdeyse siyaha yakın kahverengi idi. Nedenini bilen varsa yazabilir mi. Ağaç için çok üzülüyorum. Benim için önemli . şimdiden teşekkürler

Aynı durum bende de var. Yukarıdaki yorumları okudum. Ancak görüyorum ki bendeki fidan ki dikeli 7 yıl falan oldu. Kuruyan dallar var yandan dal veriyor, onlarda sonraki sene kuruyor. Bu kadar kolay yetişen bir ağaç nasıl böyle oluyor anlamış değilim. Anladığım kadarıyla topraktan kaynaklanan bir sıkıntı olabilir.

Muda 14-03-2020 21:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Fatma Tektek (Mesaj 1573359)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hakan DAG (Mesaj 1583439)
Aynı durum bende de var. Yukarıdaki yorumları okudum. Ancak görüyorum ki bendeki fidan ki dikeli 7 yıl falan oldu. Kuruyan dallar var yandan dal veriyor, onlarda sonraki sene kuruyor. Bu kadar kolay yetişen bir ağaç nasıl böyle oluyor anlamış değilim. Anladığım kadarıyla topraktan kaynaklanan bir sıkıntı olabilir.

Sn. Fatma Tektek ve Hakan DAG;

Ne zamandır benim gözlemlediğim ve sadece bizim burada olduğunu düşündüğüm iğde ağaçlarında kararma ve kuruma durumunun İzmir ve İstanbul illerinde de olduğunu öğrenmek çok ilginç geldi bana. İşin ilginci bildiğim bazı yerlerde çok fazla iğde ağacı olmasına rağmen hiçbirinde kurumanın olmaması. Hastalık olduğunu düşünüyordum. Ancak kuruma olan iğde ağaçları kuruyan kararan yerler kesildikten sonra halen yaşamaya devam ediyor. Yeterli besin mi alamıyor. Yoksa kuruyan yerlerde bakteri, böcek vs. besin iletimini engelleyen bir şey mi var. Bilemiyorum. Benim gözlemlediğim iğde ağaçları genellikle park vs. yerlerde bulunan iğde ağaçları. Sizler elinizdeki iğde ağaçlarının çeşitli kısımlarına bakarak, gözlemleyerek, fotoğraflarını çekerek bu duruma neden olduğunu belki görebiliriz.

Hakan DAG 24-05-2020 18:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1583613)
Sn. Fatma Tektek ve Hakan DAG;

Ne zamandır benim gözlemlediğim ve sadece bizim burada olduğunu düşündüğüm iğde ağaçlarında kararma ve kuruma durumunun İzmir ve İstanbul illerinde de olduğunu öğrenmek çok ilginç geldi bana. İşin ilginci bildiğim bazı yerlerde çok fazla iğde ağacı olmasına rağmen hiçbirinde kurumanın olmaması. Hastalık olduğunu düşünüyordum. Ancak kuruma olan iğde ağaçları kuruyan kararan yerler kesildikten sonra halen yaşamaya devam ediyor. Yeterli besin mi alamıyor. Yoksa kuruyan yerlerde bakteri, böcek vs. besin iletimini engelleyen bir şey mi var. Bilemiyorum. Benim gözlemlediğim iğde ağaçları genellikle park vs. yerlerde bulunan iğde ağaçları. Sizler elinizdeki iğde ağaçlarının çeşitli kısımlarına bakarak, gözlemleyerek, fotoğraflarını çekerek bu duruma neden olduğunu belki görebiliriz.

Merhabalar. Bende fotoğraf çekip yükleyeyim daha anlaşılır olur herhalde. Ancak şöyle bir durum var benim iğde ağacımda. Ne ölüyor ne oluyor. Mantar hastalığı olabilir diye tahmin ediyorum ama sadece tahmin. Fotoğraf yükledikten sonra tecrübeli arkadaşlar inşallah cevap verirler.

Hakan DAG 12-08-2020 21:25

4 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar. Salgın hastalık, bahçe işleri falan derken ancak fırsat bulabildim yazmaya. Fotoğrafları yüklüyorum.

Hakan DAG 12-08-2020 21:28

Bilgisi olan arkadaşlar yorum yaparsa seinirim.10 yıl oldu dikeli ne ölü ne dirildi.Hep bu şekilde. Bırakın meyve vermeyi gelişim bile yok biraz kalınlaştı sadece o kadar.Bu sene kışın sökmeyi düşünüyorum.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Muda 22-08-2020 20:08

Sn. Hakan DAG;

Fotoğraflardan gördüğüm kadarı ile iğde ağacınızın bir sıkıntısı yok. Sadece budamanızı yapıp sonbaharda ağaç taç izdüşümüne yanmış gübre ve dip gübresi atıp yaz boyu da sulamasına dikkat ederseniz ağacınız hızlı bir atak yapacaktır. En azından bu şekilde yapıp ağacınıza iki yıllık bir süre daha verin. Gövdesi iyice kurudu ise o zaman aşağıdan dip sürgünlerinin en kuvvetlilerinden bırakarak kesip hızlı bir şekilde büyümesini sağlayın. Ancak yanına iki sırık dikip filizin kırılmasını önlemeniz lazım.

Hakan DAG 24-08-2020 20:40

Bir fikir verecek kimse yok mu arkadaşlar. En azından fidandan ya da topraktan mı kaynaklandığını tahmin edebilecek biris varsa iyi olur. Çünkü söktüğüm gibi başka bir fidan diktiğimde aynı sonuçla karşılaşmayayım.

obabilgesi 24-08-2020 22:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hakan DAG (Mesaj 1594370)
Bir fikir verecek kimse yok mu arkadaşlar. En azından fidandan ya da topraktan mı kaynaklandığını tahmin edebilecek biris varsa iyi olur. Çünkü söktüğüm gibi başka bir fidan diktiğimde aynı sonuçla karşılaşmayayım.

İğde toprak seçmediği için sorun toprakda değildir, zirâ toprakda olsa iğne yetişmeyen toprakda zaten hiç birşey yetiştiremezsiniz. Ben çok bakımsız, kendi haline bırakılmış bir fidan görüyorum. Zamanı geldiğinde sağlam ve detaylı budama, ardından mütevazi bir gübreleme ve düzenli sulama ile iyi bir gelişim gösterecektir...

Muda 25-08-2020 22:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1594311)
Sn. Hakan DAG;

Fotoğraflardan gördüğüm kadarı ile iğde ağacınızın bir sıkıntısı yok. Sadece budamanızı yapıp sonbaharda ağaç taç izdüşümüne yanmış gübre ve dip gübresi atıp yaz boyu da sulamasına dikkat ederseniz ağacınız hızlı bir atak yapacaktır. En azından bu şekilde yapıp ağacınıza iki yıllık bir süre daha verin. Gövdesi iyice kurudu ise o zaman aşağıdan dip sürgünlerinin en kuvvetlilerinden bırakarak kesip hızlı bir şekilde büyümesini sağlayın. Ancak yanına iki sırık dikip filizin kırılmasını önlemeniz lazım.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hakan DAG (Mesaj 1594370)

Toprak tahlili yapma durumumuz yok.
Toprağın derinliğini bilme durumumuz yok
Fidanın da görünürde sıkıntısı yok.
Diktiğinizde ne halde idi siz biliyorsunuz. Şu an ile karşılaştırabilirsiniz. Aldığınızda muhtemel ince bir dal halinde iken büyümüş görünüyor.
Gübreleme ve sulama sıklığını siz biliyorsunuz. Muhtemelen suyu yeterli gelmiyor. Bir komşu beş litrelik suyu iki fidana paylaştırıyor daha sonra sulama yaptığını söylüyor. Bu yıl geçti. Sonbaharda gübrelemelerinizi ağaç dibine değil taç izdüşümü boyunca geniş yapıp toprağı belleyin.
Geniş olarak ağacın çevresini açın.
Her hafta bir saat boyunca sulayın. Toprak suya iyice doysun. Ağaç derine ve çevreye kök atabilsin. Ağustos 15 ten sonra su vermeyi kesin.
Ben ekşi karadutu o kadar sulasam da yaprakları susuzluk çektiğini söylüyordu. Yıldızları dikmek için toprağı genişçe açıp suyu doldurunca şu anda baharda veremediği kadar yaprak verdi. Frambuazlar damlama su ile sulamayınca ne kadar su versem de bu yıl çiçek açmalarına rağmen halen meyveleri büyütemediler. Geçen yıl çok daha büyük ve bol meyveli idiler. Kışa kadar furambuaz yemiştim.
Sonra sıkıntı toprakta mı fidanda mı karar verirsiniz.

Hakan DAG 21-11-2020 20:54

Öncelikle cevap veren herkese çok teşekkür ederim. Bahçemde 35 civarı ağaç var. Her ağaç düzenli olarak her yıl yanmış havan gübresi verilir ve her yıl temmuz başından ağustos sonuna kadar haftada bir salma su ile sulanır. Ağaç ****** kalınlaştı büyüdü. Ama onunla dikiğim fidanlar bu ağacın 2 katı büyüklüğünde ve meyve veriyorlar.Yanında visne, erik, elma ağaçları var. Bunlardan bazılarını bu ağaçtan sonra dikmeme rağmen meyve alıyorum. Hatta bahçedeki ağaçlara ve sebze diktiğimiz kısımlarda dahil olmak üzere leonarditverdim. Hepsi taç izdüşümüne gelecek şekilde yapılıyor. Ama ağaç garip bir şekilde alttan filiz veriyor üst taraftaki bazı dallar kuruyor. Sağlıklı olsa neden bu şekilde kalsın ve neden meyve vermesin ki?

dgurtin 29-04-2022 21:18

Bir iğde sorusu da benden

Bir iğde ağacı gördüm, hala üzeri meyve dolu. Ayrıca neredeyse yeni çiçekler açmak üzere. Bu fenomenin nedeni nedir? İğdelerin sonbaharda dökülmesi beklenmez miydi?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025