agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sert Çekirdekli Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/sert-cekirdekli-meyveler/)
-   -   Kayısı (https://www.agaclar.net/forum/sert-cekirdekli-meyveler/1547.htm)

Samsunlu55 15-11-2010 22:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tbozkoyun79 (Mesaj 715937)
Kemal Tekrar Merhaba;
Öncelikle güzel yorumlarınız için çok teşekkürler,Samsun 55 arkadaşım ıgdır şalak ile apricos farklı demişti.Bu iki kayısı arasındaki fark nedir?İyi bayramlar..TARIK

Nerede yazmıştım bu alıntıyı:confused:

tbozkoyun79 16-11-2010 14:58

Memleket doğruda isimleri karıştırmışım :)
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi şahin05 (Mesaj 541156)
Iğdırla abragoz kaysı birbirine çok benzerler , ikiside kalibresi yüksek kaysıdır ama abragozun aroması daha fazladır ve daha serttir.Iğdır kaysısının belki başka ismide vardır ama ığdırdan geldiği için biz ığdğr diyoruz.Iğdır malatyayla yarışacak potansiyele ulaşamasada malatyadanda aşağı kalmaz.

samsun 55 arkadaşım özür dilerim memleket aynıda isimleri karıştırmışım.düzeltme bu şekilde..saygılar..

tbozkoyun79 16-11-2010 15:09

ali ok kayısı çeşitleri için
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hizals (Mesaj 702883)
Sn aliok

Roxana çeşidine benziyor meyveler. Tadı ekşimsi ve meyve eti çok sert mi acaba?

Roxana kayısı çeşiti ali ok un hagi resimi için acaba bir çeşit daha paylaşmış.saygılar..

Samsunlu55 18-11-2010 20:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 371768)
Eklenti 65300

Henüz Türkiye'de piyasaya çıkmadı ama SİYAH KAYISI yı yakında marketlerde görürseniz şaşırmayın.

Siyah erik ve kayısı evliliğinin sonucu ortaya çıkmış.


http://www.naturallivingcuisine.com/...8/16/apricots/

Eklenti 65301

İkinci sayfada bahsedilen siyah kayısı hakkında başka bir kaynak bilen var mı:confused:

hizals 19-11-2010 10:24

113 nolu mesajının ilk 2 resmi

tbozkoyun79 19-11-2010 12:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tbozkoyun79 (Mesaj 715937)
Kemal Bey Tekrar Merhaba;
Öncelikle güzel yorumlarınız için çok teşekkürler,Samsun 55 arkadaşım ıgdır şalak ile apricos farklı demişti.Bu iki kayısı arasındaki fark nedir?İyi bayramlar..TARIK

Samsun 55 isminizi bilmediğim için bu şekilde hitap ettim.Sizinde bu konuda güzel yorumlarınızı bekliyorum

Samsunlu55 20-11-2010 20:32

Benim kayısıyla ilgili pek bir bilgim yok yorumsuz kalıyorum...

tbozkoyun79 23-11-2010 18:35

Roxsana
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hizals (Mesaj 716756)
113 nolu mesajının ilk 2 resmi

Merhabalar:bahsetiğiniz resimdeki kayısı roxsanamıdır.saygılar..

hizals 25-11-2010 06:49

Öyle olduğunu düşünüyorum emin değilim sn tbozkoyun79.

kgursan 07-12-2010 23:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tbozkoyun79 (Mesaj 715937)
Kemal Bey Tekrar Merhaba;
Öncelikle güzel yorumlarınız için çok teşekkürler,Samsun 55 arkadaşım ıgdır şalak ile apricos farklı demişti.Bu iki kayısı arasındaki fark nedir?İyi bayramlar..TARIK

Merhaba, iyi akşamlar. Iğdır kayısısı Aprikoz veya mahalli ismi Şalak tır. İnce kabuklu, uzun çekirdekli, çekirdek evi boşluklu ve tatlı-aromalı bir kayısı çeşididir. İnce kabuk olduğundan kurutmaya uygun değildir. Ancak sofralık olur. Aprikoz ismi sanırım azerilerin dilinde Apricot (kayısı) nın adıdır. Şalak kaba-Argo dil dir. Ortası yarık olduğu için öyle denir.

Sn Çaça nın bahsettiği "Sakıt" çeşidi kayısı Hatay/ Samandağ yöresinde iklimini bulmuş ve yetiştirilmektedir. Bu Malatyanın "Şekerpare" denilen, Tatlı, küçük, alyanaklı çeşidi veye benzeridir. Ama halkımız her tatlı kayısıya Şekerpare der o ayrı konu.

Bu iki çeşit de Iğdır ve Hatay iklimlerinde (Sıcak olduğu için) erken turfanda olarak piyasaya girer ve Haziran başlarında meyveleri olgunlaşır.

Malatya da en yaygın çeşit HACIHALİLOĞLU çeşididir. Bunun yanında İri olarak HASANBEY, SOĞANCI çeşitleri ve çöloğlu çeşidi vardır. Hasanbey genelde sofralıktır. Hacıhaliloğlu ise hem kurutmalık, hem reçel-kompostoluk hem de sofralık olabilir fakat geç olgunlaşır (Malatya da Temmuz ortası gibi). Oysa Akdeniz koşullarına uymuş erkenci sofralık çeşitler 1 ay daha erken olgunlaşır, ama genellikle tatsızdırlar.

Kurutmalık çeşitlerden 3 kg yaş kayısı dan 1 kg kuru kayısı alınır. diğer kayısı çeşitlerinde bu rakam 5-6 kg. dır.

Zerdali, ise çekirdekten çıkan yabani bir kayısıdır. Ekşimsi-Mayhoş tadı ile komposto için çok uygundur. Kurutulur, ve kurusu komposto da kullanılır. Çekirdekten çıktığı için her ağaç başka bir çeşittir!!!

Kayısı kurutması ise: Genellikle kurutmalık çeşitlerde uygulanır. 2yöntemle kurutulur:
1. Gün kurusu : Olgunlaşan kayısılar yarılarak doğrudan güneş altına konur ve kurutulur. Oksitlenme nedeniyle rengi esmer olur, tadı güzel olur.
2. Kükürtlü kurutma: Taze kayısıya özel odalarda kükürt emdirilerek kurutulan özel bir yöntemdir. Bu kurutmada kurumuş kayısılar 1-2 yıl güvelenmeden bekletilebilir, Rengi altın gibi sarı olur fakat tadında kükürt vardır.

Tubay 08-12-2010 10:41

Sayın Kgursan bilgiler için teşekkürler.Bir Malatyalı olarak küçük bir düzeltme yapmak isterim.Gün kurusu, kayısı çekirdeği çıkarılmadan güneşe serilir,bir miktar suyu çekildikten sonra, çekirdekleri sıkılarak çıkartılıp tekrar güneşte kurutulur.Kuru kayısıda en lezzetli ve en sağılıklı olan bu yöntemdir.Sizin bahsettiğiniz yöntem ise kabuk dediğimiz, genelde çok etli olmayan mayhoş tatta olan kaysıların yarılarak kurutulması işlemidir.bunu kompostolarda kullanırız.

denizakvaryumu 08-12-2010 10:58

Gün kurusu denilen kayısılar , son zamanlarda fırınlarda kurutulmuyor mu?

Hatta kükürtlü olduğu için elde kalan kayısılar, fırınlara atılıp gün kurusuna çevrilebilirmiş.

Samsunlu55 10-12-2010 17:37

Tokaloğlu cinsi kayısı çok albenili görünüyor...

kgursan 11-12-2010 00:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tubay (Mesaj 724173)
Sayın Kgursan bilgiler için teşekkürler.Bir Malatyalı olarak küçük bir düzeltme yapmak isterim.Gün kurusu, kayısı çekirdeği çıkarılmadan güneşe serilir,bir miktar suyu çekildikten sonra, çekirdekleri sıkılarak çıkartılıp tekrar güneşte kurutulur.Kuru kayısıda en lezzetli ve en sağılıklı olan bu yöntemdir.Sizin bahsettiğiniz yöntem ise kabuk dediğimiz, genelde çok etli olmayan mayhoş tatta olan kaysıların yarılarak kurutulması işlemidir.bunu kompostolarda kullanırız.

Haklısınız sn. Tubay, ama sonuçta ikisi de "güneşte kurutulur", Malatya kayısıları kuru madde yüksek olduğu için kalın ve etli kurur ama zerdali dediğimiz sofralık kayısılar kuru maddeleri çok az olduğu için kuruyunca kağıt gibi ince olur, kabuk gibi olurlar. Yani birisi kayısının güneşte kurutulmuşu, diğeri zerdalinin güneşte kurutulmuşu.

Sn Denizakvaryumu., Fırınlarda kurutma yı bilmiyorum. Yeni geliştirilmiş bir teknik ise bilmiyorum. Ama Temmuz ayında fırına gerek varmı?? Kükürt (SO2 olarak veya başka bir gaz formunda) kayısının etine işlediği için fırınlarda nasıl giderilir? bilmiyorum.

kgursan 11-12-2010 00:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 (Mesaj 724639)
Tokaloğlu cinsi kayısı çok albenili görünüyor...

Kiraz da olduğu gibi kayısı da da isim kargaşası vardır. Tokaloğlu derken, Hangi Tokaloğlu?? Yalova tokaloğlu, Erzincan tokaloğlu su, Mektep vs. Malatya da benim gördüğüm Erzincan Tokaloğlusu idi ve kırmızıdan ziyade sarı etliydi!!

erguva_N 26-01-2011 08:53

kaysı ağaçlarının budaması,
 
merhabalar bizim de kaysı ağaçları var bahçede, yaklaşık on tane, şimdiye kadar hep annem ilgileniyordu, biz de gidip yazları afiyetle yiyorduk. ama artık onlar yaşlandılar ve bu işlerle çok fazla uğramıyorlar, budamayla ilgili detaylı ve görsel bilgi verebilen olursa çok sevinirim. bir de şubat ayı ortalarına doğru gidip budamayı düşünüyoruz. zaman uygun olurmu acaba.

buraya ağaçlardan bir tanesinin daha önceden çekilmiş resmi var, onuda koymaya çalıştım ama başarılı olmadım manesef...

Zeytin agaci 15-02-2011 14:21

Tüm doga dostlarini sevgiyle selamliyorum.
Bulundugum yerin rakimi 500 metre ve rüzgarli, ayda bir kac kere de firtinali. Kayisi agacinin ise rüzgari ve suyu uzun süre tutan sert topragi sevmedigini okudum. Ancak bir kayisi agacimin olmasini cok istiyorum. Hangi cinsi tavsiye edersiniz.
Kayisi agacinin disinda diger meyve agaclarindan, fistik cami, sedir agaci, sarmasik gül agaci da dikmek istiyorum. Köklerin binaya, duvara, havuza zarar vermemesi icin mesafe ne kadar olmali? Agaclar arasinda asgari ne kadar mesafe olmali.
Hepinize kolayliklar diliyorum.
Sevgiyle kalin.

Zeytin agaci 26-02-2011 21:55

Merhaba kgursan
Bahceme kayisi agaci dikmek istiyorum. Bulundugum yer Mugla (500 m yükseklikte) oldugu icin, zannedersem burda Erzincan/Malatya kayisi agaci yetisir. Cevrede bir kac kayisi agaci gördüm. Ancak dikmisken sertifikali iyi cins kayisi agaci dikmek istiyorum. Toprak cok sert, tasli ve suyu uzun süre yüzeyde tutuyor. Konum cok rüzgarli, ayda bir kac kere firtinali. Bu durumda siz hangi cinsi önerir siniz? Ilce Tarim Müdürlügü satar mi? Asagi yukari 1 km uzaklikta kayisi agaclari dikili. Bu durumda bir tane kayisi agaci dikmem meyve vermesi icin yeterli mi? Toprak ve kuzey/güney konumu ile ilgili önerileríniz var mi?
Cok tesekkürler.
Sevgiyle kalin.

kgursan 26-02-2011 22:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytin agaci (Mesaj 760969)
Merhaba kgursan
Bahceme kayisi agaci dikmek istiyorum. Bulundugum yer Mugla (500 m yükseklikte) oldugu icin, zannedersem burda Erzincan/Malatya kayisi agaci yetisir. Cevrede bir kac kayisi agaci gördüm. Ancak dikmisken sertifikali iyi cins kayisi agaci dikmek istiyorum. Toprak cok sert, tasli ve suyu uzun süre yüzeyde tutuyor. Konum cok rüzgarli, ayda bir kac kere firtinali. Bu durumda siz hangi cinsi önerir siniz? Ilce Tarim Müdürlügü satar mi? Asagi yukari 1 km uzaklikta kayisi agaclari dikili. Bu durumda bir tane kayisi agaci dikmem meyve vermesi icin yeterli mi? Toprak ve kuzey/güney konumu ile ilgili önerileríniz var mi?
Cok tesekkürler.
Sevgiyle kalin.

Sn zeytinağacı., 0900 napolyon başlığında cevaplamıştım burada da tekrarlıyayım. Malatya erzincan kayısı çeşitleri genellikle yüksek soğuklama ihtiyacı olan çeşitlerdir. Sahil bölgelerde olmayabilir. Onların yerine sizin bölgenizde soğuklama isteği daha az olan kayısı çeşitleri dikilebilirse daha iyi olur.
Çünki meyve gözlerinde çiçek oluşumunun tamamlanması için soğuk gerekir ve çiçeklenme zamanında da kuraklık gerekir. Çiçek zamanı yağış-nem olursa "Çiçek monilyası" hastalığı olma ihtimali yüksek olur.

Zeytin agaci 10-03-2011 21:29

Kayisi agacinin meyve vermesi icin bahceye iki tane mi dikmem gerekiyor. Ikisinin de ayni cins mi, yoksa farkli cinsler mi olmasi gerekiyor?

kgursan 10-03-2011 21:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytin agaci (Mesaj 766448)
Kayisi agacinin meyve vermesi icin bahceye iki tane mi dikmem gerekiyor. Ikisinin de ayni cins mi, yoksa farkli cinsler mi olmasi gerekiyor?

Genellikle kendine verimlidir, kiraz gibi değildir.

dermana 10-03-2011 21:47

bazı cinsler yabancı döllenme istiyor

Beymen 10-03-2011 22:49

sofralık ekimler için ığdır kaysısı en iyisi enfes bir tadı var ve istediğiniz kadar yeyin rahatsız etmiyor.. bahçemde hangi tür olduğunu bilmediğim iri meyveli başka bir kayısı ağacı var ama 4-5 taneden sonra yeme isteğinizi yok ediyor..onada ığdır kaysısını aşılayacam..

Zeytin agaci 12-03-2011 18:09

Sayin Beymen
Igdir kayisisi sulu ve tatli mi? Mugla'da 500m rakimda yetisir mi? Burda dört fidanciya sordum. Hepsinde sekerpare var. Ancak tadi eksimsi ve eti samanimsiymis. Birinde Malatya kayisisi var. Ancak onun soguklama süresinin uzunlugundan dolayi buraya uygun olmadigini ögrendim. Tokali, Al Yanak'da bulamadim.

dermana 12-03-2011 19:33

2 Eklenti(ler)
ığdır az sulu ama çok tatlıdır. bölgenizde yetişebilir.tokaloğlu en tatlı, sulu ve aromalı çeşitlerden biridir [altta]

Zeytin agaci 12-03-2011 20:30

Muhtesem. Darisi benim bahcemin basina.

Beymen 12-03-2011 21:25

sayın zeytin ağacı sizin bölgenizdeki neme nasıl bir tepki vereceğini bilmiyorum ..ama soğuklama olayı benim köydede kış uzun sürmez ..çok tatlı olmayan mayhoş bilindik kayısı tadından ayrı..başka güzel bir tadı var...ağıza atıldığında hemen ezilmeyen kıpır kıpır bir yemişliği var.. erkenci bir kayısı türü olduğu için sizn oraya uyacağını tahmin ediyorum..yinede uzamanların görüşünü alın..benimki amatör gözlemleme...saygılar..

dermana 03-04-2011 19:48

2 Eklenti(ler)
kayısılar çiçeğe büründü [tokaloğlu]

Lonicera 28-04-2011 17:49

Geçen sene meyvesini beğenmediğim kayısı ağacına şekerpare ve ığdır şalağı cinslerini kalem aşısı olarak aşılamıştım. Iğdır şalağı oldukça obur büyüme gösterdi. Şekerpare ise normal büyüme hızında ve yoğun şekilde çiçeklendi. Iğdır şalağının soğuklanma ihtiyacı fazla olduğu için çiçeklenmesi çok az oldu ve sadece 5-6 adet meyve tutumu mevcut. Tabii bu benim düşüncem. Malum, İzmir' in kışından soğuk ihtiyacını karşılaması mümkün değil. Ama az da olsa ığdır şalağı bir başka güzel oluyor:D

Elimdeki ikinci şekerpare fidanını da peynir tenekesine dikmiştim. Boyuna bakmadı bir kaç meyve de o tutmuş. Sanırım yan tarafta ağaçtaki aşılı abisinden aşağı kalmadığını ıspatlama çabası içinde.

ihsankaya45 03-05-2011 08:29

bölgemizdeki kayısılar %90 oranında soğuktan etkilendi.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025