agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Sert Çekirdekli Meyveler
(https)

Beğeni Düzeni123Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-04-2008, 17:56   #1
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-04-2008
Şeftali ağacımın hastalığı nedir?

Merhaba,
Bahçemdeki şeftali ağacı hastalandı. Fotoğraflarda da görüldüğü gibi yeni çıkan yaprakların üzerinde hastalıklı kabartılar beliriyor. Kabartılar zamanla kırmızlaşıyor. Ardından yaprak tümüyle buruşarak kuruyor. Geçen yaz sonu da aynı görüntü vardı ancak eve yeni taşındığımızdan üzerinde durmadım. Bu baharda ise aynı hastalığın devam ettiğini gördüm. Yanındaki elma ağacında, hatta güllerde bile aynı belirtiler var. Bu hastalık nedir ve nasıl iyileşir?
Ayrıca bahçedeki diğer bitkiler: biberiye, yer sarmaşıkları, alev çalısı gibi bitkilerim de hastalanır mı?
Böcek korkusu ile ağaçlara ve toprağa ilaçlama yaptım ama etkisini göremedim. Yapraklara spreyle uyguladığım ilaç: Çiem Malathion 20 EC ( böcek ilacı-kırmızı örümcek ilacı)
Toprağa uyguladığım: İmpa Sevin 5 / toz ( İnsektisit toz)
Umarım yanıtınız çabuk gelir. Ağaçlar ölür ya da diğerlerini de hasta eder diye endişeleniyorum.
İlginiz için şimdiden teşekkürler.

Eklenen Resimler

udbita ve Bilge Kerem beğendi.
eoztaylan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2008, 21:46   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-04-2008
Kırmızı Örümcek **** Harita Böceği

Kemal Kutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2013, 12:47   #3
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 10-04-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kemal Kutlu Mesajı Göster
Kırmızı Örümcek **** Harita Böceği
Aynı sıkıntı bahçemdeki Nektarin ağacında var. 4 yıldır meyve alamadığım gibi yaprakları da sürekli büzülüyor. https://plus.google.com/photos/11522...Mvw-c-QgOqq3AE

udbita Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2013, 23:12   #4
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi udbita Mesajı Göster
Aynı sıkıntı bahçemdeki Nektarin ağacında var. 4 yıldır meyve alamadığım gibi yaprakları da sürekli büzülüyor. https://plus.google.com/photos/11522...Mvw-c-QgOqq3AE
Bu fotolardaki şeftali fidanlarındaki yaprak kıvırcıklığı "klok" denilen bir hastalık-mantar dır. Bunun önlenmesi için ; sonbaharda yapraklar dökülünce, % 1 lik Bordo bulamacı veya Bakırlı bir ilaç (Bakır oksi klorür-Cupravit vb. ilaçlamalıdır, İlk baharda Ocak-şubat gibi tomurcuklar kabarmadan aynı ilaçlar ile ilaçlama tekrar edilmelidir. Başka türlü kıvırcıklığı önleyemezsiniz ve meyve tutamaz.

çaça ve Lilium beğendi.
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2008, 21:52   #5
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 28-11-2007
Bu hastalığın adını bilmiyorum ama tedavisi bordo bulamacı uygulayınız düzeliyor.

Özcan2007 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2008, 22:16   #6
Ağaç Dostu

Selahattin Yılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2006
Galeri: 15
Klok veya kurbağacık.

Bordo bulamacıyla düzelir. Linki takip edin bilgileneceksiniz.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2008, 09:22   #7
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-01-2007
selamlar

sevgili dostum,
senin şeftali ağaçlarında oluşan bu hastalığın adı glock'tur. Çözümü bordo bulamacı'ndan öte göztaşı'dır. Bordo bulamacıda yeterli bir çözümdür ama en çok kabul gören göztaşı'dır. Göztaşını da meyve gözleri kabarmaya başladığı vakit atman gerekir. Bu vakitte atki agaçlar uyandığı vakit göztaşının tesiri devam etsin ve yaprak çıkmaya başladığı zaman da glock yapmasın. Göztaşını nasıl hazırlıyacağını ilacı aldığın yerdeki ziraat mühendislerine danışabilirsin. Biraz zahmetlidir ama en iyi çözüm odur. Ama ben fazla uğraşamam ya da bahçem benim ufak gibi bi mazeretin varsa bordo bulamacı nı kullanman daha pratik olur. Bi nevi hazır göztaşıdır. Yardımcı olabildiysem ne mutlu..

mehmetacar17 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2008, 10:15   #8
Yeni Üye

Merhabalar,
Cevaplarınız için çok teşekkürler... Çok cahilce bir soru daha sorsam acaba cevap verebilir misiniz? "Meyve gözlerinin kabarması" ne zaman oluyor? Bu ilk çiçeklenme dönemi midir? Ne zamana tekabül eder? Çiçeklenme geçtiğine göre geç mi kaldım?
Çok teşekkürler...

Eski 14-04-2008, 10:25   #9
Yeni Üye

Tekrar merhaba...
Az önce internette bordo bulamacına baktım da... Yapraklı dönemde yapılmamalıdır diyor. Benim ağaçlar artık yapraklandı. Bu durumda ne yapmalıyım?
Tekrar teşekkürler...

Eski 14-04-2008, 10:57   #10
Ağaç Dostu

Selahattin Yılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2006
Galeri: 15
Klok için bordo bulamacı dışında fungusitler vardır mutlaka, ilaç bayinizden ilaç konusunda durumu izah ederek ilaç önerisi isteyebilirsiniz.

Meyve gözlerinin kabarması sonbahardan bahara hatta çiçek açma dönemine kadar cereyan eden bir zamandır. Eğer çiçek açmış veya meyve oluşmuşsa meyvelerin olduğu sürgünü incelerseniz sorunuzu daha iyi cevaplarsınız.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2008, 12:15   #11
Ağaç Dostu

seren's Avatar

Giriş Tarihi: 20-08-2006
Galeri: 11
Benim yaptığım bir uygulamadan bahsedeyim...
Yaprakların tamamen ilaçla ıslanması,yıkanması gerekiyor.
Yoksa yaprağın kuru kalan yerinden hastalık devam edip yayılıyor.
Benim ağaç küçüktü ve ben bir kaba koyduğum ilacın içine yaprakları dalından tutup
içine daldırıp 2-3 dk beklettim ve bir hafta arayla tekrarladım.

seren Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2008, 16:30   #12
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 16-01-2008
Sn. eoztaylan,
Bu hastalığın adı şeftali yaprak kıvırcıklığı (klok) tur. Bu hastalık bakteriyel bir hastalıktır. Ağaçta ortaya çıktıktan sonra heryıl tekrar ortaya çıkar. Baharın serin ve yağışlı hava şartlarında ortaya çıkar. Hava sıcaklığı 27 derecenin üzerine çıktığında hastalık kendiliğinden durur. Fakat daha önce bulaştığı yapraklar dökülmediğinden hastalık devam ediyormuş gibi görülür. Bu hastalık görülmeden ilaçlama yapmak gerekir. Yapraksız dönemde gözler açılmaya yakın % 1,5-2 lik bordo bulamacı uygulaması yapılmalıdır. Fakat % 2lik bordo bulamacı bazen şeftalide taç yaprağ olmayan veya zayıf taç yapraklı çiçeklenmeye neden olmaktadır. Borda bulamacı uygulaması yapılırken gözlerin iyce ıslanmasına dikkat edilmelidir. Gözler iyce ıslanmassa bu gözlerde hastalık ortaya cıkabilir. yaprak açtıktan sonra ise bakırlı ilaçlarla ilaçlamaya devam edilmelidir. sıcaklıklar 27 derecenin üzerine çıktığında ilaçlama yapmanıza gerek yoktur. Fakat ağaç üzerinde kalan ve enson aşamada kahverengini almış yapraklar temizlenmelidir. diğer meyvelerde zarar yapmaz.

nkbalki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2015, 18:48   #13
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-04-2015
bu hastalığın adı yaprak kıvırcıklığı.ibrahimin dediği gibi ağaç yeşermeden ilk uygulamayı yapmak gerek

boşnak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025