![]() |
|
|
|
#31 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-11-2015
|
Merhabalar, Çimlenen tohumların akıbeti ne oldu, son durumu paylaşabilir misiniz? Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
Ağaç Dostu
|
Corylus colurna - çimlenen tohumlar (3 yıl sonra)
Birkaç mesajda #22 ve #24 mesajlarda çimlenen fındıkların durumu sorulmuş. Tohumları nemli peçete içerisinde çimlendirmemden bu yana 3 yıl geçti. Küçükken bol su istiyorlar ve yaz döneminde mutlaka sulamak gerekiyor (Çanakkale - Biga koşullarında) Çimlenen fidanlardan 3 tanesini bahçeme diktim. Aşağıda bu fidanlardan birinin resmini ekliyorum. Hepsi bu fidan gibi 2m'nin üzerindeler şu an. Henüz çok genç oldukları için meyve vermediler. ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#33 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-10-2021
|
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-10-2021
|
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
Ağaç Dostu
|
Muhammet Bey (Muhammet Gündüz) Corylus colurna'ya aşılı fındık fidanı üretimi ile yakından ilgileniyor. İlgilenenler için YouTube kanalında birçok bilgi ve iletişim bilgileri var. https://www.youtube.com/@muhammetgunduz6228 |
|
|
|
|
|
#37 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2012
|
Benim deneyip başarılı bulduğum yöntemin chatgpt özetini ekliyorum Kaynak en sonda belirtilmiştir. Bolu Ağaç Fındığı (Corylus colurna) – GA₃ ile Çimlendirme Özet (Kaynaklı) Bolu ağaç fındığı (Corylus colurna) tohumları sert kabuk ve fizyolojik dormansi nedeniyle zor çimlenir. Makalelerde en yüksek başarı, tohumların ıslatılması, kabuğun çıkarılması ve GA₃ uygulanmasıyla elde edilmiştir. 1. Islatma (Ön Şişirme): Tohumlar 24–48 saat ılık suda bekletilir. Suda bekletme yapılmazsa kabuklar zor çıkar ve tohum su ememediği için çimlenme gecikir. Yüzen tohumlar elenir. 2. Kabuğun Çıkarılması: Corylus colurna’nın sert kabuğu çimlenmeyi ciddi şekilde geciktirir. Kabuğu dikkatlice çıkarılmış (endokarpı alınmış) tohumlarda çimlenme oranı belirgin şekilde artar. Bu adım makalelerde en etkili uygulama olarak rapor edilmiştir. 3. Dezenfeksiyon: Kabuğu çıkarılmış tohumlar küfe çok yatkın olduğu için %10 çamaşır suyu veya %3 hidrojen peroksit içinde 10 dakika bekletilip durulanır. 4. GA₃ Uygulaması: En iyi sonuçlar 250–400 ppm GA₃ ile alınmıştır. Tohumlar 24 saat GA₃ çözeltisinde bekletilir. GA₃, embriyodaki fizyolojik dormansiyi kırarak çimlenme süresini haftalara indirir. 5. Ekim Koşulları: %50 torf + %30 perlit + %20 kum karışımına 1–2 cm derine ekilir. Toprak nemli tutulur fakat çamur yapılmaz. Sıcaklık 20–25°C uygundur. 6. Çimlenme Süresi: GA₃ + kabuk çıkarma ile çimlenme genellikle 15–40 gün içinde başlar. GA₃ uygulanmayan tohumlarda çimlenme aylar sürebilir. --- Kaynaklar Arslan, M. Effect of Some Pretreatments on Seed Germination of Turkish Hazel (Corylus colurna L.), Ankara Üniversitesi Yayınları. Arslan, M. Effect of Pretreatment on Germination of Pericarp Removed Seeds of Turkish Filbert (Corylus colurna L.), ResearchGate (Tam metin erişilebilir). Arslan, M. ve Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü teknik raporları. |
|
|
|
![]() |
|
|