![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Çocuklarıma her zaman yaptığım Mahlepli Kurabiye yi hatırladım. Yıllardır nasıl severek yiyorlardı... Bir de İskenderun dan bayramlarda kayınvalidemin getirdiği Kahke leri.. Kendim hiç yapmamıştım ama, onların içinde de mahlep vardı bildiğim kadarıyla.. Acaba bu meyvelerden alıp kurutsam, aynı tadı elde edebilir miyim diye düşündüm.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Necati Güvenç Mamıkoğlu nun Türkiye nin Ağaçları ve Çalıları kitabından da okuduğuma göre, Mahlep ( Cerasus Mahaleb), Kiraz cinsi, 8-10 m. ye kadar boylanabilen, dağınık tepeli bir ağaç ya da çalı.. Kışın yaprağını döküyor. Geniş yumurta biçimli yapraklarının kenarları hafif dişli, ondülalı, üst yüzü parlak koyu yeşil ve tüysüz; Meyveler seyrek salkım halinde , yenebilir, önemli bir kuş besini. Özel aromalı ve buruk tatlı. Her zaman pasta , kurabiye, çöreklerimizde kullandığımız mahlep ise, kurutulmuş meyvelerden elde ediliyormuş.. Umarım seneye, bu çok yararlı ağacın çiçekli halini de fotoğraflayıp buraya ekleme imkanım olur.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-02-2010
Şehir: İzmir-Turgutlu
Mesajlar: 515
|
Bizim köyde kirazları mahlebe aşılarlar.Diğer adı idristir.Kuraklığa dayanıklıdır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-02-2010
Şehir: İzmir-Turgutlu
Mesajlar: 515
|
Birkaç adet idris (prunus mahlep)fotoğrafı... ![]() ![]() Mahlep ve normal kirazyaprakları ![]() Aşılık anaç kalınlığına gelmiş idrislerAşağıdaki iki fotoğraf... ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Katkılarınız için çok teşekkür ederim Sayın aliok1... Öğrenmenin yaşı yokmuş gerçekten : ) Ben de, hep merak ettiğim bir ağacın, aslında çok yakınlarımda bulunduğunu henüz anladım ve bunun şaşkınlığı içindeyim.. Nisan ayında, şehirde bir sokakta gördüğüm ve fotoğrafladığım beyaz çiçekli , gelin gibi ağaç da Mahlep miş meğer.. Bunu az önce anladım; ben de henüz yemyeşil minik meyvelerini bir şeye benzetemiyor, ardından ne çıkacak diye merakla bekliyordum : ) En kısa sürede o ağacın çiçekli fotoğraflarını düzenleyip buraya ekleyeceğim.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yaklaşan Ramazan dolayısıyla; ramazan pidesinin özgün tadı ve kokusunun da mahlepten geldiğini belirtmeliyim. Paskalya çöreği için sakız, pide için de mahlep, ağzının tadını bilenler ve hamur işinin hakkını verenler için olmazsa olmazlardandır. gece acıkmış olanlar ya da kendi gibi iflah olmaz hamur işleri meraklılarından özür dileyerek yazan forum kişisi. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|