![]() |
Alıntı:
Toplanan paranın % 20 si otomatikman pzarlama masrafıdır. % 30 civarında işçilik, ve tohum, fide, ilaç,gübre vs.vs. Size belki % 10-20 kalır. Daha geçen yıl , 500 m2 alana tatlı-sivri biber ektim. Yaz boyu satamadım 0,50 TL -0,80 TL/kg arası satıldı. işçiler (2 işçi) 80 kg topladı, 60 TL onlara ödedim. kalanı bana!Dikmesi kadar sökmesi de dert oldu. 2 işçi 1 günde zor temizlediler kökleri kısaca fide parasını alamadım!!, Ama 1 yıl önce biber 4-5 TL/kg. idi! Yani üreticilik o kadar cazip değil! Cazip olsa çiftçiler sn başbakana şikayet etmez, ve o da ananı da algit demezdi! Bu nedenle naçizane önerim: Tarımsal üretim yapmak için 2 defa düşünün, Gaza gelmeyin!!! Mecbur değilseniz yapmayın... kolay gelsin. |
Alıntı:
Diğer şartlar uygun değilse şartlara uygun yere sera kuracaksınız.Değilse kurmayacaksınız. Mesela serada sırık çeşit domates üreteceksiniz.Açık tarlada oturak domatesleri 1000 m2 ye + - 900 adet dikerken serada 3500 e kadar dikebilirsiniz ve sırık çeşit.Havalanma,güneşlenme imkanların elverdiği en iyi şekilde olmak zorunda. Sırık çeşitleri kuzez-güney istikametinde dikmezseniz sıra araları gün boyu hiç güneş görmez kurşuni küf başta mildiyo ve diğer bütün hastalıklara davetiye çıkarırsınız. http://c1303.hizliresim.com/17/2/kp3p7.jpg Bu sera Adana'dan. 3000 m2.Aile işletmesi şeklinde üretim yapılıyor.Topraklı,arıyla dölleme ve yılda tek dikim. Dönümden 15-18 ton arası ürün hasat ediliyor ve ortalama satış fiyatları 1 tl. Toplamda 50 ton civarı tonaj.50 bin lira gibi bir kazançları var.3 te biri masraf,33 bin lira gibi bir gelirleri söz konusu ve toplam çalışma süreleri mesai bazında 3 ay civarı. Bu millet onu yapmayacak bunu yapmayacak ya ne yapacak.İşini iyi takip eden çalışan kazanacak,etmeyen kaybedecek. Bu memlekette tembellik yapmayan,bilinçli çalışan her insana ekmek var beyler. |
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
|
1.000 m2 45.000tl Bilmediğiniz işlere böylesi büyük yatırımlar yapmayın evvela 100-200m2 küçük denemeler yapın tecrübe edinirsiniz yahut bilen birinin yanında çalışın ortak ile yapın bakınız hiç birşey göründüğü gibi olmaz asla o başladı boçluydu efendim bilmem neydi şimdi sıfır arabası var kazanıyor deyip heveslenmeyin kimsenin hesabını dışardan yapamazsınız ayda 250tl verene sıfır km ithal araba veriyorlar unutmayın. Ayrıca topraksız daha ucuz bir yöntem değil tehlikelidir düşük toleranslı bir yapıdır budenli risklere girmeyin
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Manifesto 30 metreyi 6*5 tünel şeklinde mi yoksa 6*2 tünel şeklinde mi kurmak gerek, burda bir açıklama gerekiyor sanırım ;)
|
Alıntı:
|
manifesto , bizim arazide sera kurulumunun yanlış olduğunu ve ticari olmayacağını söylüyorsun . Vaz geçmemizi öneriyorsunuz. Ben bu serayı deneme ve öğrenme amaçlı kurdum . 50 DÖNÜME doğru büyütmek istiyordum . Şimdi yeniden gözden geçirmekte fayda var. Yeniden değerlendirme yapmak lazım .
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
|
Alıntı:
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Dışardan yevmiyeci getirseniz (3 kişi) ortalama 270 yevmiye ödersiniz.Yevmiye 40 tl*270 = 10.800 tl işçi masrafı tutar. Küçük ölçekli aile işletmesi şeklinde işleyen seraların bir güzelliğide budur.Yevmiyeler içerde kalır. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
şöyle örnek vereyim bir yerden bir yere gitmek maksat, Aynı mesafe renault ile de alınabilir bentley ile de tabi arada seçenek çok. Bu Sezon seraya 80.000tl yatırım yapmış arkadaşlarım var. |
Topraksız tarıma karşı değilim.Topraksız tarımında kendi içinde tutarlı sebepleri var fakat benim tercihim topraklı tarımdan yana.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Bu seranın resmine ve donanımına şahit olmak isterim |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
Neden topraklı tarım !!
|
Topraklı ve topraksız tarımı şartlar belirler.
Misal:Vatandaş Akdeniz iklim kuşagında topraksız ortamda ürün yetiştiriyor.Serasını kurduğu arazinin toprağı 50cm derinliğinde,50 cm den sonrası mucur diyebileceğimiz geçirgen bir yapıda ve güneye eğimli bir arazi.Ne eksen olacak verimlilikte.Taban suyu yok.Bu arazide topraksız ortamda salatalık, domates biber yetiştirmeye çalışıyor.Yanlış!!! Toprağın zaten turfanda ürün yetiştirmeye musait.Neden bir sürü masraf yapıp topraksızla uğraşıyorsun. Ayrıca topraklıya göre maliyeti 2-3 kat arttırdı.Alınacak üründe hemen hemen aynı. Aynı maliyetle 10 dönüm yerine 25-30 dönüm topraklı sera kurması mümkündü. Ve işin diğer bir yönü topraklı serada daha çok işçi istihdam edebilirdi. |
Toprağın kaliteli olduğu her yerde topraksız tarım yapmak mantık dışı yani ;) .. Topraksız tarımda verilen besinler topraklıda da verilse (Ec değerleri) kalite daha da artmaz mı?
|
Alıntı:
İş beslemeye kalsın.Toprağın organik madde miktarını % 1.5 ve yukarı seviyelere çıkararak yetiştirilen ürüne has besleme proğramıyla olay çözülür. |
Katlı sistemin uygun olmadığı ( Domates, hıyar, fasulye vs ) ürünlerin topraksız tarımda yetiştirilmesinin bir mantığı var mı?
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
En iyi seranın örtüsü,maliyeti düşük,verimliliği yüksek örtüdür. Cam ve plastik örtülü seraların avantaj ve dezavantajları var fakat cama kıyasla plastik seralar kurulum maliyetinin düşük olması,ısı muhafazasının yüksek olması gibi sebeplerden dolayı daha avantajlı. |
Alıntı:
|
Sera örtüsü maliyet kısmını ihmal edip fayda kasti ile sıralıyorum;
Cam > Pleksiglas > Polikarbon > Naylon. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
*Işık geçirgenliği, *Dış etkenlere karşı stabilite, *Yalıtım/iklimlendirme, *Bitki sağlığı, *Üretim kalitesi, *Uzun ömür/sermaye verimi |
Antalya'nın Kaş İlçesinde öğretmenim.2000 metrekare cam 3500 metrekare plastik tünelde sivri biber ve çarliston biber üretimi yapıyoruz.Seracılık gerçekten zevkli ve gelir getiren bir uğraş ama herkes aynı geliri sağlayacak diye bir şey yok.Benim bulunduğum bölgede dönümden 7000 tl ciro yapan aile işletmeleri de var 20000 tl ciro yapan aile işletmeleri de var.Bu iş bilgi , birikim , özen isteyen zor ve riskli bir iş.Eylül ayında diktiğiniz fidanı temmuz ayına kadar getirmek zorundasınız.Bu yıl biber borsası kasım ayında 20 kuruştan açıldı ve herkes çok karamsardı fakat mart ayında 5.50 tlye kadar çıktı.Gün itibariyle çarliston 1.20 tl sivri biber 1.10 tl
tarım ve hayvancılığa gönül veren herkese selamlar. |
Alıntı:
Haaa, Mart ayını beklerseniz 5 TL/kg. ama mart ayında kaç kg toplarsınız? ve toplam ürünün yüzde kaçı Mart ayında çıkar??? Bu nedenle, bana göre işçi,liği sizden ise, 3-5 kuruş gelir sağlarsınız, ama çok para kazanma hayalini kurmayın derim. Tabi bu düşünce, 65 yaşında, 30 yıl Araştırma Enstitüsünde çalışmış, ve 25 yıldır bizzat seracılık (kesme çiçek üretimi) yapan bir ziraat yüksek mühendisinin düşünceleridir. Diğer deyimle "Devlet memuru zihniyeti " ile yapılmış bir yorumdur. Yine siz bildiğinizi yapın. kolay gelsin. |
1 dönüm cam sera maliyeti ne kadar olmaktadır? kac ton demır, ne kadar cam ve macun kullanılmaktadır?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:11. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025